'Armeluisdrug' GHB rukt op

17 Aug

Johansbalk‘Wij’ kennen GHB vooral als rape-drug. Bijvoorbeeld van de verhalen over Johan S., ‘de verkrachter met GHB’. Hij werd (wordt?) ervan verdacht het spul tijdens het uitgaansleven bij meisjes in een drankje te doen waarna ze een willige prooi waren voor zijn gewelddadige seksuele lusten.

Toevallig had ik het dit weekend met iemand uit de praktijk (hulpverlening) over GHB: het is erg in opmars als ‘de nieuwe drug’: goedkoop, gemakkelijk aan grondstoffen te komen, maar er gaat wel eens wat mis met de dosering. De overheid doet er nog niet veel aan. Is ook lastig. Er zijn nog geen GHB-bendes, iedereen kan het zelf maken, je hoeft er niks voor te smokkelen en gootsteen-ontstopper heeft iedereen wel in huis.

Wat lees ik hedenochtend in het Algemeen Dagblad (in een regionale afdeling, het is kennelijk niet belangrijk genoeg voor de rest van het land):

"Een 25-jarige Leusdenaar is opgepakt met bijna een halve liter van de harddrug GHB in zijn bezit. De man werd aangehouden op het Euterpeplein.  Agenten zagen dat hij, zittend op een bromfiets, een verwarde indruk maakte. Hij draaide met zijn hoofd en had sterk rood doorlopen ogen. Op de achterzit van de bromfiets ontdekten ze een fles met een verdachte inhoud. Nader onderzoek van de afdeling Forensische Opsporing wees uit dat het om de verboden harddrug GHB ging. De man zit vast. Volgens het Trimbosinstituut kan GHB bij hogere doseringen duizeligheid veroorzaken. Het doseren van de vloeistof is moeilijk en gaat vaak mis, meldt het Trimbos. In kleine hoeveelheden geeft het een ontspannen, vredig gevoel en kan het seksueel stimulerend werken."

De nieuwe ‘armeluisdrugs’ dus. Ben benieuwd wat de overheid hier tegen gaat doen, behalve waarschuwen dat je er duizelig van kunt worden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: