Dinsdag 1 september: elektriciens goud waard & opduikingen

1 Sep

EricschreuderIn het Nederlands Dagblad staat een reportage over elektriciens die hun gewicht in goud (nou ja, laten we zeggen: hennep) waard zijn voor de wietkwekerijen. Het illegaal aftappen van stroom is cruciaal in deze bedrijfstak. Bijna alle professioneel opgezette kwekerijen maken gebruik van de diensten van jongens die officieel voor een grote stroomleverancier werken, het gaat niet om wat geknutsel van handige jongens, maar om omkoping. Meestal vrijwillig, gelokt door het grote geld, soms onder bedreiging.

Omdat er zoveel geld in omgaat en de belangen zo groot zijn, is dat milieu de laatste jaren veel harder geworden. Liquidaties zijn er schering en inslag. De moord op Eric Schreuder uit Lommel zou ook in deze hoek gezocht moeten worden: hij wilde eruit stappen om een nieuw leven te beginnen, maar dat wordt doorgaans niet op prijs gesteld.

Een beetje merkwaardig is dat ik werkelijk niemand kan vinden die weet met welke mensen hij omging, op dit punt. Ik heb in die omgeving toevallig aardig wat mensen die behoorlijk zijn ingevoerd in het milieu, maar tot nu toe: nada. Misschien dat Opsporing Verzocht meer succes heeft gehad.

                                                              *

Maddie3en6Er zijn de laatste jaren nogal wat opzienbarende ‘opduikingen’ geweest: jonge meisjes die spoorloos waren verdwenen blijken tientallen jaren later nog te leven. Vastgehouden in een kelder, vrijwillig vertrokken, hoe dan ook. Dat geeft hoop voor mensen bij wie ook een kind wordt vermist. Daarover gaat het deze week in mijn column op bepster

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: