Donderdag 13 augustus: Luguber scenario crxc3xa8chemoord & diplomaat Prem

13 Aug

Crechemoordabru_3

"De politie heeft woensdagavond een 28-jarige man dood aangetroffen in een woning in Amsterdam-West. Ze vermoedt dat er sprake is van een misdrijf. De man woonde aan de Henric van Veldekehof in de wijk Geuzenveld-Slotermeer, in dezelfde buurt werd maandagavond de eigenaresse van een kinderdagverblijf doodgestoken."

Het zou zomaar kunnen: dat de man die Arzu Erbas doodstak dit heeft gedaan als zo’n door wanhoop en frustratie gedreven eenling, die eerst nog wat agressie kwijt wilde op ‘de maatschappij’ en daarna zelfmoord pleegde. Een ‘Apeldoorn’ (Karst T.) of een ‘Zwijndrecht’? Als de man ook nog depressief was en prozac of een moderne variant daarvan gebruikte is het plaatje compleet.

DelshannonOver dat laatste ging het afgelopen zondagavond in Zomergasten, waar Trudy Dehue de zelfmoord van Del Shannon aanhaalde. Zijn beroemdheid als artiest sneeuwde een beetje onder, ik vraag me af hoeveel mensen er net als ik even aan Andrxc3xa9 van Duin moesten denken en zijn ‘Angelique’, het lied over een meid uit de Zwitserse bergen ("En Angelique, zong heel melancholiek: jodeldejodeladiee en hoempapa"). Het origineel daarvan is Swiss Maid van Roger Miller en dat werd gezongen door Del Shannon. Die wij overigens vooral kennen van zijn wereldhit "Runaway" (hier op Youtube)

De zelfmoord van Del Shannon (op 8 februari 1990 schoot hij zich met een geweer door zijn hoofd) is altijd in verband gebracht met prozac, middel tegen depressie. In Zomergasten vertelde de vrouw van Del tijdens hoorzittingen over de gevaren van prozac. Dat was – ook achteraf – nog tamelijk verontrustend. Zeker als je kijkt naar een aantal recente gevallen waarbij mensen onder invloed van prozac of een vergelijkbaar anti-depressiva zelfmoord pleegden en daarvxc3xb3xc3xb3r bloedbaden aanrichtten onder hun familie.

Er werd aangekondigd dat er binnenkort in een medisch tijdschrift een uitvoerig artikel hierover verschijnt, van de Maastrichtse hoogleraren Crombag en Corine de Ruiter. Welke zaak zij behandelen ontging me even, maar het moet de ‘bijlmoord van Badhoevedorp’ zijn of de recente gezinsmoord in Zwijndrecht.

                                                           *

Suridompoe1webOok over de vorige Zomergast moeten we ‘t nog even hebben. Advocaat Prem was – tegen alle verwachtingen in – een genot om naar te kijken en te luisteren. Wat ik heel opmerkelijk vond was dat hij geen antwoord gaf op de vraag waarom Desi Bouterse bij zijn coup het gemunt had op het radiostation van Prem’s ouders. Hij zei dat hij het niet wist, maar dat betwijfel ik.

Als je niet veel van Surinamers en Suriname weet zou je in Nederland kunnen denken dat alle Surinamers zo’n beetje hetzelfde zijn, dat er zoiets is als een ‘Surinaams volk’. In de praktijk is er een enorm verschil tussen bijvoorbeeld Creolen, Hindoestanen, Javanen, Chinezen en Pakistanen. De Hindoestanen worden gezien als de machthebbers, de mensen met geld en invloed. Ik heb het sterke vermoeden dat ‘de Creool Bouterse’ bij zijn greep naar de macht een daad wilde stellen tegen ‘de Hindoestaan Prem’. Maar Prem was slim genoeg om dat niet hardop te zeggen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: