Zondag 16 augustus: De Kleine Waarheid van de NCRV

16 Aug

VeraartkieftTherapeut Peter Kieft uit Andijk sprak in 1994 met de ouders van Annemarie Kok. In dit gesprek, waarvan een bandopname is gemaakt, zei de therapeut dat hij voelde dat Annemarie de waarheid sprak. Ze was inmiddels tot het besef gekomen dat ze ook was misbruikt door haar twee broers, vertelde hij de geschokte ouders. xe2x80x98Ik heb twaalf jaar ervaring in dit vak. Wat ik zie, is voor mij voor honderd procent zeker.xe2x80x99 Zei Kieft.

Ooit zond de NCRV de serie ‘De Kleine Waarheid’ uit (met Willeke Alberti, als ik me goed herinner). In de jaren negentig hield diezelfde omroep er met documentaires ook een eigen ‘waarheid’ op na. Nog altijd berucht is ‘Verborgen Moeders’ van Thom Verheul, waarin Jacqueline Broere haar vader – predikant in ‘t Harde – beschuldigt van misbruik.

Zaterdag in de Volkskrant een verslag van de strijd in een vergelijkbaar verhaal, met Annemarie Kok die in 2000 op tv beweerde dat ze was misbruikt door familieleden. De familie schakelde ‘zedenadvocaat’ Chris Veraart in, die in een lange strijd terechtkwam met haar therapeut, maar uiteindelijk in hoger beroep heeft gewonnen. Annemarie zou vanaf haar tweede jaar zijn misbruikt door haar vader en later haar broers, zulks op basis van ‘hervonden herinneringen’.

Dat een malloot als Kieft (iemand die waarheid ‘voelt’ hoort in een inrichting thuis, niet op tv) in sprookjes gelooft is nog tot daaraan toe, maar dat een omroep zulke schadelijke flauwekul uitzendt is te erg voor woorden. Uiteindelijk heeft het proces (naast de eventuele kosten voor Veraart) de familie 47.000 euro gekost. Zou ik maar eens gaan verhalen op de NCRV en de maker van de documentaire. Zijn naam staat niet in het stuk, zal toch niet diezelfde Thom Verheul zijn? Als dat zo is moeten ze eigenlijk dubbel betalen: als je twee keer met dezelfde bedrieger in zee gaat mag je wel wat extra boeten.

Aanvulling:

Ik heb nu geen tijd om dit stukje helemaal aan te passen, ik las het verhaal nog een keer en zag dat de affaire Kok ook uit ‘Verborgen Moeders’ komt. Er staat niet bij dat er namen van betrokkenen zijn gefingeerd, dus ik ga ervan uit dat dit een andere zaak is dan die uit ‘t Harde. Zoek ik nog even uit.

Meer informatie staat hier

Advertisement

No Responses to “Zondag 16 augustus: De Kleine Waarheid van de NCRV”

 1. Mia August 16, 2009 at 11:19 am #

  http://members.home.nl/cjh.hendriks/media44.html

 2. Jan August 16, 2009 at 1:08 pm #

  De uitzending van de NCRV “Verborgen moeders;zwanger na incest” bestond uit twee delen. In het ene deel werd dominee Broere uit Elburg door zijn dochter “Laura” (Jaqueline) beschuldigd van incest. In het tweede deel beschuldigde Annemarie Kok enkele familieleden van de meest gruwelijke misbruikhandelingen. In beide gevallen hebben de families de NCRV aangeklaagd. De NCRV (Thom Verheul en eindredacteur Ger van Dongen) konden op geen enkele wijze aantonen dat die ernstige beschuldigingen op waarheid konden berusten. De omroep van “normen en waarden” is daarna diep door het stof gegaan, mede doordat de pers veel aandacht aan deze uitzendingen heeft besteed.

 3. K.Hakvoort August 16, 2009 at 3:19 pm #

  De NCRV rectificeerde uiteindelijk. Als het om amoreel gedrag gaat, ontdekte deze omroep dat je met het buitensporig bevoordelen van je vriendjes gemakkelijker wegkomt (6 ton parttime-salaris voor Rik) dan met het schaden van onbekenden.
  Een organisatie die al lang geleden haar bestaansrecht heeft verloren.

 4. Jan August 17, 2009 at 8:12 pm #

  Nog meer informatie over de NCRV-documentaire ‘Verborgen moeders is te vinden op:
  http://www.traumaversterking.nl/media 29.html

  NCRV-corifee Rik Felderhof schroomde ook niet om ook nog zo’n kwakzalver als Peter Kieft in het programma ‘De Stoel’te portretteren.Ondanks waarschuwingen dat deze persoon (Yvo van Orshoven) voor het leven geschorst was als arts door de Belgische Orde van Geneesheren ging de uitzending gewoon door. Deze meneer was ook bekend als ‘Dr. Incest’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: