Dinsdag 22-9: Hennep in de tuin, Rechter en Karst T. & Boer Wim zoekt Vrouw

22 Sep

Coutinho3web_4Van Vollenhove naar Ens is maar een klein eindje, vandaar dat ik vorige week over de Sloefweg in de voormalige Noordoostpolder ben teruggereden. Min of meer bekend terrein, ik heb nog een aantal jaren in de polder gewoond. Destijds gebeurde daar niet heel veel spannends en van hennepkwekerijen had nog nooit iemand gehoord. Laat staan in Ens. Maar toen woonde ADO-doelman Gino Coutinho daar ook nog niet (hij was nog niet eens geboren).

Hoe dan ook, van de zomer werd hij opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij een wietplantage, samen met een 28-jarige Eindhovenaar. Ze werden aangehouden op het terrein van een loods in Ens waar de plantage met 4500 planten zich bevond. De loods staat op naam van Coutinho, die zegt dat hij een officieel contract heeft waarin staat dat hij de loods mag verhuren. Het zal nog wel tot het proces duren voor de apen uit de mouwen komen. Het lijkt een wat ongebruikelijke woonlocatie voor iemand die in Den Haag werkt, het is niet echt een hallelujah-route en de omgeving is niet directe woest aantrekkelijk, maar ieder zijn meug.

CoutinhoportretVerhuren van loodsen waar nieuwe gebruikers stoute dingen in doen is een bekend probleem. We kennen het al van het drama Hxc3xb6rchner, recenter was Gaston Starreveld het bokje en vorige week vond de politie van Rotterdam een grote wietplantage in een pand van voormalig officier van justitie Herman Harmeijer, die inmiddels rechter is in Zwolle. Hij beweert niets van de hennepkwekerij te weten. Harmeijer zegt de woning in Vlaardingen sinds 2007 te verhuren en de plantage onlangs zelf te hebben ontdekt, waarna hij de politie heeft ingeschakeld. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam beschouwt Harmeijer nog niet als verdachte, maar hij wordt wel verhoord.

Het klinkt als klassejustitie, maar ik zou persoonlijk alleen in het laatste geval mijn hand in vuur durven steken voor de onschuld van de verhuurder.

                                           *

                                     

NrckarstRechters zijn onafhankelijk, boven alle kritiek verheven, worden voor het leven benoemd, zijn een klein beetje God, dus wat is er mooier dan dat zo’n onaantastbare heilige zijn Licht doet schijnen in een krant? Neem de vicepresident van de Amsterdamse rechtbank. mr. Wouter van den Bergh, die zich gisteren in NRC Handelsblad boog over het onderzoek naar Karst "Apeldoorn" T.

Volgens Van den Bergh hebben "autoriteiten van wie dat de taak niet is, T. voor  televisiekijkend Nederland postuum afgeschilderd als de dader van een boosaardige aanslag op de bus met de leden van de koninklijke familie."

"Iedereen die iets weet van de praktijk van het strafrecht beseft dat een strafproces tegen een in leven gebleven T. net zo goed het tegenovergestelde had kunnen opleveren: een schuldigverklaring aan de dood en het letsel van de toeschouwers, met een vrijspraak wegens gebrek aan bewijs van (de poging tot) een aanslag. Het blijft immers de vraag of de uitlatingen van T. tegen de wachtmeester van de marechaussee en de ziekenbroeder kort na het incident en die tegen de oud-werkgever overeind zouden zijn gebleven, of voor een veroordeling overtuigend genoeg zouden zijn geweest. We zullen het nooit weten."

"Nog afgezien van zijn recht om vragen niet te beantwoorden of om juist uitvoerig te verklaren, heeft hij vanaf zijn eerste verhoor het recht om een advocaat te raadplegen. Hij heeft tevens het recht om de resultaten van het onderzoek aan te vechten. Geen advocaat heeft de mogelijkheid gehad namens T. de wachtmeester, de ziekenbroeder, de oud-werkgever of getuigen die hem die dag zouden hebben gezien, te ondervragen. Er is geen gelegenheid geweest deskundig tegenonderzoek te laten doen naar de feiten en hun gevolgen, bijvoorbeeld verkeerstechnisch."

Apeldoorn3web

"Men had moeten onderstrepen dat het onderzoek eenzijdig en daarmee onvolledig was en dat alleen al daarom grote terughoudendheid ten aanzien van conclusies over opzet, schuld en toerekenbaarheid was geboden."

Van den Bergh noemt de naam niet, maar hij gaat ook nog even in op iets dat zich direct na de aanslag al afspeelde en verder niet met zijn kritiek op het onderzoek te maken heeft. Het gaat om forsensisch psychiater prof. Corine de Ruiter.

"Ronduit onthutsend was het ongeclausuleerde commentaar van een gerenommeerde beoefenaarster van de forensische gedragswetenschappen die xe2x80x99s avonds in Nova meedeed aan het stigmatiseren van de overleden, weerloze en gedragskundig niet onderzochte veroorzaker van het drama: T. was gefrustreerd en gexc3xafsoleerd, want alleen dat soort mensen doet dingen zoals hij."

Dit lijkt een veeg uit de pan waaraan een fundamenteel verschil van opvattingen ten grondslag ligt: die van de ‘softies’  uit de jaren zeventig en de wat nuchterder inzichten van de laatste jaren. Dat de conclusie van De Ruiter achteraf naadloos klopte doet er in zo’n discussie dan niet toe.

De rechter:

"Barbertje moest hangen. Men heeft T.
te gemakkelijk
neergezet als de toerekeningsvatbare  pleger van een kwaadwillige aanslag op leden van de koninklijke  familie."

                                                          *

Boerwim

Niet alle bezoekers zullen NRC dagelijks zien, deze is te leuk om te laten lopen, het ‘Ikje’ van gisteren. Mag ik vast wel even lenen. Gaat over ‘Plichtsbesef’.

"Er staat een politie-auto, met de knipperlichten aan, langs de bushalte van een drukke straat. De agenten komen met de warme maaltijd de lokale toko uitwandelen. Een van de agenten recht zijn rug en beent af op een man die aan de andere kant van de straat ook met zijn afhaalmaaltijd naar zijn auto wandelt. Die auto staat ook dubbel geparkeerd, met knipperlichten aan. De agent spreekt hem aan. Beduusd stapt de bestuurder in. De agent loopt, met een dikke smile op zijn gezicht, terug naar zijn eigen knipperende, foutgeparkeerde dienstauto."

En dan is het vandaag ook nog dinsdag=bepsterdag. Op bepster staat nu mijn nieuwe weklijkse column., Gaat dit keer over Boer Wim uit Boer Zoekt Vrouw, bij wie ik van de zomer toevallig even verzeild raakte.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: