Een steekje los

4 Sep

Update 10.45 uur:

SteekjelosAan Mohammed B. (33) die in maart overblijfwacht Leo van Trappe (69) vermoordde zitten heel wat steekjes los: stemmen in zijn hoofd gaven hem de opdracht. Vijftien keer eerder was hij al op pad geweest, maar toen hadden de stemmen hem een stopteken gegeven. De man kan niet worden gestraft: hij lijdt al twee jaar aan een chronische psychose, met schizofrenie van het paranoide type. Tbs dus, ‘mad’. Zo gek als een deur.

De vraag is alleen: was dit niet te voorkomen geweest?

"In 2005 begon hij autoruiten te vernielen en trof de politie hem tweemaal aan met messen in zijn tas. Hij kwam in de psychiatrische crisisopvang en werd behandeld op een gesloten afdeling van het AMC, maar in 2008 kwamen de stemmen steeds nadrukkelijker terug. Hij gebruikte naar eigen zeggen de hem voorgeschreven medicijnen sporadisch en vertelde zijn psychiater lang niet alles. In oktober van dat jaar stopte hij voor het eerst een mes in zijn rugzak."

Gebrek aan sociale controle? Psychiater en hulpverleners die de zaak niet goed hebben ingeschat of door regelgeving werden beperkt? Vandaag heeft iedereen het over Karst T., maar daar kun je heel kort over zijn: dat was niet te voorspellen en niet te voorkomen. Bij Mohamed lijkt het mij een heel ander verhaal. Was beter geweest als Mohamed de daad van Karst had gepleegd en omgekeerd.

Bizarre opmaak in de Telegraaf, trouwens, bij het stuk over Mohamed. Onderaan een stukje over de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher in een naaiatelier. Toeval?

No Responses to “Een steekje los”

  1. Sterre September 4, 2009 at 6:42 pm #

    Waarom zou het beter zijn geweest als ze elkanders delict hadden uitgevoerd?

  2. I&I September 7, 2009 at 2:51 pm #

    Toen men sprak over Karst T’s vermoedelijke extreemrechtse sympatiexc3xabn schoot meteen de zin ‘De auto kwam van rechts’ bij me binnen. Mag ik dat zeggen? Het klinkt een beetje als ‘de kogel kwam van links’ ten tijde van Pim Fortuyn namelijk alleen dit staat wat knulliger.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: