Waarom Yilmaz in 't Koetsiertje ging schieten

3 Sep

YilmazUpdate 15.45 uur:

Niet iedereen zal de weekkrant Delftse Post tot zijn beschikking hebben. Wat betekent dat men een interessant bericht mist. Men zal mij vast niet euvel duiden dat ik het berichtje aanhaal. Het gaat over de schietpartij in cafxc3xa9 ‘t Koetsiertje in Delft, waarbij Cevdet Yilmaz in 1983 zes mensen doodschoot. Zelf heeft hij nooit iets over willen vertellen over het motief. Er is wel vaker gezegd dat hij zich ‘gekrenkt’ voelde, maar zo duidelijk als de jongste broer van het eerste dodelijke slachtoffer het nu vertelt heb ik het niet eerder gelezen.

Bert Smits zegt dat cafxc3xa9-eigenaar Hans de Hoog hem heeft verteld dat Yilmaz een vaste bezoeker was van ‘t Koetsiertje en vaak opschepte over het feit dat hij het Nederlanderschap had gekregen. "Maar mijn broer heeft altijd een grote mond gehad en zei soms dingen die voor anderen hard of zelfs kwetsend aankwamen. Op die bewuste dag, xc3xa9xc3xa9n dag na mijn 21e verjaardag, heeft mijn broer tegen Yilmaz gezegd: ‘Je mag dan wel het Nederlanderschap hebben, maar een Hollander word je nooit!’ Yilmaz is daarna vertrokken."

In de loop van de avond hebben nog mensen tegen Ton Smits gezegd dat hij daar nou eens mee moest kappen en Yilmaz zijn excuus moest aanbieden, maar toen was Yilmaz al een wapen gaan halen, dat hij onderweg in een cafxc3xa9 aan de Voldersgracht liet zien en iets had gezegd als: "Ik schiet ‘m dood."

Bert: "Toen Yilmaz arriveerde in het Koetsiertje stond mijn broer op om naar hem toe te lopen om over de kwestie te praten. Maar voordat hij iets kon zeggen heeft Yilmaz gericht op hem geschoten. Hij raakte mijn broer boven het oog in zijn hoofd. Ton was op slag dood, waarna Yilmaz verder is blijven schieten."

No Responses to “Waarom Yilmaz in 't Koetsiertje ging schieten”

 1. Ome Joop September 3, 2009 at 5:43 pm #

  Volgens eerdere lezingen zou men Yilmaz hebben toegebeten, `Ook al heb je een Nederlands paspoort je bent en blijft een kanker danwel kut Turk`.

 2. ed September 4, 2009 at 8:39 am #

  raar dat je dat nooit zo duidelijk had gehoord. Het heeft precies zo in alle kranten gestaan destijds. Het in Wikipedia genoemde ‘klereturk’ is gewoonweg niet waar.

  Beste Ed,

  Ik heb die broer niet eerder gehoord, er zaten wat details bij die ik niet kende, dat staat er ook.

  Hendrik Jan

 3. Wilco September 4, 2009 at 1:50 pm #

  Gezien het taalgebruik en schuttingwoorden die in de regio Rotterdam sinds mesheugenis gebruikt worden, en daarbij genomen het recentere taalgebruik op de filmpjes van Youtube van dat strandfeest in Hoek v. Holland, kan ik maar tot xc3xa9xc3xa9n conclusie komen: het was “kanker-Turk”.
  Helaas, ik kan er niets anders van maken.

 4. bea September 4, 2009 at 3:19 pm #

  Wat er dan ook gezegd is, is dat het waard om 6 onschuldige mensen dood te schieten ????? Als hij het Nederlanderschap heeft gekregen, moet hij ook de humor begrijpen

 5. Ome Joop September 4, 2009 at 4:18 pm #

  Natuurlijk is dat geen reden om mensen dood te schieten.
  Gelukkig reageren Nederlanders helemaal niet agressief of geweldadig als je ze voor alles wat mooi en lelijk is uitscheldt, toch?
  Noem het maar humor……..

 6. Wilco September 4, 2009 at 4:39 pm #

  Alhoewel het woord “kanker” in de (Rotterdamse?)volksmond eigenlijk meer gemeengoed is geworden dan dat men over de betekenis van het woord -een vreselijke ziekte- nadenkt, vind ik dergelijk gebruik van het woord kanker in zijn geheel niet normaal.
  Daarbij kan ik me voorstellen dat iemand met zijn achtergrond dan gigantisch door het lint kan gaan.
  Hoewel het omleggen van 6 mensen wel absurd is natuurlijk.
  Ik heb me mateloos zitten ergeren aan het taalgebruik van die tieners op de filmpjes op Youtube. Kanker voor en kanker na. Reacties doorspekt met de woorden kanker. Je kankermoeder, kankersmeris, kankerFeyenoord, kankerjoden, kankerziek, kankermongolen, kankervet, kankergaaf, alles is kanker. xc3x89cht overal kom je het woord kanker tegen.
  Ongelooflijk en weerzinwekkend, anders overtuig jezelf en kijk dit even. http://www.youtube.com/watch?v=f-WEuPAm3WY

 7. Wilco September 4, 2009 at 5:27 pm #

  @ Ed 8.39 ….Het in Wikipedia genoemde ‘klereturk’ is gewoonweg niet waar…

  Ik lees nergens op Wikipedia klere-Turk, maar gewoon zoals overal vermeld ‘kanker-Turk.

  (Ton Smits zou tegen hem gezegd hebben: “Je mag dan wel een Nederlands paspoort hebben, je bent en blijft een kanker-Turk”. Bron:Wikipedia)

 8. Wilco September 5, 2009 at 12:16 am #

  ….Yilmaz vertelt in Polaks documentaire dat hij een paar dagen voor het drama woorden heeft gehad in ‘t Koetsiertje met een andere stamgast (Ton Smits, volgens het VARA-blad.)
  Smits zei zoiets als: “Al heb je tien Nederlandse paspoorten, je bent en blijft een kanker-Turk en een uitvreter”.

  In Polaks documentaire vertelt Yilmaz dat hij op die noodlottige 5 april fysiek aangevallen werd door iemand, voordat hij tot zijn gruwelijke slachtpartij overging…….
  (bron: Blikopdewereld.nl)

  Nog een andere variant

 9. johan September 8, 2009 at 4:31 pm #

  Hij heeft al die mensen dood geschoten ,en zelfs een klein kind dus is het voor mij ook een k turk .Een hele laffe k lijer .En een schande dat dit zwijn weer vrijkomt.
  Echt Nederland.
  En je zal het wel weer niet plaatsen,maar je kan je beter eens druk maken waarom dit zwijn weer loskomt ipv wat er gezegt was toen die tijd.
  Dan heeft het er alle schijn van dat je toch een tikkeltje symphatie probeert te wekken voor dit zwijn.
  Alles wat er gezegt zou zijn staat in geen enkele verhouding met wat dit zwijn gedaan heeft.PUNT

 10. Betwetertje March 3, 2010 at 1:28 am #

  En persoon die heel dicht bij mij staat, had een goeie vriend in je jaren ’90; Rien Smits. Het broertje van Ton Smits (broer van Bert Smits).
  Ik heb me laten vertellen dat Ton ook een heethoofd was, een man die mensen kon kleineren met zijn grote bek. Natuurlijk verdien je dan niet een lot zoals dit.
  Echter, klein kwaad leidt tot groot kwaad.
  Laat dit voor ons allen een les zijn dat we vriendelijk en empathisch met onze medemens omgaan.
  Als je een man naar de afgrond blijft duwen, kan hij terug gaan duwen.
  Ik ben sinds 5 jaar niet meer woonachtig in Delft maar in een andere stad. Het koetsiertje was een ‘tuig’ kroeg, en nu in mijn nieuwe woonplaats vermijd ik dit soort plekken. Daar begint het mee..

  Groeten

 11. Jeroen Obers August 2, 2010 at 10:12 pm #

  Wat die Smits precies heeft gezegd is niet eens zo belangrijk. Hoe beledigend ook. Dan knal je toch niet iemand af en daarbij ook nog 5 anderen.

  Zo iemand geef je een pak slaag.

  En als je dat niet kunt. Had dan buiten het cafe die Smits opgewacht en hem in zijn been geschoten. Of hem met een honkbalknuppel tegen de knieen geslagen. Als je per se wraak wilt. Dan hadden die Smits en de andere 5 nog geleefd en was Yilmaz binnen 1 jaar vrij geweest.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: