Ferdi E. en de pink van Gerrit-Jan Heijn

3 Aug

FerdiUpdate 15.35 uur:

Tussen de bedrijven door check ik de site en als er meer bezoekers zijn dan anders valt dat meteen op. Maar waar komen ze vandaan, wat is de reden? Zag dat er een heleboel van wikipedia kwamen, wat weer terug te voeren was op een bericht over overleden personen: Ferdi Elsas. Dan is het nog een paar klikken naar het actuele nieuws. Ferdi E., zoals we de man beter kennen, is in Vorden overleden bij een fietsongeluk.

Afgelopen week hadden we ‘t nog over hem, naar aanleiding van het afhakken van de teen van Danny Klomp. De bekendste lichaamsdeelafhakking uit de Nederlandse criminele geschiedenis is die van de pink van Gerrit-Jan Heijn.

Een fragment uit het proces tegen Ferdi E., over het afsnijden van de pink, tijdens de rechtszaak van vrijdag 1 juli 1988 in Haarlem:

Rechter: (haalt een agenda tevoorschijn) Na uw arrestatie vond de politie een agenda met een checklist van wat er allemaal moest gebeuren. Ik wil eens even samen met u naar die agenda kijken. Ik zie hier staan: alpinopet, bril, laarzen; u hebt een thermoskan gekocht, een printerschijf, de computer had u al, twee zaklantaarns, die u minutieus hebt afgedekt met kartonnetjes, een spade. U hebt gezegd dat u die nodig had omdat u van het begin af aan van plan bent geweest het slachtoffer te vermoorden.

Ferdi E.: Ja.

Rechter: U hebt gekeken waar u hem zou kunnen begraven, hoe de bodemgesteldheid was en zo. U hebt een keukenmes gekocht, een plankje, voor een filmkokertje gezorgd, een cassetterecorder; u hebt de woonplaats van de heer Heijn onderzocht, u hebt gekeken wat voor auto hij had, u hebt de Audi dealer gebeld om informatie over het afsluiten van de portieren. U hebt ook nog met het Ahold concern gebeld, ongeveer een week voor de ontvoering.

Rechter: Op de ochtend van de ontvoering had u uw koffer met voorbereidingsspullen al ingepakt. U had een hele dag voor u. U hebt brood ingepakt. En u had een thermoskan met ijsblokjes. Wilt u zelf vertellen waar die voor nodig was? Als u het niet wilt of kunt zeggen, wil ik het wel doen.

Ferdi E.: (na lange aarzeling) Ik wil het wel zeggen. Ik wilde de pink van de heer Heijn z’n lichaam afhalen om de familie onder druk te zetten en de schijn te wekken dat hij nog leefde.

Rechter: Hoe was u op het idee van de pink gekomen?

Ferdi E.: Ik denk dat ik het heb gelezen bij een ontvoering in Frankrijk, van een Belgische industrieel. Die man is toen levend teruggekomen.

Rechter: Maar dat was u niet van plan, hxc3xa8?

Ferdi E.: Nee, dat kon niet, omdat ik alleen was. En mijn lichaam is ondeelbaar.

Rechter: Om tien over half tien was u in Renkum. U bent gestopt bij het witte hek, voor de slagboom. Toen het donker was ging u het bos in.

Ferdi E.: Het begon donker te worden.

Rechter: U hebt gezegd dat hij moest uitstappen en dat halverwege, in het bos, uw maat hem zou overnemen. U hebt het geweer gepakt en snel de geluiddemper uit het dashboardkastje gehaald.

Ferdi E.: Toen heb ik hem een regenjas gegeven; die had hij om zijn schouder geslagen.

Rechter: U liep naast hem op het pad naar boven. Tegen de politie hebt u gezegd: Toen we van het pad af moesten, ben ik schuin achter hem gaan lopen, op ongeveer twee meter afstand. We waren ongeveer honderd meter van de plek waar de auto stond. Ik heb nooit gedacht aan de laatste stappen van G.J. Heijn of aan zijn familie. Heijn ging door met lopen, hij besefte niet wat er gebeurde. Ik had mijn zaklantaarn aan. De bomen op twee meter afstand waren nog net te zien. In het dalletje vertelde ik dat mijn maat van boven moest komen. De ruimte tussen ons was nu xc3xa9xc3xa9n xc3 anderhalve meter. Ik denk dat ik xc3xa9xc3xa9n xc3 twee minuten zo heb gestaan, maar het kan ook xc3xa9xc3xa9n of twee seconden zijn geweest. Ik kan geen reden geven waarom ik even haperde. Ik stond boven hem en kon hem vaag zien, door het licht tussen de Rijn en de weg. Gelijktijdig met dat ik een stap naar voren maakte, schoof ik de geluiddemper snel over de loop en zette het wapen tegen het achterhoofd van de heer G.J. Heijn. Ik moet het schot hebben gehoord, maar ik heb het niet geregistreerd, ik kan het me niet herinneren. Hij zakte door de kniexc3xabn voorover. Ik heb zijn pols gevoeld en geconstateerd dat hij overleden was. Ik realiseer me nu wat ik toen heb gedaan, maar toen wist ik het niet. Ik kan er geen reden voor geven. Ik heb het gedaan.

Aldus het proces verbaal.

U bent toen teruggegaan naar de auto, die u op een andere plek bent gaan parkeren. U hebt de schop, het mes, het filmkokertje en het plankje gepakt en u bent teruggegaan naar de heer Heijn. Een half uurtje later was u daar weer. Toen hebt u de bril van het lichaam genomen. U hebt vervolgens met het mes en het plankje een gedeelte van de pink afgesneden, in het kokertje gedaan en toen in de thermoskan. U bent het gat gaan graven.

(…)

Rechter: Toen hebt u de bril van de heer Heijn opgestuurd. U was boos omdat een advertentie niet precies zo in de krant stond als u had gexc3xabist. U schreef erbij: Wij zien ons genoodzaakt actie te ondernemen. Het enige wat wij kunnen bedenken is G.J. straf te geven. Hij mag niet meer lezen. Misschien kunt u lezen. U krijgt ook straf. Het losgeld wordt verhoogd met duizend biljetten van honderd gulden. En: Hij mocht en mag wel eens afvallen en We willen hem wel kwijt, want hij valt uit de toon in ons groepje. Kwam dit allemaal zomaar bij u op?

Rechter: Vervolgens stuurde u de pink op, naar aanleiding van de advertentie waarin stond Bel een van ons, JOHAN. In de brief stond: Wij bellen niet. G.J. zal de eerste tijd niet piano spelen. Hij zal er nog wel last van hebben, maar de wond geneest voorspoedig. Hoe lang hebt u nou over zo’n tekst nagedacht?

Ferdi E.: Ik denk: heel kort.

Rechter: Het is uitzonderlijk wreed, hxc3xa8? Ook dat opsturen van die pink. U bent inderdaad bang geweest dat men er uit zou kunnen afleiden dat hij van een lijk was afgesneden. Maar dat risico hebt u genomen.

Ferdi E.: Ja.

Rechter: U wist van tevoren niet dat hij piano speelde?

Ferdi E.: Nee.

Rechter: Dat kwam dus mooi uit.

Ferdi E.: Ja.

Rechter: Weet u zeker dat u de pink afsneed toen de heer Heijn dood was?

Ferdi E.: Natuurlijk!

Rechter: En u was niet bang dat de deskundigen zouden merken dat deze pink van een dxc3xb3de zou zijn?

Ferdi E.: Ja, daar was ik bang voor. Ik begrijp ook niet dat de medici niet zover zijn om dat te kunnen constateren, maar ik had er wel eens iets over gelezen in detective-verhalen, dat de weefsels pas later doffer worden. Het was xc3xa9xc3xa9n van de eerste dingen, het afsnijden van de pink. Er zat misschien vijf minuten tussen.

Meer over het proces tegen Ferdi E. staat hier

Morgen kom ik er nog even op terug met een stukje over ‘het enige onopgeloste raadsel uit de ontvoeringszaak’. Heeft te maken met de rol van een geheimzinnige dame die mij maar niet te woord wilde staan, alleen via een raam op drie hoog (eh, twee hoog).

No Responses to “Ferdi E. en de pink van Gerrit-Jan Heijn”

 1. Skipper August 3, 2009 at 6:05 pm #

  Els Hupkes (vrouw van Ferdi) bracht in 2000 “de kleine Britt, het leven na de overval” uit… maar volgens mij is dat door ghostwriter Tim Krabbe geschreven… die bezocht Elsas altijd in Scheveningen en later in de TBS-kliniek… of is dat oud nieuws?

  Beste Skipper,

  Het is inderdaad oud nieuws, maar daar is niks mis mee, eigenlijk is bijna alles altijd oud nieuws, alles is er al eens geweest, er is geen nieuws onder de zon. Was trouwens een oersaai boek, wat ik mij ervan herinner.

  Hendrik Jan

 2. bas van den broek August 3, 2009 at 6:56 pm #

  jaja overreden door een graafmachine hoe cynisch kan het leven inelkaar zitten.

 3. supernova August 3, 2009 at 8:54 pm #

  Is het losgeld eigenlijk allemaal weer teruggevonden?

 4. chiel August 3, 2009 at 10:35 pm #

  Arme Vorden het toeristen dorpie is nu voor altijd aan Ferdi Elsaz verbonden.
  geef mij maar costa boda of een martens ha ha
  en… misschien is het geen ongeluk?

 5. high school August 3, 2009 at 11:56 pm #

  zelfmoord?

 6. Albert August 4, 2009 at 12:46 am #

  Eindelijk gerechtigheid voor deze moordenaar die nu door zijn eigen onoplettendheid zo mooi ‘vermoord’ is door een graafmachine.
  Dit is echt leedvermaak en glimlachen.

 7. KlaasV August 4, 2009 at 7:25 pm #

  @ Albert,

  Ik vermoed dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking er zo over denkt, maar dat niet hardop durft te verkondigen.

  En als ik er zo eens over na denk, weet ik er nog wel eentje die over een paar jaar heel erg uit moet kijken voor graafmachines.

  Misschien een heel klein standbeeldje op het dorpsplein in Vorden voor die graafmachinist?

 8. Persefone August 4, 2009 at 8:55 pm #

  @KlaasV:
  “Misschien een heel klein standbeeldje op het dorpsplein in Vorden voor die graafmachinist?”

  Zal die man wel niet op zitten te wachten. Ongeacht wie hij heeft aangereden, hij is wel betrokken bij een dodelijk ongeluk. Traumatisch genoeg lijkt me.

 9. Jay August 5, 2009 at 9:36 am #

  @KlaasV

  “Ik vermoed dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking er zo over denkt, maar dat niet hardop durft te verkondigen.”

  Ik denk dat dat wel mee valt. Wij Nederlanders zijn toch helemaal niet zo haatdragend? Gisteren schreef John vd Heuvel in de Telegraaf zoiets van: wij zijn nu eindelijk verlost van een psychopatische moordenaar.

  Hoezo verlost? Natuurlijk heeft die man een vreselijke misdaad begaan maar is het dan nu nog steeds een psyscopatische moordenaar? Na al die jaren?

 10. Ritske August 11, 2009 at 6:13 pm #

  Beste lezers,

  Ferdi Elsas heeft zijn straf ondergaan.
  Cel en tbs.

  Waarom zo wreed in dit forum?
  Ik keur niets goed, maar hij had zijn straf gehad.
  Waarschijnlijk durft niemand dit hardop te zeggen.
  Ik wel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: