Donderdag 27 augustus: Twijfels rond moord op 'de paardenman'

27 Aug

Marinusooms1web Het leek zo kat in het bakkie met de moord op de paardenman. In 2006 werd Marinus Ooms uit Haulerwijk vermoord door een stel Amsterdamse inbrekers die dachten dat er bij de alleenwonende Ooms veel geld te halen was. Toen dat niet het geval bleek vermoordden ze hem in zijn slaapkamer. Maar is de gedoodverfde hoofdverdachte Reggy K. een van de  daders en is hij ter plekke geweest? Zijn advocaat Arthur van der Biezen was gisteren bij het Gererchtshof in Leeuwarden en kreeg het voor elkaar dat er opnieuw een aantal getuigen wordt gehoord. Ook komt er een nieuw technisch onderzoek naar gevonden materiaal en bij de woning van Ooms wordt een schouw gedaan om twee verdachten te toetsen op hun betrouwbaarheid. Bij het gevonden materiaal draait het vooral om een schoenafdruk.

Reggy K. is veroordeeld tot 18 jaar, de twee anderen tot 15 en 10 jaar. Volgens Van der Biezen zijn de verklaringen van de twee medeverdachten onbetrouwbaar en beschuldigen ze zijn clixc3xabnt ten onrechte.

Hoe zat ook al weer? Laten we er eens een reportagetje uit 2008 bijhalen.

xe2x80x9cHij was van plan 100 te worden en hij was al op de helft, dat waren zxe2x80x99n eigen woorden. Marinus Ooms was een man die je nooit meer van je harde schijf kreeg als je hem eenmaal had leren kennen. Zijn goedheid en humor waren zijn handelsmerken. Hij was een groot dieren- en mensenvriend.xe2x80x9d

Zo stond het op zijn website. Marinus Ooms was weliswaar geen geboren en getogen Fries, hij kwam uit Den Haag, maar in zijn woonplaats Haulerwijk mochten ze hem graag. Na zijn dood reageert de gemeenschap geschokt en verslagen. Wat het extra wrang maakt: de hoofddader is ook een dorpsgenoot. Weliswaar import, een probleemgeval, een jongen die voor galg en rad is opgegroeid, maar toch.

Al vxc3xb3xc3xb3r het proces was duidelijk dat deze Reggy K. ook nog eens een ongelooflijke domoor is. In de nacht van zondag 8 op maandag 9 oktober 2006 was Marinus Ooms vermoord, vijf weken later ging Reggy K. op het politiebureau aan het Surinameplein in Amsterdam informeren hoe het er voorstond met die zaak. Hij vroeg of ze hem soms zochten, hij was bang dat er misschien iemand anders was geweest die had beweerd dat hij verantwoordelijk is voor de moord op Marinus Ooms. xe2x80x9cMaar dat is niet zo hoor,xe2x80x9d zei hij er meteen bij. Alle reden voor de politie om hem aan te houden.

Reggy had waarschijnlijk gedacht dat hij en zijn kompanen geen sporen hadden achtergelaten: ze droegen tijdens de moord handschoenen. Maar van handlanger Mounim K. was een gaaf dna-profiel: bij het afplakken van de mond van het slachtoffer was het topje van een vinger van zijn plastic handschoen afgescheurd en blijven plakken, en daarin werden zijn lichaamscellen aangetroffen.

Biezennw1webReggy K. ontkent dat hij Marinus Ooms kende, zoals hij alles ontkent, maar ook dat moet een leugen zijn: ze waren dorpsgenoten, in het kleine Haulerwijk. Reggy was opgegroeid in een pleeggezin op amper vijfhonderd meter van het huis van Ooms. In het pleeggezin woonden meer kinderen van dezelfde biologische Surinaamse moeder. Op zijn vijftiende was hij uit Haulerwijk vertrokken en belandde hij van de ene justitie-inrichting in de andere.

De moord op Ooms was een samenwerking tussen drie criminelen: Mounim K. (24), Mohammed el M. (23) en Reggy K. Het is duidelijk dat het initiatief uitging van Reggy, zijn Amsterdamse kompanen wisten niet eens waar Haulerwijk lag. Reggy had hen gelokt met het vooruitzicht dat er bij Ooms wel zoxe2x80x99n vijftig mille te halen zou zijn. Het is onduidelijk waar dat op gebaseerd was: de buit bedroeg uiteindelijk maar vijftig euro.

Marinus Ooms is een vreselijke dood gestorven. Hij is xe2x80x99s nachts in zijn slaapkamer overvallen. Vanuit een diepe slaap stond hij oog in oog met drie gemaskerde en gewapende mannen. Hij werd vastgebonden, mishandeld en met een mes gestoken. Hij is langzaam dood gegaan door verstikking en bloedverlies. Reggy zou de doodsteek, dwars door een long, recht in het hart een doodsteek, hebben toegebracht. Ooms was toen al zwaar mishandeld met vuistslagen en klappen met een alarmpistool, dat ook al vlak naast zijn hoofd was afgevuurd. Zijn handen en enkels waren vastgebonden en zijn mond was afgeplakt met tape. xe2x80x9cKen je me nog?xe2x80x9d had Reggy K. hem tussen het slaan door nog gevraagd.

De buit bedroeg vijftig euro, een portemonnee, een mobieltje en een fototoestel. Het drietal liet het in doodsnood verkerende slachtoffer aan zijn lot over. De officier van justitie omschreef Reggy als xe2x80x9ceen emotieloze, lege jongenxe2x80x9d met een tomeloze agressie tegen alles en iedereen. Hij eist 20 jaar plus tbs, maar de rechtbank gaat daarin niet mee en maakt er 18 jaar van en gxc3xa9xc3xa9n tbs. Reggy weigerde mee te werken aan psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum, deskundigen hebben hem alleen van afstand kunnen observeren.

Mounim K. wordt veroordeeld tot 15 jaar en onvoorwaardelijke tbs. Die uitspraak was fors hoger dan de eis van 12 jaar met tbs, Mohammed el M. krijgt een celstraf van 10 jaar. Alle drie gaan ze in hoger beroep.

Reggy K. wordt ook nog verdacht van enkele inbraken en een poging tot beroving in Drachten. Hij ontkent alles. Soms komt hij daarmee weg. Zo werd op 31 december 2005 een bejaarde vrouw in haar huis in Haulerwijk overvallen. Zij woonde tegenover de ouderlijke woning van Reggy en herkende hem, maar hij werd toch vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs en kreeg een schadevergoeding van 6500 euro. Tegenover Mounim K., een van de drie overvallers van Ooms, bekende Reggy later dat hij de beroving op zijn buurvrouw wxc3xa9l had gepleegd."

Dat was toen. Het leek allemaal zo duidelijk. Is het toch anders gegaan? Feit is dat er van Reggy K. geen technische sporen zijn aangetroffen op de plaats delict. Was hij alleen ‘de geestelijke vader’ van de moord? Het wordt in elk geval nog een spannend hoger beroep.

No Responses to “Donderdag 27 augustus: Twijfels rond moord op 'de paardenman'”

 1. YM August 27, 2009 at 8:46 am #

  Die 3 behoren tot het laagste soort mens.
  Jammer dat de doodstraf hier niet mogelijk is, enige oplossing tegen dit soort tuig dat nooit veranderen zal.

 2. peter August 27, 2009 at 10:36 am #

  Was hij alleen de geestelijke vader? Deze vraagstelling alleen al..

 3. DR August 27, 2009 at 12:16 pm #

  Ik heb toen de reportage en de feiten op tv gezien.
  Die Reggy is zo fout. Dit soort types hebben nu echt geen toegevoegde waarde op deze aardbol.

 4. Henk ZH August 27, 2009 at 12:57 pm #

  Ik mag hopen dat het ontbreken van sporen op de plaats delict niet uiteindelijk leidt tot vrijspraak wegens ‘gebrek aan bewijs’. Het indirecte bewijs is overstelpend, dus dat kan toch niet allemaal terzijde geschoven worden als er onverhoopt geen DNA-bewijs van Reggy te vinden is?? Vroeger was DNA belangrijk aanvullend bewijs, het lijkt alsof dat inmiddels is omgedraaid. Er MOET nu DNA-materiaal aanwezig zijn, anders volgt vrijspraak… Tsja.

 5. Robbie August 27, 2009 at 5:03 pm #

  Wat een stuk HJ over die Reggy…Sjonge jonge..Word je gewoon in je eigen huis afgeslacht…Niet te geloven zeg…

 6. Marcel de Volger August 27, 2009 at 11:29 pm #

  Bizar !

 7. Nemesis August 30, 2009 at 10:22 am #

  Mijn theorie is, dat Reggy een tweede keer hoopte weg te komen met vrijspraak wegens gebrek aan bewijs en een fikse ‘schadevergoeding’ van de overheid….

  Dat Reggy zich bij een politiebureau kwam melden, was niet zozeer aan zijn domheid, als wel aan zijn ongeduld en hebzucht te wijten; hij had niet gecheckt of de ‘stroman’, die hij naar de politie had gestuurd om hem aan te geven, het bericht ook daadwerkelijk had overgebracht.

  Een eventuele vrijspraak wegens gebrek aan tastbaar bewijs zou in mijn ogen een verkrachting van de rechtsorde zijn.

  Het is mijns inziens belachelijk dat TBS kennelijk niet kan worden opgelegd aan verdachten die weigeren mee te werken aan een psychologisch onderzoek.
  Reggy is levensgevaarlijk gestoord persoon die nooit meer in de samenleving losgelaten zou mogen worden.

  Ik wens het OM in deze zaak veel wijsheid en daadkracht toe!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: