'Armeluisdrug' GHB rukt op

17 Aug

Johansbalk‘Wij’ kennen GHB vooral als rape-drug. Bijvoorbeeld van de verhalen over Johan S., ‘de verkrachter met GHB’. Hij werd (wordt?) ervan verdacht het spul tijdens het uitgaansleven bij meisjes in een drankje te doen waarna ze een willige prooi waren voor zijn gewelddadige seksuele lusten.

Toevallig had ik het dit weekend met iemand uit de praktijk (hulpverlening) over GHB: het is erg in opmars als ‘de nieuwe drug’: goedkoop, gemakkelijk aan grondstoffen te komen, maar er gaat wel eens wat mis met de dosering. De overheid doet er nog niet veel aan. Is ook lastig. Er zijn nog geen GHB-bendes, iedereen kan het zelf maken, je hoeft er niks voor te smokkelen en gootsteen-ontstopper heeft iedereen wel in huis.

Wat lees ik hedenochtend in het Algemeen Dagblad (in een regionale afdeling, het is kennelijk niet belangrijk genoeg voor de rest van het land):

"Een 25-jarige Leusdenaar is opgepakt met bijna een halve liter van de harddrug GHB in zijn bezit. De man werd aangehouden op het Euterpeplein.  Agenten zagen dat hij, zittend op een bromfiets, een verwarde indruk maakte. Hij draaide met zijn hoofd en had sterk rood doorlopen ogen. Op de achterzit van de bromfiets ontdekten ze een fles met een verdachte inhoud. Nader onderzoek van de afdeling Forensische Opsporing wees uit dat het om de verboden harddrug GHB ging. De man zit vast. Volgens het Trimbosinstituut kan GHB bij hogere doseringen duizeligheid veroorzaken. Het doseren van de vloeistof is moeilijk en gaat vaak mis, meldt het Trimbos. In kleine hoeveelheden geeft het een ontspannen, vredig gevoel en kan het seksueel stimulerend werken."

De nieuwe ‘armeluisdrugs’ dus. Ben benieuwd wat de overheid hier tegen gaat doen, behalve waarschuwen dat je er duizelig van kunt worden.

No Responses to “'Armeluisdrug' GHB rukt op”

 1. Cec August 17, 2009 at 10:34 am #

  Even heel iets anders.

  Wat vind je van het nieuws over Germa van den Boom?

 2. Alex August 17, 2009 at 8:49 pm #

  GHB is niet alleen heel slecht te doseren heeft een vervelende onberekenbare werking maar smaakt ook erg zout. Naar mij idee een hele slechte Rape-drug. Zover ik weet veld is het absoluut niet populair.

 3. sander September 6, 2009 at 10:13 pm #

  Effecten op lange termijn worden langzaam maar zeker duidelijk. De drug is immers nog niet zo oud.
  Afkicken zonder medische begeleiding is haast onmogelijk.’Cold-turkey’ is bijna altijd dodelijk. Het lichaam verkrampt en de spieren knijpen zichzelf kapot. Je valt bij wijze van spreken van binnen uit elkaar.
  Nog meer doden (relatief) dan bij heroxc3xafne. Probleem zal de komende jaren pas duidelijk gaan worden.

 4. Ada September 6, 2009 at 11:38 pm #

  Tot nader order (lees Louwes akties) sluit Ada het Ernest Louwes weblog.

 5. ed September 7, 2009 at 9:24 am #

  Johan Stellingwerf wordt er niet van verdacht GHB gebruikt te hebben toch? Hij zou diazepam en chloroform gebruikt hebben. Beide stoffen werden overigens niet tot nauwelijks in het lichaam van zijn ‘slachtoffers’ aangetroffen.

  Er zijn trouwens veel ‘betere’ (als je het al zo zou willen noemen) date rape drugs dan GHB

 6. Jacqueline September 7, 2009 at 12:26 pm #

  @Ada

  “Tot nader order (lees Louwes akties) sluit Ada het Ernest Louwes weblog.”

  Wat heeft dat nou weer met dit onderwerp te maken? Of ga je een GHB kookcursus volgen?

 7. Joop September 7, 2009 at 2:20 pm #

  Jacqueline’s reaktie op
  @Ada: “Tot nader order (lees Louwes akties) sluit Ada het Ernest Louwes weblog.”

  Dat maakt Ada toch niets uit Jacqueline? Op haar weblog sloegen de reakties ook bijna nooit op het behandelde onderwerp.
  Ada gooit waarschijnlijk de handdoek in de ring omdat er weer serieuze pro Louwes/Maurice bijdragen werden geplaatst die bijna alleen maar sneue reakties opleverden van een vast groepje.

 8. Jan Kuipers September 7, 2009 at 7:30 pm #

  Ha ha, serieuze pro Louwes/Maurice reakties.
  Wie schrijft dit? Oh Joop haha, dat zegt genoeg.
  Jongen, het zal allemaal jou pet wel teboven gaan.

 9. Ada September 7, 2009 at 7:31 pm #

  @ Joop & Jacqueline…

  Tuurlijk Joop en tuurlijk Jacqueline, het is maar net wat je als sneu ervaart. Maar de waarheid komt nog wel boven, dan spreek ik jullie weer.

 10. Gerard September 8, 2009 at 9:23 am #

  Ik kan me alleen maar bij jou mening aansluiten Jan. Serieuze pro Louwes/Maurice reakties, het woord zegt het al.Maar Joop is inderdaad een van de mindere meelopers bij de sekteleden.

 11. gebruiker September 10, 2009 at 1:44 am #

  Wat een sensatie zeg!
  Over hoeveel doden per jaar praten we? Vast meer dan het aantal alcoholgebruikers! Of niet? Zelf gebruik ik regelMATIG GHB en heel veel van mijn vrienden ook. Ik kan je verzekeren dat (met name) de gezondheidsproblemen nihil zijn. Het is in ieder geval gezonder dan drank, al lust ik dat ook graag. (FYI: wij zijn allen 30 plussers en hebben zo’n 10-20 jaar ervaring met deze materie.)
  Bij dezen daag ik daarom een ieder uit om het tegendeel te bewijzen. En dan niet aankomen met: ‘ik heb ooit eens gehoord dat…’ maar goed onderbouwde reacties.
  Ik wens u veel succes,

  Een ‘echte’ junk.

 12. Justice September 10, 2009 at 12:24 pm #

  @gebruiker:

  Hier een boel serieuze info over GBH -> http://www.erowid.org/chemicals/ghb/ghb.shtml

  Zo te lezen is GBH nou ook weer niet zo onschuldig als jij beweert, er zijn zat doden door gevallen (overdoses, verkeerd gebruik, combinatiegebruik etc).

  Blijkbaar hebben jullie een bron van “goede” GBH, en weten jullie hoe je het veilig moet gebruiken… dat “bewijst” echter niets over de stof. Er zijn helaas veel ge- en misbruikers die jullie kennis niet hebben, en dan kan GBH levensgevaarlijk zijn!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: