Zaterdag 26-9: Het bloedbad bij de kunstenaar & Zittingszaal 14

26 Sep

RamonrbAardig succes deze week voor advocaat Arthur van der Biezen: een clixc3xabnt die een strafeis van tien jaar boven het hoofd hing kwam er vanaf met een voorwaardelijke taakstraf. Het gaat om de bizarre Brunssumse kunstenaarsmoord op 9 juli 2008 met in de hoofdrol Bosnixc3xab-veteraan Ramon R.(36). Die dag kreeg Ramon in zijn atelier bezoek van de broers Lambert (32) en Barry R. (27) en Titus Pecko (26), een vriend van Lambert. De broers hadden gehoord dat Ramon hun zus Andrea had mishandeld. Gewapend met breekijzers en pepperspray kwamen ze hun zwager een lesje leren, maar die liet zien dat hij niet voor niks oorlogsveteraan was: hij wist Barry en Titus uit te schakelen door hen allebei dood te steken. Voor de dood van Barrry werd Ramon vrijgesproken: dat was noodweer. Voor de dood van Titus kreeg hij zes jaar: dat was niet nodig geweest. Zijn zaak diende deze week in hoger beroep.

Maar Lambert moest zich ook nog verantwoorden: hij werd beschuldigd van het uitlokken van een steekpartij waarbij twee doden waren gevallen en daar had hij een eis van tien jaar voor kunnen krijgen.

Biezennw1web_2Het werd een geheel voorwaardelijke taakstraf van 80 uur. Van der Biezen had bezwaar gemaakt tegen de dagvaarding en naar voren gebracht dat het schandalig was dat justitie probeerde uitlokking ten laste te leggen: zijn eigen broer en zijn vriend waren vermoord, dat kan toch nooit zijn opzet zijn geweest? Toen de officier die aanklacht liet vallen bleef er weinig meer over dan ‘openlijke geweldpleging’.

                                  *

Zittingszaal114webEr wordt wat rechtgezeten vandaag de dag. Aan de andere kant van het vaderland volgt rechtbankverslaggever Rob Zijlstra de wederwaardigheden in ‘Zittingszaal 14’ (‘Meer schurken en schlemielen in de Groninger rechtbank’). Het zijn korte schetsen van mensen die terechtstaan voor uiteenlopende zaken. Heel onbekende, ook bekende: de moord op Tessa Klaver, de Groninger hiv-zaak. Wat vooral opvalt is dat het eigenlijk niet uitmaakt waar het zich afspeelt: zulke stukjes kun je bij elke rechtbank maken. NRC heeft ook een hele tijd zo’n wekelijkse rechtbankverslag gehad, meestal zeer indringende stukken over ‘kleine zaken’. Als je het goed opschrijft hoeft het geen ‘grote zaak’ te zijn. Die stukken waren langer, bij Zijlstra zijn ze soms erg kort. Hij kxc3¡n het ook wel langer, zoals zijn verhaal in ‘Koud Bloed 6’ over de bizarre moord op Gerard Meesters. Ben erg benieuwd hoe het met zus Janette is, het lijkt me niet prettig te moeten leven met de gedachte dat je broer is vermoord omdat jij de boel hebt belazerd.

Het is overigens al het tweede deel van Zittingszaal 14. Wegens succes geprolongeerd, dus. Meer informatie op de website van Rob Zijlstra

                                                  *

Op crimesite alvast een stukje van het verhoor van de moeder van Raymond V., die zo’n beetje alles ontkent wat getuige Malika N. eerder deze week beweerde over de barbecuemoorden. Ik ben zo benieuwd naar de verklaring van Raymond zelf, hoe hij het in z’n eentje heeft klaargespeeld die moorden te plegen en wat hij daarover aan zijn moeder heeft verteld. Komt misschien nog.

No Responses to “Zaterdag 26-9: Het bloedbad bij de kunstenaar & Zittingszaal 14”

  1. Alex September 26, 2009 at 12:03 pm #

    Ik volg Rob Zijlstra al vele jaren. Een van de beste rechtbankverslaggevers van Nederland is mijn mening. Oprecht eerlijk objectief en een hele prettig schrijfstijl. Kort krachtig waar alles in is omvat. Ook persoonlijk ken ik Rob Zijlstra al vele jaren. Ik heb bewondering dat hij in de rechtbank onopvallend nooit storend lange uren achtereen geduldig de zittingen bijwoont. Prachtige boeken kan schrijven in zijn prettige schrijfstijl. En verdachten consequent als zijnde niet herleidbaar naar persoon als verdachte ziet en blijft zien. Dus anonimiseert. Ik heb hem ook nog nooit kunnen betrappen op zijn eigen privxc3xa9 mening over verdachten. Wel zijn afschuw soms over hoe en wat er allemaal gebeurd. Geweldige vakman goede journalist.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: