Zondag 27-9: Zonde van die dominees

27 Sep

Blija

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden heeft afgelopen week vrijspraak gevraagd voor de vrijgemaaktgereformeerde ex-predikant Albert K. Hij werd vervolgd wegens ontucht met een nichtje. In december was de eis achttien maanden cel, maar er werd nader onderzoek gedaan en nu blijkt onduidelijk of het vermeende slachtoffer zich de ontucht wel echt herinnert. Ook zijn niet de juiste rechercheurs en protocollen gebruikt.

Albert K. was predikant in het Friese Blija (ergens bij de Waddenzee). Inmiddels is hij taxichauffeur in Zeeland. Toen hij in december terechtstond, was dat niet alleen voor het nichtje, ook voor verkrachting van zijn echtgenote, maar daar lees ik nu niets meer over.

Er waren meteen al twijfels. De zaak tegen Albert K. begon door ‘hervonden herinneringen’ van het slachtoffer van toen zij acht of negen jaar was. Jaren later waren die via therapie naar boven gekomen. De affaire speelde eind jaren negentig.

Over die "hervonden herinneringen" schreef ik in december:

"Ik dacht dat we die fase wel hadden gehad, maar in bepaalde contreien of culturen floreren ze kennelijk nog. Als ik de verslagen goed lees, zie ik nergens ook maar iets van bewijs, behalve de herinneringen, een jeugdzonde, een slecht huwelijk en een niet goed in de markt liggende predikant met een wellicht iets te kleffe manier van omgaan met tienermeisjes (hij mocht tijdens vakantiekampen graag hand in hand lopen).

Detail dat mij het meest bijbleef: het slachtoffer zegt dat het misbruik zich tot in de kleinste vezels van haar ziel heeft genesteld en dat ze een afkeer heeft van computers: het geluid van tikkende toetsenborden doet haar denken aan de keer dat ze in de studeerkamer van haar oom -op de bureaustoel, achter de computer- zou zijn misbruikt (nee, ik zeg niks)."

                                                        *

Het ‘vakblad’ De Journalist is veranderd, het heet nu Villamedia Magazine. Lijkt mij verder wel goed (zie ook de website www.villamedia.nl), maar van de eerste de beste nieuwe rubriek Man & Paard werd ik niet echt vrolijk. Daar komt de in opspraak geraakte ‘Meppende Herder’ Gertjan Goldschmeding aan het woord.

Eerst klaagt hij erover dat journalisten zo slordig zijn: zijn kerk heet niet AAC, maar ACC. Vervolgens was de reportage in RTL Nieuws "uit zijn verband gerukt" en bij Pauw & Witteman was hij geconfronteerd met een montage van citaten uit zijn preken.

"Dat vond ik misschien wel het ergste van alles. Je hoorde mij zeggen: ‘Je slaat ze totdat ze hard huilen en vervolgens sla je net zo lang totdat ze zachtjes huilen’. Maar dat heb ik niet gezegd, ik citeerde iemand anders en zei erbij dat ik het niet eens ben met die uitspraak. Maar dat stukje was eruitgeknipt. De redactie overschreed een ethische grens en dat hebben ze na afloop ook toegegeven."

Eruitgeknipt?

Pauw & Witteman is live. De schrijver van het stukje gaat er vanuit dat ‘de goede lezers’ (en dat zijn journalisten natuurlijk) zelf wel begrijpen dat het stukje dat in P&W werd vertoond was ‘verknipt’ en niet de uitzending zelf.

Nu heb ik die uitzending ook gezien, maar daar is mij vooral van bijgebleven dat meneer Goldschmeding een erbarmelijke draaikont is die probeert de schuld bij ‘de media’ te leggen terwijl hij er een stuk verstandiger aan zou doen de hand in eigen boezem te steken. In een live-uitzending heb je toch alle gelegenheid dingen te weerleggen? Had hij kunnen vertellen waarom hij iemand citeert met wie hij het niet eens is. "Ich hab es nicht gesagt…"

Zo lusten we er nog wel een paar.

No Responses to “Zondag 27-9: Zonde van die dominees”

 1. Richard Sorge September 27, 2009 at 1:51 pm #

  Als je Goldschmeding nog erger wilt laten draaikonten dan moet je doorvragen over die 180.000 euro op de begroting van ACC die bestemd is voor het pastoraat.

 2. Siem September 27, 2009 at 11:38 pm #

  @Richard Sorge

  Als ik zo die paar USA-zijpoten van Goldschmeding zijn nieuwe kerk lees, dan weet ik het wel.

  En iemand die het slaan van kinderen aanbeveelt met verwijzing naar de roemruchte Dr. Spock (lees maar eens wat diens kinderen over Spock schreven en vertelden) die scoort niet lekker.

  Het enige wat nog ontbreekt, is een linkje naar de tandenblekers van die club.

  Brrrrrrrrrrrrr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: