Profiel advocaat Geertjan van Oosten

31 Jul

Vanoosten1xe2x80x9cWij zijn niet van de waarheid, wij zijn van de twijfel. Ik zal nooit zeggen dat een clixc3xabnt onschuldig is, daar ga ik niet over. Dat is ook niet interessant, de wet gaat ervan uit dat iedereen voor onschuldig wordt gehouden. Het is mijn taak om met alle inzet te bepleiten dat er te weinig bewijs is om tot een veroordeling te komen.xe2x80x9d

Geertjan van Oosten, geboren in 1970 onder de rook van Rotterdam, is een strafrechtadvocaat van de harde lijn. Als hij clixc3xabnten bezoekt is dat niet voor de gezelligheid, maar voor de inhoud: om de zaak te bespreken.

Hij is nog net niet mediaschuw. xe2x80x9cIk kom zelden in de publiciteit, dat is bijna nooit in het belang van de clixc3xabnt, hooguit van de advocaat.xe2x80x9d

Er zijn uitzonderingen: met de omstreden naaktfotoxe2x80x99s van Manon Thomas die op internet circuleerden was publiciteit onvermijdelijk, bij de bizarre bijlmoorden in Badhoevedorp was het wxc3xa9l in het belang van de verdachte ermee naar buiten te treden. Daarover straks meer.

Van Oosten is na zijn gymnasiumstudie niet bepaald het prototype van de gemotiveerde student: hij vindt veel dingen xe2x80x98niet leukxe2x80x99. Via Nijenrode en de Hotelschool komt hij in de rechten. xe2x80x9cOp de Hotelschool is wel de kiem gelegd. Op een gegeven moment werden er studenten van school verwijderd om soms onduidelijke redenen. Ziekte, foutjes, studieresultaten, de studenten wilden zelf graag weten wat hun rechten waren, ze hadden het idee dat het altijd niet even eerlijk toeging. Dat interesseerde mij, maar dan merk je dat je meer kennis nodig hebt. Ik merkte ook dat bij de Hotelschool niet echt mijn hart lag, dat was meer een managementopleiding. Als het over de horeca gaat zit ik sowieso al liever aan de andere kant.xe2x80x9d

VanoostenkantoorkleurHij besluit in de avonduren ook de studie recht op te pakken, aan de Universiteit van Amsterdam. De studie past hem als een warme jas en hij studeert binnen vier jaar af. Aan het eind loopt hij een stage bij het gerenommeerde kantoor Trenitxc3xa9 Van Doorne waar zoxe2x80x99n driehonderd advocaten werken, voornamelijk in het civiel recht. xe2x80x9cDaar kreeg ik een baan aangeboden, waarbij ik veel te maken kreeg met het tuchtrecht van notarissen, dat heeft veel raakvlakken met strafrecht. Het ging bijvoorbeeld over notarissen die werden beschuldigd van het aannemen van steekpenningen van makelaars. Een notaris heeft een onderzoeksplicht. Je had in die tijd veel zogenaamde abcxe2x80x99tjes, waarbij een pand in korte tijd met veel winst werd doorverkocht.xe2x80x9d

Van Oosten werkt er bijna vijf jaar. xe2x80x9cIk heb heel veel geleerd van Ed van Liere, een autoriteit op het gebied van economisch strafrecht. Een goed jurist die grote zaken deed, onderkoeld optrad, een heel tactische advocaat.xe2x80x9d

Intussen is het strafrecht bij hem binnengekomen. xe2x80x9cOp dat deftige advocatenkantoor was ik daarmee een vreemde eend in de bijt. Ik had me laten inschrijven voor de piketdienst. Mijn eerste grote zaak was een moord in Rotterdam waarbij een drugsdealer met een schroevendraaier zou zijn doodgestoken door drie jongens. Ik had xc3xa9xc3xa9n van die verdachten. Het was heel spannend, ik merkte dat dit echt xe2x80x98mijn dingxe2x80x99 was. De jongens zeiden dat ze het niet hadden gedaan. De verdenking tegen hen was gebaseerd op roddels en ik kon toen heel duidelijk het beginpunt van die roddels achterhalen en aantonen dat het allemaal uit xc3xa9xc3xa9n bron kwam. Ze hadden de schijn tegen, maar mijn clixc3xabnt is toen wel vrijgesproken, er was geen overtuigend bewijs.xe2x80x9d

Een andere zaak waarbij het xe2x80x98overtuigend bewijsxe2x80x99 nogal ter discussie staat is de veroordeling van Louis Hagemann, voor de moord op zijn ex-vriendin Corinne Bolhaar en haar twee kinderen. Die zaak deed hij samen met de bekende strafpleiter Willem Anker uit Leeuwarden.

Vanoostenkantoor2 Van Oosten: xe2x80x9cIk ben ervan overtuigd dat hij nxc3¡ xe2x80x98Schiedam en Puttenxe2x80x99 nu niet meer veroordeeld was geworden, er is buitengewoon weinig bewijs tegen hem. Toen hij in 1984 voor die zaak als verdachte in beeld kwam was er een heel goede getuige, een medewerkster van de ANWB, die hem een sterk alibi verschafte op grond waarvan hij toen werd vrijgelaten. Twintig jaar later kwam er een uitzending van Peter R. de Vries waarin een toevallige ex-vriendin haar verhaal deed. Op haar verklaring dat hij tegen haar had gezegd dat hij het had gedaan werd hij uiteindelijk wel veroordeeld. Meer was er eigenlijk niet. Ik leg de zaak vaak uit en iedereen spreekt zijn verbazing erover uit dat het in Nederland mogelijk is dat je op deze manier wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

In die zaak heb ik geleerd dat je ook met de samenstelling van de rechtbank en het hof een beetje geluk moet hebben. De zaak had zo anders kunnen – en moeten – aflopen en dan was er vrijspraak gevolgd in plaats van levenslang.xe2x80x9d

Van Oosten staat geregeld Bekende Nederlanders bij die om een of andere reden met justitie in aanraking zijn gekomen. Maar daarover is heel weinig bekend, xe2x80x9cen dat moet vooral zo blijven. Ik weet natuurlijk wel wanneer ik in de publiciteit moet treden en wanneer ik dat zeker niet moet doen. Die Bekende Nederlanders hebben er alleen maar belang bij niet in de pers te komen, ik moet ervoor zorgen dat ze uit de media en uit de rechtszaal blijven.xe2x80x9d

In de zaak rond de naaktfotoxe2x80x99s van Manon Thomas, die door een buurman op internet waren gezet, was de publiciteit er al, daar ging het er vooral om de schade zoveel mogelijk te beperken, de dader aan te pakken en de fotoxe2x80x99s verwijderd te krijgen. Wat allemaal aardig is gelukt. Ook moest de nare suggestie worden weggenomen dat Manon het zelf had gedaan om carrixc3xa8retechnische redenen."

Een uitvoerig relaas over deze zaak staat in een bijdrage van Van Oosten aan het in oktober 2009 verschenen boek xe2x80x98Zedenxe2x80x99 (Topadvocaten schrijven misdaadgeschiedenis) in het hoofdstuk xe2x80x98De wetten van fatsoenxe2x80x99.

Een van de bekende grote zaken van Van Oosten en Anker in de georganiseerde criminaliteit betreft de zogenaamde A12-moorden, in februari 2002. In de berm bij Woerden worden de lichamen van twee doodgeschoten Brazilianen gevonden. In 2003 bekent de Italiaanse maffiabaas en spijtoptant Filippo Cerfeda dat hij de opdracht heeft gegeven voor deze xe2x80″ en een heleboel andere xe2x80″ liquidaties. Hij betrekt er ook de Amsterdamse Aldo bij, eigenaar van een Italiaans restaurant.

Van Oosten: xe2x80x9cCerfeda was kroongetuige geworden, maar wel een onbetrouwbare. We konden aantonen dat Aldo er niet bij was geweest. Het bleek dat Cerfeda nog een appeltje te schillen had met Aldo en er belang bij had hem erbij te betrekken. Aldo is v
rijgesproken. Daar zit niks glamourachtigs aan, het is waar ik als advocaat het meest van houd, het xe2x80x98ouderwetse handwerkxe2x80x99: het lezen van het dossier. Lezen, lezen, lezen. Je moet de sfeer van zoxe2x80x99n zaak kennen en er bij voorkeur vanaf moment xc3xa9xc3xa9n bij betrokken zijn, het is irritant als je er halverwege in komt.xe2x80x9d

Een andere geruchtmakende zaak is de dubbele bijlmoord in Badhoevedorp waarbij oud-stewardess Elzelien in september 2008 haar man Cyril(61) en dochter Daphne (22), rechtenstudente, om het leven brengt. Door verkeerd gedoseerde antidepressiva treedt ze buiten zichzelf, na de moorden probeert ze zichzelf van het leven te beroven door tegen een boom te rijden. Dat mislukt.

VanoostenschildVan Oosten: xe2x80x9cHet psychiatrisch rapport van het Pieter Baan Centrum gaf geen bevredigend antwoord, ik heb de rechtbank gevraagd andere deskundigen te raadplegen en dat is toegestaan.xe2x80x9d

Elzelien kreeg antidepressiva, vanwege spanningen met de schoonfamilie, spanningen in de relatie met Cyril en ze worstelde met de dood van haar zoon die tien jaar eerder was verongelukt.

xe2x80x9cZe wilde zelfmoord plegen en haar man en dochter die ellende besparen. De dag ervoor was ze begonnen met medicijnen xe2x80″ xeroxat – in een twee keer te hoge dosis. Ze was al zwaar depressief, xeroxat kan de rem weghalen en de depressie verergeren. Die medicijnen waren voorgeschreven door de huisarts. Dat gebeurt in de meeste gevallen, maar het is duidelijk dat we daar in Nederland veel voorzichtiger mee moeten omgaan.

Daar is nu een maatschappelijke discussie over ontstaan. Ik heb wetenschappers van internationale faam gevraagd over deze zaak te rapporteren. Een bekende hoogleraar farmacologie heeft inmiddels geconcludeerd dat het waarschijnlijk is dat het middel de oorzaak is van deze dramatische gebeurtenis. Het gaat hier om een keurige vrouw waarbij niemand zich kan voorstellen dat zij onder normale omstandigheden tot zoxe2x80x99n delict xe2x80″ het plegen van moorden met een bijl xe2x80″ in staat is. Het unieke aan die zaak is ook dat ze zelf zegt: xe2x80x98Ik wil me niet beter voordoen dan het is, ik wil weten hoe het gekomen is.xe2x80x99 Dat is voor een strafpleiter een situatie die je niet veel meemaakt, dat je in volledige openheid en zonder procestactiek kunt opereren. In deze zaak ga ik pleiten voor ontslag van rechtsvervolging.xe2x80x9d

Voor meer informatie over Van Oosten: zie zijn website

No Responses to “Profiel advocaat Geertjan van Oosten”

  1. abdel November 15, 2009 at 9:47 pm #

    hoe lang nog abdel shour

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: