Donderdag 20 augustus: de Familie Strijker uit Kampen

20 Aug

Brandkampen2

"In de week dat ik deze inleiding schrijf is er in Kampen een drama geweest waarbij vier jonge kinderen uit xc3xa9xc3xa9n gezin om het leven kwamen. Het gaat om een gezin met vijftien kinderen."

Vandaag moet ik een voorwoord maken voor mijn nieuwe boek, dat dit najaar uitkomt. Het eerste hoofdstuk gaat over een gezinsdrama van dertig jaar geleden. Soms moet er heel veel tijd passeren voor het echte verhaal verteld kan worden. "Over dertig jaar wil ik graag een boek lezen over dat gezin uit Kampen."

Ik had gisteravond al een bericht gemaakt. Toen waren er nog niet veel details bekend.

"We kunnen er moeilijk omheen: het is een bijzondere familie, van het Kamper drama. Vijftien kinderen, van wie xc3xa9xc3xa9n al uit huis. Vader L. (ik schat: Lambert) binnenvaartschipper, dus weinig thuis. Achternaam Strijker, dus vermoedelijk afkomstig uit Drenthe, ze woonden nog maar kort in Kampen, daarvoor in Israxc3xabl. Zeer zwaar gelovig, dus weinig op internet, geen televisie. Een zogenaamde thuisgemeente: alle kerken zijn te licht, thuis worden er een soort kerkdiensten gehouden (waarbij de vraag is of de vader in het weekend thuis was, hij zal zeker niet op zondag gaan reizen). Preken: waarschijnlijk van dominee Malan, de zwaarste broeder uit de bevindelijke kringen, ik heb van mijn ‘Moordenaars op zwarte kousen’ nog wat preken van hem liggen.

Merkwaardig, maar niet ongebruikelijk: de fascinatie in deze kringen met Israxc3xabl. Heeft te maken met het nieuwe Jeruzalem, daar waren mijn ‘moordenaars’ ook erg mee bezig. De vier omgekomen kinderen van het gezin hebben ‘Israxc3xablische namen’: Yiron, Mattanja, Jeftah en Jeremy Strijker. Verengelste namen, wat ik eigenlijk niet begrijp.

Yiron kan ik nog even niet thuisbrengen. Jeftah (Jefta) was de meest discutabele richter/rechter uit de geschiedenis van het joodse volk: hij offerde zijn eigen dochter, na een idiote belofte, wie zijn kind naar zo’n figuur noemt spoort mijns inziens niet helemaal. Mattanja: is ook geen bijbelse naam in een gebruikelijke spelling, Jeremy zal van Jeremia zijn afgeleid, ook niet direct een flierefluiter (in casu een onheilsprofeet) waar je normaal gesproken een kind naar noemt."

Brandkampen

Als ik vandaag de kranten doorkijk, blijkt dat de vader Lucas heet, 52 jaar is, en de moeder Emily Gabor (44). Zij komt oorspronkelijk uit een Canadees boerengezin. De familie heeft in het jaar voor ze in Kampen kwamen wonen in een kibboets in Israxc3xabl gewoond. De familie Strijker komt oorspronkelijk uit Arnhem, de vader was als binnenvaartschipper veertien dagen thuis en veertien dagen onderweg.

Het gezin had weinig contact in de buurt, ze vormden een vriendelijke, maar gesloten kring. Andere kinderen kwamen niet bij hen thuis, de kinderen gingen tegelijk naar school en waren niet meegeweest met een schoolkamp.

Over hun geloofsrichting is niet veel bekend. De Telegraaf heeft een kennis van de vader gesproken die zegt dat de schipper een zeer gelovig man is die met zijn gezin bij een zeer kleine christelijke groep hoort. "Het gezin woonde voorheen in Israxc3xabl. Daar is ook een groepje dat hetzelfde geloof aanhangt, net zoals in Amerika.xe2x80x9d

In de meeste kranten wordt de predikant van de Gereformeerde Gemeente aangehaald, de kerk die gelieerd is aan de scholen waar de kinderen op zaten, maar het gezin hoorde niet bij die kerk, in het Nederlands Dagblad worden ze meer in verband gebracht met de christelijk gereformeerden en dat is toch een wezenlijk andere tak.

In veel commentaren wordt gezegd dat het geloof de familie troost zal bieden. Dat klinkt als erg voor de hand liggend, maar juist in de zware bevindelijke kringen biedt het geloof bij de dood helemaal niet zoveel troost, integendeel.

Over dertig jaar weten we meer. Maar wie dan leeft?

Advertisement

No Responses to “Donderdag 20 augustus: de Familie Strijker uit Kampen”

 1. Dorith August 20, 2009 at 10:15 am #

  Hallo,

  De naam Yiron is mij persoonlijk onbekend. Hier is daarentegen de naam Yaron wel gebruikelijk. Mattanja betekent zo iets als “gegeven door God”.

  Het is een grote tragiek voor deze familie en ik stuur hen hierbij mijn oprechte medeleven.
  Dorith (Israel)

 2. Dorith August 20, 2009 at 10:24 am #

  Ik heb net de naam Yiron opgezocht en het blijkt de naam te zijn van een kibboets in het noorden van Israel: Yir’on. Zou dat soms de kibboets zijn waar deze familie geleefd heeft?
  Shalom van Dorith

 3. Marina August 20, 2009 at 11:54 am #

  De verdwijning van Germa van den Boom vond 25 jaar geleden ook plaats in een zwarte kousen streek.
  In deze streek heerst de schijnheiligheid en het beoordelen en veroordelen van een ander is standaard, is mijn idee.
  Op zondag wordt star de bijbel gelezen, waag het niet aan te bellen want dan heb je een probleem, niet erg gastvrij dus.
  De kerkgangers wandelen massaal op straat zodat je met de auto er niet langs kunt, ze gaan niet opzij want zij willen dat jij geen auto rijdt op zondag.
  Getuige zijn van een moord en dit 25 jaar lang verzwijgen geldt voor mij als een misdaad.
  Er wordt gewezen naar moslims, waarom dan niet naar deze zwaar christelijk gereformeerde groep in ons eigen land?

 4. J. Lindeboom August 20, 2009 at 12:32 pm #

  Even op Google kijken en dan blijkt dat Mattanja wel degelijk in de bijbelvoorkomt.

 5. Martin August 20, 2009 at 2:13 pm #

  Bijgaand de stamboom van Lucas Strijker zie VIII-ar

  http://members.home.nl/strijker1/#p681

 6. Frank August 20, 2009 at 2:28 pm #

  @Marina, ik kan niet anders constateren dan dat uw reactie bestaat uit een ongefundeerd samenraapsel van verdachtmakingen en beschuldigingen.
  1. een verdwijning vindt 25 jaar geleden (!) ook (!) plaats in een zwartekousenstreek (last van spatie-ziekte?). Wat heeft dit te maken met het overlijden van deze kinderen?;
  2.”In deze streek heerst de schijnheiligheid en het beoordelen en veroordelen van een ander is standaard, is mijn idee.”
  Het is niet alleen uw idee, het is een prachtig voorbeeld van generalisatie en van een pot verwijt de ketelgedrag uwerzijds;
  3. “waag het niet aan te bellen want dan heb je een probleem, niet erg gastvrij dus.” Ik zou u ook niet opendoen (noch op zondag, noch op enige andere dag) als u niet een door mij genode gast bent. Heeft erg weinig met gastvrijheid, wat overigens geen burgerplicht is, te maken.
  4. “want zij willen dat jij geen auto rijdt op zondag.” Joh!
  5. “Getuige zijn van een moord en dit 25 jaar lang verzwijgen geldt voor mij als een misdaad.” En uw woord is wet?
  6. Er wordt gewezen naar moslims, waarom dan niet naar deze zwaar christelijk gereformeerde groep in ons eigen land? Zie hiervoor over potten en ketels.

  Mag ik vervolgens afsluiten om u mede te delen dat uw ongefundeerd geraaskal bijzonder ongepast is als er vier mensen door een tragisch ongeluk overleden zijn?

 7. DR August 20, 2009 at 2:41 pm #

  Ik vind het jammer als ik elke dag op de site van de Misdaadjournalist kijk en dan een heel verhaal zie wat in mijn ogen niet echt met misdaad heeft te maken.

  Ik hoop dat er in de toekomst wat meer over misdaad wordt geschreven en kijk uit naar de verhalen met veel diepgang en analyses.

  Gr een vaste bezoeker

 8. Vinnie August 20, 2009 at 3:02 pm #

  Zo is Marina al jaren bezig. Ongefundeerd dom gezwets, en nietszeggende inhoudsloze reacties plaatsen.
  Ik heb het al vaker gezegd, maar ben toch blij dat mijn mening gedeeld word.

 9. Karin van Dijk-Schlaepfer August 20, 2009 at 3:27 pm #

  Wat is het toch jammer, dat wanneer een zeer streng gelovig gezin, moslims, orthodoxe joden of mormonen of wat dan ook in een bepaalde plaats neerstrijkt, in dit geval Kampen, dan direct de hele omgeving streng gelovig is! Nou neem van mij aan dat 80% van de kampenaaren baalt als een stekker dat Kampen op deze manier in het nieuws komt. Heel verschrikkelijk wat er met deze kinderen is gebeurd. Kan me niet schelen wat voor christendom ze aanhangen.

 10. Kobus August 20, 2009 at 4:50 pm #

  Besef je wel wat je schrijft? Zonder enige fundering uit de lucht gegrepen aannames de wereld inslingeren? Besef je wel wat je aanricht als iemand van het gezin even op zijn eigen naam googelt en jouw artikel tegenkomt? Het kind waar je over schrijft, dat het huis al uit is, ken ik persoonlijk.

  Walgelijk!

 11. Marina August 20, 2009 at 5:37 pm #

  Frank, mijn relaas had niets te maken met het tragisch ongeluk in Kampen!
  Onzin, dat de hele directe omgeving van een zwarte-kousen-dorp of Kampen streng gelovig is. Wie beweert dat?
  Ik ben van mening dat door fanatisme of een streng christelijk gereformeerd geloof veel narigheid wordt veroorzaakt.

 12. Alex August 20, 2009 at 5:53 pm #

  @Karin van Dijk Schaepfer, Nee hoor wij zullen u niet onder de gelovigen scharen. Soms kunnen wij van het geloof of de evangelische omroep genieten zoals gisteravond Knevel en van de Brink ( gekneveld op de Brink beide Goddelijke namen )aan tafel Ronny Naftaniel Jood en Abdou Bouzerda lid en voorman AEL hij blijkt geloof ik ook nog te tekenen. Voor de overbevolking is het geloof niet zo’n goed idee, ook niet voor het milieu en al helemaal niet voor de uitputting van de aarde als het gaat om fossiele brandstoffen. Vandaar dat we de PvdA moeten bewegen een xc3xa9xc3xa9n kinds politiek te gaan voeren. terugkomende op Naftaniel jood en Bouzerda tekenaar… geloof dat de man ook nog iets geloofd, scheelde het maar niks of ze hadden elkaar de hersenen ingeslagen. Die zalige verbondenheid is jammerlijk dan aan ons voorbijgegaan gelukkig dat ik niet in Kampen woon, Sterkte dan maar.

 13. Siem August 20, 2009 at 8:29 pm #

  @HJK

  Na je tekst ruimschoots te hebben laten bezinken:

  Wat heeft dit dramatisch overlijden van 4 broertjes, sec te maken met de geloofscultuur of misdaad?

  Ik vind je topic inhoudelijk ongepast en misplaatst. Maar mogelijk weet je uit te leggen waarom je het een met het ander hebt verweven?

  Kortom: ik begrijp dit niet.

  Wel begrijp ik dat dit gezin ‘outher space’ moet zijn geweest. Maar dan nog.

  Een uitslaande brand had de grootste atheist kunnen overkomen.

  B.t.w.: Dat den burgemeester van Kampen (en de ouders) slachtofferhulp overbodig vinden (omdat het gebed voldoende moet zijn) is misdadig beslissend over de ruggen van alle betrokkenen en getuigt van grote geloofsarrogantie, controle.

  Blijkbaar bestaat er binnen de cult geen ruimte voor de individuele behoeftes van anderen.

 14. Pieter en Jolanda van der Plas- van Rumpt August 20, 2009 at 8:45 pm #

  Het is zeer te betreuren dat christelijke mensen door zoveel Nederlanders worden afgerekend op hun geloof. Wat is dit? Frustratie, onbegrip, haat?
  Men vindt het veel meer nieuws dat die mensen 15 kinderen hebben en streng gelovig zijn, dan na te denken over het feit dat hier 4 kindertjes zijn overleden. Als dit was gebeurd bij een gezin in A’dam met 4 kinderen, was het heel ander nieuws geweest!
  Respect!

 15. Alex August 20, 2009 at 10:28 pm #

  @Pieter en Jolanda van der Plas van Rumpt, @Siem, Aangaande geloof ” wie misgunt een andere nu het eeuwige leven. Treuren is iets voor niet gelovigen. ” Droomland zoals Paul de Leeuw het verwoord. Ik misgun dus niemand iets. Ik reken niemand af op hun geloof als ze daar dan ook naar leven. Welk geloof en welke God is net zo’n discussie. Blijkbaar is DE GOD niet iedereen zijn God zodat ze onderling elkaar de hersenen nogal eens inslaan. Oorlogen voeren. Het gaat om de complexiteit uiteraard. Het zijn vaak de gelovigen zelf die discussie vragen. Elk leven is te betreuren. Natuurlijk is de vraag hoe zat het met de brandveiligheid in een huis waar zestienmensen wonen. Brandmelder… misschien mag dat wel niet van God. Werelds. Of zoiets. Nee respect is er wel. Er komt naast dit treurige nieuws vele vragen op borrelen. Van vele kanten met respect benaderd.

 16. hokjes en vakjes- denken August 20, 2009 at 10:46 pm #

  Wat is het toch moeilijk om menselijk te zijn. We willen graag alles weten en mensen in hokjes en vakjes plaatsen. Met deze activiteit (be-)oordelen we mensen, we duwen ze alvast een vakje in, dan hoeven we niet meer na te denken over onszelf, toch? Hoe raarder wij die ander vinden, hoe beter we ons over onszelf voelen…. Wat ik hierboven gelezen heb, is nog erger dan het genoemde bevindelijke geloof, hier in dit stukje vind ik alleen maar oordeel en totaal geen troost. Bah, verschrikkelijk hoor dat Nederlandse hokjes en vakjes-denken.

 17. nick August 20, 2009 at 11:25 pm #

  Wat een wagelijke reacties allemaal van een paar domme meelopers.
  Het had maar eens een homo of een voetballer moeten zijn ?

  reageer ens normaal met z’n allen, en laat die mensen met rust

 18. Marina August 21, 2009 at 9:38 am #

  Pieter en Jolanda,

  Het is erg triest en een groot drama voor de nabestaanden. Ik kan me niet voorstellen hoe je als ouder dit kunt verwerken. Hopelijk kan een geloofsovertuiging dat gezin daarbij ondersteunen. Ik denk daar als niet streng-gelovige serieus over na!
  Ik respecteer ieders geloofsovertuiging. Opvallend is dat streng-gelovigen een ander manier van leven niet kunnen/willen respecteren, dit omdat een instituut, de kerk er tussen zit. Ik kan ondermeer niet begrijpen als je kind homosexueel is, dat je dat als ouder niet wil en kunt accepteren en je kind afwijst.
  Voor mij is het van belang dat je buiten de kerk goed bent met je medemens.
  Bij streng-gelovigen ondervind je vaak in het dagelijks leven geen vriendelijkheid of menselijkheid. Het lijkt erop dat “geen gelovigen” worden afgerekend, gestraft door streng-gelovigen en dat is ook te betreuren.

  Eerlijk gezegd is het voor mij nieuws dat er in deze tijd nog gezinnen zijn met 15 kinderen. Ik vind het schokkend maar realiseer dat voor streng-gelovigen voorbehoedmiddelen verboden zijn.
  Kies je als “niet gelovigen” voor geen kinderen/huwelijk dan wordt je afgewezen en genegeerd of er wordt dwingend invloed op je uitgeoefend. Dat is mijn kritiek.

 19. janneke August 21, 2009 at 11:44 am #

  weet je dat ik walg van dit verhaal?? zomaar onzin kakkelen als je niet weet waar je over praat ? die ouders hebben net 4!!! niet 1 maar 4!! kinderen verloren. en wat doe jij een kakkel verhaal neergooien over hun geloof?? weet waar je over praat dat kind waar je over praat die al uit huis is? die ken ik persoonlijk en ik trek me het dan ook persoonlijk aan als jij onzin over hun gaat schrijven nou je mag van mij weten IK WALG VAN JE.

  Beste Janneke,

  Dit is niet echt een christelijke reactie, maar ik neem het je niet kwalijk. Ik begrijp niet waar je je zo druk over maakt, ik heb niks verkeerds gezegd over die mensen en ik vind het net zo erg als alle anderen. Maar dat betekent toch niet dat je er helemaal niks over zou mogen zeggen? Ik heb een boek geschreven over ‘die kringen’, ik vind het interessant om na te gaan wat voor achtergrond ze hebben.

  Hendrik Jan

 20. wegwijzer August 21, 2009 at 12:19 pm #

  Allereerst ook mijn deelneming met dit grote verlies! Ik geloof niet dat dit gezin behoort tot de standaard orthodox-gereformeerden.
  De connectie met Ds. Mallan ( met 2x L trouwens) klopt daarom ook niet. Er zijn kleine christelijke geloofsgemeenschappen die hun kinderen toevertrouwen aan het reformatorisch onderwijs.( in Kampen zijn trouwens twee reformatorische basisscholen, waarbij de Groen van Prinstererschool de “lichtste”is!) Deze mensen zijn vaak nog veel consequenter in hun wereldmijdend gedrag dan bijvoorbeeld leden van de Gereformeerde Gemeente of de Oud-Gereformeerde gemeente, dus GEEN tv/internet/radio/soms ook geen krant, enz. Deze groeperingen opereren buiten iedere publiciteit. Op grond van hun levenswijze worden ze toch toegelaten op het reformatorisch onderwijs.Voor meer informatie over reformatorische geloofsgemeenschappen verwijs ik graag naar mijn Handboek Christelijk Nederland, waarin 650 verschillende christelijke geloofsgemeenschappen worden beschreven.

  Beste Wegwijzer,

  Uit de woorden van een kennis van de vader begreep ik dat ze wel degelijk bij een bepaalde groep horen, die ook connecties heeft in de VS. Ik heb daar wel een idee over, maar ik weet het niet zeker. Jij weet misschien welke groep? En mijn ervaring met huisgemeenten of mensen die thuis preken lezen is dat ze nogal eens preken lezen van Mallan.

  Hendrik Jan

 21. n August 21, 2009 at 12:35 pm #

  Er is maar xc3xa9xc3xa9n God. JAWEH. IK BEN.
  Je kunt het geloven, je kunt het niet geloven. Ik geloof. Ik weet dat God de Zijnen kent. Ook de kinderen in Kampen.
  Ik heb net zoveel vragen als iemand die niet gelooft. Ik vraag ook “waarom”, maar niet zonder hoop. Ik geloof in een God van liefde, van kracht en van nooit laten zakken, want dat laatste kan mijn God niet.
  Iemand laten zakken. Hij was erbij. en heeft de kinderen omarmd.
  Heel moeilijk ja… om dat te kunnen en willen zien. Geef God niet de schuld van alle narigheid maar bedenk dat als God er is zijn tegenstander er ook is. En dat is een gemene lage gluipert.
  En dat is de basis van al het leed.
  Zouden jullie het geloven als God het vuur had geblust?
  Dan was er namelijk geen vuur geweest en had iedereen doorgeleefd, of het was “toevallig” geweest.
  Maar toevalligheid bestaat niet. Wie weet waar God Kampen voor heeft behoed.
  Maar het maakt het allemaal niet minder triest en niet minder verdrietig. Ik ben christen en voel net zoveel leed als iedereen. Maar de beloften van God staan als een huis. Lees het eens…
  Dat is meer waard dan een discussie over de namen van de kinderen.

 22. Dxc3xa9sirxc3xa9e August 21, 2009 at 1:10 pm #

  mag ik ook even reageren?

  Ik ken de familie al heel wat jaren. Toen zij nog in lelystad woonden fietste ik dagelijks lang hun huis om naar mijn werk te gaan. Het bleef dan ook niet lang uit dat het groeten over en weer een standaard ritueel werd. Van het een kwam het ander. Je gaat elkaar kennen en komt ook eens op (kraam)bezoek. Met Emily kon ik heel interessante gesprekjes hebben over geloof en kinderen juist omdat ik bewust kinderloos ben en absoluut met geen enkel geloof meer van doen wil hebben. Haar reacties waren altijd begrijpend en positief. Hier wil ik alleen maar mee zeggen:”Het zijn geweldige mensen en allerliefste kinderen (ik heb de geboorte kaartjes nog steeds met al die prachtige namen die alleen mooie betekenissen hebben) en ik heb heel erg met ze te doen en ik hoop dat ik snel persoonlijk mijn medeleven kan getuigen.

 23. aalbersberg August 21, 2009 at 2:02 pm #

  Onze zoon heet ook Jefta en God gruwelde van mensen offers, w.s. mocht zijn dochter niet meer trouwen en moest ze maagd blijven (dus geen mensenoffer) verder heb ik op onze site een artikel geschreven met als titel, Jezus red mijn kinderen.
  Als we ons oog op Hem zullen blijven richtten, zondeen oordelen en veroordelen, zijn we al een heel eind.
  Oja onze andere drie kinderen hebben ook bijbelse namen.

 24. s. aalbersberg August 21, 2009 at 2:06 pm #

  Sorry nog maals dit bericht, ik ben er eigenlijk een beetje ondersteboven van, van jouw invulling, vandaar dat ik alles vergat in te vullen.
  Maar onze zoon heet ook Jefta en was inderdaad een richter maar ook een held Gods in die tijd.
  Zijn dochter is niet geofferd, want God gruwelde van mensen offers, wel moest ze maagd blijven, haar hele leven lang.
  Op onze site http://www.bloggen.be/familieaalbersberg staat een artikel ook over het drama in Kampen, met als titel, Jezus red mijn kinderen, laten we onze ogen op Hem gericht houden, zonder oordelen of veroordelen, dan zou het er allemaal een stuk fijner uit zien.
  Oja onze andere kinderen hebben ook bijbelse namen.

  Beste Aalbersberg,

  De dochter van Jefta moest wel degelijk geofferd worden.

  Hendrik Jan

 25. Frank August 21, 2009 at 3:43 pm #

  Beste Hendrik-Jan,
  Zonder hier een een theologische of bijbel-exegetische draai aan jouw blog te willen geven, wil ik toch opmerken dat er over de offerbelofte Jefta wel iets meer te zeggen valt. Er zijn in de 18e t/m 20e veel bijbeluitleggers en -vertalers geweest die het hierover niet eens waren. Jouw ‘wel degelijk’ is daarom toch iets te weinig genuanceerd.
  Groet,
  Frank

  Beste Frank,

  Ik ken die discussie wel, maar het is het xc3xa9xc3xa9n of het ander. of je gelooft wat er in de bijbel staat, dus ook dat Adam en Eva en Jefta hebben bestaan, of je gelooft het niet. In het bijbelboek Richteren staat ondubbelzinnig dat Jefta zijn dochter ten brandoffer heeft gegeven. Wie daar iets anders van maakt heeft mijns inziens een gaatje in zijn hoofd.

  Hendrik Jan

 26. wegwijzer August 21, 2009 at 6:36 pm #

  Beste Hendrik Jan,

  In welke richting denk je?
  De groepering waar zij zeer waarschijnlijk toe behoren heeft aanhangers over de hele wereld. Zij opereren in hele kleine groepjes,
  uitsluitend huisgemeenten, en beschouwen zich als de enige ware Christenen!
  Ik ben benieuwd met welke naam jij komt!

  Beste Wegwijzer,

  Jij bent de deskundige!

  Hendrik Jan

 27. ed August 21, 2009 at 7:14 pm #

  Richtere 11:39
  Als belofte voor het verslaan van de Ammonieten zou hij het eerste wat uit zijn huis kwam offeren. Dat bleek zijn dochter. 11:39 staat de zinsnede dat Jefta dat ook werkelijk heeft uitgevoerd.

  Het is wel zo dat de Bijbel aan interpretatie onderhevig is, zo zeggen 7e dagsadventisten bijvoorbeeld dat de passages naar bier en wijn in de bijbel niet gaan om bier en wijn zoals wij dat kennen, maar ja op die manier kun je natuurlijk elke bewering in de bijbel op je eigen manier uitleggen. Als er staat dat Jefta zijn belofte gestand deed, kan ik er weinig anders in lezen.

  Overigens was Jefta de zoon van een prostituee en trok zelf met een bandietenbende op

 28. vriend August 21, 2009 at 9:37 pm #

  hendrik jan

  jij weet het allemaal wel he: vader heet lambert, ze komen uit drenthe en arnhem, bijna geen internet, o ze zullen wel zware dominees aanhangen, en wat een rare namen, je bent wel errug geschrift als je je kinderen zulke namen geeft…
  Er is geen woord van waar! en hoe durf jij die ouders uit te schelden dat ze niet goed wijs zijn?! wie denk je dat jij bent, jij kent ze helemaal niet.

  o en geloof mij, zij hebben juist heel veel aan hun geloof, ze vertellen dat ze weten dat ze nu bij God zijn en ze hebben het er goed. zij vinden troost in hun geloof

  Als jij geen respect hebt voor deze familie, laat ze alsjeblieft met rust!

  Beste Vriend,

  Wie is er hier nou geschrift?

  Hendrik Jan

 29. Marit August 22, 2009 at 2:51 pm #

  Ik vind het net als Kobus, te walgelijk voor woorden dat er zulke onzin over dit gezin wordt geschreven! Vooral na het vreselijke drama wat zij hebben meegemaakt.
  Deze familie heeft eerst jarenlang in Lelystad gewoond voordat zij naar Israel zijn vertrokken. Er klopt niks van dat zij zich afzonderen van de buitenwereld!
  De oudste kinderen zijn van mijn leeftijd en ik kwam veel bij hen over de vloer, ik was altijd welkom tijdens het eten en de familie was ontzettend liefdevol voor alle mensen om hen heen.
  Het feit dat zij zeer orthodox leven wil niet zeggen dat het mensen die zijn ‘die niet helemaal sporen’.

  Dat je het lef hebt om zulk soort uitspraken te doen over mensen, walgelijk!

 30. Corry August 22, 2009 at 10:26 pm #

  Ik heb het vermoeden dat deze mensen tot de Mormonen behoren: ook gezien de Bijbelse namen die alle kinderen dragen en droegen en de grootte van het gezin.

  Helaas is niet bekend waardoor de brand is uitgebroken, maar wel dat deze op de zolder is begonnen. De kinderen zijn – helaas – in hun slaap door verstikking om het leven gekomen. In triest allemaal, maar ik hoop dat ze steun vinden bij hun medegeloofsgenoten in hetgeen hun is overkomen.

 31. Klaas August 23, 2009 at 3:12 pm #

  Ik vind dit artikel buitengewoon slecht. Ik denk dat een gemiddeld telegraaf- of privxc3xa9artikel meer samenhang heeft en meer waarheid bevat. Bovendien vind ik het absoluut onethisch dat hier voluit namen genoemd worden. Dit alles wijst op zeer slechte journalistiek. Ik ken deze mensen persoonlijk en ben het dus ook met Kobus en Marit en enkele anderen eens.

  Ik wil nog even wat kwijt over de profeet Jefta, waarvan dit artikel beweert dat hij zijn dochter offerde. Dit is volgens veel christelijke groepen onjuist. Maar als aan dit artikel een echte Journalist meegewerkt had, was dat ook wel gezegd. Ik zie nu ook dat daar al het een en ander over gezegd is.

  Ik ga niet overal op in want dan wordt het nog een late avond. Maar zoals gesuggereerd, zijn ze absoluut geen Mormonen.

  @Kobus: volgens mij hebben we elkaar dit jaar in Frankrijk ontmoet, niet?

 32. Klaas August 23, 2009 at 3:20 pm #

  Ik wilde nog even wat kwijt over Mallan.

  Dit is een Gergem in Ned dominee, en heeft derhalve niks te maken met deze groepering.

  Het is ongeveer net zo intelligent om te suggereren dat alle palmbomen kokospalmen zijn.

  Ik krijg erg de indruk dat de schrijver de klok wel heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt.

  Bovendien wil ik je (schrijver) een tip geven: ga een journalistiek cursus/opleiding doen.

 33. Door August 24, 2009 at 3:58 pm #

  De familie heeft wel professionele hulp aanvaard. Alleen niet die van slachtofferhulp. Slachtofferhulp heeft (via de burgemeester) ook zijn diensten aan omwonenden aangeboden. Iederen mag hulp zoeken waar hij wil, als hij dat wil. Slachtofferhulp is niet verplicht

 34. wegwijzer August 25, 2009 at 1:28 pm #

  Beste Hendrik-Jan,

  Morgenochtend (26/8) lees je in Trouw de oplossing!
  Geen Gergemmers, niet reformatorisch in de strikte zin van het woord, maar nog veel consequenter in hun gedrag.
  En een verhaal achter een verhaal wat het geheel nog triester maakt.

  Beste Wegwijzer,

  Ik ben benieuwd. Ik zal Trouw te pakken zien te krijgen.

  Hendrik Jan

 35. Corry August 26, 2009 at 2:04 am #

  http://www.trouw.nl/religie-filosofie/nieuws/article2846227.ece/Een_groep_met_trekken_van_een_sekte__.html

  Beste Hendrik jan,

  Bovenstaand heb ik al de link gevonden van het artikel met veel bijlagen van die familie in Kampen. Ik heb als eerste de link geplaats, omdat hij anders niet goed doorkwam. De bijlagen zijn allemaal in het Engels; dus misschien toch de krant maar kopen…. Groetjes, Corry

  Vandaag worden de vier jongetjes begraven: God hebbe hun ziel en dat meen ik. In zo`n zot gezin zul je als kind maar opgroeien!

 36. Martine August 28, 2009 at 9:37 pm #

  Waar zijn jullie toch mee bezig. Jullie veroordelen mensen die jullie niet kennen. Deze mensen zijn lieve vrienden van ons.
  Ik kan mij geen liever, verdraagzamer gezin voorstellen. Laat ze met rust!!!
  Ieder kind, die zij van God kregen was een groot geschenk! Ik zou graag in hun gezin zijn opgegroeid.
  Door deze mensen straalt de liefde van God heen!

 37. Margreet September 26, 2009 at 1:28 pm #

  ‘t Al weer een tijdje geleden, dat dit artikel geplaatst is.
  Jammer, al die vooroordelen en aannames. Het gaat er op dit moment niet om xc3xb3f het gezin christelijk en wxc3¡t voor soort christendom ze dan aanhangen, nee het gaat om de verschrikkelijke ramp die hen overkomen is. 4 kinderen, 4 heerlijke jongetjes die er niet meer zijn. Wie haalt het dan in zn hoofd om over hun godsdienstige achtergrond te gaan schrijven? Sorry, maar dat begrijp ik echt niet hoor.

  Ik ken de familie en ik weet het hele nette, lieve, serieuze, beleefde mensen zijn waar er meer van moesten zijn in Nederland. Als er xc3xa9xc3xa9n gezin beleefd en netjes is, dan zijn zij het wel. Al die mensen met hun bekrompen vooroordelen, ik kan maar xc3xa9xc3xa9n ding zeggen: BAH.

 38. Mattanja November 5, 2009 at 4:48 pm #

  Hoi Hendrik Jan, ik las laatst iets over Hendrik VIII, misschien dat jouw naam daar vandaan komt? “..aan de andere kant was Hendrik volkomen liefdeloos, was hij zeer zeker heel egoxc3xafstisch en wreed. En tevens was hij nog niet een klein beetje gebonden door gevoelsverhoudingen of waardering voor bewezen trouw. Ook ruimde hij zijn vrouwen en dienaren op alsof het een lieve lust was en dit pas vaak na vele jaren.’
  Discutabele naam.. Waarom zouden je ouders je deze naam hebben gegeven?
  Jefta is een Hebreeuwse naam en betekent: ‘God maakt hem vrij’ en ‘hij die opent’. Een mooie betekenis toch?
  Naar mijn idee probeer je er een mooi, spannend, sensatieverhaal van te maken.

  Groeten Mattanja (Hebreeuwse/Joodse naam, komt ook voor in het oude testament vd bijbel, bijv. bijbelboek Ezra..)

  Beste Mattanja,

  Je hebt er helemaal niets van begrepen, maar dat geeft niet: zalig zijn de armen van geest. Er waren na WO II ook niet heel veel mensen die hun kinderen nog Adolf noemden.

  Hendrik Jan

 39. JW van Panhuis December 5, 2009 at 8:53 pm #

  A;s u zich uitgeeft voor schrijver, mag u wel eens wat feiten opdoen. dit schrijven staat vol met klinkklare onzin.. dat is gebaseerd op feiten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: