Zaterdag 22 augustus: Plaat poetsen bij de politie

22 Aug

Volkskrantbrief_2Stukje links is een ingezonden brief in de Volkskrant van gisteren. Commentaar overbodig. De politie in Apeldoorn moet eens wat andere plaatjes poetsen, daar gaat er iets al een hele tijd helemaal niet goed. Eerst dat drama met dat vervalste dossierstuk (xtc in plaats van S400), nu blijkt (Stentor) dat de gouden tip die heeft geleid tot de aanhouding van de moordenaar van de Apeldoornxc2xadse ondernemer Gert Nijkamp drie maanden in een la heeft gelegen.

Pas nadat het onderzoeksteam vanxc2xadwege gebrek aan resultaten comxc2xadpleet was vervangen door een nieuxc2xadwe ploeg, met aan de leiding een ofxc2xadficier van justitie van het landelijk parket, is serieus werk gemaakt van de tip. Dat leidde vervolgens tot zes aanhoudingen, waaronder de man die de dodelijke schoten loste.

Volgens advocaat Jan Vlug, die de schutter verdedigt, is de tip al op 14 maart 2008 binnengekomen. Pas toen het team in juni compleet werd vervangen is er onxc2xadderzoek gedaan. De bron van de tip wordt gexc2xadheim gehouden.

Jan Vlug: "Het zou gaan om een doorgaans betrouwbare bron. Maar dat is niet te controleren. Voor hetzelfde geld is het een polixc2xadtieman die onrechtmatig verkregen bewijs hiermee witwast, of een crixc2xadminele informant.xe2x80x9d

Janvlugweb2Pas op 25 november 2008 werd Angelo M.(25) gearresteerd. Van juni tot november is hij afgeluisterd en geobserveerd, om bewijs te verzamelen en in de hoop dat er zicht zou komen op zijn opdrachtgever, want het was wel duidelijk dat Angelo ‘slechts’ een uitvoerder was. Daarmee nam de recherche wel een behoorlijk risico: Angelo probeerde tot twee keer toe zelfmoord te plegen.

                            *

Spannend verhaal in de Telegraaf, over hoe Danny Klomp in de val werd gelokt en zijn teen kwijtraakte, het is inderdaad zoals het in de reportage wordt: een scenario uit een B-film. Gisteren was er al een voorstukje waarin als nieuws werd gemeld dat de ontvoerders waarschijnlijk geen gedupeerde beleggers waren of namens gedupeerden opereerden, maar gewoon een stel criminelen die dachten dat er nog wat te halen viel. In de reportage wordt dat verder niet veel duidelijker, over de daders wordt niets vermeld.

Dannyklomptel Uit het verhaal blijkt dat het in elk geval een even wrede als domme actie is geweest. En duur: er is toch voor ettelijke duizenden euro’s gexc3xafnvesteerd om de schijn te wekken dat men serieus van plan was met Klomp in zee te gaan. Niet zo’n goeie ‘investering’ dus.

Andere commentatoren denken dat de kans groot is dat het wel degelijk om een wraakactie van gedupeerden gaat. Dat is niet uit te sluiten, de tijd zal het vast nog leren, maar ik zie die logica niet. Mensen die hun geld kwijtraken aan firma’s als Palm Invest hebben doorgaans weinig banden met criminele groeperingen.

Je moet aardig wat grenzen over voor je een stel boeven inhuurt voor zo’n actie, met het risico dat als het misgaat dat je zelf niet alleen een hoop geld kwijt bent, maar ook nog achter de tralies belandt als opdrachtgever voor ontvoering en afpersing.

No Responses to “Zaterdag 22 augustus: Plaat poetsen bij de politie”

  1. schoeman August 22, 2009 at 12:23 pm #

    Bizar verhaal over die inhalige invest-boys maar ja wat wil je vele miljoenen verdampt.Vele investeerders beu van het wachten op hun schikking die er waarschijnlijk toch niet komt want van een kale kip kan je niet plukken.

  2. Jan Giesen August 22, 2009 at 1:58 pm #

    Volgens advocaat Jan Vlug, die de schutter verdedigt, is de tip al op 14 maart 2008 binnengekomen. Pas toen het team in juni compleet werd vervangen is er onxc2xadderzoek gedaan. De bron van de tip wordt gexc2xadheim gehouden.

    Misschien wel een tip van een Piskijker?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: