Vrijdag 14 augustus:

14 Aug

Gabetina1Spannend verhaal over de moord in het wrak van de SS Yongala, die afgelopen jaar heel Australixc3xab in zijn greep hield. Peter R. de Vries was er – samen met zijn zoon – toevallig in de buurt en dook er letterlijk in. Niet alleen in Nederland komen verdachten die ‘guilty-as-hell’ lijken (zijn?) er soms genadig vanaf. Zie www.peterrdevries.nl

                 *

RtldeOok buitenland, ook actueel: een item op rtl.de over het (niet) herkennen van verdachten door ooggetuigen, waardoor mensen soms onschuldig jarenlang vastzitten (met dank aan Alex Scheijbeler)

                              *

In eigen land is er ook het een en ander aan de hand. Zo was er woensdagavond in een natuurgebied in Bernisse een merkwaardige moordzaak, die wel wat raakvlakken heeft met dat Australixc3xab-verhaal. Een echtpaar liep te kuieren toen er plotseling een onbekend persoon uit de bosjes kwam en de vrouw vermoordde, de man raakte alleen gewond. Althans, dat was het verhaal van de man.

Inmiddels lijkt het erop dat de man zelf er de hand in heeft gehad, de 64-jarige kamper Sjors L. uit Stolwijk wordt ervan verdacht zijn echtgenote Joke (50), die in Spijkenisse woonde, met geweld om het leven te hebben gebracht. De twee leefden al gescheiden.

                                                       *

Noordewierstraatweb"Ik ben een regelmatig bezoeker van je site, vanaf het eerste uur mag ik wel zeggen. Bij mij in de buurt is laatst iets voorgevallen waarvoor ik je wellicht kan interesseren, anders wil je misschien wel even met mij meedenken.

Enkele weken geleden is bij mij in de buurt een dode man aangetroffen. Wat mij daaraan verbaast is de bijna absolute mediastilte er omheen. Er is veel melding gemaakt van het aantreffen van de man, daarna was er een klein bericht van verbaasde buurtbewoners in de trant van "hier gebeurt anders nooit wat".

Meestal volgt dan enkele dagen later een bericht over de achtergronden van de man. Zijn naam of initialen, waar kwam hij vandaan, had hij criminele contacten? In welke hoek? Is er wellicht een connectie met door jou eerder beschreven toestanden/families in Delft? Of er worden familieleden of bekenden aan het woord gelaten die verklaren dat ze dit nooit verwacht hadden of dat het zo’n goede jongen was.

Maar nu?

Helemaal niets.

Strijkijzerweb Ook geen melding over de stand van het onderzoek. Ik ben zelf abonnee van AD/Haagsche Courant, er stond verder niets in, terwijl het al weken geleden is. Ik vind dit erg vreemd. Weet jij wat ik daarvan moet denken? Waarom geen belangstelling van de media? Of wordt er met opzet een mediastilte gehouden? Waarom? Kunnen jouw bronnen wellicht meer achterhalen?"

Aldus een mailtje dat ik van de week binnen kreeg. Nu was deze mij niet ontgaan, sterker nog: vorige week was ik in de Noordewierstraat, waar toen nog net een piepklein bosje bloemen lag (voor de blauwe auto). Het is inderdaad een merkwaardige zaak. Vermoed wordt dat het slachtoffer elders was vermoord en hier gewoon uit de auto is gegooid. Onze bron wist nog te melden dat er op www.district8.net (bij 18 juli) ene Mimi in de reacties had gemeld dat ze de man kent en dat hij was  "afgegleden".

Meer kon ik er ook niet over vinden, laten we zeggen: het houdt onze aandacht. Net als de moord in het Strijkijzer (de torenflat aan het Rijswijkseplein) waar een paar weken geleden een vrouw werd vermoord waar je ook niks meer over hoort.

                                                              *

Advocaatdossiers

Veel moorden (en verdachten die worden aangehouden) betekent: werk aan de winkel voor de advocaten. Een van onze Amsterdamse correspondenten legde deze week dit tafereel vast, onder de noemer: heden 17.00 uur en: "Echt wel lekker veel dossiers mee naar huis!"

Meer hoeven wij toch niet te weten?

No Responses to “Vrijdag 14 augustus:”

 1. Mia August 14, 2009 at 9:25 am #

  Wat een toeval de namen Peter R. de Vries en Alex Scheijbeler op xc3xa9xc3xa9n log…

  Zal de “samenwerking” tussen Peter R. de Vries en Alex Scheijbeler eindelijk vruchten gaan afwerpen in een Friese Zaak?

  Dit schreef Alex onlangs op de site van Wedzinga:
  “Het is wel zo dat wij gezamenlijk nu keihard werken aan de oplossing van een Friese zaak. Die naar onze maar ook mijn mening oplosbaar is. Daarin bundelen wij weer de krachten Peter R de Vries en ik. Wij hebben daar altijd contact over blijven daar dus wel actief. Ik hoop binnen niet al te lange tijd te kunnen melden dat die zaak alsnog is opgelost.”

  Ben benieuwd…

 2. Alex August 14, 2009 at 10:56 am #

  @Mia, ga altijd uit van het positieve niet altijd van het negatieve. Achter de schermen blijven mensen soms in gezamenlijkheid hun krachten bundelen. Elke strohal is de moeite waard te onderzoeken. Soms is het nodig om te proberen reacties te krijgen zaken onder de aandacht te houden en te kijken op welke manier je meer informatie kunt krijgen of zaken kunt ombuigen. Je duid op iets wat actueel blijft aandacht blijft houden en ook mij bezig blijft houden. Jij weet heel goed, wat ik bedoel. Maar je werkt niet mee maar juist tegen met vreselijke hatelijke opmerkingen, of zelfs een hetze jegens mij op bepaalde blogs. Ik hoop dat je daar eens goed over zou willen nadenken.

 3. M. August 14, 2009 at 4:32 pm #

  Zo zie je maar dat de media alles maar blind overneemt, de moord is gedaan op dinsdagavond en niet op woensdag …. Wie zegt dat de rest van dit artikel ook waar is?

 4. Mia August 14, 2009 at 6:12 pm #

  Alex het probleem met jou is, dat je -volgens eigen zeggen- veelvuldig contacten hebt met mensen in een bepaalde positie.
  Bij navraag blijkt niemand je te kennen.

  Er is een wereld van verschil tussen iemand die interessant is of iemand die zich interessant wil maken door zichzelf rolletjes toe te bedelen in bepaalde zaken.

  Desalnietemin hoop ik natuurlijk dat er eindelijk een doorbraak komt in de Frieze zaak. Wij wachten af…

 5. Jacqueline August 14, 2009 at 8:42 pm #

  @Mia

  Soms willen mensen je niet kennen vooral niet als die personen in een bepaalde positie verkeren.

 6. Alex August 14, 2009 at 9:20 pm #

  @ Mia,

  Dat is het nu met jou, en journalist slim. Suggestief: ” bij navraag”,.. ” bij wie heb je nagevraagd gedaan dan. Kom op, ‘ man en paard’. Ik ben helemaal niet interessant,.. dat beweer ik ook niet,.. waarom zou ik. Maar ik ben ook niet oninteressant. Kijk en in de zaak Anne de Ruijter de Wildt verklaarde de politie en Justitie voorlichting beide, ja Bernard Welten heeft met Scheijbeler gesproken, maar zijn aanwijzingen waren zo summier, natuurlijk daarna was de zaak opgelost via DNA, echter voor DNA heb je een verdachte nodig. En wat schreef het Dagblad van het Noorden braaf op, ja de aanwijzingen van Scheijbeler hebben niet echt tot de oplossing geleid. Wat was de bedoeling van zowel politie als Justitie dan kan hij ook geen financixc3xable aanspraak doen. Nou daar was het mij niet om te doen, hadden ze dat wel gedaan had ik dat geld keurig aan slachtoffer hulp overgemaakt. Maar leer mij politie en justitie niet kennen. Het ging mij in die zaak erom dat er geen onschuldige verdachte kon worden veroordeeld waar het wel op leek, Johnny M uit Leek. Heb ik ze toch voor een stommiteit behoed. In wat dat laatste betreft, ik heb jou vriendjes nodig om breder aan de orde te stellen waar wij het al eens over hebben gehad. Ik durf mijn nek best uit te steken. Dus als het ff in de krant kan.

 7. mike souza August 14, 2009 at 9:47 pm #

  nav PrdV : heeft Gabe Watson de verzekeringspenningen ontvangen? weet iemand hier iets van?
  Mike Souza

 8. Jacqueline August 14, 2009 at 10:21 pm #

  @Alex

  Goed stuk over “ooggetuigen”.
  Volgens mij is daar in Nederland jaren geleden ook al eens een discussie over geweest. In ieder geval een soort gelijk onderzoek.

  http://zakelijk.infonu.nl/juridisch/10841-betrouwbaarheid-van-ooggetuige-identificatie.html

  Het gebeurt ook wel eens dat ze 1 persoon achter de spiegel zetten….makkelijker kunnen zij het niet voor u maken šŸ˜‰

 9. Mia August 15, 2009 at 8:45 am #

  “In wat dat laatste betreft, ik heb jou vriendjes nodig om breder aan de orde te stellen waar wij het al eens over hebben gehad. Ik durf mijn nek best uit te steken. Dus als het ff in de krant kan.
  Geplaatst door: Alex | 14 augustus 2009 om 21:20”

  Leg mij eerst maar eens uit wie volgens jou “mijn vriendjes” zijn.

  Je zin “dus als het ff in de krant kan” begrijp ik niet, je hebt Peter R. de Vries toch?
  Als die er niets inziet dan wil Hendrik Jan Korterink vast de “primeur” wel hebben!

 10. ed August 15, 2009 at 11:02 am #

  @Jaqueline
  Of ze laten van tevoren een foto zien en zeggen bij de confrontatie: “u hoeft niet bang te zijn voor nummer 3, hij ziet u niet”. Of ze zetten een ongeschoren en ongewassen verdachte in spijkerjack tussen keurig geschoren lui in pak.

  Vaak zie je ook in politieverhoren staan: “Ik toonde getuige een foto van de verdachte, die zij identificeerde als de man die zij had gezien”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: