Zondag 2 augustus: Blijft familie Endstra buiten schot?

2 Aug

FrankentelegraafInteressant, natuurlijk, het interview in de Telegraaf met Holleeder-advocaten Stijn Franken en Chrisje Zuur. Franken heeft het doorgaans niet zo op de media, het is vrij uitzonderlijk dat hij nu wel meewerkt aan publiciteit. Ik haal er drie dingen uit die mij opvielen. Zo stelt Franken dat Endstra klem zat en in die situatie iemand offerde "die bij de politie als een rode lap op een stier werkte: Holleeder.xe2x80x9d Franken stelt dat Endstra dit idee aangereikt heeft gekregen door de CIE, een half jaar voor het eerste achterbankgesprek.

Dat is nogal wat. Ik kan me niet herinneren dat ik dat in zijn pleitnota heb gelezen, maar misschien moet ik daar dan nog eens doorheen, als het me toen was opgevallen had ik het er zeker uitgeplukt.

Franken zegt verder dat het een slecht arrest is. "Het hof zegt dat afpersingsgeld naar Paarlberg ging. Maar bewijs ontbrak dat dit voor Holleeder was of dat er contacten tussen hen waren. De redenering is: Het-kan-niet-anders-dan-datxe2x80xa6xe2x80x9d

Was ik vanaf het begin al met hem eens, ik heb het altijd bizar gevonden dat je iemand veroordeelt wegens afpersing zonder dat er xc3xa9xc3xa9n cent is getraceerd.

Derde punt: het imperium van Endstra was gebouwd op misdaadgeld, daar had al vxc3xb3xc3xb3r het proces begon niemand nog twijfels over. Holleeders vroegere vriendin Maike werd veroordeeld wegens het witwassen van 1,2 miljoen euro. "Dat gaat niet over afpersingsgeld. Zij deed als banken en andere zakenrelaties: geld terugvragen, banden verbrekenxe2x80x9d, stelt Franken. "En Endstraxe2x80x99s familie, die alles nog heeft, wordt dan nxc3xadet wordt vervolgd?xe2x80x9d

Anitaschuts2webHoeveel heeft de familie eigenlijk nog? We hebben het er eerder over gehad, met het proces tegen Anita Schuts. Als er iemand heeft geprofiteerd van crimineel geld, was zij het, maar de W-vraag was bij haar taboe.

Och, ‘t is maar een spelletje. Soort monopoly. De politie wil Holleeder vangen, de familie Endstra werkt mee en als dank voor bewezen diensten gaan de laatsten vrijuit. Uiteindelijk heeft justitie het spelletje gewonnen: de boef zit vast, twee pionnen zijn geofferd: Endstra en Thomas van der Bijl. Allebei volop in gesprek met de politie, allebei geen enkele bescherming gekregen, hun liquidaties kwamen voor justitie als geschenken uit de hemel: zo kon de waarheid mooi onder tafel worden geveegd.

No Responses to “Zondag 2 augustus: Blijft familie Endstra buiten schot?”

 1. familie August 2, 2009 at 11:17 am #

  zij jij buiten schot HJ ???

  volgens mij is er al flink geschoten op de familie letterlijk en figuurlijk !!!

 2. sander August 2, 2009 at 11:31 am #

  Een licht satirische invalshoek over deze kwestie trof ik op:

  http://www.gnoe.nu/de-mond

 3. naier August 2, 2009 at 3:15 pm #

  hahaha goeie foto…..elke verandering is een verbetering voor hem !!!
  was hij maar zo door het leven gegaan dan had hij niet de helft van zijn korte leventje in de gevangenis gezeten !!

 4. Alex August 2, 2009 at 8:37 pm #

  Dat laatste deel ik volledig met je. Het is werkelijk dieptriest dat die twee mensen geliquideerd zijn spraken met de politie. Ik zou daar weleens een Parlementair onderzoek naar willen zien. T’ s te schandalig voor woorden. En om eerlijk te zijn ze hebben een heel sterk punt geen cent afpersingsgeld en toch veroordeeld. Franken noemt het een slecht arrest ik zou er heel erg slecht van hebben gemaakt. Je moet dit ook los kunnen zien van Heineken of alle voorgaande strafzaken of beeldvorming,… dat heeft het hof niet aangedurfd.

 5. ed August 3, 2009 at 1:07 am #

  statements als “Het-kan-niet-anders-dan-datxe2x80xa6” of “het moet wel zo zijn” worden in de rechtbank heel vaak gebruikt om het totale gebrek aan bewijs toch een beetje een juridisch tintje te geven. We leven al lang niet meer in een rechtsstaat. Holleeder is veroordeeld om gezichtsverlies te voorkomen.

 6. the observer August 5, 2009 at 11:05 am #

  vreemde advertentie in de Telegraaf van zaterdag op pagina 16 bij het sportkatern.Er wordt geadverteerd over een nieuw boek over Endstra maar betreffende website is niet te vinden.Kan jij ff uitzoeken Hendrik-Jan hoe of wat?.

  Beste Observer,

  Ik zie daar alleen een advertentie voor ‘De gevallen Engel’ en dat is niet de heer Endstra. En die staat op pagina 13.

  Hendrik Jan

 7. The Observer August 5, 2009 at 11:44 am #

  Ik heb het over pagina 16 onder het interview met Michael van Praag bij Speurders Algemeen.De website is http://www.wievermoorddemij.nl.

  Beste Observer,

  Dat is het vervelende aan de online-Telegraaf: daar kun je de Speurders niet op zien, moet ik kijken of ik die krant nog ergens kan vinden. Meen me wel te herinneren dat er een website was met ‘wievermoordemij’ (met taalfout). Leek mij een reclamestunt van een stel sukkels.

  Hendrik Jan

 8. Mia August 5, 2009 at 4:01 pm #

  Observer, klopt onder de rubriek ‘oproepen en opsporingen’ met de tekst:

  ——————————————-

  het nieuwe boek is uit !!
  Willem Endstra……………………
  lees hoe Wim John Mieremet
  een miljoen aftroggelde..
  http://www.wievermoorddemij.nl

  ——————————————-

  Het is in diverse kringen bekend dat mensen -uit de wereld onder ons- gecodeerde berichten plaatsen onder de speurders v/d Telegraaf.
  Geen idee of het bij deze tekst ook het geval is.

 9. the observer August 5, 2009 at 6:05 pm #

  @Mia bedankt voor je respons van H-j worden we toch niks wijzer.

 10. Jay August 13, 2009 at 3:45 pm #

  De website http://www.wievermoorddemij.nl/ is nu online. Beetje vaag alleen.

  Beste Jay,

  Als je even googelt zie je dat de schrijfster (uitgeefster?) Gerda Kribbe is, die eerder een kinderboek schreef en dat via ingezonden brieven (stikkend van de spelfouten) onder de aandacht probeerde te brengen. Die site heette eerst ook: http://www.wievermoordemij.nl dus met koei van taalfout. Hopelijk staat de naam Endstra er wel goed in.

  Hendrik Jan

 11. gerdakribbe August 25, 2009 at 10:47 pm #

  Ik heb een aantal negatieve reacties gelezen over het nieuwe boek over Willem Endstra.
  Ja, jullie hebben gelijk.
  Ik ben schrijfster van kinderboeken, maar ik geef tevens het nieuwe boek over Willem Endstra uit in eigen beheer.
  De schrijver heet Teus van Dommele en hij heeft Willem 30 jaar lang van heel dichtbij meegemaakt.
  Jullie vragen je af waarom dit nog niet bekend is in de media.
  Daar kunnen jullie iets aan doen.

  Gerda

 12. Ada August 26, 2009 at 1:17 am #

  @ Gerda Kribbe…

  U doet wat zielig aan door hier te adverteren. Waarom heeft u de grote media niet aan uw nek hangen?

 13. gerdakribbe August 27, 2009 at 12:44 am #

  Hoi Ada,

  Ik ben alles behalve zielig hoor.
  Als beginnend uitgever heb ik nog niet de middelen om heel veel geld in een advertentiecampagne te steken.
  Elke reactie is reclame zeg ik dan maar.
  Als ze je naam maar goed spellen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: