Zaterdag 5 september: Moordvilla Baarn open

5 Sep

BaarnvillaDe liquidatie in Huizen loopt media-gezien met een sisser af: het gaat om een 32-jarige man uit Bussum, het lijkt niet iemand met veel connecties in het milieu, het zal nog wel even duren voor er meer bekend wordt over de achtergronden.

Op de site van de Gooi- en Eemlander kon ik er vandaag niks over vinden, maar daar trof ik wel een ander interessant bericht: de villa van de beruchte Baarnse moordzaak opent volgende week zaterdag in het kader van Monumentendag haar deuren. Het is een van de meest tot de verbeelding sprekende ‘Panden Delict’ uit de Nederlandse criminele geschiedenis.

Villa Canton is nog steeds eigendom van de familie Henny, eigenaren van verzekeringsmaatschappij Conservatrix, die er kantoor houdt. De broers Boudewijn en Ewout Henny en hun vriend Hennie Werkhoven doodden in 1961 de Soester Theo Mastwijk(14), nadat ze hem in de villa gevangen hadden gehouden. Het was een uit de hand gelopen actie van een stel tieners.

Thomas Rosenboom schreef naar aanleiding van de zaak zijn boek ‘Vriend van verdienste’; vorig jaar verscheen de op de moordzaak gebaseerde film ‘Bloedbroeders’. Toen die op televisie verscheen schreef de Volkskrant erover dat het ‘een looiege film’ was waarvan de geschreven tekst bij de aftiteling, over hoe het verder gaat met de hoofdrolspelers, spannender is dan het voorgaande. Nu, geschreven tekst over de Baarnse moordzaak, daar heb ik ook nog wel wat van. Te beginnen met een gedeelte uit mijn alleen nog in de betere antiekzaken en via tweedehands webwinkels verkrijgbare Moord in Nederland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: