Dinsdag 4 augustus: Het laatste draadje in de Heijn-ontvoering

4 Aug

Ferdi1nos De xc3xa9xc3xa9n zijn dood… In de maand juli zijn de kranten dun en is ook het bezoek aan deze site rond de vijftien procent minder dan anders, maar dat kan zomaar veranderen. Exc3xa9n liquidatie kan alles overhoop gooien en ook een gebeurtenis als de dood van de bekendste solo-ontvoerder van Nederland hakt erin.

De Heijn-ontvoering is een beetje van de elite, van de intellectuelen. Ferdi las NRC, hij was ingenieur, dus niet van de straat, vandaar dat de kwaliteitsmedia zich ook niks te beroerd voelden om zich hier danig mee te bemoeien. Tim Krabbxc3xa9 hield zich bezig met de familie, Tomas Ross bezocht het proces voor Panorama. Ik heb zelf nooit een pgoing gedaan met Ferdi in contact te komen. Ik vond (en vind) zijn verleden interessanter dan zijn heden. De sluimerende agressie jegens superieuren die in Indonesixc3xab – toen hij nog voor Eternit werkte – al gevaarlijke trekjes begon te krijgen, sublimeerde bij terugkeer in Nederland (of zoiets, ik weet eigenlijk niet eens precies wat sublimeren in dit verband zou moeten betekenen maar het klinkt wel deftig).

Het was geen klassieke ontvoering: in feite ging het Ferdi E. helemaal niet om het geld, maar om het plan. Toen hij het geld had, was er geen plan meer, viel hij in een gat en maakte hij fouten. Zo gaan die dingen. Wat mij vooral verbaasde was de ‘verbazing’ hierover bij de collega-schrijvers, die zich niet konden voorstellen dat iemand zo dom kon zijn een fles whisky te betalen met een bankbiljet van het losgeld. Dan begrijp je niet veel van criminele geesten.

Meer over deze zaken staat in de reportage Het asbestverleden van Ferdi E.

Gerritjanheijnweb

Ook nog altijd opmerkelijk: hoe de daderprofilers zich vergisten. Het zou absoluut om een dadergroep gaan, van een man/vrouw of vijf. Terwijl een nuchtere rechercheur al voordat de zaak was opgelost tot de conclusie was gekomen dat het een eenmansactie moest zijn. Kwestie van even logisch nadenken. Die moest dus maar uit het rechercheteam, zulke dwarsliggers kun je niet gebruiken. Zie hiervoor Henk Munting en Ferdi E.

Een nog altijd los draadje heeft te maken met het plaatsen van de allereerste advertentie, in het kader van de communicatie met de ‘dadergroep’. De advertentie werd geplaatst door kunstenares Mariska Kaspers. Waarom zij? Daarover gaat het dit keer in mijn wekelijkse column op bepster

Om nog even terug te komen op de bezoekersaantallen: vandaag gaat de teller voor dit jaar door het miljoen. Vorig jaar was dat half oktober, dus het gaat nog steeds vooruit. Overigens is het aantal bezoekers voor mij bepaald niet heilig, het gaat mij veel meer om de ‘kwaliteit’ en dan bedoel ik vooral de vele contacten die er rechtstreeks uit voortvloeien. Ik maak tegenwoordig bijna geen reportage meer zonder de ‘site-contacten’.

No Responses to “Dinsdag 4 augustus: Het laatste draadje in de Heijn-ontvoering”

 1. Jaqueline August 4, 2009 at 8:47 am #

  @Hendrik Jan

  “De sluimerende agressie jegens superieuren die in Indonesixc3xab – toen hij nog voor Eternit werkte – al gevaarlijke trekjes begon te krijgen, sublimeerde bij terugkeer in Nederland”

  Hij scheen een bepaalde betaling ook niet te hebben ontvangen en zag de vunzigheden van een of andere corrupte burgemeester uit Budel.

  Kreeg ik even snel te horen…bleek ook een zeer aardige man te zijn.

 2. janp August 4, 2009 at 9:32 am #

  Maar goed, dat criminelen ook fouten maken ,en dat heeft weer alles te maken met goed en kwaad een aloude, maar tevens zeer actuele boodschap.

 3. Alex August 4, 2009 at 11:14 am #

  HJK,
  Op de eerste plaats gefeliciteerd met 1 miljoen bezoekers. Het laatste jaar vaste gast moet toch elke dag wel even jou verhalen hebben gelezen. Je schrijfstijl ( prettig), informatie(helder), boeiend weblog.

  Ik had heel veel ontzag voor de familie Heijn. Die in een sobere keurige verklaring de familie E,.. hun medeleven betuigden. Dat is stijl dat is echt klasse. ” Zie niet om in wraak “! Daar kunnen wij erg veel van leren.

  Beste Alex,

  We zijn er bijna, nog 405…

  Hendrik Jan

 4. Siem August 4, 2009 at 3:28 pm #

  Gisteren de Nova-uitzending gezien. Wat een kille en onvoorstelbare narcist/sociopaat die Ferdi E. Het lijkt of die man stijf van de Botox staat, net een robot.

  Tegelijkertijd had het iets ‘aandoenlijks’. Ik begrijp dan ook dat de man van zijn 20 jaar onvoorwaardelijk, plus TBS, relatief vroeg werd verlost. Waarschijnlijk heeft hij dat voor een groot deel te danken gehad aan de gesprekken met Ronald Jan Heijn en de vergevingsgezindheid van mevrouw Heijn. Diepe bewondering voor de houding van die familie.

  Het zal mij niet verbazen als 1 van hen op de begafenis van E.zal verschijnen.

 5. Jacqueline August 4, 2009 at 5:19 pm #

  @Siem

  Nee, ik heb het helaas gemist doordat ik naar een programma van Alles uit de Kast zat te kijken.

  Ik ben het met je eens dat Mevrouw Heijn een zeer bewonderingsdwaardig persoon is.

 6. bridget August 4, 2009 at 6:11 pm #

  Nee Siem dat denk ik niet, dat zou respectloos zijn naar Gerrit-Jan zijn .Ik denk dat de affiniteit voor zover die eris meer te zoeken valt in de verbazing over de actie van F.E en de onbegrijpelijkheid van deze geweteloze misdaad door iemand met dezelfde background.Hij was gek van bridgen net als Hank .Hij was niet dom en had een hoog iq .Voeg daarbij de zweverigheid van Ronald -Jan Heijn met reincarnatie en dat soort denkbeelden over vergeving en dat dat goed zou zijn voor je karma ,ja dan kom je al een stap verder om te begrijpen waarom ze zo,n monster opzoeken in de gevangenis.Hank zat ook bij de bijeenkomst met de Dalai Lama . Dit benadrukt allen maar het feit dat ze hun geestelijke gezondheid in een hoger bewustzijn proberen te behouden om de pijn en verdriet daarin te verwerken.

 7. Siem August 4, 2009 at 8:10 pm #

  @Bridget

  Ik zie de respectloosheid naar G.J.Heijn totaal niet, bij eventuele aanwezigheid bij de begrafenis van Ferdi E. Het bezoeken van de begrafenis lijkt mij een logisch onderdeel van de verwerking, zeker gezien de wijze waarop de direct betrokkenen in het leven staan. Leven heeft besloten, boek dicht, enzovoort.

 8. Mary August 4, 2009 at 11:04 pm #

  Raar de de ontvoering als een intellectuele kwestie werd behandeld. Misschien omdat in die tijd nog niet zoveel mensen gestudeerd hadden. Tegenwoordig worden intellectuelen die NRC Handelsblad lezen niet meer als elite beschouwd door rechters.

 9. gerrit August 5, 2009 at 12:45 am #

  Dus de familie Heijn heeft ook landbouwmachines.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: