Vrijdag 28 augustus: Oorlog op het strand & de grote schoen bij Fokko Werkman

28 Aug

Strandad"Iedereen wist al aan het begin van de avond dat het fout zou gaan. Een half uur voor aanvang lagen er al dronken hooligans bij de ingang. We zagen iemand lopen van de harde kern. Als hij er is, gaat het los. We wisten: dit gaat niet goed."

Een verbijsterend relaas in het Algemeen Dagblad van de agenten die op het strandfeest in Hoek van Holland waren.

"Er was toen een moment van stilte,” haalt Jeroen zich voor de geest. "We zagen dat xc3xa9xc3xa9n groep zich terugtrok. Op dat moment viel de rest ons juist aan. Uit het niets kwamen die flessen weer. Je zag ze niet, hxc3xa8. Uit het donker vloog dat spul op je af. Er werd gegooid met hekken. Die gasten naderden je tot op 3, 4 meter. Er telde op dat moment maar xc3xa9xc3xa9n ding: je mocht niet onderuit gaan, niet vallen, want dan was je dood. We liepen achteruit en hielden elkaar vast."

RobbiehyvesOp beestachtige wijze wordt volgens de agenten een zwaargewonde jongen letterlijk naar hun toegegooid. De politie gaat er inmiddels vanuit dat het de 19-jarige Robby van der Leeden moet zijn geweest, het enige dodelijke slachtoffer dat op het slagveld valt. "Voor onze voeten plofte een lichaam neer. Een van diezelfde relschoppers die even daarvoor nog tegenover ons stond. En nu moesten we hem helpen, want dat was onze taak. Die jongen lag dood te gaan. Enkele van ons liepen naar voren om voor hem te zorgen. Ze hebben hem bij de arm gepakt. We moesten vluchten. Die jongen hebben we 500 meter meegesleurd."

Er zijn inschattingsfouten gemaakt, maar het is ook wel duidelijk, maar dat er daar in Rotterdam een zootje ongelooflijk geteisem rondloopt. Het is alleen de vraag: is dat ‘gelegenheidsgeteisem’? Misschien was de anders zo keurige Robby daar ook wel heel fout bezig en zijn de grootste raddraaiers en hekkengooiers in het dagelijks leven aardige jongens met een nette baan.

                                                       *

Turfsteker2webGisteren hadden we ‘t over Reggy K., de hoofdverdachte in de moordzaak-Ooms in Haulerwijk, in 2006. In diezelfde buurt, onder de rook van Veenhuizen, is in 2003 een andere nog steeds onopgehelderde roofmoord gepleegd: op cafxc3xa9baas Fokko Werkman in Haule. Reggy K. is daar ook even mee in verband gebracht.

Tijdens het proces in Leeuwarden in de zaak-Ooms vertelde mededader Mounim K. dat ze met z’n driexc3xabn in de auto terugreden naar Amsterdam en dat ze hadden besproken de dood van Ooms bij de politie te melden. Reggy was hierop tegen: hij zei dat dit dan zijn tweede moord zou worden. Even later trok Mounim deze verklaring overigens weer in.

Marinus Ooms en Fokko Werkman woonden maar een paar kilometer bij elkaar vandaan: de xc3xa9xc3xa9n in Haule, de ander in Haulerwijk. Beiden waren gescheiden en alleen thuis toen ze door een indringer werden vermoord. Tijdens de rechtszaak in Leeuwarden liet de officier van justitie doorschemeren dat hij Reggy K. wellicht nog ging vervolgen voor de moord op Fokko Werkman in oktober 2003 bij diens cafxc3xa9 De Turfsteker. Hij werd door een inbreker met een klap van een parasolstok vermoord. Reggy K. kwam wel in beeld, maar er waren geen concrete aanwijzingen dat hij deze moord had gepleegd.

Belangrijkste aanknopingspunt is de afdruk van een Nike sportschoen, maat 47,5. Die was duidelijk niet van Reggy. Verder zag een getuige xe2x80x98s nachts in de weilanden een man in de richting van Fokkoxe2x80x98s achter het cafxc3xa9 gelegen woongedeelte lopen. Hij beschrijft een lange gestalte, Reggy K. is een gedrongen persoon.

FokkowerkmanwebWerkman had op zaterdagnacht om vijf uur zijn cafxc3xa9 gesloten, had in de woning achter het cafxc3xa9 nog iets gegeten en was voor de televisie in slaap gevallen. Op dat moment was er al een inbreker in huis die via de achterkant was binnengekomen door een ruitje stuk te slaan en de knip van de deur te doen.

De inbreker had een afgezaagde parasolstok bij zich. Hij voelde zich overrompeld door de binnenkomst van Werkman en hield zich enige tijd schuil. Toen de kroegbaas in slaap viel kon de insluiper wel ongemerkt wegkomen, maar hij wilde kennelijk niet zonder buit vertrekken en besloot zijn slachtoffer uit te schakelen. Hij sloeg Werkman vier keer hard met de parasolstok op het achterhoofd, daarna doorzocht hij de kleding van het slachtoffer, roofde de gouden ketting die Werkman altijd droeg en haalde een briefje van 500 euro uit de portemonnee.

Het belangrijkste spoor is de schoenafdruk van de vermoedelijke dader. Hoeveel potentixc3xable roofmoordenaars leven op deze tamelijk grote voet?

No Responses to “Vrijdag 28 augustus: Oorlog op het strand & de grote schoen bij Fokko Werkman”

 1. Ome Joop August 28, 2009 at 2:10 pm #

  Uit onderzoeken in Engeland bleken veel harde kern hooligans te bestaan uit dertigers en veertigers waarvan een behoorlijk aantal gewoon een gezinnetje en een goede baan heeft. Over het algemeen zijn dat de aanstichters van het geweld en verdwijnen uit de vuurlinie op het moment dat de politie ingrijpt waardoor de meelopers, vaak dronken en doorgesnoven jeugd,in de frontlinie staan met alle gevolgen vandien.

 2. Alex August 28, 2009 at 4:26 pm #

  HJK, goed stuk over Rotterdam. Ik had op mijn weblog er ook iets over geschreven maar wat er eigenlijk niet goed uitkomt, wat deden die 4 rechercheurs daar, wat was hun taak opdracht, hoe konden ze zo worden ontmaskert en waarom hadden ze geen rugdekking. T’ lijkt haast xc3xa9xc3xa9n tegen duizenden. Daarbij in het AD jammer dat ze het slachtoffer die zichzelf niet meer kan verdedigen zo afschilderen.

 3. Mia August 28, 2009 at 5:02 pm #

  “Volgens officier van justitie Henk Mous is er geen enkele reden om aan te nemen dat Reggy bij de dood van Fokko Werkman is betrokken.
  Groot probleem voor de oplossing van de zaak in Haule is het ontbreken van bruikbaar dna dat aan de dader kan worden gelinkt. Er werd wel een afdruk van een schoonzool gevonden met de opvallend grote maat 47,5. Het bleek een afdruk van een Nike sportschoen. Reggy K. leeft niet op dergelijke grote voet.
  Een wakkere getuige zag xe2x80x98s nachts in de weilanden een man in de richting van Fokkoxe2x80x98s achter het cafxc3xa9 gelegen woongedeelte lopen. Het betrof een lang gestalte dat met grote passen liep. De gedrongen Reggy K. voldoet niet aan dat signalement. Reggy zou tegenover zijn twee companen hebben gezegd dat hij iemand had omgebracht door met een steen op zijn hoofd te slaan. Werkman werd geslagen met een parasolstok.
  Bovendien is er het verhaal van de xe2x80x98verdachtexe2x80x98 mountainbike die tegen een schuurtje aan de Veenpettenweg is gezien. xe2x80x98s Middags was die fiets verdwenen. Toen fietste er op de Veenpettenweg wel een schichtig om zich heen kijkende blanke man. Reggy K. heeft een donkere huidskleur”.

  Wat ik frappant aan deze moordzaak vind is dat de dader niet op zoek was naar meer geld. Op de trap stond de kassa met ca. 700 euro, in de kluis zat ca. 3000 en in de nabijheid van Fokko lag een briefje van 10 euro.

  Waarom heeft de dader alleen de ketting en het briefje van 500 euro meegenomen?
  Wie wisten van het briefje van 500?
  Was daar misschien iets speciaals mee aan de hand?
  Hoe of van wie had Fokko dit briefje verkregen?

 4. Robbie August 28, 2009 at 7:20 pm #

  Van mij part mag de politie veel eerder schieten op zulke raddraaiers… Tis toch te gek voor woorden.. Als ze (de politie) vallen dan worden ze doodgetrapt door een uitzinnige menigte…Aanpakken die handel..

 5. CB August 28, 2009 at 10:06 pm #

  Als er werkelijk met het lichaam van Robby is gegooid, is dus ook nooit aan te tonen dat hij door de kogel om het leven is gekomen of dat er nog wat te redden was geweest als hij was gestabiliseerd…
  Vind het lastig om te bedenken waarom dit nu in de media komt… straatje vegen ? Het lijkt me vreselijk voor de nabestaanden om het te lezen, dus als het geen reden heeft, waarom dan naar buiten brengen in dit stadium…
  Vertrouwen in Aboutaleb is in ieder geval tot -10 gezakt, die heeft nog steeds niet door dat hij een wereldstad bestuurt.

 6. de nietsweter August 28, 2009 at 11:27 pm #

  hj

  is dit een half goedmakertje voor de miskleun “doofpot hoek van holland”?

  Die bereden politie agent die uitspreekt “nu is het klaar, nu rijden we je helemaal plat” heb je bewust maar niet neergezet?
  lol

 7. o.oosterveld August 29, 2009 at 4:22 pm #

  En meneer Aboutaleb , hoor je niet hult zich in stel zwijgen , hij is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid

 8. ed August 29, 2009 at 4:39 pm #

  @Robbie
  Het lullige is dat de politie niet perfect is en dat het dus ook kan voorkomen dat jij maar tot raddraaier gebombardeerd wordt als een of andere overspannen politieagent je doodschiet.

 9. Robbie August 30, 2009 at 10:52 am #

  Klopt Ed…Ze zouden zeg maar een soort ”signaal” moeten afgeven voordat ze gericht gaan schieten..Ik zeg maar iets, een lichtkogel ofzo en dan binnen 2 minuten moet je een straal van ca. 100 meter vanaf de politie zijn anders enz enz…Bij dat soort rellen moet je gewoon niet in de buurt zijn..

 10. K.Hakvoort August 30, 2009 at 2:39 pm #

  Ik dacht dat men keurig de resultaten van het onderzoek, of beter, de diverse onderzoeken zou afwachten. Maar kennelijk voelt het korps zich geroepen ter beteugeling van allerlei negatieve sentimenten in een onmiskenbaar geregisseerde operatie – de agenten zullen niet zonder toestemming met de krant zijn gaan praten – de beeldvorming al te sturen d.m.v. een interview in de politiespreekbuis het AD.
  Zonder iets af te willen doen aan de penibele omstandigheden waarin de politiemensen verkeerd hebben, lijken de opgelopen verwondingen niet helemaal in overeenstemming met “door honderden bekogeld te worden” met o.a. flessen met zand, keien, fietsen etc.

  Opvallend aan de Rotterdamse hoofdcommissaris was dat hij in zijn “statement” zich alleen bezighield met de uitwerking van het drama op de agenten maar geen medeleven uitdrukte richting nabestaanden van de dode, en de gewonden, wat Trouw gisteren van hem en Aboutaleb vaststelde.

 11. Ado Den Haag landskampioen September 2, 2009 at 6:29 am #

  maat 47,5 komt bij Nike vaak neer op maat 45/46… ik heb 45,5 maar om de 1 of andere reden passen bij Nike vaak alleen de 47,5, ze vallen vaak klein… zulke hele grote voeten hoeft de dader dus niet te hebben

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: