Vrijdag 4 september: Ad is het helemaal zat!

4 Sep

Bapaumead1web

Komend weekend is het net een jaar geleden dat ik bij Ad Haverkamp op bezoek ging, in de gevangenis van Bapaume, in Noord-Frankrijk. Het is een tocht die me lang zal heugen: ten eerste kreeg ik geen toestemming Ad te spreken, ten tweede reed ik op de terugweg in Belgixc3xab mijn auto total loss. Verslag daarvan staat hier, maandag 8 september 2008. Op de foto: Ad in zijn cel in Bapaume, gemaakt met een enorme telelens.

Ad zit nog steeds vast, zij het momenteel in Nederland, maar hij moet nog naar Belgixc3xab, het kan nog wel even duren voor hij vrij komt. Zelf wil hij er niet rechtstreeks iets over kwijt, uit angst voor repressailles van justitie, maar ‘bronnen’ weten van de hoed en de rand en vroegen of ik hier niet eens een stukje over kon schrijven.

Elke keer komen er via het GRIP (Gedetineerden Recherche Informatie Punt) zogenaamde tips binnen dat hij wil ontsnappen en dan krijgt hij weer de status A-plus. In plaats van in een half open kamp – zodat hij zijn dochter kan zien – zit hij tussen de levenslang gestraften in Alphen aan den Rijn.

Nu moeten we zeggen: hij heeft de schijn wat tegen. In 2003 zat hij in Veenhuizen (Bankenbosch). Hij had weekendverlof, toen hij terugkwam kreeg hij te horen dat hij in een extra zwaar regime zou komen: er was informatie binnengekomen dat hij in het weekend contact had gehad met zware criminelen. Daar werd Ad heel boos over: hij was alleen maar bij zijn (Nederlandse) dochtertje (van tien) geweest.

Uit woede ontsnapte hij. Had nog heel wat voeten in de aarde: er moest een heel hek worden gesloopt, hij moest een heel eind met prikkeldraad en modder overbruggen, maar het lukte en de ingeseinde vluchtauto stond paraat.

Dat hij niet zo heel veel later in Belgixc3xab werd aangehouden, was een beetje zijn eigen schuld: hij zat samen met Ludwig P., een gekend lid van de beruchte Juliet-bende, in de auto. Ze hadden in Brussel het vliegtuig gemist en hadden haast. Op de Ringweg zetten ze een politielamp op hun auto, om wat beter door te kunnen rijden. Dat vond de Belgische gendarmerie (of Rijkswacht) geen goed idee.

Tja, en dat hij in Nederland steeds in een zwaar regime komt en altijd maar weer wordt overgeplaatst: hij kent gewoon veel mensen. En als je bekende jongens op de bezoeklijst hebt staan, vraag je een beetje om problemen. Je kunt de directie wel uitleggen dat het goeie kennissen zijn, bijna familie, maar bij het GRIP krijgen ze een beetje de kriebels als ze zulke namen zien.

Ebi475Er is hier sprake van een groot onrecht dat aan de kaak moet worden gesteld. Veel meer dan dit signaleren kan ik niet, iedereen die een beetje in dit wereldje thuis is kent de verhalen over het GRIP en de anonieme tips die leiden tot beperkende maatregelen, zonder dat je daar ook maar iets tegen kunt beginnen. Bijna alle (top)criminelen krijgen ermee te maken. Maar ik zie zo nog geen politicus hier Kamervragen over stellen.

Een eerder bericht over Ad Haverkamp als Nederlandse topcrimineel, betrokken bij de French Connection, staat op crimesite (en is van de hand van een Belgische correspondent, als ik me niet vergis)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: