Vrijdag 25-9: Malika in de Bunker

25 Sep

Ouderkerk1"Ik krijg hoofdpijn."

"Paracetamolletje hoor, meneer Kuijpers!"

In de Bunker draaide het gisteren de hele dag om getuige Malika N. (niet te verwarren met de beroemde ‘spionne’). Deze Malika is een Marokkaanse van de tweede generatie. Daar was verder niks van te merken: wij hoorden alleen een vrouw met een stevig Amsterdams accent die niet op haar mondje was gevallen. Wij kregen haar niet te zien: ze zat achter een scherm, alleen de rechtbank en de advocaten konden haar zien, de twee aanwezige verdachten Jesse R. en Mohamed (Moppie) R. niet. Dat had Malika ‘s morgens meteen al gexc3xabist: ze was nog steeds bang, ze wilde niet tegen die koppen aan hoeven kijken en ze vond dat ze haar ook niet hoefden zien, ze was al genoeg bedreigd de afgelopen jaren. Moppie werd zo kwaad dat hij meteen vertrok en de hele dag niet meer terugkeerde. "Ik krijg geen eerlijk proces". Nu was dat misschien niet eens zo onverstandig, dinsdag had hij zich een beetje in de nesten gewerkt.

Waar gaat het over?

Op 1 april 1993 wordt op een verlaten parkeerplaats aan de Ouderkerkerplas een uitgebrande Opel Kadett aangetroffen, met op de achterbank het verkoolde lichaam van de negentienjarige Servixc3xabr Djordje Ilic en naast de auto, aan de passagierskant, het lijk van diens Bosnische vriend Samir Hadziselimovic (22). Ik heb er gistermiddag nog even een foto gemaakt. Veel automobilisten kennen de locatie wel: als je over de A2 vanuit Amsterdam komt en je rijdt richting Utrecht, kruis je de A9. Als je die rechtsaf neemt, richting Schiphol, ligt er rechts in de hoek een grote plas en er staat een windmolen. Bij die plas zijn een paar parkeerterreinen. Op deze foto is linksboven nog net een stukje van die windmolen te zien (in elk geval op het origineel…), direct rechts is een grote parkeerplaats.

In het milieu deed het verhaal al langer de ronde dat Jesse Remmers en Moppie R. met deze ‘barbecuemoorden’ te maken hadden, maar er was niet genoeg bewijs. Door de verklaringen van kroongetuige Peter La Serpe in 2007 kwam de zaak aan het rollen. Hij had van Jesse gehoord hoe het gegaan was. Dat de twee jongens hadden gesmeekt om hun leven (‘Why? Why Why?’). Volgens La Serpe waren Moppie en Freek S. erbij geweest en was het motief dat de Joegoslaven Moppie wilden liquideren.

Ouderkerkcrimesite

Getuige Malika vertelde gisteren uitvoerig wat zij zich ervan herinnerde. Ze maakte zelf een wat merkwaardige indruk: na zo’n drie kwartier begon ‘het vragen naar de bekende weg’ haar zo te irriteren dat ze er hoofdpijn van kreeg, moe werd, weg wilde. Na een schorsing was ze dan weer opmerkelijk alert. Later op de dag werd ze na een bepaalde periode sarcastisch, lacherig, begon ze te giechelen en grapjes te maken. Er hing een suggestie om heen – waar ze zelf ook op zinspeelde in haar opmerking naar de advocaat van Moppe, Jan-Hein Kuijpers, dat ze af en toe iets moest ‘gebruiken’ om scherp te blijven. Moppie had haar dinsdag al neergezet als ‘de enige islamitische heroxc3xafnestraathoer’ ter wereld. Maar Moppie en Malika waren nooit vrienden. Malika legde gisteren uit waarom: Moppie had een hekel aan Marokkanen. Ondanks dat hij er zelf xc3xa9xc3xa9n is. Hij deed zich altijd voor als Italiaan.

Uiteraard is er de advocaten alles aan gelegen gaten te schieten in het verhaal van Malika en ze kwam niet altijd even stabiel over, voor de argeloze toehoorder klonk het aardig overtuigend. Of het voldoende is voor veroordelingen is een heel ander verhaal, maar het klinkt allemaal tamelijk plausibel.

Wat is het verhaal? De nu 39-jarige Malika had in 1993 een relatie met Hagenaar Raymond V. Ze had nogal trammelant met haar eigen familie, ze had al een kind, bij de familie V. in de M-straat in Den Haag voelde ze zich thuis. Raymond woonde in bij pa en ma, zus Estrella woonde officieel iets verderop, maar was ook vaak in het ouderlijk huis. Estrella had verkering met Moppie, Raymond kende Moppie, Moppie was bevriend met Jesse en zodoende kwamen de heren geregeld bij de familie V. over de vloer.

In 1993 logeerden er ook twee Joegoslavische jongens, die ‘Sjors en Sjonnie’ werden genoemd. Raymond had hen in de gevangenis leren kennen. Ze kregen tijdelijk onderdak bij hem omdat ze samen een klus gingen doen. Een overval of een inbraak, dat wist Malika niet precies, ze vertelden haar ook niet alles. Op een gegeven moment waren de jongens een paar dagen weg, kort daarna kwam Malika een keer ‘s avonds laat of ‘s nachts de huiskamer binnen, ze weet niet meer precies waarom. Omdat ze naar het toilet moest, iets wilde drinken of omdat ze wakker was geworden van het gepraat.

Kuijpersbunkersep1Als ze binnenkomt voelt ze meteen dat er iets bijzonders aan de hand is, de mannen beginnen meteen te fluisteren. Moppie zit op de bank, Raymond en Jesse staan, de beide Estrella’s (moeder en dochter) zijn er ook bij. Als Malika toch eenmaal binnen is, besluiten de aanwezigen kennelijk dat het verstandiger is haar erbij te betrekken, dat is minder riskant dan wanneer ze per ongeluk iets opvangt. Malika herinnert zich het volgende:

"Lachend vertelden ze dat ze twee Joegoslaven hadden doodgeschoten."

"Jesse reed, Moppie zat naast hem voorin, Raymond zat achterin met de twee Joegoslaven."

"Ze hebben ze in de auto doodgeschoten, de lijken zaten in de auto, toen hebben ze er benzine overheen gegooid en de auto in brand gestoken."

"Raymond en Moppie hebben geschoten, Jesse was er wel bij, maar ik heb niet gehoord dat hij heeft geschoten." Dat laatste herhaalt ze een aantal keren: ze hebben het met z’n driexc3xabn gedaan, maar ze weet niet of Jesse heeft geschoten.

Weer kort daarna is er een uitzending van Opsporing Verzocht, waar de foto’s van de twee slachtoffers worden getoond. Malika herkent ze. Later heeft ze het met Raymond nog wel eens over de zaak, maar veel details komen daar niet uit. De relatie met Raymond loopt stuk. Malika zegt dat ze wordt mishandeld, maar er is ook een ander verhaal. Ze had Raymond wijsgemaakt dat ze ‘s avonds in een cafxc3xa9 werkte, maar Moppie was haar een keer gevolgd en had haar achter het raam zien zitten in een Haagse hoerenstraat, dat had hij Raymond verteld en toen was de boot aan. Malika vertelde gisteren dat ze door de familie ‘medeverdachte’ was gemaakt: moeder Estrella V. had tassen met de spullen van de Joegoslaven weggegooid en daarbij had ze Malika meegenomen, die niet wist wat er in die tassen zat. Later had schoonmoeder haar verteld wat ze had gedaan en dat Malika nu dus medeplichtig was en haar mond moest houden.

Laserpe1portretweb

De schoonmoeder – de moeder van Raymond V. dus – was gisteren de hele dag in de Bunker. Ze zat op de publieke tribune. Toen Malika dat aan het eind van de dag hoorde, reageerde ze woedend. Overigens wordt schoonmoeder ook nog als getuige gehoord (als het goed is gaat dat vandaag gebeuren). De familieleden – voorzover gehoord – ontkennen categorisch alles wat Malika beweert.

In 2007 is er een verrassende ontwikkeling: nadat La Serpe is gaan verklaren over de ‘barbecuemoorden’ meldt Raymond V. zichzelf bij de politie en vertelt hij dat hij de moorden heeft gepleegd. In z’n eentje. Het kwaad heeft zichzelf gestraft… Raymond lijdt al enkele jaren aan de ziekte van Huntington, hij bevindt zich in de laatste fase en is zowel lichamelijk als geestelijk niet meer in staat het proces nog te volgen. Gisteren werd besloten hem ‘buiten vervolging’ te stellen, tot woede van de familie van de slachtoffers, die gisteren in de zaal zaten. Ze waren speciaal uit Australixc3xab overgekomen om de zitting bij te wonen, aan het eind van de dag maakten ze gebruik van hun spreekrecht (de tekst hiervan staat op crimesite) Volgens de familie waren de jongens uit hun land gevlucht omdat ze geen soldaat wilden worden.

De ‘bekentenis’ van Raymond V. lijkt een opzetje: voor hem maakt het toch niet meer uit. De vraag is alleen of het wel zo’n slimme zet is en of Jesse en Moppie hier wel zo bij gebaat zijn. Niemand gelooft dat je zoiets alleen doet. Ik ken zijn verklaring niet, maar hij zal toch moeten uitleggen met wie hij teruggereden is. En wat was het motief? Malika heeft daar nooit meer over meegekregen dan dat ze samen een overval zouden plegen, of misschien al hadden gepleegd.

Het alibi van Moppie rammelt ook nogal. Hij was op de avond van de moord in de Kuip geweest, voor de wedstrijd Feyenoord-Ajax om de KNVB-beker. Die wedstrijd was volgens hem ‘s avonds gespeeld, hij dacht om een uur of acht, half negen. En voordat je dan weer eens weg bent uit de Kuip! En daarna was hij samen met een vriendje nog naar de hoeren geweest in Rotterdam, twee dure tenten, dus hij kon onmogelijk ‘s nachts om half xc3xa9xc3xa9n in Ouderkerk zijn geweest.

Het duurde even voor de gegevens bekend waren, maar: de wedstrijd was ‘s middags om vijf uur begonnen. Dus niks alibi. En waarom had hij in 2007, toen het verhaal van La Serpe naar buiten kwam, vanuit het huis van bewaring zijn broer Youssef opdracht gegeven ‘vijf ruggen’ naar zijn ex Estrella te laten brengen, zodat ‘die kankerhoer haar bek zou dichthouden’? Estrella was kort daarvoor ondervraagd, maar had nog niks gezegd. Het gesprek tussen Moppie en Youssef was opgenomen.

Er zit xc3xa9xc3xa9n opvallend verschil tussen de verklaringen van La Serpe en van Malika. Volgens La Serpe waren Freek S. en Jesse Remmers bij de barbecuemoorden betrokken en zou Jesse hebben geschoten. De rechter vroeg Malika gisteren of de naam Freek S. haar iets zei. Nee. Het lijkt erop dat La Serpe twee zaken door elkaar haalt. Bij de moord op Tonnie van Maurik, bij het Alteahotel (een eindje verderop langs dezelfde weg) zou Jesse wxc3xa9l hebben geschoten en zou Freek S. erbij zijn geweest.

No Responses to “Vrijdag 25-9: Malika in de Bunker”

 1. Jacques September 25, 2009 at 9:16 am #

  Goedemorgen zeg, dat was even een ‘wake up call’: Malika in de bunker…..ik dacht al…heb ik wat gemist?

 2. Jason September 27, 2009 at 1:01 am #

  La Serpe die iets doorelkaar haalt? Nee toch?! Dat kan ik me nxc3xadet voorstellen.
  Gaat weer lekker met de Kroonfantast.
  Ongetwijfeld zullen de verdachten aangaande Passage niet zuiver op de graat zijn, waarmee ik me voorzichtig uitdruk, maar het is werkelijk onbegrijpelijk hoe het OM/Justitie zich door deze figuur laten bexc3xafnvloeden. Als er genoeg bewijs is tegen de verdachten lijkt het me voor iedereen beter dat La S. aan de kant gezet wordt, om nog meer verwarring te voorkomen. Als er niet genoeg bewijs is is er misschien een probleem maar we hoeven echt niet met z’n allen de illusie te hebben dat La S. zonder omhaal en leugens wel even vertelt hoe het nou werkelijk zit.
  In elk geval wordt, mijn inziens, de maatschappij geen dienst bewezen met deze ”met-boeven-vang-je-boeven” klucht.

 3. ad September 27, 2009 at 9:27 am #

  Buiten de getuigenis van la Serpe,is het toch overduidelijk hoe de vork in de steel zit.
  Maar ook deze mannen zullen wel vrijuit gaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: