Maandag 3 augustus: 'Mannen van Lommel' & hoe Van Geenen werd uitgepeild

3 Aug

UndercoverbillybalkwebVolgens Stephan van Nimwegen, rechercheur bij het regiokorps Midden- en West-Brabant, worden wietzaken ‘impliciet weggeprioriteerd’. Hij deed onderzoek naar de aanpak van de georganiseerde misdaad achter de wietteelt. In Brabant vindt relatief veel illegale teelt plaats. Van Nimwegen concludeerde dat plantages geregeld worden ontmanteld, maar dat de bestrijding van de criminaliteit erachter blijft liggen. ‘Het echte probleem is de verwevenheid tussen bovenwereld en onderwereld,’ aldus Van Nimwegen in NRC Handelsblad. ‘We moeten meer onderzoek doen naar het geld dat met hennep verdiend wordt. Wie investeert dat? En waarin?’

Of Janus van W. , drugsbaron uit Eindhoven, woonachtig te Lommel, dit bericht heeft gelezen in zijn Belgische gevangenis is zeer de vraag, maar als het zo is zal hij zich misschien afvragen of het wel zo verstandig was zich in Belgixc3xab te vestigen. Daar weten ze nog wel van aanpakken. Janus, van oorsprong kamper uit Eindhoven, liet het breed hangen. Zijn villa in Lommel, de peperdure auto’s, dat moest wel een keer fout gaan. Afgelopen juni werd hij opgepakt. De Belgische politie had drie jaar lang een undercoveractie gevoerd, drie politiemensen – twee Belgen en een Brit – infiltreerden in de bende. Op de foto links undercover Billy, die zich tot vertrouweling van Janus had opgewerkt.

De huizen zijn in Belgixc3xab goedkoper, maar misschien kun je als drugsbaron beter in Nederland wonen, hier zie ik nog niet zo snel zo’n actie van start gaan, dat loopt van alle kanten in de soep door de regeltjes waar de speurders mee te maken krijgen: xc3xa9xc3xa9n verkeerd ingevuld formulier en de criminelen en hun advocaten gaan er lachend vandoor.

Afgelopen week heb ik me wat verdiept in Janus en in de andere ‘Man van Lommel’: Eric Schreuder. De laatste is twee weken geleden geliquideerd. Was vrij lastig informatie over hem te vinden. Hij had overigens niets met Janus te maken. Wel kwam ik een andere Eric S. tegen, ‘de boekhouder van Mieremet’, die veel in Neerpelt en Lommel vertoefde. Hij was eigenaar van een van de huidige villa’s van Janus. Hij maakte vroeger deel uit van de beruchte Securitasbende.

                                                              *

Hansvangeenen2Hans van Geenen uit Oss was op 10 september vorig jaar gemakkelijk te volgen door zijn moordenaars: onder de auto waarin hij zat was een zendertje geplaatst. Van Geenen werd geliquideerd op de A73, de bestuurder kwam er wonderbaarlijk genoeg ongeschonden vanaf.

Over het motief wordt nog gesteggeld: drugsruzie of relatieprobleem? Achteraf was het misschien niet zo’n heel goed idee, dat zendertje, want uitgerekend dat bracht de politie op het spoor van de daders. De zender bleek gekocht te zijn bij de Spy Shop in Amsterdam en de kopers zijn daar op bewakingsbeelden te zien, op de dag van de moord en nadat daar het bewuste peilbaken was gekocht. Hoe dom kun je zijn?

No Responses to “Maandag 3 augustus: 'Mannen van Lommel' & hoe Van Geenen werd uitgepeild”

 1. Robbie August 3, 2009 at 10:03 am #

  Inderdaad HJ,

  tis toch echt niet te filmen dat verhaal over dat zendertje :s

 2. Jay August 3, 2009 at 10:42 am #

  Inmiddels worden er drie personen verdacht van de moord op van Geenen. Het gaat om Martien R., Johan R. en Toon R.. Alledrie zijn leden van een beruchte kampersfamilie uit Oss en hebben tevens een beruchte oom, namelijk Koos R. (rechterhand van Johan Verhoek).

  Beste Jay,

  En toch zou dat nog best over een relatieconflict kunnen gaan… Ik mis eigenlijk nog iemand in dit rijtje.

  Hendrik Jan

 3. OssBoss August 3, 2009 at 11:33 am #

  Bianca

  Beste OssBoss,

  Ook.

  Hendrik Jan

 4. Gert August 3, 2009 at 1:28 pm #

  Volgens het NRC zit er naast de drie familieleden inderdaad nog een vierde verdachte vast. Zijn/haar initialen worden niet genoemd. Zie:

  http://www.nrc.nl/binnenland/article2316462.ece/Leden_kampersfamilie_Oss_verdacht_van_moord_A73

 5. Jay August 3, 2009 at 2:42 pm #

  @gert

  In het artikel van de NRC wordt gesproken over een 4de man die vastzit en verdacht wordt van grootschalige hennephandel. HJ doelt op iemand anders, een vrouwelijke verdachte. Oftwel, de toenmalige (ex-)vriendin van Hans van Geenen.

  Beste Jay,

  Nou, dat weet ik nog niet zo net, ik dacht ook meer aan een man die al een tijdje zit.

  Hendrik Jan

 6. Joopie August 3, 2009 at 4:38 pm #

  Albert K ?

 7. Jay August 3, 2009 at 8:19 pm #

  @Joopie

  Zou me niets verbazen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: