Zaterdag 15 augustus: Moord in Dorst, Recht in eigen hand

15 Aug

MoorddorstEen jonge vrouw en een kind dood in een boswachterswoning in Dorst, bij Oosterhout. Wanhopige moeder of depressieve ex (met prozac), veel meer scenario’s zijn er niet. Zal in de loop van de dag wel meer duidelijkheid komen.

                           *

Een sluimerend berichtje (uit De Stentor), dat ik maar niet uit mijn hoofd kan zetten. Speelde zich af in de Achterhoek. Wat als dit in de Randstad was gebeurd? Dan had de vader die het ‘recht’ in eigen hand nam nu waarschijnlijk nog vastgezeten, dankzij een ambitieuze officier van justitie die zich graag wil manifesteren.

"De politie in de Achterhoek heeft een 25-jarige man uit Winterswijk aangehouden voor het stalken van tienermeisjes. De man ontsprong maar net de dans toen de vader van een van zijn slachtoffertjes met een bijl zijn auto vernielde. De man legde via vriendensites als Hyves en via sms-berichten contacten met soms minderjarige meiden. Vervolgens viel hij ze lastig door ze hinderlijk te volgen, maar ook door hen in een aantal gevallen te bedreigen. Nadat een minderjarig meisje het verhaal tegenover haar vader vertelde, besloot de Aaltenaar zijn dochter persoonlijk te begeleiden. Toen het meisje per fiets weg moest, werd ze op de Hamelandroute door haar belager aangesproken en tegengehouden. Vermoedelijk had hij haar gevolgd. Het volgende moment kwam de vader in actie. Hij sloeg met een bijl de voorruit van de Winterswijker aan gruzelementen. De Achterhoeker zag kans te voet te vluchten, maar kon later door de gealarmeerde politie worden ingerekend. De vader van het meisje is korte tijd aangehouden geweest voor het afleggen van een verklaring, maar werd daarna weer op vrije voeten gesteld."

Kijk, daar word ik nou vrolijk van. Terwijl dat juridisch gezien helemaal niet mag.

No Responses to “Zaterdag 15 augustus: Moord in Dorst, Recht in eigen hand”

 1. Wouter August 15, 2009 at 11:44 am #

  In de woning in Dorst (Noord-Brabant) waar vrijdagavond een vrouw en een kind dood zijn aangetroffen, heeft zich een gezinsdrama afgespeeld. De politie zei zaterdag dat de gevonden sporen erop duiden dat de 39-jarige bewoonster haar 2-jarige zoontje en zichzelf om het leven heeft gebracht.

  Aldus een ANP bericht van 10.50 u.

 2. joyce August 15, 2009 at 12:05 pm #

  Er was geen drepressieve ex in dorst.
  De man/vader van de slachtoffers is 2,5 maand geleden overleden aan kanker..

 3. ed August 15, 2009 at 12:13 pm #

  HJ
  “Kijk, daar word ik nou vrolijk van. Terwijl dat juridisch gezien helemaal niet mag.”

  Jij mag daar juridisch gezien best vrolijk van worden. Geen wet die je dat verbiedt. šŸ˜‰

 4. Ome Joop August 15, 2009 at 12:52 pm #

  Tegen de vader zal hoogstwaarschijnlijk proces verbaal zijn opgemaakt inzake vernieling waarna de man is heengezonden. Ik zie niet wat daar juridisch niet aan zou kloppen?
  Een andere mogelijkheid is dat het “slachtoffer” geen aangifte gedaan heeft van de vernieling en de bijlenzwaaier na het afleggen van een verklaring kon gaan.

 5. K.Hakvoort August 15, 2009 at 1:50 pm #

  Inderdaad verontrustend dat er op de openbare weg lieden met bijlen rondlopen om het recht in eigen hand te nemen, er niet voor terugdeinzen dit wapen te gebruiken en dan ook bijna onmiddellijk weer door de politie worden vrijgelaten.

 6. Siem August 15, 2009 at 9:25 pm #

  @K.Hakvoort

  Grappig, je naam gekoppeld reactie aan dit item. Hakkuh…

  Als mijn kind aan zou geven gestalkt en gevolgd te worden, door een geil mannetje, dan zou ook ik op afstand haar gevolgd hebben. Met hakbijl, pepperspray of whatever.

  De vader heeft zich beschermend en actief opgesteld, daar lijkt mij niets mis aan.

 7. Betere en adequate hulp voor vrouwen met PPD August 15, 2009 at 10:33 pm #

  In Nederland krijgt 1 op 10 vrouwen na de geboorte van hun kind een PPD, Postpartum Depressie (in de volksmond ook wel postnatale depressie genoemd). Er worden in Nederland jaarlijks zo’n 200.000 kinderen geboren. Dit betekent dat zo’n 20.000 vrouwen per jaar te kampen krijgt met psychische klachten rondom de zwangerschap. Echter lang niet alle hulpverleners die met de doelgroep te maken krijgt heeft er- en herkenning voor de problematiek! Iedere keer wanneer er weer een gezinsdrama plaats vindt waarbij een jonge moeder betrokken is denk ik zou het kunnen zijn dat deze vrouw last had van een PPD?

  Denk alstublieft niet dat iedere vrouw met een PPD haar kind wat aan wil doen. Juist is vaak het tegenovergestelde het geval. Maar wanneer een PPD onbehandeld blijft en de vrouw zo wanhopig wordt zou een vrouw een psychose kunnen krijgen en haar zelf en of haar kind wat aan kunnen doen.

  Persoonlijk kan ik het niet echt begrijpen waarom een mens ueberhaupt zichzelf of een ander wezen ombrengt. Zo zit ik eenmaal in elkaar. Maar ik kan het mij heel goed voorstellen dat deze vrouw en haar omgeving misschien wel eerder vergeefs hulp heeft gezocht. En ik kan het mij maar al te goed indenken dat hulpverleners misschien wel een gemiste diagnose hebben gesteld.

  Maar geen van ons allen die hier hebben gereageerd weten DE FEITEN. In de VS hebben nabestaanden van PPD slachtoffer het initiatief genomen om een Wetsvoorstel in te dienen om vrouwen op PPD te screenen. Hoe eerder men weet dat een vrouw te kampen heeft met PPD des te eerder een behandeltraject gestart kan worden. Dit is voor zowel moeder als kind van groot belang. PPD is te behandelen en te genezen! Suicide en infanticide in geval van psychische problemen rondom de zwangerschap is met de juiste hulp te voorkomen!

  http://postpartum-depressie.startpagina.nl/

 8. Justice August 17, 2009 at 11:12 am #

  @K.Hakvoort

  Zowel HJK als Siem raken de spijker op de kop: het is de hoogste tijd dat niet misdadigers, maar slachtoffers beschermd gaan worden!

  “Juridisch” is er wel e.e.a. mis met de “als het kalf verdronken is”-wetgeving. Lees: als de misdaad gepleegd is (en het leed al geschiedt) gaan we pas in actie komen, daarbij ook nog eens rekening houdend met alle “rechten” van de misdadiger (met als hoogtepunt: het “op formaliteiten” vrijspreken van een misdadiger waarvan de schuld bewezen is). Burgers die zich normaal en sociaal opstellen horen beschermd, en niet vervolgd te worden!

 9. Obiter Dictum August 17, 2009 at 11:54 am #

  @Justice
  quote: ‘Burgers die zich normaal en sociaal opstellen horen beschermd, en niet vervolgd te worden!’

  En daar hoort iemand met een bijl belagen of z’n auto slopen bij ?

  De vader had er ook voor kunnen kiezen de man eens even hartig aan te spreken en desnoods z’n identificatie af te pakken om een en ander bij de politie af te geven en aangifte te doen. Dat zou mijn optie zijn geweest. Het uiteindelijke doel was dan hetzelfde.

  Maar goed, dat is natuurlijk niet stoer genoeg en beantwoord niet aan de pseudo crime-fighting mentaliteit waar we zo graag op geilen als het vooral een ander betreft en niet onszelf.

 10. Justice August 17, 2009 at 12:54 pm #

  @Obiter

  mijn reactie in het belachelijke trekken is weinig zinvol. Ik beweer nergens dat elke burger er “stoer” op los mag hakken (als “pseudo-crimefighter”), zonder daar de verdere consequenties van te moeten ondergaan.

  Mijn enige punt is dat Hakvoort’s reactie er een van het type is wat nu juist zoveel problemen oplevert. Iemand die normaal en voorspelbaar reageert als zijn dochter op het punt staat mishandeld/verkracht te worden, zou volgens hem opgesloten moeten worden (en niet te snel weer losgelaten moeten worden). Wat die man doet is misschien laakbaar, maar voor mij 100% begrijpelijk.

  Je zegt verder: “De vader had er ook voor kunnen kiezen de man eens even hartig aan te spreken en desnoods z’n identificatie af te pakken om een en ander bij de politie af te geven en aangifte te doen”.

  In welk jaar leef jij? De laatste 100 burgers die op die manier probeerden hun “burgerplicht” te doen, liggen in het ziekenhuis of op het kerkhof (Joes Kloppenburg en allen die hem gevolgd zijn in het “aanspreken” van anderen). Misdadigers, psychopaten, verkrachters, enz. hebben weinig boodschap aan jou of mij (of die vader) die zijn burgerplicht komt doen en ze “aanspreekt”. Ze slaan, steken of schieten er gewoon op los, simpelweg omdat bij hun de rem ontbreekt die sociaal aangepaste mensen wel hebben.

  Dit is nu eigenlijk de crux van het verhaal: als je je “netjes” en volgens de wet gedraagt, loop je het risisco om het (in het uiterste geval) met je leven te bekopen. De misdadiger wordt vervolgens door een dure advocaat verdedigd, en vervolgens vrijgesproken (op technicaliteiten) of na een paar jaar vervroegd weer in vrijheid gesteld (“hij gedroeg zich braaf”)… is dat een maatschappij die we in stand moeten houden?

  Misschien heeft die vader nu (op incorrecte wijze, maar toch) wel bereikt (de verkrachter angst inboezemen) wat de maatschappij met z’n “correcte” gedrag nooit zou hebben gedaan… als die verkrachter alleen was aangesproken op zijn gedrag was hij nl. een dag later gewoon alweer op zoek zijn geweest naar z’n volgende slachtoffer (en dit keer helaas waarschijnlijk wel met succes), en was de put pas weer gedempt etc…

 11. Obiter Dictum August 17, 2009 at 5:10 pm #

  @Justice
  Het punt is dus dat je stelt dat iemand op die manier ‘normaal en voorspelbaar’ reageert en dit voor 100% begrijpelijk voor je is.

  En mijn punt is dus dat ik dat niet normaal sociaal geaccepteerd gedrag vind. Voorspelbaarheid is iets anders, want is afhankelijk van de morele ontwikkeling. Zo kun je bij sommige mensen eerder agressief en grensoverschrijdend gedrag verwachten. Het is dan voor mij ook begrijpelijk maar ik heb er alleen geen begrip voor. Principieel verschil van mening kennelijk. Bescherming en controle okay, maar het geeft geen pas om iemand die zich feitelijk alleen vervelend opstelt met een bijl aan te pakken. Dan kan ik wel bezig blijven met die hardrijders hier in de straat die een dagelijkse bedreiging voor de kinderen vormen.

  Voor het overige:

  Ik kan je hierin niet zo goed volgen.
  Zo ga je er voor het gemak van uit dat ‘zijn dochter op het punt staat mishandeld/verkracht te worden’. Het gaat hier dus feitelijk alleen maar om een vervelende stalker. Erg vervelend natuurlijk maar niet meer dan een vervelende stalker.
  Als we aan bepaald feitelijk gedrag voor het gemak maar allerlei vervolg-gedrag gaan beredeneren om het eigen gedrag te verklaren, is volgens mij het hek van de dam. Dan moet je iedereen preventief gaan aanpakken waarvan je denkt dat ie iets kwaads in de zin heeft.
  Voorts ga je er impliciet van uit dat dusdanige misdadigers er kennelijk op los slaan en steken. Niets is minder waar, plegers van zedenmisdrijven met minderjarigen zijn juist niet zo stoer en open, daarom richten ze zich immers ook op minderjarigen. Het is niet voor niets dat zij in het criminele milieu onder aan de pikorde staan. De grote jongens vergrijpen zich niet aan kinderen.
  En in zijn algemeenheid valt het ook wel mee. De execessen die je noemt zijn denk ik niet maatgevend voor het totaalplaatje en is vaak gerelateerd aan groepsgedrag.

  Het punt van Hakvoort kan ik ook wel onderschrijven. Wellicht spelen hier aan de kant van justitie factoren die alles behalve justitieel zijn, maar meer te maken hebben met de geest van de tijd ?

 12. Justice August 18, 2009 at 9:24 am #

  @Obiter

  Ik noem het gedrag “voorspelbaar” omdat ik ook een brave burger ben (ik heb een hekel aan geweld), maar zeker weet dat als iemand zich aan mijn dochter zou vergrijpen ik ook wel eens door het lint zou kunnen gaan. Dat mag jij onbegrijpelijk en sociaal onaangepast vinden, maar de mens wordt nu eenmaal, in uitzonderlijke gevallen, geregeerd door zijn emoties…

  De hardrijders in je straat: goed voorbeeld! Ik zou er ook weer alle begrip voor hebben als een van de ouders in jouw straat zo’n gek eens een “corrigerende tik” zou uitdelen. Mag niet, maar liever dat (het kan preventief werken) dan met z’n allen gaan zitten wachten op een kinderlijkje!

  Je bagatelliseert het gedrag van die “stalker” trouwens wel heel erg.. dat het “slechts” gaat om een vervelende stalker is dan ook onjuist, lees het bericht van HJK nog maar eens door. Iemand die via Hyves en SMS’jes contact zoekt met minderjarige meisjes, ze vervolgens opzoekt, stalkt en bedreigt…. gaan niet alle rode vlaggen omhoog bij jou? Bij mij wel! Aanranding in aantocht! Of “hoop” jij dat deze mijnheer zich opeens gaat bedenken en weer braaf achter de geraniums gaat zitten? Kom nou!

  Zowel in het geval van de stalker als in het geval van jouw straat kan je inderdaad netjes, geheel volgens de regels, gaan afwachten wat er gebeurt (“er is toch nog niets gebeurd?”). Ga jij dan vervolgens de ouders van het dode kind of de verkrachte dochter uitleggen dat iedereen “correct” en volgens de wet heeft gehandeld?

  Nogmaals, ik keur geweld af, maar kan er in sommige gevallen wel alle begrip voor opbrengen. Dat de pleger van zulk geweld daar wel de consequenties van onder ogen moet zien vind ik ook normaal. HJK maakte trouwens een goed punt over de “streekgebonden” strafmaat! Ook weer zo’n uitwas van justitie (eigenlijk: van Nederland)…

  Wij verschillen denk ik het meest van mening over de perceptie van “slachtoffers” en “misdadigers”. Jij vind de stalker een onschuldig iemand (hij heeft immers nog geen concrete misdaden gepleegd, slechts een paar minderjarige meisjes gestalkt en bedreigd), ik vind het iemand die al in deze fase aangepakt moet worden, om erger te voorkomen. Jij vind de vader iemand die sociaal onaangepast is en hard aangepakt moet worden (deze hele discussie begon omdat Hakvoort vond dat die man niet zo snel weer vrijgelaten had mogen worden), ik vind het iemand waar ik het gedrag van begrijp, en hoop dat z’n actie preventief heeft gewerkt… zoals HJK zegt: juridisch incorrect, maar ik word er vrolijk van!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: