Dinsdag 15-9: Moord Micelle Warnsveld & Domme Spotjes

15 Sep

Micelle2xe2x80x9cIk accepteer dit niet langer, ik wil naar huis. Ik ga nou naar huis. Mongool. Je moet je bek dichthoudenxe2x80x9d. Schreeuwde Godfried van H. met zijn schorre stem tegen de Zutphense rechter mr. H.W. van Harreveld.

Dat was in 2004, toen hij werd veroordeeld voor de moord op Micelle Mooij uit Zutphen, caissixc3xa8re bij het Shell tankstation aan de Rijksstraatweg in Warnsveld. Tegenwoordig is hij wat ingetogener. Rechtspsycholoog Peter van Koppen schreef een boek over hem en toont aan dat er sprake is van een gerechtelijke dwaling: Godfried is ten onrechte veroordeeld. In 2004 was Godfried een van de vier mannen die toen achter de tralies verdwenen voor de moord, of zijn drie kornuiten ook onschuldig zijn weet Van Koppen niet, dat heeft hij niet onderzocht.

Dat is het meest verbijsterende aan het hele verhaal: als Van H. – die nu met zijn hele naam Van Haut wordt aangeduid – het niet heeft gedaan, waarom de anderen dan wel? Dan is het xc3xa9xc3xa9n grote gerechtelijke dwaling, niet ‘een kwart’.

De Volkskrant had het nieuws over het boek van Van Koppen gisteren al, vandaag komen de andere kranten er mee (de illustraties zijn uit De Stentor). Niet allemaal natuurlijk, de Telegraaf laat het er even bij zitten maar zal er ongetwijfeld later op terugkomen.

Ik citeer mezelf maar even, uit 2004:

"Van H. was een van de vier verdachten van de moord op Micelle. Hij beweerde, net als zijn drie kornuiten van destijds, onschuldig te zijn. De uitbarsting van Van H. gaf ook meteen het niveau van de verdachten aan: uitschot, a-sociale kroeglopers die uit geldgebrek een domme roofoverval pleegden en er niet voor terugdeinsden een jonge vrouw te vermoorden. En naderhand ook geen spijt hadden. Dat ze niet alleen Micelle het leven hadden afgenomen, maar ook dat van haar nabestaanden hadden verwoest, leek geen moment bij hen op te komen. Godfried van H. schreeuwde tegen de rechter: xe2x80x9cIk maak je kapot, hoor je dat, ik maak je kapotxe2x80x9d. Hij wilde alvast naar zijn dochtertje, Godfried ging ervan uit dat hij vrijgesproken zou worden en wilde niet tot de uitspraak wachten.

Micelle1Het was een even stompzinnige als gewelddadige overval, op donderdag 24 oktober 1985. Micelle Mooij uit Zutphen was caissixc3xa8re bij het Shell tankstation aan de Rijksstraatweg in Warnsveld. Ze was al 9 jaar getrouwd met John Mooij. In haar vrije tijd was ze actief als mannequin. In de loop van de avond was John nog even langs geweest bij het benzinestation. Als Micelle om negen uur de pomp afsluit wordt ze gadegeslagen door vier mannen, die uit zijn op geld.

xe2x80x98Harde jongensxe2x80x99, zo worden ze later omschreven. Urenlang hebben ze in cafxc3xa9 De Sluis in Eefde, een paar kilometer verderop, zitten wachten en bierdrinken tot de pomp zou sluiten. Als Micelle al in haar Datsun Coupxc3xa9 zit om naar huis te rijden, trekken twee mannen de deur open en bedreigen ze haar. Ze moet de dagopbrengst afgeven, maar alles zit al in de kluis, ze kan er niet meer bij. Uit woede en om herkenning te voorkomen steken de mannen haar dood, met acht messteken.

Het politieonderzoek is uitputtend, maar levert niets op. In eerste instantie denkt niemand aan die vier dronken mannen uit cafxc3xa9 De Sluis, omdat men aanvankelijk geen rekening houdt met een mislukte roofoverval. Dat komt door de verregaande stompzinnigheid van misdrijf. De politie schatte de intelligentie van de daders veel te hoog in. Men ging ervan uit dat iemand die zoxe2x80x99n overval pleegt, na sluitingstijd, op de hoogte zou zijn van het feit dat een pompbediende na het afsluiten zelf niet meer bij de kluis kan komen.

Pas na 17 jaar kwamen de vier verdachten in beeld. Destijds woonden ze bij elkaar in de Staringstraat in Zutphen, nu verspreid over het land: Marty ten B. (46) uit Amsterdam, Godfried van H. (48) uit Apeldoorn, Kobus S. (55) uit Apeldoorn en Heini K. (47) uit Luttelgeest. Leven met het geheim leek Marty ten B. uiteindelijk te zwaar gevallen. In zijn kennissenkring had hij laten vallen dat hij bij de moord in Warnsveld betrokken was. Het kwam de politie ter ore. Die zette twee undercover-agenten in en xc3xa9xc3xa9n van hen was allesbehalve toevallig bij Marty toen Opsporing Verzocht op 23 september 2002 aandacht besteedde aan de zaak. xe2x80x9cIk hou mijn bek dicht, ik zeg toch niets meer. Mij pakken ze daar niet voor,xe2x80x9d was Martyxe2x80x99s commentaar geweest. Op 2 oktober werd hij aangehouden. In de verhoren hield hij xe2x80x98zijn bekxe2x80x99niet dicht: hij noemde de namen van de drie andere verdachten. Uit de verschillende verklaringen leek de toedracht ook duidelijk: Kobus, die zelf bij het pompstation had gewerkt, had het plan bedacht. Heini stond op de uitkijk, Marty en Godfried hadden Micelle uit de auto gehaald en neergestoken.

PetervankoppenNa de vrijspraak leek dit hele verhaal een gruwelijk sprookje, waarvan niet duidelijk was wie het had verzonnen. In februari 2004 trok het Gerechtshof van Arnhem in hoger beroep de zaak recht: xe2x80x98uitkijkxe2x80x99 Heini K. werd alsnog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar, de andere drie tot 8 jaar. Ze waren in afwachting van de behandeling in hoger beroep in vrijheid gesteld, na de uitspraak werden ze door de politie van huis opgehaald. Geen van de vier had de moeite genomen te vluchten."

Tot zover een reportagetje uit 2004. Uit deze gang van zaken blijkt dat er destijds ook al aardig wat twijfel was en behalve verklaringen van mensen aan de onderkant van de maatschappelijke ladder was er geen bewijs.

                                     *

Mensen laten zich graag bedriegen, daarover gaat het vandaag in mijn column op bepster Wat is erger: bedrog of domheid? Een fabrikant van slaapkamermateriaal die zich ‘Carpe Diem’ noemt, met andere woorden: als je op zo’n matras slaapt mag je je handen dichtknijpen als je de volgende ochtend haalt.

No Responses to “Dinsdag 15-9: Moord Micelle Warnsveld & Domme Spotjes”

 1. Robbie September 15, 2009 at 9:01 am #

  Wat een verhaal weer! Ik kon deze nog niet, toch intressant en schokkend dat soort verhalen..Dank HJ!

 2. Mia September 15, 2009 at 12:26 pm #

  Ik meende ergens gelezen te hebben dat Heini K. destijds een bekentenis had afgelegd, maar deze later weer introk omdat zijn vrouw met de dood werd bedreigd.
  Klopt dit?

 3. Mattman September 15, 2009 at 4:12 pm #

  Een van de verdachten is in 2008 vervroegd vrijgelaten. Volgens het boek van onze “vriend” Peter van Koppen onterecht veroordeeld. Is daar meer over bekend?

  http://www.destentor.nl/regio/zutphen/warnsveld/5511424/Ten-onrechte-veroordeeld-voor-pompmoord.ece

 4. Mia September 15, 2009 at 7:38 pm #

  Zie ook rechtspraak.nl
  LJN: AO 3327
  of
  http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=AO3327

 5. Jason September 15, 2009 at 8:16 pm #

  Als Kobus daar gewerkt heeft en het hele plan bedacht heeft dan wist hij toch in elk geval wel dat ze niet moesten wachten tot nxc3¡ sluitingstijd?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: