Vrijdag 31 juli: Het raadsel van Spaubeek; nepgoud & penisroof

31 Jul

Mullens2webKomkommertijd? Suggereerde gisteren iemand. Niets is minder waar! (Zou je vroeger zeggen, die uitdrukking hoor je nooit meer). Ik was een paar dagen onderweg, vooral in het zuiderland (daarmee bedoel ik Brabant, Limburg en Belgixc3xab) waar veel aan de hand is. Ouderwets op pad: spelden in hooibergen zoeken (in dit geval: torenflats in Brunssum), ‘telefoonboekdorpjes’ (Amstenrade) en appelstroop (Puth-Schinnen) op de route.

De laatste aanlegplaats was Spaubeek, waar zich een raadselachtige moord heeft afgespeeld. In de vroege ochtend van vrijdag 15 mei is lerares Marie-Josxc3xa9 Mullens (56) vermoord gevonden in haar huis in Spaubeek, waar de brandweer bezig was een brand te blussen. Ze was lerares en mentor op de VMBO-afdeling van het Bonnefantencollege in Maastricht. Op de avond voor haar dood had ze een galafeest bezocht in de Bonbonnixc3xa8re in Maastricht, voor 4e-jaars VMBO-leerlingen. Ze was geregeld naar buiten gelopen om een sigaret op te steken. Rond xc3xa9xc3xa9n uur was ze met collegaxe2x80x99s nog in enkele cafxc3xa9s geweest, tot iets voor twee uur. Toen vertrok ze met een bevriende collega met haar auto uit Maastricht. Na de brand blijkt dat iemand xe2x80x98s nachts vergeefs de voordeur van de woning heeft geprobeerd te forceren en dat een of meer personen zijn binnengekomen door het forceren van een zijdeur.

MullensautowebMerkwaardig is dat haar auto geparkeerd staat op een ongebruikelijke plek, 300 meter van haar huis aan de Kastanjelaan in Spaubeek en dat verschillende getuigen onafhankelijk van elkaar vertellen dat dezelfde auto de avond ervoor, op donderdag 14 mei dus, ook al op die parkeerplaats stond, maar dat kan niet: de auto had de hele avond in een parkeergarage in Maastricht gestaan.

Vermoedelijk (volgens de politie en Opsporing Verzocht) heeft er aan de Kastanjelaan in Spaubeek tegelijkertijd een soortgelijke auto heeft gestaan, een blauwgrijze Peugeot 206 cabriolet hard top of een auto die er erg op lijkt. Een opmerkelijke toevalligheid omdat het om een tamelijk bijzondere auto gaat, omdat de getuigen niet eerder zoxe2x80x99n auto op die plek hadden zien staan en omdat uitgerekend op die plek Marie-Josxc3xa9’s auto na haar dood werd terug gevonden.

De politie is nu op zoek naar een vrouw die in de auto van Marie-Josxc3xa9 zou hebben gereden op vrijdag 15 mei, tussen 17.30 uur en 18.00 uur, ongeveer 12 uur nadat het stoffelijk overschot was gevonden. De auto zou gereden hebben vlakbij de parkeerplaats aan de Kastanjelaan en op de bijrijders plaats zou een vrouw gezeten hebben. Het zou gaan om een blanke vrouw van tussen de 25 en 45 jaar.

Mullenshuis2web Ook zoekt men de bestuurder van een zwarte Ford Ka die xe2x80x99s morgens rond half zes op de Zandstraat in Spaubeek zou hebben gereden en op de Hobbelrade geparkeerd heeft gestaan. De bestuurder was helemaal in het zwart gekleed en droeg een zwarte muts.

Tot zover de berichtgeving van de politie en Opsporing Verzocht.

Nu zijn veel mysteries met een beetje goede wil en wat logica meestal wel terug te brengen tot een doorgaans wat saaie en ontnuchterende realiteit. Het parkeren in de Kastanjelaan is inderdaad merkwaardig. Het slachtoffer zal dat zeker niet hebben gedaan: waarom zou je je auto in een drukke, rommelige woonbuurt neerzetten terwijl je bij huis kunt parkeren? Dus dit moet door de daders zijn gedaan.

De woning staat aan een drukke doorgaande weg, erg in het zicht. De voordeur en de zijdeur waren met een breekijzer geforceerd. Waarschijnlijk gaat het om een tamelijk willekeurige inbraak "op Oost-Europese wijze": niet gepland, en als het tegenzit geweld gebruiken. Mullens moet de daders hebben betrapt, waarschijnlijk had ze niet gezien dat de deuren waren geforceerd. Ze ging door de voordeur naar binnen, daar was bijna niets aan te zien.

Mullenshuis1web_2Het slachtoffer was zwaar mishandeld, daarna in de badkuip gelegd, vervolgens is er geprobeerd brand te stichten. Er was weinig van waarde meegenomen. Dat kan te maken hebben met het feit dat de inbrekers werden verrast. Het mishandelen zou nog te maken kunnen hebben met het achterhalen van een pincode, maar het kan ook ‘paniek’ zijn geweest en het uitschakelen van de getuige.

Het meenemen van de auto is min of meer verklaarbaar: in het donker hebben de daders zich eerst misschien niet gerealiseerd dat het om een opvallend, erg herkenbaar type ging, toen ze dat wel zagen besloten ze ‘m maar zo snel mogelijk ergens te parkeren. Dat er getuigen in de Kastanjelaan zijn die menen dat ze deze auto hier op donderdagavond al hebben zien staan: dat kan toeval zijn, maar waarschijnlijker is dat de getuigen zich vergissen.

Als het niet deze min of meer voor de hand liggende gang van zaken is geweest, doemt er een veel spannender scenario op: dat het om een conflict gaat. Een uit de hand gelopen ruzie over een sigaret, aanvaring met een stapper in het Maastrichtste uitgaansleven? Een Inspector-Morse-achtig complot met collega’s, waarbij haar auto op wonderbaarlijke wijze verplaatst is?

                                                       *

"Een trio nepgoudverkopers is gisteren ter hoogte van Apeldoorn op de A1 aangehouden. Vanuit een politiehelikopter waren de nepgoudverkopers, twee mannen en een vrouw uit Duitsland, ter hoogte van Muiden al eerder waargenomen. Daar hebben zij de nepwaar vermoedelijk te koop aangeboden. Bij Apeldoorn werden ze opgepakt."

Goeie actie. Als er ergens prioriteiten liggen, dan hier, het gaat om vreselijke boeven: "Bij onderzoek in het voertuig kwamen 115 ringen en een tiental kettingen onder de achterbank vandaan. De nepsieraden zijn in beslag genomen. Het gezelschap stond bij de politie al bekend als nepgoudhandelaren en was vier keer eerder betrapt."

Toen Geert B., verdachte van de kindermoord in Deventer, in 2006 werd betrapt met kinderporno, had dat geen prioriteit en liet men de man lopen. Dat is het echte probleem bij de politie tegenwoordig: doorgewinterde rechercheurs, officieren van justitie met ervaring, hart en ziel en kennis van zaken, zijn er te weinig. Er had in 2006 een be
lletje moeten gaan rinkelen: deze man heeft waarschijnlijk te maken met die oude kindermoord. Er was in 2004 een cold-case-team bezig geweest, dat eigenlijk niks kon uitrichten omdat er geen toestemming was dna van Geert B. af te nemen. In 2006 was die mogelijkheid er wel geweest, maar toen was er kennelijk niemand meer bij betrokken die eraan dacht. Mogen we nog van geluk spreken dat B. in die tussentijd geen nieuwe moord heeft gepleegd (daar gaan we dan maar even vanuit).

Om op die goudverkopers terug te komen: natuurlijk moeten die gasten worden aangepakt, desnoods met hulp van een helikopter, maar eerlijk gezegd lig ik er niet wakker van. Met mensen die zo onnozel zijn dat ze aan de snelweg gouden sieraden kopen van Oost-Europese types heb ik niet zo heel veel medelijden.

                                                           *

De Telegraaf had vroeger een traditie op het gebied van koppenmaken, een beetje in de stijl van de Engelse tabloids. De laatste jaren was daar de sleet wat in geraakt: of men vond het niet interessant meer, of er was niemand die ze kon bedenken. Hoe dan ook, nu hebben ze er weer xc3xa9xc3xa9n. Poosje geleden: "Zwolsman haalt zijn gram in Le Mans". Gisteren, boven een bericht over vernieling en diefstal van kleipenissen in Museum Martena in Franeker: "Penissen voortdurend gepikt."

No Responses to “Vrijdag 31 juli: Het raadsel van Spaubeek; nepgoud & penisroof”

 1. Henk July 31, 2009 at 9:42 am #

  Haha oke, hiermee is het ‘Harderwijkse daklozenverhaal’ weer goed gemaakt 😉

 2. Teus van Dommele August 30, 2009 at 11:25 am #

  Het nieuwste boek over Willem Endstra is uit. Relaas van een vriendschap.
  Dit is het enige boek over Willem waarbij men kan lezen hoe hij echt was.
  Dit zal ook het enige boek blijven, aangezien iedereen die in zijn naaste omgeving verbleef de lippen stijf op elkaar houdt. Zijn naaste familie zelfs een spreekverbod is opgelegd door de huidige bewindvoerder.
  Ik ben er trots op te kunnen zeggen’Wim was mijn vriend’.en na het lezen van dit boek kun jij ook zeggen ‘Ik weet nu wie Willem was’.www.wievermoorddemij.nl

 3. Zandvoort September 21, 2009 at 11:00 am #

  De heer Teus van Dommele is een oplichter, laat jullie aljeblieft niets wijsmaken door deze griezel. Het enigste waar deze man Willem Endstra van kent is van een van zijn frauduleuze projectjes.
  Verder is hij een fantast en een psychopaat.

 4. Teus van Dommele September 27, 2009 at 9:56 am #

  Reactie van een griezel en een psychopaat.
  Iemand zei eens”ze mogen alles over mij zeggen, als ze mijn naam maar goed spellen”.En dat is gebeurd.
  Verder zou ik graag ingaan op elke vraag en of punt van kritiek.Verder zou ik zeggen lees vooral mijn boek, en leer Willem kennen zoals hij echt was en niet hoe hij werd afgeschilderd door de pers, vergeet nooit dat hij niet is veroordeeld noch ooit gearresteerd is geweest voor welk feit dan ook.Dit boek is niet alleen leerzaam en laat je ook glimlachen.Ruim voor zijn dood liet ik hem eens een verhaaltje lezen over onze avonturen bij”Happy Car”,en Willem vond het “hilarisch”. vr.groet Teus van Dommele

 5. Jay September 27, 2009 at 3:57 pm #

  Teus, noem eens 1 persoon die kan beamen of bevestigen dat jij Endstra daadwerkelijk hebt gekend! Ik ben benieuwd..

 6. Jason September 27, 2009 at 6:12 pm #

  @ alle sceptici;
  het boek van Teus van Dommele
  ”Willem Endstra-Wie vermoordde mij?” bestaat echt.
  Op dit moment is een exemplaar in mijn bezit.
  Echter; het zal nog wel even duren eer ik het uit heb en er een volledig oordeeel over kan geven. Het leest absoluut niet lekker weg.
  Behalve dat het vol grammaticale fouten staat word je menig keer afgeleid van het verhaal doordat de auteur van de hak op de tak springt. Verder heb ik het gevoel dat ik het zelf had kunnen schrijven. Voor de goede verstaander; ik kende Endstra niet.

  @ Teus van Dommele

  Waarom eigenlijk nu pas het boek? Het schijnt dat u het hebt aangeboden aan Willem Holleeder en zijn advocaten maar dat zij het hebben afgewezen. Gaat dat om het boek of om het aanbod te verklaren dat Endstra een fantast was?
  Wat ik bedoel te zeggen is; waarom pas nadat Willem Holleeder in HB wederom veroordeeld is op de proppen komen met een boek terwijl je ook direct had kunnen verklaren dat Endstra liep te manipuleren en fantaseren?
  Onder andere op grond van Endstra zijn verklaringen is
  Willem Holleeder veroordeeld.
  Dxc3¡t is iets wat xc3xba niet moet vergeten…

 7. Teus van Dommele September 27, 2009 at 6:21 pm #

  Nou, da’s makkelijk; Herman Buurman, Willem Pastoor, Ronald van Essen, Theo Tjallink, Jan Dirk Paarlberg, Paul Zaalberg, Henkie Roelofsen, Jelle Veld, Jan Gijsen,Willem Holleeder, Lionel van The Garage Jaguar enzo.
  1 persoon is ook maar alleen dacht ik zo.
  Mocht je deze personen niet kennen raad ik je aan mijn boek te lezen, http://www.wievermoorddemij.nl veel leesplezier.
  En mischien tover ik wel een lach op je gezicht.

 8. Siem September 27, 2009 at 9:08 pm #

  Doe mij maar de sprookjes van de Efteling, heer Bommel. Sorry, Dommel.

 9. Teus van Dommele September 27, 2009 at 9:38 pm #

  Al voor het proces van de staat v.s.Willem Holleeder heb ik Willem Holleeder 3 brieven gestuurd, zijn advocaat J.H.Kuypers 2 brieven puur en alleen om hem te ontlasten met mijn wetenschap.
  Als ik had getuigd tijdens het proces, had Holleeder de volgende dag al op zijn scootertje door de P.C gescheurd.
  Ik heb tot op heden niets van de beide mannen vernomen, wat mijn vermoeden sterkt dat Holleeder op een lijst moet staan en tenminste 7-9 jaar moet doen.Is hij ergens bang voor?Waarvoor mocht ik hem niet helpen?
  Na wat Wim mij vertelt had.
  Ik zou je aanraden het boek eerst te lezen dan vind je[bijna] alle antwoorden.Desondanks blijf mij bestoken met vragen.

 10. De Joker September 27, 2009 at 10:44 pm #

  – Ik ben er trots op te kunnen zeggen’Wim was mijn vriend’.en na het lezen van dit boek kun jij ook zeggen –

  ‘het boek is net als Endstra zijn leven een grote leugen’

  Soort zoekt soort!.

 11. teus van dommele September 28, 2009 at 4:37 pm #

  Graag zou ik een gezonde inteligente discussie op gang houden, met mensen die “open minded” zijn.
  De sprookjes zijn van Grimm of van Andersen niet van de Efteling en wat Marten Toonder er mee te maken heeft ontgaat mij ook.
  En mijnheer/mevrouw Joker ik zou u willen aanraden het boek aan te schaffen, en mij na lezing te zeggen wat eraan schort.
  Ga er dan eens lekker voor zitten en geef een heldere en duidelijke uiteenzetting van uw bezwaren, geef mij dan eens een gefundeerde mening over uw ingebrachte stelling dat Willem Endstra een leugen leefde.Uw soort zoekt soort kan ik ook niet veel mee, bedoelt u daar een bepaald soort mensen mee, en zo ja welk soort heeft u specifiek op het oog. vr gr Teus

 12. Siem September 28, 2009 at 7:21 pm #

  @Dommelse 21.38

  Quote: Al voor het proces van de staat v.s.Willem Holleeder heb ik Willem Holleeder 3 brieven gestuurd, zijn advocaat J.H.Kuypers 2 brieven puur en alleen om hem te ontlasten met mijn wetenschap.
  Als ik had getuigd tijdens het proces, had Holleeder de volgende dag al op zijn scootertje door de P.C gescheurd.

  – Sorry en bedankt. U heeft mij aan het schateren gebracht gezien uw uitspraken en de wijze waarop u uw best blijft doen uw boek te promoten.

  U zou natuurlijk met al uw ontlastende wetenschap linea-recta naar de politie of het advocatenkantoor moeten stappen i.h.k.v. burgerplicht. Waarom doet u dat niet alsnog?

  Schande, om Holleeder te laten brommen terwijl hij nu op zijn scooter had kunnen zitten.

 13. De Joker September 28, 2009 at 8:03 pm #

  @teus van dommele;

  Veritas filia temporis.
  De waarheid is de dochter van de tijd; met de tijd komt de waarheid aan het licht.

  Blijft het bizar vinden hoor, je schrijft een boek over je geliquideerde criminele ‘vriend’ Wim Endstra. Een pathologisch leugenaar, en super intelligent!

 14. Siem September 28, 2009 at 10:27 pm #

  @Joker 20.03

  Mocht Dommelse afgeknald worden vanwege zijn ‘inside-information’, dan kan er natuurlijk daarna zo een boek geschreven worden over de vriendschap met Dommelse.

  Dommelse zelf zal dan de laatste zijn die de inhoud kan betwisten. 😉

 15. gerda September 28, 2009 at 11:59 pm #

  Ik dacht dat deze site bezocht werd door intelligente mensen, met een gezonde kijk op de werkelijkheid.
  Niets is minder waar. Het enige dat ik lees is dat mensen elkaar beledigen . Jammer.

  Wat ik al enige malen had duidelijk gemaakt.
  “Het boek Willem Endstra ging niet over misdaadpraktijken”.

  Jezelf achter een schuilnaam verschuilen vind ik ook en beetje laf.
  Je hebt ballen of je hebt het niet.

 16. Jason September 29, 2009 at 10:20 pm #

  @Gerda

  ”Wat ik al enige malen had duidelijk gemaakt. Het boek Willem Endstra ging niet over misdaadpraktijken.”

  Even twee dingen;

  1; Wxc3¡xc3¡r heb je dat duidelijk gemaakt?
  2; Wxc3xade ontstrijdt dat?

  Voor zover ik deze hele pagina lees staat je naam er maar xc3xa9xc3xa9n keer in. Tenzij je zelf ook een alias gebruikt maar dan zou de pot de ketel verwijten en heb je geen ballen. Als ”Gerda” je echte naam is heb je, denk ik, ook geen ballen.

  Waar het om gaat is dat mensen vragen of Van Dommele kan bewijzen dat het verhaal niet verzonnen is en hij al die mensen echt kent. Daarnaast en zeker niet minder belangrijk, de vraag waarom nxc3xba pas het boek wordt uitgebracht. Als hij vervolgens een aantal namen noemt die iedere volger van het Kolbak- en Passageproces kent dan is dat nog steeds geen bewijs en blijven die mensen met hun vraag zitten.
  Op de vraag waarom pas nu het boek uitgebracht is, is ook geen antwoord gegeven. Alleen op de vraag of het waar is dat hij het heeft voorgelegd aan dhr. Holleeder en/of diens advoca(a)t(en).
  Het wordt wel in het boek genoemd maar
  op zichzelf bewijst ook dat niks want het is niet te verifixc3xabren. Als het wel zo is kan je je ook nog afvragen of ze het wel serieus genomen hebben. Als die brieven net zo omslachtig geschreven zijn als het boek hebben ze er waarschijnlijk na drie regels al geen touw meer aan vast kunnen knopen. Waar ik persoonlijk nogal mee zit is het feit dat Van Dommele blijkbaar niet naar de politie (CID) of het OM is gestapt met de mededeling dat ze zich voor de gek lieten houden door Willem Endstra. Of had het boek uitgegeven ten tijde van de eerste aanleg, of om mijn part tijdens het HB maar niet pas erna.

  Even een stukje uit het eerste hoofdstuk waarin Endstra vanuit de ik-vorm spreekt en in gesprek is met ”de snor” in een rode VW Passat Variant

  Snor- ”Volgens mij speel je voor slachtoffer en doe je alsof je wordt afgeperst, heb ik gelijk?”
  ”Ja” antwoordde ik hem.

  Hoezo; het boek Willem Endstra gaat niet over misdaadpraktijken. Is dit niet genoeg dan? En hoofdstuk 12? Om nog maar eens iets te noemen.

  Na mij door het hele boek geworsteld te hebben ben ik tot de conclusie gekomen dat

  1; het een slecht boek is
  2; het niet veel toevoegt aan wat de volger van Kolbak (en Willem Endstra als persoon) al weet/verteld is (het was al bekend dat hij het niet zo nauw nam met regeltjes en zich ”netter” voordeed dan hij was)

  en 3; ik intussen bijna met meer vragen zit dan vxc3xb3xc3xb3rdat ik het boek las.

  Dan rest mij nog de opmerking dat ik het, gezien zijn gezondheidstoestand (als die daadwerkelijk zo is als men ons wil doen geloven) niet aannemelijk acht dat Willem Holleeder zich druk zou maken om de vraag of hij misschien op een lijst zal staan en iemand hem op de korrel heeft. Mocht het meevallen met die gezondheid, dan nog denk ik dat hij liever het risico loopt om in ”zijn” Amsterdam op straat omgelegd te worden dan dat hij zich door wie dan ook zijn vrijheid laat ontnemen.
  Want wie weet wat er gaat gebeuren als hij na zijn straf nog leeft? Dan zou hij eerst al die jaren ”lekker veilig” zitten en daarna alsnog bang moeten zijn voor datzelfde lijstje…
  Da’s pas zonde van de tijd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: