Donderdag 30 juli: Politievrienden & Peter R. over Deventer

30 Jul

Paultriepelsweb1_31

"Ik woon in Harderwijk, een middelgrote provincieplaats. Ik werk in de maatschappelijke opvang. En begin dit jaar had ik de politie nodig."

Nee, ik ben niet van baan veranderd, deze reactie kwam binnen op het stukje over ‘Rosmalens Blauw’, de wat eigenzinnige opvatting over hulpvaardigheid door onze politievrienden.

"Ik was vrij en ik zag een man in een vuilcontainer een slaapplaats zoeken. Het vroor, en er is in Harderwijk een goede opvang voor daklozen. Ik dacht, ik fiets even langs het politiebureau, dan kan de politie deze dakloze man naar de opvang brengen. Want als de politie een dakloze man op straat vindt dan is er voor deze man een plek in de opvang, voor anderen is er een soort wachtlijst. Ik kom bij het politiebureau, en de verlichting is overal gedempt, behalve een raampje achter aan het gebouw. Ik bel aan, en krijg een telefoniste aan de lijn. Er is niemand aanwezig. De enige twee agenten die in Harderwijk ‘s avonds na zeven uur werken waren op patrouille met de enige politie-auto die op dat moment in dienst was.

Het is erg ontluisterend om te vernemen dat een middelgrote stad ‘s avonds en ‘s nachts geen politie meer heeft. Misschien moeten de agenten voor hun vrijwel nutteloze kantoorwerk gewoon secretaresses krijgen die hen van hun tijdrovende taken verlossen waardoor men zich kan richten op belangrijker zaken. Overigens, telefoneren met de politie is een crime."

Het verhaal meldt niet hoe het met de dakloze is afgelopen. Zou hij het die nacht nog warm hebben gekregen?

                                                           *

SemihatelegraafWaarom deden de media zo weinig aan de moord op het Turkse meisje Semiha? De moeder vertelde dat ze Peter R. de Vries een brief had geschreven, "maar hij heeft mij ook niet geholpen." Feitelijk klopt dit misschien, maar het is wat kort door de bocht. Ik heb er gisteren even contact over gehad met Peter de Vries, het is zxc3xb3 gegaan:

"Ik ben daar inderdaad vrij lang mee bezig geweest, met name in 2004 en 2005. Ik ben toen benaderd door de advocaat van de familie mr. U. Ugur uit Almelo. Hij vroeg mij namens de familie wat aan de zaak te doen en daar zag ik heel veel in. Samen met de advocaat hebben we geprobeerd het dossier los te krijgen, omdat het – 13 jaar na de moord – natuurlijk wel noodzakelijk was om te zien wat de politie wel en niet allemaal had gedaan. Justitie stelde zich echter weigerachtig op en wilde geen documentatie geven. Overigens benadrukte de advocaat in zijn eerste mail aan ons dat de moeder vanwege haar baan bij het consulaat in Deventer zeer terughoudend met publiciteit moest omgaan!

Vervolgens is het Landelijk Team Kindermoorden met de zaak aan de slag gegaan. Ik heb ook daar de vinger aan de pols gehouden, maar toen was men (justitie) helemaal niet meer in voor publiciteit en overdracht van stukken, te meer omdat ook Opsporing Verzocht werd ingeschakeld. Ik heb toen wel gehoord dat er op de nachtjapon een goed DNA-spoor was gevonden en dat dit in de databank werd opgenomen, hopend op een match.

Door gebrek aan feitelijke stukken, een moeder die gereserveerd met de pers moest omgaan en het feit dat het LTK er mee bezig was, heb ik toen – tegen mijn zin – pas op de plaats gemaakt, want ik had heel graag aan deze zaak gewerkt."

Aldus Peter de Vries.

No Responses to “Donderdag 30 juli: Politievrienden & Peter R. over Deventer”

 1. ed July 30, 2009 at 6:50 am #

  Interessante reactie van de Vries. Wat mij een beetje verbaast is dat hoewel deze mevrouw op het consulaat in Deventer werkte (dat zal het turkse consulaat zijn) ze (zegt) weinig gehoor gekregen te hebben bij de politie. Er zal op het consulaat toch wel iemand geweest zijn die een telefoontje kon plegen naa de politie. Het is weliswaar niet zoals het hoort, maar meestal doet de politie iets meer haar best bij mensen die verbonden zijn aan een consulaat/ambassade.
  Hoewel ik niet altijd geloof wat Peter R zegt en ik zeker geen fan ben van de man, ben ik hier geneigd aan zijn versie van het verhaal wat meer waarde te hechten dan aan de “Peter de Vries hielp niet” versie van de moeder. Dat gezegd hebbende is het natuurlijk zo dat je niemand toewenst een kind te verliezen en dat wie er ook gelijk heeft, je alleen maar mededogen voor de moeder kunt hebben. Laten we hopen dat deze zaak snel opgelost wordt en dat het niet zo’n poppekast wordt als het proces tegen Ron P. die op een gelijksoortige manier tegen de lamp liep.

 2. williem uit harderwijk July 30, 2009 at 9:23 am #

  De criminaliteit in harderwijk is erg laag.
  Harderwijk valt onder district ermelo die daar s,avonds samen met de rijkspolitie de boel in de gaten houden.
  Ik ken het nog uit me dienst tijd en weet dat het daar meer dan veilig was op straat.
  Wilt hij nou reclame maken voor zijn winkel of aandacht want iedereen weet dat.

 3. peter July 30, 2009 at 11:41 am #

  Heel raar dat Peter R de V de advocaat als van het mannelijke geslacht beschrijft, mr. Ugur mag da misschien door sommigen als manwijf worden gekwalificeed, ze is toch echt van het vrouwelijke geslacht.

 4. Henk July 30, 2009 at 6:48 pm #

  Nee, dit bericht was echt de moeite waard zeg..over die dakloze. De beste man fietst even bij de politie langs of ze de dakloze even naar de opvang willen brengen.

  Uiteraard een echte politietaak en ook echt iets voor een site over misdaad.

 5. gerrit July 30, 2009 at 9:09 pm #

  komkommertijd?

 6. Alex July 31, 2009 at 10:18 am #

  Ik suggereerde al in mijn eerste reactie,.. dat ik niet kon geloven dat Peter R de Vries alsmede jij al hemelaal niet,.. om etniciteit geen aandacht aan een zaak zou besteden. Ik noem vrouwelijke advocaten trouwens in zijn algemeenheid ook vaak advocaat. Dat heeft echt niet te maken dat ze een jurk dragen met bef.

 7. De directiesecretaresse August 2, 2009 at 11:00 am #

  En bedankt!!
  ‘Secreatresses die het NUTTELOZE werk van agenten kunnen overnemen’. Hmmmmm, zeker geen idee wat het werk van een ECHTE secretaresse inhoud, vriend?? En dan bedoel ik niet de eeuwig ‘lollige’ opmerkingen over de ‘diensten’ naar haar baas toe, gaaaaaap! Gewoon wat meer respect zoals ik dat ook voor jouw sociaal bewogen baan heb en iets genuanceerder met je woorden omgaan de volgende keer, okxc3xa9?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: