Woensdag 17-9: Rillingen van Koud Bloed, Vollenhove & Tano Apeldoorn

16 Sep

Vollenhovepaar

In Opsporing Verzocht niet veel aanwijzingen voor een motief in de schokkende moord in Vollenhove, op het echtpaar Jurre en Marrie Vis. Wel zoals verwacht aandacht voor een auto met een buitenlands kenteken. De kans is groot dat het hier om een ordinaire roofoverval met moord gaat.

Soms is er in zo’n raadselachtige zaak een motief waar je het helemaal koud van krijgt. In de nieuwe Koud Bloed (nummer 6) die deze week verschijnt schrijft de Groningse rechtbankverslaggever Rob Zijlstra over een van de meest bizarre moorden uit de geschiedenis.

Koudbloed6web_2

Op donderdagavond 28 november 2002 werd in Groningen de 52-jarige onderwijzer Gerard Meesters in de deuropening doodgeschoten door een Britse crimineel, alleen omdat zijn zus (foto links) de bende zou hebben bestolen van een partij drugs. Ze was samen met haar vriendin Madeleine Brussen met een busje aan het rondtrekken in Frankrijk en Spanje. De politie luistert een telefoongesprek af waarin drugscrimineel Tony Spencer zegt: "Ja, we hebben met diegene afgerekend. Niet met haar persoonlijk, maar we hebben wraak moeten nemen op iemand in haar nabijheid."

Het is een fascinerend verhaal, waarin de ongekende wreedheid van de Engelse drugsbende van Robert Dawes aan het licht komt. Opmerkelijk detail: vier dagen voordat Meesters werd doodgeschoten was hij gewaarschuwd. Er waren vier mannen aan zijn deur gekomen die een telefoonnummer hadden achtergelaten en hadden gezegd dat hij moest bellen om te zeggen waar zijn zus Janette was, anders zouden ‘ze’ terugkomen. Meesters belde niet, hij had al een hele tijd geen contact met Janette en de ingeseinde politie schatte de ernst van de bedreiging niet goed in.

Janettemeestersweb

Madeleinebrussenweb

Een van de vier mannen was Gwenette Martha, een van de meest gezochte voortvluchtige criminelen van dit moment. Een ander was een maatje van hem, een broer van de in februari van dit jaar bij Leiderdorp vermoorde Boneke Belserang. Deze ‘boodschappers’ waren er tijdens de liquidatie van Meesters niet bij, ze schrokken nogal toen ze later hoorden wat er was gebeurd.

In juni 2008 schreef ik ook over deze zaak en haalde ik Rob Zijlstra aan die over Tony Spencer (de man die Meesters doodschoot) schreef dat deze al vastzat op verdenking van een moord, een afrekening, in het Amsterdamse criminele circuit. Ik was benieuwd over wie dat ging, maar in het verhaal in Koud Bloed staat het niet.

                                                             *

TanojansenDe dood van de dove Tano Jansen (16) uit Apeldoorn, in juni van dit jaar, doet me steeds meer denken aan de moord op Maja Bradaric in Nijmegen. Niet eens zozeer omdat er in beide zaken sprake was van vuur, maar door de rol van een van de betrokkenen. In Nijmegen werd hoofddader Goran later gekenschetst als een psychopaat. In Apeldoorn lijkt hoofdverdachte R.G. (18) ook zo’n foute jongen. Er werd vanuit gegaan dat Tano zelf, toen hij om wat voor reden dan ook in een container was opgesloten, zelf een vuurtje had gemaakt en daardoor was gestikt. Er zijn nu aanwijzingen dat de brand is gesticht door de verdachten, onder aanvoering van R.G. die teksten had geroepen als dat ze Tano ‘te grazen’ zouden nemen, ‘dumpen’ en dat ze hem nooit terug zouden zien.

                                                                 *

Newyork4webOnze Amerikaanse correspondente is na vier dagen New York terug in New Haven (Rhode Island, bij Boston). Als we beroepsmopperaar Maarten van Rossem mogen geloven was het feestje met Armin en Alex van Buuren (plus Maxima) niet veel aan, hij was blij dat hij er niet bij hoorde, maar ‘onze vrouw in de States’ vond het wel erg leuk. Hierbij wat foto’s. Met enige vertraging, maar als gezegd: voor snel internet moet je niet in de VS zijn, dat heet de wet van de remmende voorsprong.

Verder is er ook nog het een en ander te doen.

Newyork7web_2"Er is hier in de buurt (New Haven) een moord gepleegd op een jong meisje/jonge vrouw. Ze zou deze week gaan trouwen en was sinds vorige week vermist. Gister is ze gevonden. Er wordt gedacht dat het niet zomaar een moord is maar dat er meer achter zit. Ze ging in New Haven naar school. Ze ging voor haar master, was geloof ik bijna klaar. Ik kan het internet even niet op verder maar je kan er vast wel meer over vinden als je het interessant vindt. Weet je het even."

Dat is de ware geest van de correspondent. Meer over deze zaak staat op de website van het Algemeen Dagblad. Het lichaam van de studente was ingemetseld in een muur en er is een verdachte aangehouden.

Newyork8web_2

"Hoorden we nog een ander verhaal. Er is een student die in de schoolbus als blanke door allemaal zwarte scholieren in elkaar is geslagen, opgenomen op film onder luid gejuich van de andere passagiers."

De omgekeerde wereld, zeg maar. Zal ook wel op youtube staan, toch?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: