Vrijdag 24 juli: Dutroux; "Die gaat niet eten" & Karst-gekte

24 Jul

Jessicadouglas1webDe bekendste misdadiger van Belgixc3xab en omstreken krijgt straf, althans, volgens La Derniere Heure mag Marc Dutroux voorlopig niet deelnemen aan gezamenlijke activiteiten in de gevangenis van Nijvel, vanwege zijn gedrag en de haat die andere gevangenen tegen hem koesteren. Hij mag niet langer deelnemen aan groepsactiviteiten en mag alleen op bepaalde momenten alleen op de binnenplaats of naar de sportzaal. Ook zijn briefwisselingen, telefoongesprekken en bezoeken zijn aan speciale regels onderworpen."

Wat is het nieuws? De enige journalist die er de afgelopen tien jaar in is geslaagd contact met Dutroux te krijgen is Jessica Villerius, voor haar documentaire ‘Wortels van het kwaad’. Ze kreeg een brief van hem en ze sprak hem telefonisch, maar dat had heel wat voeten in de aarde. Dutroux en deelnemen aan groepsactiviteiten? Ik denk dat mensen die de situatie kennen daar een beetje om moeten lachen.

Op de foto links is Jessica op bezoek bij Douglas De Coninck in Brussel, journalist van De Morgen, die zich ook zeer in Dutroux verdiepte, maar een wat ander spoor volgde. Morgen gaan we het eens over hem hebben (maar niet over Dutroux).

JessicaanorexiaHoewel Jessica de misdaad een warm hart toedraagt (mag je dat zo zeggen?) doet ze ook wel eens wat anders. Vorige week werd haar documentaire ‘Vel over probleem’ uitgezonden, over anorexia. Het meest indringende portret dat tot nu toe over dit onderwerp is gemaakt, met bloedstollende verhalen van de slachtoffers. De wanhoop van de ouders: "Die gaat niet eten."

Ik geloof dat ik voorlopig geen Mars meer door mijn keel krijg. Niet dat ik die anders eet, hooguit een heel kleintje, maar de weerzin van het broodmagere meisje dat die hele dikke Mars naar binnen moest zien te werken was erg aanschouwelijk.

Bij de KRO kwamen ongelooflijk veel reacties binnen. Wat ik nog wel wilde weten was of de ouders van het meisje dat overleden is omdat ze naar ‘de verkeerde kliniek’ (in Leeuwarden) was gebracht, nog actie hebben ondernomen. Een aanklacht ingediend, of zoiets. Ze hebben dat kind daar gewoon dood laten gaan.

Ik ben niet speciaal vxc3xb3xc3xb3r schadevergoedingen, maar als er al advocaten zijn die zich sterk maken voor kijkers die trauma’s hebben opgelopen door het kijken naar een filmpje over de actie van Karst T. in Apeldoorn…

No Responses to “Vrijdag 24 juli: Dutroux; "Die gaat niet eten" & Karst-gekte”

 1. Alice July 24, 2009 at 9:15 am #

  Als je met de muis over de zwartwit foto van Jessica gaat, staat er: jessicaanorexia.
  Kennelijk is de foto zo opgeslagen. Ik wilde het maar even gezegd hebben. Ik vond het vreemd, vandaar

  Beste Alice,

  Nooit met muizen over foto’s gaan. Maar zo heb ik ‘m inderdaad opgeslagen.

  Hendrik Jan

 2. Bericht July 24, 2009 at 1:51 pm #

  HJK,

  Voor de ‘kijkers van het filmpje”?? Zo traumatisch was het (zelf willen) kijken naar een filmpje over de actie Karst dat het te vergelijken is met een trauma/leed n.a.v. van je gruwelijk vermoordde kind? Schemert hier hoon door van je kant?
  Vergelijk het anders met de directe nabestaanden van de slachtoffers van Kars. Dat is tenminste gruwelijk en niet kicken geweest. Of met ooggetuigen. Een soortgelijke regeling bestaat nl. voor mensen die ooggetuige zijn van een moord of een ongeluk.
  Overigens, de schadevergoeding voor het trauma/leed van de moeder van Nadia is vastgesteld op 10.000 euro. Exorbitant niet waar?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: