Donderdag 10 september: Moord Ida Klijnstra & Smeergeld

10 Sep

Idaklijnstraweb"Op een mooie zomermiddag in juni 2008 slaat in een rustig dorpje in Friesland het onheil toe. In een villa aan de rand van een woonwijk past oma Ida Klijnstra op haar kleindochtertje van drie maanden. Het is voor de eerste keer dat oma oppast, ze heeft zich er al lang op verheugd. De moeder van de baby, haar dochter Danixc3xablle, is een dagje op stap met xe2x80x98opaxe2x80x99: ze zijn naar Amsterdam. Als ze terugkeren in het dorp en de woning binnengaan, krijgen ze de schrik en ontsteltenis van hun leven. In de keuken vinden ze Ida. Ze is doodgeschoten. Veel details over wat er precies ie gebeurd heeft de politie niet vrijgegeven, maar uit alles blijkt dat ze het slachtoffer moet zijn geworden van een brute, domme roofoverval door een stel a-sociale criminelen in een oude Mercedes. De politie weet waarschijnlijk al wie het zijn, maar het laatste stukje bewijs ontbreekt nog."

Schreef ik in november 2008.

In de eerste berichten werd gerept van een donkerblauwe Mercedes sedan, met als kenmerken: vierdeursauto; dubbele ronde koplampen; mogelijk een diesel; normale velgen en de standaardwieldoppen met het Mercedes logo; ouder type, mogelijk uit het bouwjaar 1994, 1995 of 1996. Arjan van der S. uit Franeker, maar bij zijn aanhouding door een arrestatieteam joeg hij zichzelf een kogel door het hoofd. Aktueel-collega Henk Strootman opperde toen meteen al de suggestie dat de twee zaken iets met elkaar te maken hadden, maar de politie hield dat nog onder de pet.

De auto is in de omgeving van het huis van het slachtoffer gezien en hoort niet in De Blesse thuis. De politie gaat ervan uit dat deze auto bij de moord betrokken is. Tussen half elf en half twaalf op die maandagmorgen kwam de auto uit de richting van Wolvega, reed over het fietspad tussen de Steenwijkerweg en de Spoorlaan en stopte vlakbij de kermiswagens aan de Steenwijkerweg. In de auto zaten twee blanke mannen, allebei rond de 40 tot 45 jaar. Om kwart over xc3xa9xc3xa9n werd de auto gesignaleerd bij de achterkant van het huis van de familie Klijnstra. Er zat toen nog maar xc3xa9xc3xa9n persoon in, een kale man die een gespannen indruk maakte.

Inzittende xc3xa9xc3xa9n, de bestuurder, was een blanke man met een fors postuur, een dik rond hoofd en kaal. Hij droeg een smoezelig wit T-shirt en sprak Nederlands. Inzittende twee was alleen bij het kermisterrein gezien. Het gaat ook om een blanke man, met zwart krullend haar, xe2x80x98een onguur typexe2x80x99 met een buikje, ongeschoren. Hij droeg een lichtgroen of lichtblauw T-shirt.

"Vanaf het begin was vrijwe l direct duidelijk dat het moest gaan om roofmoord. De familie Klijnstra runde een zalencentrum in Wolvega, iemand moet op de gedachte zijn gekomen dat er dan in huis vermoedelijk veel geld te halen was."

Blesse2webDat was toen. Achteraf blijkt dat de politie de vermoedelijke dader vier dagen na de moord al te pakken had. Van der S. bleek een wapenhandelaar, fraudeur, drugsdealer en overvaller. In zijn huis werden vuurwapens, munitie, bivakmutsen, portofoons, zwarte overalls, tie-rips en twee kilo amfetamine gevonden en hij bleek een beleggingskantoor te runnen waarmee hij investeerders oplichtte, met teakplantages en Italiaanse vakantieparken. Toen de piramide dreigde in te storten en hij dringend geld nodig had, kwam hij op het idee zijn vroegere plaatsgenoten Klijnstra te beroven, hij dacht dat ze veel contant geld hadden.

Later werd gesuggereerd dat het om een liquidatie ging, omdat er geen buit was, maar dat was niet erg logisch. Het lag direct al voor de hand dat de overvaller erachter kwam dat er geen geld was, wel herkend was en korte metten maakte.

Wat nog het meest verbazing wekte – bij mij – is dat de handlangers nog steds niet zijn aangehouden. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn, zou je zeggen, maar vandaag melden de kranten dat het rechercheteam is uitgebreid naar twintig rechercheurs. Dan moet het wel lukken.

                                                      *

PechtoldMet politiek bemoei ik me niet veel en smaken verschillen. NRC-recensent Hans Beerekamp vond Alexander Pechtold als Zomergast een hoogtepunt, ik vond het de saaiste. Hij vond Margriet van der Linden niet goed bij Jaap van Zweden, ik vond dat het beste en interessantste interview uit de serie. Dat heb je nou eenmaal. Als politicus leek Pechtold mij geheel en al te deugen – en dat doet-ie nog wel – maar als je kijkt naar de ophef over een broodjes haring en een vulpen niks, mag het enige verbazing wekken dat een column van Rob Hoogland in de Telegraaf (van vorige week) zo ongemerkt kon passeren.

Hoogland stapte in Nice aan boord van een Boeing-737 stapte die hem naar Rotterdam zou terugvliegen. Hij viell met zijn neus in de boter: allemaal bekende politici: "Ik herkende Alexander Pechtold. Ik herkende Loek Hermans, Ivo Opstelten en Harry Borghouts. En ik herkende nog veel meer deelnemers aan dit schoolreisje, waarbij het mij opviel dat velen zich door hun wederhelften vergezeld wisten. Het was een oergezellige boel, al leek het opeens iets minder gezellig te worden toen enkelen op hun beurt mxc3xadj herkenden. Een zekere schichtigheid leek zich zelf van hen meester te maken."

Hij maakte een praatje met Alexander Pechtold, die vertelde dat hij met al die anderen te gast was geweest op een KPMG-congres in Saint Paul-de-Vence. Het was hard werken geweest. "En ik ben maar xc3xa9xc3xa9n dagje naar het strand geweest, hoor. Nou, nee, dat was het eigenlijk niet eens. Het was maar een half dagje.xe2x80x9d

Blijkbaar moest ik dus vooral niet denken dat de dames en heren daar voor hun lol waren geweest, al blijft het mij eerlijk gezegd verbazen dat Alexander het bezoek aan de Cxc3xb4te dxe2x80x99Azur onvermeld liet op zijn anders zo punctuele weblog. Tip van de KPMG-experts, misschien?"

Tja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: