Maandag 21-9: Christianah's dood & moord Vollenhove & Meld Misdaad Niet Anoniem

21 Sep

NigeriandOp 21 maart 2007 krijgt Femi Oluwaseesin (38) een telefoontje van zijn vrouw Christianah. Ze is lerares op een openbare school in Nigeria. Ze belt vanaf het toilet, ze is ingesloten door een groep woedende moslimstudenten. Ze was de enige christelijke lerares op de school. Ze was eerlijk, in een omgeving waar veel mensen xe2x80″ vaak uit armoede xe2x80″ stalen; ze stond voor haar principes en probeerde de regels te handhaven.

Op de dag van haar dood moest ze toezicht houden bij een examen over kennis van de islam. Volgens de voorschriften moesten de studenten hun tassen voorin de klas zetten, maar een meisje vertikte dat. Christianah pakte haar tas af. Toen klonk plotseling de islamitische gebedsoproep Allahoe akbar, God is de grootste, wat het startsein werd voor een wilde achtervolging door de school. Rondom het toilet waar Christianah haar toevlucht zocht, verzamelde zich een groep woedende studenten, jongens en meisjes in de leeftijd van twaalf tot vijftien jaar. Ze sleurden haar naar buiten, bonden haar vast aan een boom, staken met messen op haar in, sneden haar keel door en verbrandden het inmiddels levenloze lichaam.

Een bericht hierover stond vorige week in het Nederlands Dagblad. Ik moest er even aan denken toen onze parlementarixc3xabrs zich door Geert Wilders op de kast lieten jagen. Ik zie niks in het haatzaaien van Wilders, maar je kunt er niet omheen dat sommige moslims ook in Nederland aan het radicaliseren zijn. Stephan Sanders schreef in Vrij Nederland over hoe hij wordt aangesproken als mensen denken dat hij moslim is en hij zich met ramadan niet aan de voorschriften houdt.

                                                         *

VollenhovepaarOver de gruwelijke moord op het echtpaar Vis in Vollenhove breekt menigeen zich het hoofd. Is het een inbraak (roofoverval) of een familiedrama? Deze week worden de slachtoffers begraven, dat is nogal eens aanleiding voor de politie om nadere stappen te ondernemen.

De suggestie van een reageerster dat er een beveiligingscamera achter de woning was aangebracht lijkt mij niet te kloppen, ik heb het op mijn foto’s nog even nagekeken maar er zitten twee schotelantennes aan de achterzijde, geen camera.

Twee aanvullingen:

Kader Abdolah in de Volkskrant:

"Wat zoeken we eigenlijk in Afghanistan? Kort geleden zijn twee Nederlandse militairen omgekomen en afgelopen donderdag zes Italiaanse soldaten op een dag. Voor nu zwijg ik  over de duizenden Afghanen die omgekomen zijn, want dat is schijnbaar ons probleem niet."

"We zijn de grens van 20 doden gepasseerd. Schokkend genoeg kunnen we constateren dat we er onverschillig onder zijn. We denken: het is een oorlog en daarom is het gewoon. Maar het is helemaal niet gewoon. Dezer dagen heb ik voor de zoveelste keer in de oude boeken van de vaderlandse geschiedenis gekeken en de hoofdstukken over Afghanistan opnieuw bestudeerd. Drieduizend jaar lang hebben wij naar een formule gezocht om met de Afghanen om te kunnen gaan. Deze zoektocht heeft ons en hun duizenden levens gekost, totdat we uiteindelijk de formule vonden: laat de Afghanen met rust."

MisdaadanoniemIn Nederland vertelt de politie (soms) ook sprookjes. In het belang van het onderzoek. Ik noem even geen plaatsnamen. Misschien zijn er ook nog wel mensen die denken dat als je de tiplijn Meld Misdaad Anoniem belt, dat je dan anoniem blijft.

Haha.

In Rotterdam kwamen de gegevens van een vrouw die over een dodelijke steekpartij belde, op straat te liggen. Haar toestel werd op het moment dat ze naar de tiplijn belde afgeluisterd, omdat het penbaar Ministerie haar zag als belangrijke getuige van de steekpartij. De gegevens van de vrouw werden opgenomen in het dossier van de verdachten. Meldt Spits. "De gegevens van bellers mogen nooit gebruikt worden, tenzij er een leven op het spel staat. En daar was hier geen sprake van.”

Hoezo anoniem?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: