Donderdag 13 augustus: Luguber scenario crxc3xa8chemoord & diplomaat Prem

13 Aug

Crechemoordabru_3

"De politie heeft woensdagavond een 28-jarige man dood aangetroffen in een woning in Amsterdam-West. Ze vermoedt dat er sprake is van een misdrijf. De man woonde aan de Henric van Veldekehof in de wijk Geuzenveld-Slotermeer, in dezelfde buurt werd maandagavond de eigenaresse van een kinderdagverblijf doodgestoken."

Het zou zomaar kunnen: dat de man die Arzu Erbas doodstak dit heeft gedaan als zo’n door wanhoop en frustratie gedreven eenling, die eerst nog wat agressie kwijt wilde op ‘de maatschappij’ en daarna zelfmoord pleegde. Een ‘Apeldoorn’ (Karst T.) of een ‘Zwijndrecht’? Als de man ook nog depressief was en prozac of een moderne variant daarvan gebruikte is het plaatje compleet.

DelshannonOver dat laatste ging het afgelopen zondagavond in Zomergasten, waar Trudy Dehue de zelfmoord van Del Shannon aanhaalde. Zijn beroemdheid als artiest sneeuwde een beetje onder, ik vraag me af hoeveel mensen er net als ik even aan Andrxc3xa9 van Duin moesten denken en zijn ‘Angelique’, het lied over een meid uit de Zwitserse bergen ("En Angelique, zong heel melancholiek: jodeldejodeladiee en hoempapa"). Het origineel daarvan is Swiss Maid van Roger Miller en dat werd gezongen door Del Shannon. Die wij overigens vooral kennen van zijn wereldhit "Runaway" (hier op Youtube)

De zelfmoord van Del Shannon (op 8 februari 1990 schoot hij zich met een geweer door zijn hoofd) is altijd in verband gebracht met prozac, middel tegen depressie. In Zomergasten vertelde de vrouw van Del tijdens hoorzittingen over de gevaren van prozac. Dat was – ook achteraf – nog tamelijk verontrustend. Zeker als je kijkt naar een aantal recente gevallen waarbij mensen onder invloed van prozac of een vergelijkbaar anti-depressiva zelfmoord pleegden en daarvxc3xb3xc3xb3r bloedbaden aanrichtten onder hun familie.

Er werd aangekondigd dat er binnenkort in een medisch tijdschrift een uitvoerig artikel hierover verschijnt, van de Maastrichtse hoogleraren Crombag en Corine de Ruiter. Welke zaak zij behandelen ontging me even, maar het moet de ‘bijlmoord van Badhoevedorp’ zijn of de recente gezinsmoord in Zwijndrecht.

                                                           *

Suridompoe1webOok over de vorige Zomergast moeten we ‘t nog even hebben. Advocaat Prem was – tegen alle verwachtingen in – een genot om naar te kijken en te luisteren. Wat ik heel opmerkelijk vond was dat hij geen antwoord gaf op de vraag waarom Desi Bouterse bij zijn coup het gemunt had op het radiostation van Prem’s ouders. Hij zei dat hij het niet wist, maar dat betwijfel ik.

Als je niet veel van Surinamers en Suriname weet zou je in Nederland kunnen denken dat alle Surinamers zo’n beetje hetzelfde zijn, dat er zoiets is als een ‘Surinaams volk’. In de praktijk is er een enorm verschil tussen bijvoorbeeld Creolen, Hindoestanen, Javanen, Chinezen en Pakistanen. De Hindoestanen worden gezien als de machthebbers, de mensen met geld en invloed. Ik heb het sterke vermoeden dat ‘de Creool Bouterse’ bij zijn greep naar de macht een daad wilde stellen tegen ‘de Hindoestaan Prem’. Maar Prem was slim genoeg om dat niet hardop te zeggen.

No Responses to “Donderdag 13 augustus: Luguber scenario crxc3xa8chemoord & diplomaat Prem”

 1. Mook August 13, 2009 at 9:03 am #

  Damn, had ik wel graag willen zien die aflevering van zomergasten. Vooral in het kader van de Dubbeldamse moordzaak…

  Beste Mook,

  Wordt zaterdag herhaald.

  Hendrik Jan

 2. M.J. van den Broek August 13, 2009 at 6:50 pm #

  Ten tijde van de staatsgreep en de gebeurtenissen in de jaren daarna woonde ik in Suriname. In de maanden voor de moordpartij door Bouterse werden de media steeds kritischer naar de militaire machthebbers. Vooral de radiostations ABC van Andre Kamperveen en Radika van Radakishoen en de vakbondcentrale de Moederbond bij monde van voorzitter Cyril Daal waren zeer duidelijk en openlijk in hun kritiek. Op een gegeven moment werd het Bouterse te veel en heeft hij zijn criticasters aangepakt. In een nacht werden de gebouwen van ABC, Radika en de Moederbond in brand gestoken en Kamperveen en Daal samen met andere kritische Surinamers wreed vermoord.
  Of Prem en zijn familie echt gevaar hebben gelopen is de vraag. Bouterse zou door ze te vermoorden wellicht de Hindoestanen teveel tegen zich in het harnas gejaagd hebben. Uitschakelen van Radika ontnam ze hun stem en dat was waarschuwing genoeg. Had hij ze willen pakken dan had hij ze gepakt.
  Hindoestanen in Suriname hebben veel economische macht doordat ze zeer goede zakenlui zijn, hard werken, en ambitieus zijn, zaken die de creolen veel minder liggen. Dat maakt ze niet geliefd hoewel men wel erkent dat ze het land opbouwen. In de politiek zijn ze minder dominant, wellicht wat meer op de achtergrond.

 3. Ano Niem August 13, 2009 at 9:15 pm #

  Die vent die daar staat met zijn blote body is, als ik mij niet vergis, een van een groepje van een stuk of 5 of 6 broers, die ooit in Amsterdam vergiftige heroxc3xafne hadden gerookt uit 1 partijtje waardoor ze allen grotendeels verlamd raakten. Zo ‘liepen’ enkelen van hen nog jaren op de Zeedijk te hosselen. De ene was wat meer invalide geraakt dan de andere, maar bij allen had dat gif stevig huisgehouden in hun lichaam. Heb zo eens jaren later met een van hen in een detox-kliniek gezeten van de Jellinek. Deze man zat inmiddels in een rolstoel en kon toen de eetlepel niet meer op eigen kracht naar zijn eigen mond brengen om zelf te eten. Bijna iedere Amsterdamse drugsgebruiker die toendertijd op de Zeedijk kwam, kent dit verhaal. Het waren alleen rokers(chinezers)die getroffen werden door deze gifdope. Bij degenen die het spul hadden gespoten had het geen invloed op. Er was een versnijdingsmiddel gebruikt dat door tandartsen gebruikt werd om een plaatselijke verdoving te geven. Waarschijnlijk was het gejat uit een tandartsenpraktijk.Dat middel was in poedervorm door de heroxc3xafne gemixt en werd in gasvorm, dus na verhitting op folie, een toxisch gas, vandaar dat shotters niet getroffen werden. Dit was in de jaren 80.

 4. ed August 13, 2009 at 10:37 pm #

  @Ano Niem

  Ik kan me dat verhaal nog goed herinneren, het was meen ik lidocaine dat er door heen zat maar of dat nou helemaal de orozaak was durf ik niet te zeggen. feit was wel dat de chinezende gebruikers bij bosjes de pijp aan Maarten gaven en de spuiters niet. Lidocaine geeft gewoonlijk niet zo’n giftig gas, maar wellciht was de gebruikte lidocaine ook vervuild.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: