Big Apple & Red Walls

8 Sep

Update 10.15 uur:

Bondstreet142Het zal niemand ontgaan dat er het een en ander loos is in New York (Nieuw Amsterdam), iets met 400 jaar geleden. Het is wel lichtelijk ironisch dat uitgerekend in dit jubileumjaar het ‘Oude Amsterdam’ nogal nadrukkelijk afscheid neemt van haar visitekaartje: de Wallen. De rosse buurt moet verdwijnen. Vanwege de criminaliteit of omdat het gemeentebestuur wat minder trots is op prostitutie dan voorheen.

Ironisch. De naam waaronder de stad bekend werd, ‘The Big Apple’, heeft alles te maken met deze eigenschap van het oude Amsterdam, al hadden de stichters daar niets mee van doen. De Franse immigrante Evelyn Claudine de Saint-xc3x89vremond richtte in het begin van de negentiende eeuw een bordeel op aan de 142 Bond Street in Brooklyn, toen een van de duurste wijken van de stad.

Het was een sjieke bedoening: niet alleen ‘een tempel van liefde’ maar er werden ook elegante feesten gehouden. De New Yorkers wilden dat Evelyn haar naam ‘verengelste’ tot ‘Eve’. Zeg maar Eva. En dan komen we vanzelf uit bij de appel. Ook al wordt die in het bijbelverhaal in Genesis niet genoemd: daar gaat het slechts om ‘een vrucht’. In het New Yorkse werd er na een bezoek aan de salon door heren gesproken in de trant van dat ze ‘van de appel hadden geproefd’ en Eve zelf had het over haar ‘onweerstaanbare appeltjes’ als ze haar medewerksters aanduidde.

Uiteraard zijn er later vele pogingen gedaan door fatsoensrakkers om de associatie met het huis van plezier te ontkennen. Op de foto de Bond Street anno 2009, ter hoogte van nummer 142. Van google earth. Lijkt me niet veel te doen. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: