Donderdag 6 augustus: De neefjes R. & Malika

5 Aug

Hansvangeenen2web

Tijdens de rechtszitting over de liquidatie van Hans van Geenen(33) uit Oss (10 september 2008, A73) maakten de drie verdachten een ietwat verongelijkte indruk. Het gaat om de neven Martien R.(38), Toon R.(30) en Johan R.(35). Alsof zij er wat aan konden doen dat hun ooms Koos en Martin zo berucht zijn.

Dat komt op het eerste gezicht wat merkwaardig over: als je een dag voor de liquidatie door de videocamera van de Spy Shop in Amsterdam bent opgenomen toen je daar een peilzendertje kocht, en dat zendertje blijkt onder de auto te zitten waarin Van Geenen zo’n 70 kogels op zich kreeg afgevuurd, dan valt er niet zo heel veel meer te ontkennen – of te verongelijken.

Punt is dat het motief niet duidelijk is. Althans: bij justitie niet. Men twijfelt tussen onmin in de drugswereld, ruzie om een vrouw of om een geldbedrag.

Ik durf er (een klein beetje) vergif op in te nemen dat de betrokkenen en hun familie, tot in het derde en vierde geslacht, precies weten wat er aan de hand is, maar de familie R. is nu eenmaal niet zo breedsprakig richting politie. Het verongelijkte kan ermee te maken hebben dat men vindt dat er eigenlijk een goede daad is verricht, maar ja, de wetten van de Brabantse jungle sporen niet altijd en helemaal met die van justitie.

                                                               *

Malikarevuaug

Tja. Malika. Ik zal proberen een soort samenvatting te geven van de reportage van Jan Libbenga (met medewerking van Wim van de Pol) in Revu. Wie dat niet vertrouwt: lees het vooral zelf.

In april is Malika in Egypte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 maanden voor het witwassen van crimineel geld en betrokkenheid bij wapenhandel, in juli is dat vonnis in hoger beroep bevestigd.

In augustus 2008 onthulde Revu dat Malika eind 2006 naar Dubai was vertrokken om voor meerdere inlichtingendiensten terroristische en criminele geldstromen in kaart te brengen. Daaraan kwam in oktober 2007 plotsklaps een einde na de aanhouding op Schiphol van een Nederlands-Turkse geldkoerier, die onthulde dat hij voor Malika werkte.

In twee artikelen in weekblad Panorama werd Malika najaar 2008 afgeschilderd als het slachtoffer van een boos complot over de voogdijzaak rond haar zoontje. Malikaxe2x80x99s ex man Mohammed B. – eigenaar van een reiswinkel in Amsterdam West xe2x80″ had zijn zoon sinds 2004 niet meer gezien, maar kreeg na lang touwtrekken gedaan dat het kind onder toezicht werd gesteld en in mei 2008 oordeelde de rechter dat de zoon die bij Malika in Dubai verbleef naar Nederland moest. Malika bleef zich echter verzetten tegen het vonnis van de rechtbank en begin december zou het hof de zaak nog eens bekijken.

Een maand voor de rechtszaak meldde B. zich plotseling bij de politie. B. was naar eigen zeggen beroofd van tonnen euroxe2x80x99s en honderden paspoorten die bestemd waren voor Mekkagangers die bij hem vliegtickets hadden besteld. B. vermoedde de lange arm van Malika, maar nam vervolgens de benen. Nog altijd is niet duidelijk of dat was uit vrees voor wraak van gedupeerden, of omdat hij er met het geld vandoor is gegaan.

Malika moet nu in Egypte haar straf uitzitten. Omdat vermoed wordt dat ze 90 miljoen euro aan schulden in het criminele circuit heeft achtergelaten, wordt momenteel jacht gemaakt op verzwegen banktegoeden.

Aldus het artikel. Voor mensen die de zaak goed kennen zullen dit domme vragen stellen, wat mij niet duidelijk is: ik lees in allerlei reacties dat het kind aan Malika is toegewezen, dat zij de voogdij heeft. Dat is kennelijk niet zo. Ook is mij niet duidelijk waarom ze in Egypte is veroordeeld en niet in Dubai. En wie vermoedt dat ze 90 miljoen euro schulden heeft gemaakt en wie maakt jacht waarop?

Vervolgens komt er een gedeelte over de foute contacten van Malika.

Cowmeadow2web

Allereerst: de Brit Simon Cowmeadow (foto’s rechts), die in november 2007 is doodgeschoten op een stille ventweg langs de Zuiderzeeweg in Amsterdam. Hij was een bekende uit het drugsmilieu en was goed bevriend met Charles Zwolsman. Revu schrijft: "Exc3xa9n ding staat vast: kort voor de moord had de Brit in het souterrain van Krasnapolsky xe2x80x98hevige ruziexe2x80x99 met Malika over betalingen."

Ten tweede: "Malika is door rechercheteams ook gezien met kampers uit Den Haag."

Ten derde: In mei 2006 houdt de Amsterdamse politie bij een routinecontrole Gwenette Martha aan, in een BMW met een cataloguswaarde van 128.900 euro, een Rolex van ongeveer 20.000 euro en 7000 euro contant geld. Dit terwijl hij beweert geen inkomsten te hebben. In maart 2007 ziet een observatieteam dat Martha bij een benzinepomp in Amsterdam-Oost een zwarte plastic tas krijgt overhandigd. Vervolgens meldt hij zich met de zak bij een portiekwoning in Amsterdam-IJburg. Dat blijkt dan de Amsterdamse woning van Malika te zijn. Op 3 april 2007 vindt de politie daar tijdens een doorzoeking 73.500 euro en twee horloges met een waarde van 83.000 euro. Malika zegt geen idee te hebben hoe dat allemaal bij haar thuis is terechtgekomen.

Ten vierde: Malika is ook gezien met voormalige medewerkers van Nedim Imaxc3xa7, die op 17 februari 2007 vanuit een rijdend busje in Osdorp werd geliquideerd, en landelijke bekendheid genoot als sponsor van de Amsterdamse voetbalclub Txc3xbcrkiyemspor. Een goed gexc3xafnformeerde bron vertelt Revu dat geld van de Turk werd gebracht naar projectontwikkelaar Damac Properties in Dubai. Malika verzorgde de introductie. De koerier zou een voormalige doelman van Txc3xbcrkiyemspor zijn geweest.

Nedimimac2Foute contacten, dus, maar zelf had Malika tot op dat moment – voorzover ik begrijp – nog geen strafblad. Het zijn mensen die met haar verleden te maken hebben:

In haar jeugd in Slotervaart ging ze al om met hasjdealers.

Haar vader heeft vele jaren vastgezeten voor hasjhandel.

Malikaxe2x80x99s ex man Mohammed B. werd in 2000 in Marokko opgepakt toen een lading drugs in een door hem gecharterde tourbus werd gevonden.

Malika dook zelf pas in 2007 op als verdachte in de zogenaamde Padrinozaak. Daarin speelde haar broer de hoofdrol. Voor inbraak, afpersing, drugs, heling en diefstal kreeg hij vijf jaar. Malika zou gestolen spullen van haar broer in haar appartement hebben achtergehouden.

Malika zou in 2004 met haar inlichtingenwerk zijn begonnen. "Haar detachering in Dubai is mogelijk aanleiding geweest voor haar oude contacten uit het milieu om haar weer te benaderen. Daar kon zwart en crimineel geld immers ongezien worden witgewassen dankzij onderhandse verkoop van vastgoedkoopcontracten waarvan de waarde door de huizenbubbel van Dubai maar bleef stijgen."

Volgens de voormalige advocate van Malika heeft de officier van justitie meerdere malen bevestigd dat Malika geen xe2x80x98rol van betekenisxe2x80x99 speelt bij strafrechtelijke onderzoeken in Nederland naar personen die in haar omgeving zijn gezien. Dat geldt ook voor de jongens van Palm Invest: Malika kende een van de betrokkenen uit het verleden.

Tot zover de samenvatting.

Kernvraag is: heeft Malika een dubbelrol gespeeld, is ze over de schreef gegaan? Is het theoretisch mogelijk dat ze als infiltrante is ingezet en daarbij te veel risico heeft genomen, of heeft ze zich willens en wetens laten gebruiken door contacten uit het verleden?

De firma waar ze voor werkte blijkt achteraf niet te deugen, maar wat zegt dat? Als iedereen die ooit voor Willem Endstra heeft gewerkt of zaken met hem heeft gedaan als ‘fout contact’ moet worden aangeklaagd kunnen we nog wel even.

Kortom, ik zeg niet dat Malika wel deugt, maar ik zie niet meer bewijs dan – om maar wat te noemen – tegen Willem Holleeder in de afpersingszaak. Waar is het geld, waar zijn de documenten, wat waren de foute transacties, voor wie heeft ze bemiddeld?

No Responses to “Donderdag 6 augustus: De neefjes R. & Malika”

 1. ed August 6, 2009 at 8:01 am #

  Inderdaad veel vragen. Waarom plotseling Egypte, waarom wordt het nu pas bekend bij het hoger beroep. ‘Contacten’ zeggen niets. Dat een vastgoedbedrijf waar ze werkte niet te vertrouwen bleek: wel er is geen enkel vastgoedbedrijf in Dubai te vertrouwen.
  Kern blijft echter dat er zoveel leugens over Malika zijn verspreid dat ik zonder keihard bewijs alle beweringen met een korreltje zout neem.

 2. Jan August 6, 2009 at 9:23 am #

  Hoe is het toen eigenlijk afgelopen met Oom Koos in Spanje met dat akkefietje dat jij toen melde? En wat was er precies aan de hand. Is al weer een half jaar-jaar geleden.

  Beste Jan,

  Daar doet men verder het zwijgen toe. Zij die het weten, weten het.

  Hendrik Jan

 3. Alex August 6, 2009 at 10:23 am #

  Kan ook zijn HJK, …. ” zoals het vaak gaat,….. ” hxc3xa9 jongens komen jullie nog bij de spy shop “… neem dan ff zo’n peilzendertje mee! Wil f ”’ eks,…. kijken waar Oma de hele dag uithangt. Met andere woorden,…. videobeelden in een spy shop zeggen niet alles. Ze moeten gelinkt worden aan achterliggende feiten.

 4. derrick August 6, 2009 at 11:17 am #

  @Alex volgens mij ben jij bevangen door de hitte want diezelfde peilzender zat niet bij oma onder haar scootmobiel maar bij de auto die Hans van Geenen naar zijn pokerplek bracht.Serienummers zullen wel matchen .

 5. Marina August 6, 2009 at 1:03 pm #

  Als Malika in hoger beroep was vrijgesproken had de Revue geen nieuwswaarde. Het lijkt mij slim om het hoger beroep dan even af te wachten.

  ” wel er is geen enkel vastgoedbedrijf in Dubai te vertrouwen ”

  Ed, waarom Malika wel?, je moet het omdraaien:

  Met name omdat Malika niet te vertrouwen is, is zij bewust, opzettelijk en willens en wetens daar werkzaam geweest.

 6. n August 6, 2009 at 2:56 pm #

  gradje op 05 augustus 2009, 19:49
  Erg voor danny klomp, van palminvest,dat zijn teen is geamputeerd door de weedmannen, zij willen hun grow-capaital terug, danny liep in dubai , ook als een reutje achter malika, de grote vriendin van agnes, de poolse vriendin van remco vootman, van palminvest.Aslihan klomp -gokalp erg voor jou en de kinderen hoor, dat dit met jouw danny is gebeurd, terwijl hij zo goed is voor de beleggers.

 7. Alex August 6, 2009 at 5:07 pm #

  @ Derrick, Dat van de warmte bevangen kan wel kloppen. Vanmorgen riep mijn buurman ook al, waarom kruip je onder je auto. Ik riep peilzenders zoeken. Heb jij toch geen last van man riep hij terug. En zeker niet met je gepanzerde cadrio van je. Heb er trouwens ook geen erco in,.. alleen aro.

 8. Jan Libbenga August 7, 2009 at 9:12 am #

  De achtergronden van deze zaak komen te staan in een dit najaar te verschijnen boek bij uitgeverij Nieuw Amsterdam en aangezien ik daarop niet wil vooruitlopen beperk ik mij tot een aantal opmerkingen en daar laat ik het voorlopig bij.

  De zaak Malika was najaar 2007 een snelle interventie van de inlichtendiensten naar aanleiding van nog niet geheel uitgerechercheerde onderzoeken. Dat een aantal van deze contacten alarmerend genoeg waren, lijkt me een onderhand duidelijk, maar de berechting heeft vooral plaatsgevonden op basis van in Dubai geconstateerde feiten. Erg veel is daarover niet bekend. Het vonnis vermeldt algemeenheden, geen details.

  Waarom (dan) niet in Dubai veroordeeld? Als een in Londen gestationeerde KGB agent uit de pas loopt, gaat de KGB dan aan Londen vragen of deze persoon gearresteerd en berecht kan worden?

  Dubai was haar werktterrein, maar haar opdrachtgevers zaten buiten Dubai. Daaronder dus Egypte, een van haar opdrachtgevers. Egypte was geen eerste optie.

  Haar laatste werkgever Define speelt in deze zaak helemaal geen rol. Dat dit bedrijf (en ACI) door vermoedelijk frauduleuze handelingen inmiddels aardig in de problemen geraakt is een heel ander verhaal. Overigens: Malika had een andere werkkring toen deze zaak begon te spelen.

  Het hof heeft het kind wel degelijk aan haar toegewezen in december 2008 – staat duidelijk in het artikel – omdat de echtgenoot niet kwam opdagen aangezien hij was ondergedoken. Dat was echter voordat er onderhandelingen begonnen over haar mogelijke terugkeer naar Nederland.

 9. Doggy August 7, 2009 at 11:19 am #

  Aslihan uit HHW is toch de ex van Dickie Vrij, of bedoel je een andere Aslihan

 10. Jan en Alleman August 9, 2009 at 1:06 pm #

  zelfs bij een klein beetje rook is meestal vuur…..
  Ik zie hier echter geen hand meer voor ogen….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: