Woensdag 29 juli: Waarom deden 'wij' niets aan Semiha?

29 Jul

Semihatelegraaf"De politie liet mij fotoxe2x80x99s zien om de schuldigen te vinden. Tussen deze fotoxe2x80x99s was er een van een overbuurman, waarvan ik later hoorde dat hij G. de Boer heette. Wij kenden de man alleen van het gedag zeggen tegen elkaar. De politie vertelde mij dat deze man een flink strafblad had. De politie wist dat hij graag met kinderen omging en in zijn huis werden films met kinderporno gevonden. Deze man was al vaker aangehouden vanwege zijn contacten met kinderen en hij werd gearresteerd omdat hij verdacht werd van de moord op mijn dochter. Later werd hij vrijgelaten door de officier van justitie J.C. Buttinger  vanwege gebrek aan bewijs.xe2x80x9d

De Stentor verwijst in een bericht over de nu opgeloste moord uit 1991 naar de Turkse site Dxc3x9cNYA waar een interview met de moeder van Semiha op staat. Ik kan er natuurlijk Geert de B. van maken, maar dat lijkt me wat hypocriet. Het interview met Aysun Metin is uit maart 2009, het gaat er voor een groot deel over waarom de Nederlandse media zo weinig aandacht voor deze zaak hebben gehad. Alleen omdat het een Turks slachtoffer was? Het steekt inderdaad schril af bij andere kindermoorden, met Nederlandse kinderen. Hoe komt dat? Als de moeder mij had benaderd had ik er zeker onderzoek naar gedaan, maar ik kende de zaak niet, er komen nu wat flarden van herinneringen naar boven: gaslucht, meisje alleen thuis.

Semiha1

Ik wil gerust de hand in eigen boezem steken en mijzelf kwalijk nemen dat ik hier niets mee heb gedaan. De moeder zegt dat ze Peter R. de Vries ook heeft benaderd, maar dat die er ook niets mee heeft gedaan. Wat in elk geval opvalt is dat er nergens een foto van Semiha of van haar moeder te zien was. Daar heb ik alle respect voor: ik kan me heel goed voorstellen dat je daarvoor kiest. Maar het maakt het voor de media wel een stuk lastiger er aandacht aan te besteden. Er staat er nu xc3xa9xc3xa9n in in de Telegraaf, het is de eerste en de enige die ik heb gezien.

"Er is niet veel belangstelling meer. Moeder Aysun Metin is vaak bij de politie geweest om ervoor te zorgen dat de dader van de moord op haar dochter in de gevangenis zou komen en zij heeft ook brieven gestuurd naar verschillende instanties, maar zij vindt dat de politie haar geen informatie geeft en zegt het volgende: xe2x80x9cDe politie heeft mij naar aanleiding van het autopsie-rapport verteld dat mijn dochter gewurgd is. Maar er werd niets over aanranding gezegd. Onze buurman, die verdacht werd van de moord op mijn dochter is later vrijgelaten en daarna verdwenen. Hij is verhuisd naar een ander adres. Er is mij daarna ook nooit verteld wat er met hem gebeurd is. Ik heb een brief geschreven naar de instantie genaamd Doeland en kreeg het antwoord dat ze later contact zouden opnemen wat nooit  is gebeurd. Ik was radeloos. Ik heb zelfs een brief geschreven aan Peter R. de Vries, maar hij heeft mij ook niet geholpen.xe2x80x9d   

RomymarVerder zegt zij: xe2x80x9cIk zou liegen als ik zeg dat ik niet jaloers was op de berichtgeving die er was over de dingen die de moeders van Marijke van Dijk en Marion van Buuren hebben gezegd en over de arrestatie van de Nederlandse Danny Bruns, die een Turkse jongen heeft doodgereden met een motorfiets in Alanya. Ik heb veel bewondering voor de houding van de media ten opzichte van het onrecht wat er plaats vond. Maar waarom wordt niet iedereen op dezelfde manier benaderd en geholpen?

Ik ben ook een moeder.

Mijn pijn gaat ook niet over. Waarom helpt niemand mij? Ik lees de kranten ook altijd. Moorden die jaren geleden gepleegd zijn worden opnieuw uitgezocht en de daders worden gepakt. Als moeder vraag ik aan de Nederlandse media en aan justitie: xe2x80x9cOnderneemt u alstublieft actie om de moordenaar van mijn dochter te vinden en te bestraffen.xe2x80x9d

De lokale pers heeft 11 jaar geleden ook aandacht besteed aan deze vreselijke moord. Maar de berichten van de lokale pers waren niet groter dan twee of drie kolommen. Was de houding van de Nederlandse media hetzelfde geweest mijn dochter een Nederlandse zou zijn? Media hoort geen onderscheid te maken tussen afkomst van mensen. Ik ben ook een moeder. Mijn dochter en ik verdienen evenveel aandacht als de Nederlandse slachtoffers en hun nabestaanden.

Ik hoop dat de Nederlandse media na het horen van mijn noodkreet eindelijk de zaak onder de aandacht zal brengen.  Het idee dat de moordenaar van mijn dochter nog steeds ongestraft rondloopt maakt mij helemaal gek. Ik zal tot mijn laatste adem alles doen om haar moordenaar achter de tralies te krijgen.xe2x80x9d

Gelukkig lijkt dat laatste nu te zijn gebeurd. Waarbij het een geluk is dat Geert niet meer dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. Eigenlijk was daar het wachten op: dan had men zxc3xa9ker DNA mogen afnemen (als ze hem al zouden hebben getraceerd). Wat het nut is van een cold-case-onderzoek als je van de enige serieuze verdachte niet eens DNA mag afnemen ontgaat mij. Als ik rechercheur was had ik wel gezorgd dat ik wat spuug had afgenomen ("Kopje koffie Geert?").

Als ik probeer na te gaan waar het met de Nederlandse misdaadjournalisten verkeerd is gegaan, vraag ik me af of de moeder toen al Nederlands sprak en bereid was de Nederlandse pers te woord te staan. En als ze dat niet zo is, waarom ze dan niet een van de vele Turks sprekende journalisten heeft benaderd. Maar ze heeft wel een punt. Zijn er nog meer van zulke ‘zaken’?

No Responses to “Woensdag 29 juli: Waarom deden 'wij' niets aan Semiha?”

 1. Joopie July 29, 2009 at 10:38 am #

  Hoe erg ik het ook vind, maar 18 jaar geleden was Peter R de Vries nog niet op tv met een programma. Waren pc’s nog niet in die mate voorhanden als nu dus moesten brieven met de hand geschreven of getyped worden. Was er nog geen internet en dus een stuk minder informatie te vinden.

  Ik snap haar frustraties, maar je moet het ook in de tijd plaatsen en ook begrip opbrengen voor zowel verslaggevers als politiemensen dat deze niet altijd voor elke zaak massaal aandacht hebben. Hoe cru ook, maar zo werkt het nou eenmaal.

  En als de meoder perse wilde weten waar die meneer heen was gegaan dan had ze dat via het gemeentehuis en andere instanties echt wel boven water gekregen. Dan zijn we ook gelijk bij het feit waarom de “autochtone” zaken wel meer aandacht kregen, namelijk omdat die actiever waren in hun zaak en/of beter de weg wisten in de ambtelijke bureaucratie.

  Direct weer met het vingertje wijzen en het gooien op discriminatie. Ik denk dat de ouders van de Nederlandse vermoorde kinderen ook echt wel net zo veel afwijzigingen en non-antwoorden hebben gekregen. En ik zou anderzijds ook wel eens willen zien hoe actief, communicatief en vasthoudend de Turkse politie zo’n zaak opgepakt had als het een (Nederlands) kind in Turkije betrof.

  De opmerking “Als ik rechercheur was had ik wel gezorgd dat ik wat spuug had afgenomen (“Kopje koffie Geert?”)” vind ik kant noch wal raken. En dan als hett uitkomt bij de rechtbank vrijspraak vanwege niet correct verkregen bewijs ?

 2. augusto July 29, 2009 at 11:39 am #

  Bij sommige zeer religieuze moslims zijn fotoxc2xb4s verboden

 3. Alex July 29, 2009 at 11:56 am #

  Met alle bewondering voor je opstelling als journalist, maar ik denk echt dat het niets te maken heeft met etniciteit het kan te maken hebben met tactische zaken, dat er geen dader meer gezocht moest worden alleen voldoende bewijs. De lezing van het rechercheteam zou daarom naar mijn mening belangrijk zijn en die van Peter R de Vries die naar mijn mening zeker niet naar etniciteit kijkt. En dat ‘ kopje koffie ‘ dat hoeft je het CID niet meer te leren, laten dat heus doen wat ze al niet meer doen wat wij niet weten. Onderschat ze niet. Maar niet alle bewijs mag of kan worden gebruikt al zullen ze het zeker op zeker proberen te gebruiken.

 4. leila July 29, 2009 at 12:08 pm #

  Er zijn zeer zeker meer van dit soort zaken.

  Helaas word er vaak door instanties, politie eenheden etc de conclusie getrokken dat als er een meisje van marokkaanse of turkse komaf vermist word dat ze dan wel uitgehuwelijkt moet zijn in het land van herkomst en niet meer terugkomt. En dat de ouders dit als smoesje gebruiken om de daad te verbergen.

  Zo gebeurd het dus dat er geen aandacht word besteed aan een zaak en het allemaal vertraagd.

  Erg jammer en erg frustrerend voor familieleden die wanhopig zijn.

  Groet,

  Leila

 5. ed July 29, 2009 at 1:40 pm #

  in 1991 was het medialandschap nog heel anders.de commercieele omroep was nog in opkomst en de houding van de landelijke media voor dingen die in de provincie speelden was enigzins ongeinteresseerd.
  door de betere berichtgeving in regionale media,de komst van diverse regiovensters en natuurlijk sites en logs op internet worden deze zaken nu vaak wel sneller opgepakt.
  heeft niets met discriminatie te maken,veel zaken uit het brabantse werden in die jaren onterecht ook niet opgepakt.

 6. dogan July 30, 2009 at 1:40 pm #

  Turkse politie neemt buitenlandse zaken hoog op, maar dat heeft andere redenen. Ik geloof ook niet dat men nalatig is omdat het turks meisje betreft.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: