Woensdag 19 augustus: kinderbrand in Kampen & Arnemuiden

19 Aug

BrandkampenVier kinderen uit xc3xa9xc3xa9n gezin omgekomen bij een woningbrand in Kampen. In de misdaad en de drama’s is er deze zomer helaas geen komkommertijd. De moorden rijzen de pan uit en nu dit weer. De vorige grote gezinstragedie met een brand was in december 2007 in Arnemuiden, waarbij vier kinderen uit een Chinees gezin op een bovenverdieping omkwamen.

In Kampen gaat het om een groot gezin, met veertien kinderen. De slachtoffers sliepen op de bovenverdieping van een eengezinswoning, de anderen konden ontkomen. Zulke grote gezinnen zijn ook in deze regio een uitzondering en komen eigenlijk alleen voor bij van oorsprong allochtone families of bij oud-gereformeerden. In Kampen schat ik het laatste, maar dat zal binnen enkele uren wel bekend worden.

                                                        *

Arzuerbas1Over de andere meest dramatische moord van de afgelopen tijd, op Arzu Erbas, horen we niet veel meer. Ik lees alleen dat de dader voortvluchtig is. Dat betekent dat de politie zijn identiteit kent en weet dat hij nog leeft. Je zou verwachten dat er inmiddels wel iets meer over de achtergronden naar buiten had kunnen komen, maar of niemand weet verder iets of degenen die het wel weten vormen om de een of andere reden een gesloten front. 

                                      *

Af en toe fungeer ik een beetje als boodschappenjongen. Dit is verder voor niemand interessant, maar als ik dit alleen in de reacties laat staan is er een risico dat de boodschap niet goed overkomt, vandaar hier nog even:

"yo dwean als je dit leest ik krijg nog die ….. van je he en je weet wat ik bedoel
mo shie"

Het is een reactie op de reportage ‘Het heilloos pad der kroongetuigen’.

                                                    *

Germa3Gisteravond een zus en zwager van Germa van den Boom bij Knevel & Van de Brink. Goed ingetogen gebracht, geen onnodige sensatie, maar ook geen extra informatie over de zogenaamde nieuwe tips, die volgens mij uit de hoek komen van wat ik ‘piskijkers’ noem.

Duidelijk werd dat het voor de familie vervelend is elke keer weer met loze geruchten en onzinverhalen te worden geconfronteerd. Wat ik eerder ook al opmerkte: kom pas met informatie naar buiten als je echt wat hebt.

Naar aanleiding van deze licht-kritische benadering van paragnosten een reactie uit dat kamp:

"Ik heb u al eerder verzocht eens een kijkje te nemen op onze site.Hier staan zaken vermeld die wij hebben opgelost.www.sapaho.nu

Blijkbaar heeft u de overtuiging dat paragnosten allen oplichters zijn maar geloof me er zijn ook echte.Dat u het bewijs niet wilt zien, omdat dan blijkbaar u zich in uw eer voelt aangetast vind ik wel dat wanneer u zich doet voorkomen als onafhankelijk journalist er toch wat valt aan te merken.

Ik kan u verzekeren dat er in een belangrijke moordzaak een verdachte vast zit die ook een bekentenis heeft afgelegd, op aanwijzing van ons team.Dus waar blijft uw bewering dan?

Ook vinden wij dat u zonder onderzoek naar ons zo maar een mening durft te melden dat wij moeten worden verboden.Beter is zelf eens na te denken of u wel te handhaven bent."

Was getekend: Janb.

Beste Janb,

Er is genoeg onderzoek naar paragnosten gedaan en de enige conclusie is altijd: er is nog nooit een zaak opgelost met ‘paranormale’ hulp. Dat is iets anders dan dat een paragnost of wie dan ook een keer een tip doorgeeft die achteraf blijkt te kloppen, daar ken ik wel voorbeelden van. Dat paragnosten in hun eigen fantasiexc3xabn geloven vind ik niet erg, wel dat programmamakers (Het Zesde Pistuig) daar gewetenloos misbruik van maken.

No Responses to “Woensdag 19 augustus: kinderbrand in Kampen & Arnemuiden”

 1. De Joker August 19, 2009 at 10:50 am #

  @Janb;
  Leugens hebben korte benen.

 2. derk August 19, 2009 at 11:40 am #

  Het gezin is niet lid van een kerk. Naar verluidt houdt het gezin zelf diensten in de eigen woning, waarbij de preek wordt voorgelezen. http://www.destentor.nl/regio/kampen/5397995/Vier-broers-dood-bij-brand-Kampen.ece

 3. Jacqueline August 19, 2009 at 12:55 pm #

  @hendrik jan

  Okay jij mag het Zesde Zintuig “Het Zesde Pistuig” noemen. Ik kijk er nauwelijks naar.

  Ik vind Peter R de Vries iets weghebben van het The Shining en gedramatiseerde thrillers.

  Op een gegeven moment kwam er ook een slapstick tussendoor met de verborgen camera. Dat programma noemde men vroeger “Poets” en/of “Bananasplit”.

  Het heeft in ieder geval niets weg van serieuze misdaadjournalistiek die moorden of andere zaken oplost en/of tot op de bodem uitzoekt!

  Je zou het dus kunnen vergelijken met “Het Zesde Pistuig”

 4. janb August 19, 2009 at 2:23 pm #

  U schreef:

  Dat is iets anders dan dat een paragnost of wie dan ook een keer een tip doorgeeft die achteraf blijkt te kloppen, daar ken ik wel voorbeelden van.

  Schrijven kunt u wel maar lezen?

  Ik schreef:

  Ik kan u verzekeren dat er in een belangrijke moordzaak een verdachte vast zit die ook een bekentenis heeft afgelegd, op aanwijzing van ons team.Dus waar blijft uw bewering dan?

  Dit gaat dus niet om een tip!!

 5. janb August 19, 2009 at 2:32 pm #

  Waarom lossen paragnosten nooit een misdaad op?

  Ik neem zo maar even een voorbeeldzaak.

  Er wordt een persoon vermist. Dit wordt gemeld door de familie maar de politie denkt dat deze binnenkort wel weer opduikt. Ondanks dat er veel aanwijzingen zijn die duiden op een verplicht vertrek.
  Na ca een week neemt de politie de zaak serieus en formeren een onderzoekteam. Een paragnost ziet waar de vermiste zich bevind en meld dit aan het betreffende team. Hier word natuurlijk niets mee gedaan. Nee eerst een buurtonderzoek, het horen van de familie, het onderzoeken van de plaats vermissing, horen van eventuele getuigen.
  Dan stellen zij een plan van aanpak op. Een bord fungeert als werkplan. Hierop staan de eventuele scenarioxe2x80x99s.
  Punt voor punt wordt deze nagelopen en weggekrast. De tip van de paragnost staat er niet op, natuurlijk niet.
  Na 3 weken onderzoek is men nog geen steek verder. Wat zou er kunnen zijn gebeurd?
  Er blijven 4 scenarioxe2x80x99s over.
  1. de persoon heeft zelfmoord gepleegd en ligt ergens.
  2. de persoon is vrijwillig vertrokken
  3. de persoon is slachtoffer van een ontvoering
  4. de persoon is vermoord en begraven.
  Dus punt voor punt natrekken denkt de politie.
  De paragnost meldt dat hij zeker weet dat de persoon nog in leven is maar dit word niet meegenomen in het onderzoek.
  Na lang onderzoek blijkt zelfmoord niet realistisch en wordt van het bord verwijderd. Vrijwillig vertrokken blijkt ook niet aannemelijk uit de achtergebleven sporen.
  We zijn nu wel 4 weken verder.
  Omdat de meeste vermissingen vaak eindigen door de vondst van een overleden iemand, gaat het team ervan uit dat ook deze is vermoord en begraven ligt of in het water is gedumpt.
  Week 6. Met een heli zoekt men het gebied af maar vind niets.
  Week 7. Omdat de zoektocht niets heeft opgeleverd zal het mogelijk kunnen zijn dat de persoon is ontvoerd. Dan de vraag door wie?
  De paragnost meld dat deze weet hoe de ontvoerder er uit ziet en geeft deze beschrijving door aan het team. Nogmaals zegt deze dat de persoon nog in leven is en in welke plaats en straat is te vinden. Ook de reden van de ontvoering meent hij te weten.
  Ook nu doet het team er niets mee. Nee het natrekken van eventuele sporen die door tips zijn verkregen hebben voorrang.
  De meeste tips blijken onjuist of leveren geen resultaten op.
  Week8. Omdat ontvoering moeilijk te onderzoeken bleek , zal de persoon wel vermoord zijn en ergens begraven. Dus opnieuw maar met een heli de buurt uitkammen. Dit opnieuw zonder resultaat.
  Week 9. Het team weet het niet meer en gaat van opnieuw vanaf het begin de zaak onderzoeken. De uitkomst? De persoon is vermoord en moet ergens zijn begraven. Nu de vraag waar. Mogelijk dicht in de buurt dus wordt een groot team opgezet om de gehele omgeving uit te kammen. Met honden, heli, bodemonderzoekers enz. worden diverse plaatsen onderzocht. Resultaat, nul.
  De paragnost begint en beetje boos te worden, omdat er op zijn locatie niet word gezocht en wel kon voorspellen dat de zoektochten van de politie niets zou uithalen. Zonde van de kostbare tijd.
  Hij stelt dan ook voor aan de politie dat hij zelf wel gaat zoeken maar dit mag hij niet van het team. Ook de familie wil niet dat de paragnost zich bemoeid met het onderzoek.
  Voor hem blijft er niets over dan maar te stoppen met het idee..zoek het dan maar lekker zelf uit.
  Het team blijft nog maanden bezig met het onderzoek maar zonder resultaat.
  6 maanden later: De vermiste persoon wordt levenloos gevonden, vlakbij de plaats die de paragnost had aangewezen.
  Uitleg van de politie: Ja dat is toeval, we hebben toen ook deze sporen nagezocht maar leverde toen niets op. Ook hadden wij tips binnen gekregen over deze plaats maar konden toen niets vinden.
  Zo werkt het dus in de praktijk. Had men wel even samengewerkt met de paragnost, dan was waarschijnlijk de vermiste persoon levend en eerder teruggevonden.

  Weer een zaak niet opgelost door een helderziende.
  Natuurlijk is het zo dat veel paragnosten verhalen deponeren bij de politie, waarvan de meeste elkaar tegenspreken.
  Het zou ook beter zijn dat paragnosten die nimmer iets hebben opgelost in dit soort zaken niet de politie informeren. Ook de parahype op dit moment draagt niet bij tot het vertrouwen bij de politie.

 6. B.A. August 19, 2009 at 3:28 pm #

  In de zaken waarbij een paragnost het bij het juiste eind leken te hebben was de betreffende paragnost eigenlijk altijd de dader.

 7. B.A. August 19, 2009 at 3:30 pm #

  Ja, janb, een schande eigenlijk dat de politie niet meteen alle tips van paragnosten natrekt maar eerst normaal politiewerk gaat doen. Zo komen we nooit ergens!

 8. WM August 19, 2009 at 4:18 pm #

  @JanB

  Komt u dan eens met echte feiten. Niet met een verwijzing naar die (zeer commerciele)website. Zelfs na die gelezen te hebben ben ik verre van overtuigd. Sterker, ik denk dat u en uw ‘medewerkers’ misbruik maken van de wanhoop van velen.

  Noemt u dan eens wat uw ‘team’ voor aanwijzing gekregen heeft. Is het niet zo dat de politie deze verdachte misschien zelf wel op het spoor was? Probleem met veel paragnosten is dat ze er flink omheen draaien als ze directe vragen worden gesteld.

  Of u moet zich schamen omdat u misbruik maakt van het wanhopige gevoel bij mensen in dit soort zaken, of u bent een wereldwonder en u maakt precies (dus niet een beetje vaag) bekend hoe of wat.

  Dat laatste graag en anders kappen ermee.

 9. Siem August 19, 2009 at 4:52 pm #

  @Diversen

  Onderstaande laat zien dat Jan B mogelijk een puntje zou kunnen hebben. Men zit ernaast of niet…Een ware aanrader. Enjoy.

 10. janb August 19, 2009 at 4:59 pm #

  Ja natuurlijk , gewoon hier man en paard noemen.Ik dacht dat u op de hoogte was van misdaad. Vangt u de kogel dan voor me op?

 11. Alex August 19, 2009 at 5:04 pm #

  Pistuig HJK duidelijker kunnen we het niet maken.

 12. Pol August 19, 2009 at 6:09 pm #

  Beste Janb, de referenties op uw website zijn niet erg geloofwaardig. U wordt nergens concreet. Ook geeft u ongewild blijk van de onkunde van uw team door bijvoorbeeld drie een opdrachtgeefster naar een verkeerd adres te sturen. Als u echt paranormaal zou zijn had u natuurlijk al lang doorgegeven gekregen dat het meisje wat daar zou verblijven alweer verplaatst was. Maar goed. Dat wist u niet. En dat kon u ook niet weten. Want u bent een oplichter die radeloze mensen geld uit de zak probeert te kloppen. U doet alsof u ze helpt maar het enige wat u helpt is uw eigen bankrekening. Dat is niet minder dan schandalig. Ik zou maar eens grondig onderzoek naar uw geweten doen, beste Janb.

 13. diana August 19, 2009 at 6:37 pm #

  Alle die paragnosten zijn oplichters en charletans!

 14. WM August 19, 2009 at 8:58 pm #

  @JanB

  Nee EI, ik vraag je niet man en paard te noemen, maar geef eens HEEL DUIDELIJK aan wat er is opgelost, wat jullie hebben ‘bedacht’ wat dan uiteindelijk tot een oplossing kwam. Heel simpele vraag, hoef je niet eens namen voor te noemen. En als het allemaal zo serieus is wat jullie doen dan kun je vast een zaakje zoeken waar je de kogels niet hoeft op te vangen.

  Zoals ik al eerder aangaf, zodra het moeilijk wordt schuiven jullie het weg. Kom op, voor kogels hoef je niet bang te zijn, zeker niet in de meeste zaken die op je websitje staan, daar staan geen schokkende zaken waar je bang van moet worden. Kom met feiten!!

 15. Anonymous August 19, 2009 at 9:06 pm #

  http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article835197.ece/Zes_doden_bij_felle_brand_in_huis_Groesbeek
  De vader van 4 van deze kinderen is ook met 6 mensen tegelijk dood gegaan.
  Na een zwaar auto ongeval op de Oranjesingel in Nijmegen
  Er overleden die nacht 4 doktoren in opleiding, en de vader en zijn vriend.

 16. Siem August 19, 2009 at 11:07 pm #

  @Jan B. diverse postings

  Deze, in je mail aan HJK was verhelderend voor mij. Quote: Dat u het bewijs niet wilt zien, omdat dan blijkbaar u zich in uw eer voelt aangetast vind ik wel dat wanneer u zich doet voorkomen als onafhankelijk journalist er toch wat valt aan te merken.

  En deze was nog veelzeggender. Quote: Ook vinden wij dat u zonder onderzoek naar ons zo maar een mening durft te melden dat wij moeten worden verboden.Beter is zelf eens na te denken of u wel te handhaven bent.”

  – Ik noem dit soort ‘non-argumenten’ braltaal, waardoor de achterdocht enkel groeit. Geen enkel inhoudelijk feit voor je beweerde gelijk heb ik tot nu toe gezien, van jou of van je aanbevolen ‘werkgroep’.

  Maar weet je wat: Ik kan ook ‘Waar?’ zeggen.

 17. ed August 19, 2009 at 11:10 pm #

  @janb
  In welke zaak heeft een paragnost gezegd: “dit is de naam en het adres van de persoon die het heeft gedaan”?

  Geen enkele. Alleen maar vaagheden uitkramen kan iedereen en dan later claimen de zaak opgelost te hebben

 18. janp August 19, 2009 at 11:45 pm #

  Als je naar zo”n programma kijkt als het 6 de Z[p]i[s]tuig kun je je alleen maar afvragen waar ze het lef vandaan halen om zoveel uit de dikke duim te zuigen..

 19. mohari August 20, 2009 at 12:13 am #

  ik zwijg maar

 20. Jason September 12, 2009 at 9:07 pm #

  Even weer terugkomend op het para(ab)normale
  gebeuren…vandaag werd ik onprettig verrast met het nieuws dat christelijke zender Family 7 dit najaar gaat bidden om te vragen of hun hemelse vader hun asjeblieft kan helpen met het oplossen van misdaden.

  Bovenstaand is inderdaad ongenuanceerd maar het komt op hetzelfde neer als het nieuwsbericht.

  Nu vrees ik met grote vreze dat in het najaar ineens een paar grote misdaden als verdwijningen (niet per definitie misdaad), ontvoeringen en moorden ”opgelost” gaan worden omdat ”bepaalde mensen” ”bepaalde informatie” hebben gekregen.

  Als mensen denken (te weten) dat er een almachtige, alwetende is, is het dan niet een idee om daar informatie aan te vragen op het moment dat daar dringend behoefte aan is (bijvoorbeeld in OV; ”Heeft u informatie, AARZEL NIET MAAR BEL DE POLITIE”) , in plaats van eerst een plan te bedenken, vervolgens te wachten tot najaar 2009 en dan en masse te gaan bidden?
  Of is dit wellicht een onderdeel voor Guinness Book of Records?

  Komt het ook niet bij die mensen op dat er ook onder de nabestaanden van slachtoffers gelovigen zitten die xc3xa9lke avond en zondag en noem maar op, bidden om te weten te komen wat er met hun dierbaren is gebeurd? Als dxc3xade mensen al geen antwoord krijgen…

  Begrijp me niet verkeerd, ik heb respect voor de mensen die hun steun vinden in het geloof maar ab-so-luut nxc3xadet voor de mensen die op deze welhaast commercixc3xable wijze proberen hun ”gelijk” te behalen in een vorm van zie-je-wel…-als-je-maar-hard-genoeg-bidt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: