Isla Margarita: de verloedering van het paradijs

31 Jul

Islatorcatplaza1web_2 (reportage uit Panorama, augustus 2009)

BLOED IN HET PARADIJS

Tienduizenden Nederlandse toeristen koesteren warme herinneringen aan Isla Margarita, het vakantie-eiland voor de kust van Venezuela. Tussen 1998 en 2008 dropten Martin-Air en Arke hier vliegtuigladingen bleekneuzen met een kleine portemonnee en in hun kielzog kwamen gelukszoekers die probeerden een graantje mee te pikken. Nu is er niks meer van over. De criminaliteit rijst er de pan uit, de publiciteit rond de moorden op drie Nederlanders (Wendy en Joyce Videler en Johan Woudstra) schrikt af en in januari 2009 scherpte het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aan: xe2x80x9cOok in Isla Margarita moet na zonsondergang een zekere voorzichtigheid in acht worden genomen in het centrum van Porlamar en de badplaats Playa El Agua.xe2x80x9d

Waar ging het mis?

DE VERLOEDERING VAN xe2x80x98ISLA GAMARNITA!xe2x80x99

Arthur1web

September 2008.

In zijn flat in Porlamar (foto boven), de hoofdstad van Isla Margarita, volgt Arthur Videler (43) het nieuws over de kort tevoren aangetroffen skeletten in de struiken onder de landingsbaan van het vliegveld. Het lijdt weinig twijfel dat ze van zijn vrouw Wendy (41) en dochter Joyce (14) zijn, die in augustus 2007 bij deze flat met een taxi vertrokken en sindsdien spoorloos waren verdwenen. Arthur zou die ochtend zelf met vrouw en dochter meegaan naar het appartementencomplex Conjunto Manolo waar zij de administratie verzorgden, maar zijn jeep had een lekke band, Wendy en Joyce namen een taxi. Arthur: xe2x80x9cMijn auto stond in een afgesloten parkeergarage. Achteraf denk ik dat het doorgestoken kaart is geweest, het was de ontvoerders om Wendy te doen.xe2x80x9d

Aan het eind van de jaren negentig kwam een enorme toeristenstroom op gang naar de nieuwe bestemming Isla Margarita, het goedkoopste tropisch paradijs in het Caribisch gebied. Zon, strand en: all-inclusive. Voor een habbekrats de hele dag gratis eten en drinken in luxe resorts met zwembad, je hoefde de deur niet uit, hooguit voor een excursie, snorkelen, duiken of zeevissen. In het kielzog van de toeristen kwamen de xe2x80x98Ik-Vertrekkersxe2x80x99: Nederlanders die hun droom van een tropisch restaurantje of winkeltje hier wilden waarmaken.

Ook marktkoopman Arthur en Wendy Videler en hun kinderen Femke, Joyce, Faay en Jimmy verkasten van het Brabantse Roosendaal naar Isla Margarita. De Videlers verdienden hun geld met financixc3xable dienstverlening aan andere Nederlanders die zich op het eiland wilden vestigen. Daarbij ging het vooral om het verschil tussen de officixc3xable wisselkoers en de straatkoers. Via bepaalde constructies was de officixc3xable koers min of meer legaal te omzeilen. Goedgebekte Arthur deed de acquisitie, slimme en handige Wendy had goede contacten gelegd met de juiste personen en regelde de boel. Niet altijd tot ieders tevredenheid, maar dat lag niet alleen aan de Videlers: de meeste gelukzoekers hadden xe2x80x98grijze bagagexe2x80x99: zwart geld, belastingschulden, openstaande bekeuringen, veroordelingen, niet afgeloste hypotheken.

Wendy1webIn 2006 tekende Wendy haar doodvonnis toen ze in zee ging met zakenman Johan Woudstra (62) uit Nieuwkoop. Hij had in Nederland een financieel adviesbureau, waarbij hij in de loop der jaren als taxateur in faillissementszaken enkele tonnen op een derdenrekening te parkeren, buiten het zicht van de fiscus. Wat ook goed uitkwam bij zijn echtscheiding: zo hoefde hij geen alimentatie betalen. Hij was van plan zich op Isla Margarita vestigen.

Woudstra begon met een investering in het appartementencomplex Conjunto Manolo, zijn tweede grote project zou een luxe bordeel zijn. Over zijn contacten met Wendy was hij zeer te spreken, hij vertrouwde haar helemaal. Op woensdag 21 februari 2007 gebeurde er van alles. xe2x80x99s Morgens was er in de Conjunto Manolo een bespreking waarbij Wendy en Woudstra aanwezig waren en een Venezolaanse jongen, Michel Arvello Marin (32), een goede kennis van beiden. Er werd een volmacht opgesteld waarmee Wendy de financixc3xable zaken van Woudstra kon regelen. Het was een vergaand document dat door Michel op een typemachine werd uitgewerkt, maar dat niet door Woudstra werd ondertekend. Of hij dat ooit gedaan zou hebben blijft de vraag: die middag werd Woudstra vermoord.

Toeval of een complot?

WoudstraDe feitelijke gang van zaken die dag was als volgt. Woudstra had een appartement in het resort Margarita, dichtbij het winkelcentrum CM in Porlamar. In het winkelcentrum zou hij een jong hoertje ontmoeten, Michel had dat voor hem geregeld. Woudstra ging met Michel naar het winkelcentrum, maar het meisje kwam niet opdagen. Michel vertrok, Woudstra ging eten in een restaurant in het winkelcentrum. Vanaf dit punt lopen de verhalen uiteen. Er zijn mensen die menen dat Woudstra in een door Michel geregelde taxi is gestapt, die enkele honderden meters buiten het winkelcentrum, in de aangrenzende sloppenwijk, is gestopt waarna Woudstra werd beroofd en doodgeschoten. In deze versie is de moord op Woudstra een geplande actie. De andere versie is dat Woudstra lopend van het winkelcentrum naar zijn appartement is gegaan. Hij had xe2x80″ ondanks veelvuldige waarschuwingen xe2x80″ zijn Rolex om en zou het slachtoffer zijn geworden van straatrovers, waarbij hij zich hevig had verzet toen de jongens aan het horloge begonnen te trekken. Vervolgens werd hij neergeschoten.

Pdwoudstra1webWoudstra werd in Nederland begraven, Wendy Videler regelde het transport en ging ook mee naar Nederland om de zaken af te wikkelen. Enige tijd later kwam er bij de politie een waarschuwing binnen dat de familie Videler gevaar liep en er verstandig aan zou doen naar Nederland te vertrekken. Een Venezolaanse bende zou het op hen hebben voorzien. De informatie kwam van een Nederlandse informant die op Isla Margarita woonde.

Arthur Videler: xe2x80x9cWij namen die waarschuwing wel serieus, maar we hadden geen idee waar het vandaan kwam. Buitenlandse Zaken was niet van plan onze tickets te betalen en zelf hadden wij geen geld om met zxe2x80x99n allen terug te gaan.xe2x80x9d

Dat er wel degelijk iets aan de hand was bleek op 20 augustus 2007, toen Wendy en dochter Joyce spoorloos verdwenen. Hun lichamen werden precies een jaar later gevonden in een ondiep graf bij
het vliegveld. In februari 2009 werd Michel Arvello Marin gearresteerd als hoofdverdachte. Op de dag van de moord op Woudstra had Wendy Videler een bedrag van 134 miljoen bolivar (35.000 euro) op zijn rekening gestort. Betaling voor de moord, concludeerde de politie. Arthurstukkenmichel2_2

Erg logisch is dat niet: Wendy deed helemaal niet geheimzinnig over dit geld, ze noteerde het op een lijstje met bedragen die ze nog met Woudstra moest verrekenen. Het meest voor de hand liggende scenario is dat Wendy en Joyce xe2x80″ en mogelijk ook Woudstra xe2x80″ de dupe zijn geworden van Venezolaanse criminelen, die bekend staan om hun geringe intelligentie (xe2x80x98Eerst schieten, dan kijken of ze wat bij zich hebbenxe2x80x99).

Wellicht waren ze via Michel op de hoogte van de volmacht en dachten ze in hun onnozelheid dat na de dood van Woudstra Wendy de beschikking had over diens geld en werd ze daarom ontvoerd. Toen bleek dat er bij haar niks te halen viel zat er niks anders op dan haar xe2x80″ en ooggetuige Joyce xe2x80″ uit de weg te ruimen.

Isladiariocaribozo1kweb

In augustus 2009 is er nog altijd geen duidelijkheid: Michel zit nog vast, maar het enige xe2x80x98bewijsxe2x80x99 tegen hem is de lening die Wendy hem verstrekte op de dag van Woudstraxe2x80x99s dood en het is niet bekend wanneer er een rechtszitting komt. Arthur Videler is even in Nederland geweest om ruggespraak te houden met de politie en om zijn zieke moeder te bezoeken, hij woont nog steeds in Porlamar. Jongste zoon Jimmy woont bij hem,  oudste zoon Faay is getrouwd met een Venezolaanse en woont ook in Porlamar.

Aanvulling:

zie 25 september 2009

ISLA MARGARITA UIT DE VLUCHT

Islaautoweg1Het hoogtepunt van het toerisme naar Isla Margarita lag in de jaren 1997 tot 2002, toen alleen al vanuit Nederland Martin-Air zes tot zeven keer per week een lading vakantiegangers dropte. Verder waren er veel Duitsers, Belgen, Britten en Canadezen. Na 2002 kwam de klad er een beetje in door een coup in Venezuela waardoor er een politiek instabiele situatie ontstond. De economie ging hard achteruit, de criminaliteit steeg navenant.

In 2008 was het aantal moorden op Isla Margarita het hoogst ter wereld: 61,3 per 100.000 inwoners. Gewapende overvallen op woningen zijn aan de orde van de dag. Toeristen worden gewaarschuwd niets van waarde openlijk bij zich te dragen, niet na zonsondergang op straat te komen en nooit buiten de xe2x80x98veilige zonesxe2x80x99 te gaan. Overigens hebben toeristen nooit veel te vrezen gehad: de meesten bleven sowieso in hun hotel.

Het verkeer is de laatste jaren een volstrekte chaos geworden. Een tank benzine kost minder dan een euro, de meeste Venezolanen hebben geen rijbewijs, de wegen zijn slecht onderhouden en niet verlicht. Fietsers, voetgangers, gammele autoxe2x80x99s zonder verlichting, het rijdt allemaal door elkaar heen en wee de toerist die met een huurauto betrokken raakt bij een ongeluk. De nieuwe politiek van president Hugo Chxc3¡vez xe2x80″ sinds 2008 – maakte het er niet beter op: elke Venezolaan kon een lening krijgen om een auto aan te schaffen, ook als hij geen bezittingen en geen inkomen had. Venezolanen zijn erg van: wie dan leeft, wie dan zorgt. Ze kochten massaal nieuwe autoxe2x80x99s aan, met als gevolg dichtslibbende wegen en veel schulden.

Tot 2008 deed ArkeFly nog twee keer per week Isla Margarita aan, in 2009 niet meer. Volgens Simone van den Berk, manager Communicatie van Arke Reizen, was dat een xe2x80x9cpuur commercixc3xable beslissing. We kijken elk seizoen hoe we onze vloot inzetten. We hebben drie toestellen voor de lange afstanden, voor ons is de belangrijkste overweging of we de vliegtuigen gevuld krijgen. Als we zien dat het daar niet lukt en op andere bestemmingen wel, kiezen we daarvoor.xe2x80x9d

Waarom de vraag naar Isla Margarita achterbleef is niet helemaal duidelijk, xe2x80x9cmaar het zal zeker te maken hebben gehad met de negatieve publiciteit, dat dat mensen toch afschrikt. Daarnaast is het zo dat Isla Margarita een tijd lang de goedkoopste Caribische bestemming is geweest in dat gebied, maar in de afgelopen paar jaar zijn andere bestemmingen ook erg voordelig geworden.xe2x80x9d De nieuwe bestemmingen zijn de Nederlandse Antillen, Mexico, Cuba, Jamaica en Brazilixc3xab.

GRONINGER IN DE TROPEN

Islajohan1Playa del Agua is het bekendste strand van Isla Margarita, met een boulevard van enkele kilometers en veel hotels. Anno 2009 is er weinig te beleven: de restaurants aan de kust zijn blij met elke gast, in de bars is muziek, maar voor wie? De toeristen eten en drinken in hun hotel, waar het allemaal gratis is. Waarom zou je vijf euro betalen voor een pixc3xb1a colada als je die in de hotelbar onbeperkt voor niks kunt krijgen, en veelal beter?

Ooit was de Papagayo Beach Bar een geliefde pleisterplaats van Nederlandse toeristen, maar ook daar is het de laatste jaren sappelen. Johan Bont (42) is nog steeds eigenaar, maar het is niet helemaal de droom geworden die hij zich ervan had voorgesteld. In Groningen deed hij in verzekeringen en hypotheken, in 2000 ging hij met vriendin Gerda op vakantie naar Isla Margarita.

xe2x80x9cDat is ons prima bevallen, we zaten meestal bij de Papagayo Beach Bar cocktails te drinken. Het was van een Canadees die het een jaar of acht daarvoor had gekocht van een Venezolaan. Het jaar daarop gingen we er weer naar toe, op de laatste dag voor vertrek zei ik: xe2x80x98Nou, misschien tot volgend jaar.xe2x80x99 Hij zei: xe2x80x98Dat weet ik nog niet, ik ben 65, ik wil de zaak verkopen.xe2x80x99 Ik ben naar het hotel gegaan, heb een paar drankjes gedronken, met mijn vriendin gepraat, ik ben teruggelopen en heb gezegd: xe2x80x98Ik koop hetxe2x80x99. Ik had altijd al in mijn achterhoofd dat ik zoiets wilde, in het Caribisch gebied.xe2x80x9d

Islajohan2webVoor 55.000 dollar was Johan Bont de nieuwe eigenaar van xe2x80x98het hokje en de vergunningen.xe2x80x99 In februari 2002 vestigden hij en Gerda zich op het eiland. xe2x80x9cHet begon meteen al goed: er was een grote staking, er was geen bier te krijgen. Daxe2x80x99s lekker, als je net met een bar bent begonnen. Ik heb eerst maar een paar weken vakantie gevierd en toen kwam de boel ook wel weer op gang.xe2x80x9d Met de verkoop van cocktails en kleine snacks en het verhuren van strandstoelen konden ze zich net bedruipen, met de relatie ging het minder. Gerda kreeg een nieuwe liefde, een Nederlander. Samen met hem nam ze de Papagayo Beach Bar over, maar dat duurde niet lang.

Bont: xe2x80x9cZe betaalden de huur niet, toen heb ik het zelf maar weer overgenomen.xe2x80x9d

Gerda verliet haar nieuwe vriend en Isla Margarita: ze koos voor een nieuwe bestaan in Denemarken. Johan trouwde met een Venezolaanse, ze hebben samen een kind.

TRUCKER IN DE TROPEN

Islatonvioleta1In mei 2004 probeerde trucker Ton van der Tang (45) uit Aalsmeer zijn laatste lading achterover te drukken en met de opbrengst een nieuwe start te maken op Isla Margarita. Hij speelde een lading boormachines uit Parijs in handen van een stel kornuiten: de vrachtwagen werd leeg aangetroffen bij Nunspeet, Van der Tang was spoorloos.

Truckersvrouwen voerden actie bij transportbedrijven, chauffeursrestaurants en tankstations, maar de solidariteit bleek misplaatst: Van der Tang was geen slachtoffer van een bende ladingdieven, zoals gevreesd, hij had de overval zelf in scxc3xa8ne gezet en was samen met zijn Venezolaanse vrouw Violeta vertrokken naar Isla Margarita voor een nieuwe toekomst. Ze hadden plannen voor een visfabriek en een meloenenkwekerij, daarvoor hadden ze in 2000 al een stuk grond aangekocht. De Venezolaanse overheid zou financixc3xable steun verlenen, Violeta had goede contacten in ambtelijke kringen en de vergunningen kwamen er, het geld niet. Ze raakten in geldnood, er ontstonden problemen over een woning waarvan zij bij de financiering betrokken waren geweest en Ton liet zich overhalen tot het bemiddelen bij drugstransporten.

Dat liep allemaal fout af, het leverde niks op en in de zomer van 2008 verhuisden Ton en Violeta naar het vasteland van Venezuela, waar ze onderdak vonden bij de ouders van Violeta. In oktober 2008 waren Ton en Violeta samen in Colombia, voor een beurs over parketvloeren in Bogota. Toen ze xe2x80x99s avonds samen met een zakenpartner op zoek waren naar een taxi werden ze overvallen. Er werd vijf, zes keer geschoten. Violeta was meteen dood. Ton kon met zijn rechterbeen voorkomen dat een kogel zijn hoofd raakte, hij raakte wel gewond en kwam in een rolstoel terecht.

Van der Tang: xe2x80x9cWe dachten eerst dat het een roofoverval was, maar het was wel vreemd dat er van ons niks was gestolen. De politie vertelde dat het een moordaanslag op Violeta was geweest.xe2x80x9d Het motief is nooit duidelijk geworden, de zaak is niet opgelost en Ton woont in 2009 nog steeds bij zijn schoonfamilie in Venezuela en is niet van plan terug te keren naar Nederland.

(Een eerdere, uitgebreider reportage over deze zaak staat hier)

KAMAL BROERS: SPOORLOOS VERDWENEN

KamalbroerswebIn 2002 werd de toen 26-jarige Kamal Broers uit Breda uitgenodigd door een kennis, een zekere Mike (31) uit Breda, om voor hem te komen werken op Isla Margarita. Zijn familie wist niet precies wat voor werk, het had te maken met het verhuren van appartementen en verkopen van energiedrankjes.

Op Isla Margarita ontmoette Kamal de Colombiaanse Yurley met wie hij ging samenwonen in een appartement in Playa El Aqua. Met zijn moeder onderhield hij regelmatig mailcontact, ze had de indruk dat hij niet veel verdiende omdat hij de huur niet kon betalen.

In april 2005 was Kamal voor het laatst in Nederland, volgens zijn moeder Adriana om papieren te regelen. Hij liet fotoxe2x80x99s zien van zijn Colombiaanse vriendin  die op dat moment hoogzwanger was, in mei 2005 werd hun dochter geboren. De moeder en de oma van Kamal reisden naar Isla Margarita om hun (achter)kleinkind te zien.

Eind juli 2005 mailde Kamal dat alles goed ging en dat hij binnenkort weer contact zou opnemen, daarna werd het stil. Twee weken later kreeg Adriana een Spaanstalig mailtje van schoondochter Yurley waarin stond dat Kamal werd vermist: hij was op 3 augustus naar de bank gegaan. Het laatste wat van hem was gezien was dat hij bij Mike in de auto stapte. Hij was nooit meer teruggekomen. Na enige tijd was Yurley teruggegaan naar Colombia omdat ze geen inkomen meer had.

In 2007 kwam er bij Tros Vermist (foto hierboven, van Kamal, is van Tros Vermist) een tip binnen dat Kamal was doodgeschoten in opdracht van zijn vriend en compagnon Mike en dat zijn lichaam was gedumpt op Isla Margarita. Kamal zou ten onrechte zijn verdacht van gerommel met drugs. In september 2006 werd Mike samen met een vriend van Kamal, een zekere Walter, in Barcelona geliquideerd. Van Mike was bekend dat hij bij drugszaken betrokken was.

AAN HET EIND VAN ZIJN VISSERSLATIJN

Islaarieannemarie1web_2In september 2005 vertrokken Arie en Anne-Marie van der Meer uit Dordrecht naar Isla Margarita om daar een sportvisbedrijfje op te zetten. Arthur en Wendy Videler hielpen hen in het begin.

Arie: xe2x80x9cWendy regelde allerlei zaken voor ons omdat wij de Spaanse taal niet voldoende machtig waren. Eind 2006 vonden we dat we klaar waren om op eigen benen te staan en wilden we niet langer afhankelijk zijn van Wendy. Zij had het erg druk met andere zaken en dus namen we de touwtjes over en verwaterde het contact.xe2x80x9d

Het project met Woudstra, de moord op Woudstra, de verdwijning van Wendy en Joyce en de vondst van stoffelijke resten volgden ze voornamelijk via de media. Op 16 maart 2008 kreeg Arie een telefonische waarschuwing binnen van Interpol uit Caracas dat zij op een lijst zouden staan om ontvoerd te worden. Na overleg met de consul kregen ze het advies het eiland zo snel mogelijk te verlaten. Begin april 2008 kwamen ze aan in Nederland. Na drie
weken ging Arie alleen terug, Anne-Marie en hun kind bleven uit veiligheidsoverwegingen in Nederland.

Islaarievissers1webArie: xe2x80x9cIk heb geen vijanden op Isla Margarita, ik zit niet in een rare business, ik geloofde niet zoveel van die dreiging, maar niemand wilde vertellen uit welke hoek het kwam.xe2x80x9d Uiteindelijk kwam Arie tot de conclusie dat het van dezelfde informant moest zijn die ook de Videlers had gewaarschuwd, maar contact met de informant zelf bleek onmogelijk. Wel reisde Arie naar Interpol in Caracas waar hij te horen kreeg dat er een lid van een beruchte bende uit Venezuela was aangehouden die had verteld dat de bende van plan was naar Isla Margarita te reizen om daar onder anderen xe2x80x98de gringo met die visbootxe2x80x99 lastig te vallen. Kort daarna werden de bendeleden doodgeschoten, dus die dreiging was weg.

De informant xe2x80″ die al geruime tijd weer in Nederland woont – bleef niettemin volhouden dat het gevaar bleef bestaan en dat het te maken had met de affaire Woudstra en Videler.

Arie: xe2x80x9cDie informant heeft ruzie gehad met de Videlers, hij was bij hen uit huis gezet vanwege drugsgebruik. Omdat wij goed omgingen met de Videlers vermoed ik dat hij ons betrekt in die dreigementen. Ik ben er zelf niet zo bang voor, maar de politie in Nederland blijft het ook serieus nemen, mijn vrouw durft niet meer terug. Er zit niks anders op dan proberen hier de boel te verkopen en ergens anders opnieuw te beginnen.xe2x80x9d

3 Responses to “Isla Margarita: de verloedering van het paradijs”

 1. elkouaa May 23, 2010 at 5:35 pm #

  Nu al circa 5 jaar word er een Nederlander vermist in Venezuela. De autoriteiten doen er niets aan. En dus de staat ziet er prettig uit, dat ze niets doen en de veiligheid niet versterken voor touristen. Met ander woorden Venezuela heeft niets meer aan touristen!

  Feit is dat er aan sommige vermissingszaken een hoop aandacht word besteed.
  Aan de zaak van Abdellatif El Kouaa word helemaal niets gedaan.Dit is vreemd en riekt naar klasse justitie.

  Abdel was op vakantie en is daar verdwenen, mischien wel door de FARC. Abdellatif is mogelijk door 2 militairen mee genomen op de Isla Maghrita en is toen nooit meer terug gekomen naar zijn hotel.

  Wij vragen iedereen die er mee van weet contact met ons op te nemen, op roses.men@live.nl

  Hieronder het bericht van Vermist:

  Geboorteplaats / jaar: Beni Guemil, Marokko 1972

  Weg sinds: 13 juli 2004
  Laatste woonplaats: Amsterdam
  Land: Nederland

  Uiterlijke kenmerken: Donkerbruin haar (kalend), donkerbruine ogen, lichtgetinte huidskleur, 1.85 m. litteken (deukje) in voorhoofd. Abdel droeg op de dag van vermissing een beige 2-delig kostuum en een rood overhemd.

  Gezocht door: Familie

  Extra info: Abdel Kouaa ging in juli 2004 op vakantie naar Caracas, Venezuela met als bestemming Isla de Margarita. Laatste verblijfplaats Hotel Chacao Cumberlands te Venezuela. Laatst gezien in Centro Commercial (winkelcentrum) El Sambil te Venezuela. Abdel is in Nederland woonachtig te Amsterdam-Noord.

 2. Kritikaster December 13, 2010 at 4:30 pm #

  In 2008 boekten mijn vriend en ik een 15-daagse vakantie naar Isla Margarita; ‘De Parel van De Cariben’. We verbleven in Playa el Agua in een eenvoudig hotel aan de ‘boulevard’. Op een forum waar we vaak kwamen voordat we op vakantie gingen, werd (en wordt nu nog steeds) volgehouden dat je er met een gerust hart naar toe kunt gaan zolang je je maar aan de regels houdt en niet als ‘toerist’ gedraagt.

  Voor mij was de angst dagelijks voelbaar; al voordat we weg gingen, wist ik dat er wel degelijk veel criminaliteit was met als tragisch dieptepunt de moord op een canadese toerist, niet ver van ons hotel af. Al direct bij aankomst werd er aangeraden om ‘s avonds niet op straat te komen en dat xc3¡ls je al ergens moest zijn, je de taxi moest nemen. Dat ook driekwart van de taxi’s onbetrouwbaar is, werd er niet bij gezegd. We hebben een taxirit meegemaakt waarbij de chauffeur met 120 km/u over onverlichte bergwegen vloog, zonder verlichting en zonder gordels. Een andere chauffeur weigerde het portier te ontgrendelen als we niet drie keer de afgesproken prijs zouden afrekenen. Gelukkig waren we met een groepje en wisten mijn vriend en nog een man de chauffeur zo te intimideren dat hij alsnog de portieren open deed en snel vertrok.
  Wat een hoogtepunt van de vakantie had moeten zijn, kreeg een flinke domper: mijn vriend vroeg me ten huwelijk maar ik kon mijn ring niet dragen uit gevaar voor beroving. Er was wel een kluis op onze kamer maar A: was onze kamer zo slecht af te sluiten dat het kinderlijk simpel was om in te breken en B: stond de kluis los in de muur en kon hij er met alle gemak uit getild worden. Van veiligheid hadden ze hier duidelijk een heel andere interpretatie…
  We hebben wel wat excursies gedaan, o.a met de nederlandse gids Maria die al jaren op het eiland woont, maar we hebben helaas niet onbekommerd kunnen en dxc3xbarven genieten van deze vakantie. Het was maar 50 meter lopen van ons hotel tot de strandbar waar we ‘s avonds vaak zaten maar er werd ten zeerste aangeraden om niet alleen op en neer te lopen. Dezelfde strandbar, waar wij veel van onze avonden doorbrachten, is daags na ons vertrek overvallen. Daarbij is gebruikt gemaakt van vuurwapens en flink wat geweld. Mensen waar wij ‘s avonds mee aan tafel zaten, zijn die avond beroofd van hun kostbare en zelfs niet-kostbare bezittingen, geslagen en bedreigd door de overvallers. Zelfs de nederlandse eigenaar van de strandbar dacht eraan om te vertrekken omdat het geweld de spuigaten uit loopt. ‘s Nacht werd er door het leger gepatrouilleerd op het strand. Niet subtiel maar volledig gewapend en erg intimiderend.

  Na terugkomst heb ik mijn verhaal gedaan op het forum waar ik voordat we gingen ook al postte. Echter… De beheerders waren niet gediend van negatieve publiciteit over ‘hun’ eiland en mijn reacties werden dan ook systematisch ontkend of weg gehaald. Terwijl we de beheersters zelf ontmoet hebben op het eiland en zij ter plekke ook aangaven dat het onveilig was…

  Geloof niet alles wat je leest en kijk verder dan de ‘positieve’ reisverhalen. Het is wellicht niet wat je wil horen maar lees ook eens over de andere kant van het eiland want de armoede en het geweld ligt bij veel hotels letterlijk om de hoek!

 3. Ageeth February 21, 2012 at 4:44 pm #

  Ik ben onlangs voor de 3e keer naar “mijn” eiland geweest. In 2005 voor ‘t eerst, daarna in 2008 en nu via de lange vliegroute : amsterdam/frankfurt/caracas/porlamar in januari 2012 opnieuw!
  Het was de lange reistijd mééér dan waard. Dit keer geen verblijf in een allinclusive hotel in Playa el Agua maar een verblijf bij een vriendin in het dorpje Paraguachi. Ik heb dit keer het hele eiland gezien, en oh oh oh, wat blijft het een wonderschoon eiland! Doordat er geen rechtstreekse vluchten meer uit Europa komen is ook het gedoe op het vliegveld in Porlamar geschiedenis geworden. Je stapt nu op een binnenlandse vlucht naar Caracas en wordt niet meer teruggeroepen voor de eindeloze controles. Heb natuurlijk ook nog een dag doorgebracht op het strand van Playa el Agua, nog steeds een mooi strand, maar je ziet geen Woodys meer, de Coconutplucker is van eigenaar gewisseld (jammer Andries) maar al dat soort wisselingen maak je toch overal ter wereld mee? Ik kan niet één moment bedenken dat ik mij onveilig heb gevoeld. Tijdens een drankje bij de Coconutplucker kwam zelfs iemand langs om de eigenaar de sleutel die op zijn motorkap van de auto lag te overhandigen……..Ik ken natuurlijk nog de wilde warme avonden bij de strandtenten, maar wees eerlijk allemaal, de uitjes in ons eigen leven zijn ook niet zo, logisch dat dat uit de hand kan lopen wanneer wij welvaartsmensen dit op zon eiland wél doen, Daar wil iedereen wel een graantje van meepikken! Wanneer je niet komt om te “hoeren en sloeren” ………kun je nog steeds een heel gave vakantie hebben op dit geweldige eiland. Ik heb veel goede dingen kunnen doen zoals het meenemen van 400 potloden voor een school in Manzanillo, het doen van “grote boodschappen” voor een kindercreche, en het bezoeken en brengen van spullen naar een oude dame in Macanau. Verder bijna iedere dag een ander strand bezocht (Parquito is nu mijn favoriet). Ik hoop voor de bevolking die toch voor een groot deel van het toerisme leeft dat er meer mensen de reis weer aandurft en gewoon zelf met een heel andere instelling naar het eiland toekomt.
  Het leven tussen de locals in een dorpje is op Isla zoveel leuker dan in een hotel!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: