De moord op Kelly Balmaakers

31 Jul

Kellybalmaakersweb1                 (reportage uit januari 2009)

Wie is Marco de K., de man die verdacht wordt van de moord op de mooie Kelly Balmaakers (22) uit Made? Hij sloeg op de vlucht en is inmiddels aangehouden, maar de grote vraag is: waarom maakte hij met een geweerschot een eind aan het leven van Kelly en waarom waren ze in die hotelkamer in het Mercure hotel, hartje Tilburg?

Het was de politie zelf die na anderhalve week het sein gaf voor de jacht op Marco de K. Direct na het aantreffen van het lichaam van Kelly, op woensdag 14 januari 2009, was al duidelijk wie ze moesten hebben: De K. was een bekende van de politie, van Kelly en hij stond op videobeelden van de bewakingscameraxe2x80x99s. Aanvankelijk dacht de politie hem zelf wel te kunnen achterhalen en zochten ze op de van hem bekende adressen, maar daar bleek de vogel gevlogen. Toen werd het tijd om het publiek in te schakelen. Of het daaraan te danken is dat hij gepakt is, is niet duidelijk, wel dat de Duitse politie hem in Mxc3xb6nchengladbach wist te arresteren. Verder was hij blijkbaar niet gekomen. Bij de aanhouding, door een Duits arrestatieteam, raakte hij gewond. Hij had nog een vuurwapen bij zich, het Openbaar Ministerie zal een verzoek om zijn uitlevering indienen.

Aanvankelijk zag het er naar uit dat de voortvluchtige nog wel even uit handen van justitie zou blijven: volgens mensen die hem goed kennen gaat het om een gevaarlijke en slimme misdadiger die al eerder een delict had gepleegd en toen ook in staat bleek zich langere tijd schuil te houden. In de zomer van 2008 was hij vermoedelijk betrokken bij een gewapende poging tot ontvoering en dook hij na een diefstal (buit circa 50.000 euro) onder. Hij zou zich telkens hebben vermomd en daardoor uit handen van politie en justitie hebben weten te blijven.

Marco de K. was getrouwd en vader van drie dochters, maar zou gescheiden zijn. Hij komt uit Baarle-Hertog, het grensdorpje, waar hij aanvankelijk als een normale en goed functionerende huisvader bekend stond. Het was een verslaving aan harddrugs waardoor hij van lieverlee aan lager wal raakte en zijn sociale contacten nogal veranderden. Zoals alle verslaafden kon hij nog maar aan xc3xa9xc3xa9n ding denken en hij vertoonde steeds vaker agressief gedrag. Daarnaast was er kennelijk ook plaats voor amoureuze gevoelens. De gezette Marco was smoorverliefd op xe2x80x98mooie Kelly van de overkantxe2x80x99. Marco werkte bij gokhal Kasinet aan de Ginnekenweg 95 in Breda, schuin tegenover cafetaria Kom-Eet, op nummer 90 aan dezelfde weg. Kelly Balmaakers was de uitbaatster van het cafetaria. Marco kwam er geregeld. Om iets te eten, maar volgens kennissen was hij verliefd op Kelly en was dat minstens zo belangrijk. In de gokhal werd ook vaak eten besteld bij het cafetaria en dan kwam Kelly het vaak zelf brengen.

Marcodek2Of er sprake was van een min of meer serieuze relatie tussen Kelly en Marco is onduidelijk. Wat moet een aantrekkelijke zelfstandige jonge vrouw van 22 met een man van 40 met drie kinderen? Voor haar vrienden en vriendinnen is het dan ook een raadsel hoe de twee in de hotelkamer terecht zijn gekomen, het lijkt hen onwaarschijnlijk dat Kelly vrijwillig met hem meegegaan is voor een liefdesavontuur. Het ligt meer voor de hand dat Marco, die gewapend was, haar onder dreiging met een geweer daar mee naar toe heeft genomen. Of haar met een list naar het hotel heeft weten te krijgen.

Wellicht brengt het politieonderzoek daarin meer duidelijkheid, bijvoorbeeld aan de hand van de laatste telefoongesprekken. Overigens is de kans groot dat Marco tijdens de verhoren zal vertellen dat het contact ook van Kellyxe2x80x99s kant vrijwillig is geweest en dat hij na een ruzie in paniek is geraakt. Het is de standaardverdediging van mannen in zijn situatie en wie zal hem tegenspreken? De enige die erbij was kan het niet navertellen. Wel zijn er getuigen die menen ruzie te hebben gehoord op een hotelkamer, op de avond van dinsdag 13 januari. Uit de bewakingsbeelden blijkt dat Marco tegen twaalf uur xe2x80x99s nachts daar vertrok, de volgende dag in het begin van de middag kregen kamermeisjes de schrik van hun leven toen ze de deur van de hotelkamer opendeden en de doodgeschoten Kelly aantroffen.

Mercuretilburg3webDat drugsverslaafde Marco wanhopig op zoek was naar geld en al erg afgegleden was, blijkt volgens bronnen in het Brabantse uit de diefstal die hij op 11 juni 2008 heeft gepleegd bij de gokhal waar hij werkte. Drie dagen daarvoor zou hij eerst vermomd en met een bivakmuts over het hoofd bij de woning van een collega hebben aangebeld, om die te gijzelen. De collega zag dat de gemaskerde man een vuurwapen wilde trekken en wist de deur dicht te gooien. Vermoedelijk probeerde Marco de sleutel van de gokhal in handen te krijgen. Dat werd duidelijk toen hij twee dagen erin slaagde de gokhal xe2x80x99s nachts binnen te dringen met een nagemaakte sleutel en de kluis leeg te roven, waarna hij met de noorderzon vertrok. Hij reisde niet met zijn auto, vermoedelijk met de trein. De hele zomer bleef hij buiten schot en doordat hij zijn haar had laten groeien en een baard liet staan, herkende bijna niemand hem. In november gaf hij zichzelf aan bij de politie. Hij hoefde maar xc3xa9xc3xa9n dag op het politiebureau door te brengen, alleen voor de diefstal van 50.000 euro uit de kluis van de gokhal. Het proces hierover moet nog beginnen.

Kellybalmaakerscafe2web

In het Bredase doen geruchten de ronde dat de diefstal uit de kluis te maken had met Kelly: Marco zou met het geld de relatie met haar xe2x80x98bekostigenxe2x80x99 en haar proberen te paaien met dure cadeaus. Of speelde er iets anders? Kelly dreef het cafetaria aanvankelijk met een ex-vriend. Nadat de relatie was bexc3xabindigd, ging Kelly alleen verder. Had ze geld nodig om de zaak voort te kunnen zetten en had Marco zich wellicht aangeboden als nieuwe financier of investeerder? Op die manier was hij in elk geval verzekerd van haar aandacht en nabijheid. Volgens haar vrienden was Kelly wellicht wat te goed van vertrouwen en heeft ze de werkelijke bedoelingen van Marco niet meteen onderkend. Maar in de periode voor haar dood zou ze daar achter zijn gekomen, ze maakte een nerveuze en gespannen indruk, dat was eigenlijk niks voor haar. Achteraf is het vermoeden dat het iets te maken had met de druk die Marco op haar uitoefende.

De familie van Marco weet niets over dit soort achtergronden en dat geldt ook voor de familie van het slachtoffer, waar het onbegrip en de verslagenheid groot is. Kelly had op de laatste avond van haar leven bij haar ouders thuis in Made gegeten. Toen ze daar was vertrokken is er nog telefonisch contact geweest met haar vader. Op de een of andere manier was wel doorgekomen dat er iets niet in de haak was. Kelly had gezegd dat ze een afspraak had, maar niet waar
en met wie. Een gesprek om de relatie xe2x80″ zakelijk of persoonlijk xe2x80″ met Marco definitief te bexc3xabindigen? Haar vader maakte zich ongerust en belde haar. Maar volgens Kelly was alles in orde. Daarna konden ze haar niet meer bereiken.

De volgende morgen probeerden de ouders haar weer telefonisch te bereiken. Toen dat niet lukte en ze ook niet in het cafetaria was, deden ze aangifte van vermissing: ze kenden hun dochter goed genoeg om te weten dat ze nooit zomaar weg zou blijven. Ze hadden gruwelijk gelijk: ongeveer op dat moment werd Kelly dood aangetroffen in de hotelkamer.

Kellybalmaakers2webNa de moord op Kelly liep Marco het hotel uit naar het dicht bijzijnde treinstation, waar hij een taxi zou hebben genomen. Zijn auto liet hij achter in Tilburg. Vermoed werd dat hij was afgereisd naar het zuiden, vooral in Noord-Italixc3xab kent hij goed de weg, maar kennelijk is hij niet verder gekomen dan Duitsland. Nadat de politie zijn foto had verspreid, werd het lastiger ongezien te blijven. Met zijn familie heeft hij na het gebeurde geen contact meer gehad. In Baarle en Breda staat Marco bekend als iemand die het geweld niet schuwt, vooral niet als hij gedronken heeft of anderszins onder invloed is. Hij hoorde jaren lang bij de harde kern van NAC-supporters, maar dat hij een moord zou plegen, dat had niemand achter hem gezocht. Bij justitie was hij ook alleen bekend vanwege kleine delicten.

Aanvulling:

In oktober 2009 wordt bekend dat Marco een (mislukte) poging tot zelfmoord heeft gedaan in zijn cel.

No Responses to “De moord op Kelly Balmaakers”

 1. Sander October 13, 2009 at 10:28 pm #

  tjonge tjonge tjonge, klopt weer eens niets van, geen 50000 gestolen maar verduisterd, en Kelly werkte bij de komeet en was zeker niet de eigenaar, en verder klopter ook niets van dit verhaal.
  wel mooi dat de eis tegen k..je de Kok levenslang is, en jammer dat we hem niet mogen ophangen,

 2. uitgeslapen October 27, 2009 at 11:23 am #

  Deze man had al veel eerder vele vergrijpen op z’n kerfstok.
  Echter, het CDA zag geen aanleiding de wetten te veranderen en de straffen te verzwaren, dus deze man moest onmiddellijk vrijgelaten worden.
  De laatste 5 jaren heeft het CDA de straffen voor dergelijke kriminelen versoepeld. Dat deze man geen strobreed in de weg werd gelegd, kwam hem goed uit.
  Beste CDA-stemmertjes, ga de volgende keer maar weer rustig op het CDA stemmen. Dan worden de straffen stelselmatig versoepeld, zodat er in de toekomst nog veel meer slachtoffers zullen vallen.
  Maar kom dan hier niet kankeren.
  Jullie hebben het allemaal zelf zo gewild.

 3. ed October 27, 2009 at 4:20 pm #

  Het blijft speculeren maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat hij haar ‘onder bedreiging met een vuurwapen’ op de hotelkamer heeft weten te krijgen. Dan lijkt een relatie me toch wat meer voor de hand liggen, “wat moet een mooie meid van 20 met een man van 40 met 3 kinderen”? tja, wie kan er in het hoofd van vrouwen kijken? Seriemoordenaar ‘The serpent’ 63 jaar oud is in zijn cel in Nepal vorig jaar getrouwd met een bloedmooie Nepalese van 20 en ik zie wel meer mooie vrouwen met ouwe lelijke kerels, dus ja, het kan. Het is niet ongewoon dat vrouwen op ‘heel foute’ mannen vallen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: