Woensdag 5 augustus: Pinkeltje's Plan

5 Aug

Doorwerthkmpaalweb_2"Oh, is Pinkeltje dood?" Oud-politiecommissaris en antikidnapexpert Kees Sietsma reageert koeltjes als hij op zijn vakantieadres in Frankrijk door deze krant wordt gebeld.

Paar regels uit de Telegraaf van gisteren. In politiekringen werd slechts minachtend gesproken over Ferdi Elsas, de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn. Dat is niet zo vreemd: het hele politiekorps, inclusief Sietsma, heeft zich onsterfelijk belachelijk gemaakt met de Heijn-ontvoering. Als Ferdi zelf niet zo dom was geweest losgeld te gaan wisselen was de zaak nooit opgelost, xc3xa9xc3xa9n mannetje was al die superspeurders en hoe ze zich ook maar graag laten noemen te slim af.

Vanaf het begin deed de politie alles fout.

Er was een dadergroep met vijf man.

Jaja.

Tunneldoorwerth1web_2Exc3xa9n nuchtere rechercheur die concludeerde dat het een eenmansactie moest zijn, werd op een zijspoor gerangeerd.

Met de overdracht van het losgeld – de enige mogelijkheid tot contact – liep alles in de soep. Geen spxc3xb3xc3xb3r van de ontvoerder, die het losgeld op z’n gemak kon incasseren en daarna niet meer te traceren was.

Of dat meer geluk dan wijsheid was is niet eens helemaal duidelijk: Ferdi had opdracht gegeven het losgeld in twee etappes af te leveren. Het eerste deel moest bij een boom bij een tunneltje onder de A 12 tussen Utrecht en Arnhem worden gedropt, ter hoogte van kilometerpaal 117,5. Het tweede deel moest in een AH-filiaal worden afgeleverd.

Bij de eerste overdracht durfde men geen enkel risico te nemen, waarschijnlijk wilde men toeslaan bij de tweede. Maar daar kwam het niet van: het filiaal was dicht, de ontvoerder belde wel, maar er was niemand. Achteraf gezien briljant: de politie had het nakijken en stond ongelooflijk in z’n hemd. ‘t Is wel te begrijpen dat in politiekringen de druiven nog steeds erg zuur zijn.

Doorwerthpdweb_2

Ik ben gisteren nog even op de plaats delict, in Doorwerth, wezen kijken. De plek waar Gerrit Jan Heijn is vermoord en begraven kon ik niet meer vinden, wel ongeveer de locatie waar de twee mannen samen het bos inliepen.

Of de situatie bij het tunneltje erg is veranderd in de loop der jaren weet ik niet, het ging toen steeds over ‘een eik’, maar het stikt er van de bomen en als ik geen eikeltjes zie weet ik niet wat voor boom het is, het kwam mij niet bekend voor van de eikebomen die ik ken.

                                                                 *

Malikapano3_2Jacques Smits, ook superspeurder, gespecialiseerd in kinderen terughalen, belde: in Revu staat volgens hem nu een belangwekkend artikel. Zal wel over Malika gaan. Ik ben benieuwd. In HP/De Tijd zou deze week ook een stukje komen waarin mijn naam wordt genoemd. Heeft te maken met de affaire Sidney Brandeis, de artiestenmanager die werd opgepakt nadat er aangifte van bedreiging tegen hem was gedaan. Heb ik destijds voor Nieuwe Revu een verhaal over gemaakt waar Sidney niet blij mee was. 

No Responses to “Woensdag 5 augustus: Pinkeltje's Plan”

 1. Joopie August 5, 2009 at 10:50 am #

  Of het een eik is weet ik ook niet , maar het is die grote, wijduitlopende boom aan de (als je vanaf de A12 richting bos kijkt) linkerkant.

  Beste Joopie,

  Als je van welke kant komt? Volgens mij is het de boom aan de rechterkant (die op de foto staat). Als je vanuit Utrecht komt rechts van de weg. Als je voor het tunneltje staat, aan die kant, staat de boom links.

  Hendrik Jan

 2. ed August 5, 2009 at 12:46 pm #

  Volgens Revu zou zij in Egypte veroorpdeeld zijn wegens witwassen.
  Het kenmerkende aan deze zaak is eigenlijk dat ik er allemaal niks meer van geloof tenzij Malika zelf komt zeggend at ze is verorodeeld. Begrijp trouwens Jaques Smits bemoeienis er mee niet meer. Het kind is aan malika toegewezen, de vader is voortvluchtig. Wat wil deze kinderontvoerder nu nog?

  Beste Ed,

  Ik heb het verhaal gelezen, ik kom er morgen op terug.

  Hendrik Jan

 3. Wally Kaal August 5, 2009 at 1:03 pm #

  Beste H.J.,
  Even over Sidney Brandeis. Ik meen me ook te herinneren dat Sidney Brandeis niet zo blij was met je artikel in Revu. Volgens mij was hij niet blij omdat de man onschuldig was van alles wat hem werd toegeschreven. Tenminste, de rechter sprak hem vrij, wat in dit land en in dit geval toch echt betekent dat Brandeis dus niemand had bedreigd.

  Vriendelijke groet,

  Wally Kaal

  Beste Wally,

  Dat hij daar later voor vrijgesproken zou worden was toen uiteraard nog niet bekend, ik heb het artikel gemaakt toen hij was opgepakt. De formulering dat vrijspraak betekent dat hij ‘dus niemand had bedreigd’ lijkt mij niet geheel juist.

  Hendrik Jan

 4. Marina August 5, 2009 at 2:20 pm #

  In tegenstelling tot Ed heb ik er nooit aan getwijfeld: celstraf voor Malika.
  Wapenhandel, witwassen enz vanuit Dubai.
  Ed, zeg jij dat het kind bij Malika moeten blijven, in de cel?

 5. Harry August 5, 2009 at 3:33 pm #

  “Het kind is aan malika toegewezen, de vader is voortvluchtig. Wat wil deze kinderontvoerder nu nog?”

  Volgens mij heb je hiermee zelf antwoord op deze vraag gegeven: het lijkt allemaal bitter weinig meer met de ex-man te maken te hebben.

 6. Joost August 5, 2009 at 7:24 pm #

  Bij de boom is nog alles het zelfde. Rijdend in de richting van Duitsland staat hij voorbij de Texaco pomp aan de rechter zijde van de snelweg aan het eind van het bosperceel. De boom hangt een beetje in de richting van de snelweg en staat daardoor een beetje solo. Als je vanaf de snelweg aan de rechterzijde over het weggetje kijkt staat hij als enige boom aan de linkerzijde van dat weggetje vlak tegen het viaduct aan. Kan niet missen.

  Beste Joost,

  Is het niet die boom op de middelste foto? Die staat het dichtst aan de snelweg, maar als de vanaf de snelweg kijkt staat hij rechts van het weggetje (en niet links)

  Hendrik Jan

 7. ed August 5, 2009 at 9:37 pm #

  Harry
  De vraag stellen is de vraag beantwoorden inderdaad. Het was ook meer rethorisch bedoeld. Jaques’belangstelling lijkt inderdaad bitter weinig nog met het kind of met de belangen van Mohammed B te maken te hebben.

  Marina
  ieder mag zijn twijfes hebben maar leg mij aub geen woorden in de mond. Waar hoor je mij een uitspraak doen over een kind dat in de cel door zou moeten brengen of dat ik dat zou willen. Als je goed leest wat ik schrijf: dan klinkt ‘Ik twijfel of ze wel in de cel zit’ toch heel anders dan ‘ze zit in de cel en dat kind moet er ook bij’.

  Als ze al in de cel zit, dan is het al helemaal niet aan Smits om zich met het kind te bemoeien. Het kind is aan Malika toegewezen en Mohammed B is op de vlucht of zit ook in de cel.
  Wapenhandel?? klaarblijkelijk weet jij meer dan de rest. Ben je er bij geweest?

 8. Marina August 6, 2009 at 12:08 pm #

  Nee Ed, maar ik denk wel snel en logisch. En waarom zou ik verspilde energie stoppen met de vraag of Malika wel of niet in de cel zit?
  Waar komen jouw twijfels vandaan, waar baseer jij dat op en waarom mag Jacques Smits er zich niet mee bemoeien van jou?
  Vergeet trouwens niet dat er leugens door Bas van Hout en de advocaat van Malika zijn verspreid over haar onschuld. Volgens Jaques Smits zou er nog een vervolg komen, een weerwoord, heb ik begrepen.

  Met mijn opmerking probeer ik erop te wijzen dat je niet ten koste van alles een moeder de hand boven de hoofd kunt houden.
  In een bepaalde situatie is het goed als een kind niet wordt toegewezen aan de moeder.
  Ik denk dat jij vindt dat een kind altijd bij de moeder hoort. Dus ook in de cel, maar lees dat aub niet letterlijk.

 9. Reindert August 7, 2009 at 3:34 pm #

  quote HJK: “Als Ferdi zelf niet zo dom was geweest losgeld te gaan wisselen was de zaak nooit opgelost.”

  Dat is nog maar de vraag. Er zijn sterke aanwijzingen dat Ferdi opgepakt wilde worden. Hij had spijt. Kort na zijn arrestatie vond hij dat hij eigenlijk de doodstraf verdiende.
  (Hoe oprecht dat was, valt te betwijfelen.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: