Zondag 9 augustus: Caransa en de vlucht uit het Biggetje

9 Aug

CaransatelegraafHet sterftecijfer in Nederland schijnt afgelopen vrijdag hoog te zijn geweest. Niet door de Mexicaanse griep, maar door het grote verschil in luchtdruk. Een begrafenisondernemer vertelde dat dit voor veel mensen die al op sterven liggen het laatste duwtje is. Kan onze nationale paniekzaaier dokter Ab met zijn roodzwarte hesje misschien nog wel wat eer mee behalen.

Hoe dan ook, ook miljonairs hebben niet het eeuwige leven en ook de Amsterdamse zakenman Maurits(‘Maup’) Caransa moest afgelopen week het aardse veld ruimen. Over zijn ontvoering in 1977 heb ik destijds niet veel geschreven, ik zat toen nog een eindje uit de buurt, maar hij is nooit weggeweest: nog steeds kom je elke keer namen tegen van betrokkenen. Voor mij zijn er twee dingen die er achteraf uitspringen: mijn ontsnapping uit cafxc3xa9 ‘t Biggetje in de Jordaan en de bizarre vertoning met oplichter (annex paragnost) Peter Hurkos.

Leider van het onderzoek was destijds commissaris Gerard Toorenaar. Iemand van de oude stempel die misschien net iets te onorthodox te werk ging, maar die de ontvoerders bijna te pakken had. Hij werd weggebonjourd, twee jongere ambitieuze studeerkamerjongens namen zijn werk over en hebben vanaf dat moment de complete Amsterdamse politie te gronde gericht (ik zeg het maar even zoals ik het vaak hoor, ik weet ook wel om wie het gaat, maar die twee zijn nog regelmatig zo positief in het nieuws dat ik ze maar niet noem. Bovendien weet ik niet of het waar is, er is ook veel rancune in die kringen).

Een citaat uit de Telegraaf van zaterdag, over Toorenaar:

"Zijn opvolgers waren niet zo actief als hij in de jacht op de ontvoerders. Toch werd er wel wat gedaan. Het gerucht ging dat Ronnie O. en zijn vriendin Lena L. voor 1,8 miljoen losgeld te koop hadden. Een Duitse politieman deed zich voor als gexc3xafnteresseerde en wist een briefje achterover te drukken. Het bleek een van de 10.000. Toch volgden geen arrestaties. Telegraafverslaggevers Cees Koring en Peter R. de Vries hadden de kring van verdachten in 1981 rond. Behalve O. waren dat Piet C., Evert T. en Robbie K. Ook de plaats waar Caransa was vastgehouden, een boerderij in het Noord-Hollandse Middelie, werd gevonden. Justitie en politie toonden nauwelijks belangstelling. Niemand werd aangehouden, van het losgeld is nooit meer dan een half miljoen teruggevonden."

ToorenaarHet zijn namen die nog vaak genoemd zouden worden. Toen een aantal jaren later Toos van der Valk werd ontvoerd, meldden verschillende bronnen dat er connecties waren met de Caransa-ontvoering (waar ook Italianen bij betrokken zouden zijn geweest). Daar was ik wel mee bezig en op een gegeven moment had ik een afspraak in cafxc3xa9 ‘t Biggetje in de Madelievenstraat in de Jordaan. Schijnt het hoofdkwartier van de Joegomaffia te zijn geweest, later is nog eens iemand doodgeschoten.

Hoe dan ook, mijn aanvankelijk vriendelijke gesprekspartner kwam erachter waar ik op uit was en toen moest ik maken dat ik wegkwam. Het had maar een haartje gescheeld of ik had een flink pak klappen gekregen. Terwijl ik verdween hoorde ik nog termen als ‘klotejournalisten!’ en ‘Peter de Vries’.

Minder spannend maar wel bizar: paragnost Peter Hurkos die samen met Caransa probeerde de route te volgen die de ontvoerders met hem hadden gereden. Helderzienden laten zich niet van de wijs brengen door een blinddoek. Maar het ging direct al helemaal fout, al werd de zaak nog een beetje met de mantel der liefde bedekt, anders was het helemaal zo’n genante vertoning geweest. Je zou denken dat zo’n man en zijn nakomelingen tot in het derde en vierde geslacht zich gedeisd zouden houden, maar er schijnt tegenwoordig weer een ‘Van den Hurk’ actief te zijn. Ik wil het niet eens weten.

      

No Responses to “Zondag 9 augustus: Caransa en de vlucht uit het Biggetje”

 1. Jonas August 9, 2009 at 11:21 am #

  Met Ronnie O. is het uiteindelijk ook slecht aan het aflopen. Met zijn steevaste verschijning, zelfs met dit bloedhete weer, broodmager in een regenjas, is hij de schrik van de nodige Media Markten. Ronnie staat te boek als een verslaafde notoire draaideurcrimineel die om zijn geneugtes te bevredigen allerlei elektronica jat. Niemand van de oude penoze kijkt meer naar hem om, vanwege zijn status als vermeende verrader. Een zielig hoopje mens, waarvan iedereen weet dat hij de vrijer was van psychologe Ottolien Lels (die het ooit opnam voor prinses Mabe), en niet Klaas Bruinsma.

 2. der alte August 9, 2009 at 1:12 pm #

  @Hendrik-jan,je kan niet alle paragnosten op een hoop gooien .Ik kan me nog een paragnost met de naam Croiset herrineren die in New York wel succes had met een opheldering of op zijn minst een aandeel had in de oplossing van een misdrijf.

 3. Jacqueline August 9, 2009 at 3:48 pm #

  @Hendrik Jan

  Hoofdkwartier voor de joegomaffia?
  Laat me niet lachen,je kon amper je kont keren in die kroeg.

  Het was meer een familie etablishement en die pasten er nauwelijks in.

  Never mind, je zult wel hard gelopen hebben.

 4. Rick Jansen August 9, 2009 at 4:23 pm #

  De kranten zijn bijzonder vriendelijk voor Caransa, terwijl zijn relaties met de onderwereld toch ook weer niet zo onbekend waren. Destijds is, meen ik, gesuggereerd dat zijn ontvoering ook weer niet zo toevallig was.

  Beste Rick,

  Er wordt wel meer gesuggereerd. Welke relaties met welke onderwereld bedoel je?

  Hendrik Jan

 5. tatort August 9, 2009 at 4:59 pm #

  @Jaqueline,jaja daarna is onze Hendrik-jan begonnen aan zijn hardloophobby want hij dacht waarschijnlijk dat gebeurt me geen tweede keer.hahahahahaha

 6. kuchhoest August 9, 2009 at 7:06 pm #

  He ???? Waar vraag je nou toch om HJK ? Begin maar eens te onderzoeken. Relaties tussen Caransa en “Ome Jaap” ;-D

 7. ....hah.. August 9, 2009 at 10:25 pm #

  caransa en endstra die samen buitenborch(vinkenveen) bouwen waar veel bekenden een huisje hebben gekregen (holleder petersen a.heineicke van smartvastgoed b.v)en nog genoeg andere bekende de A.T zijn vaak aktief

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: