Criminelen in de watten, slachtoffers in de kou

23 Jul

Frankvanardenneweb

Update 11.00 uur:

Hadden wij het eerder deze week niet over de Raptus-zaak? Zeker wel. xe2x80x9cDe kans is groot dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk wordt verklaard,xe2x80x9d meldde advocaat Frank van Ardenne. Wat hij verwachtte – en hoopte – is uitgekomen: het Openbaar Ministerie is niet ontvankelijk verklaard. Het gaat over een al jaren slepende rechtszaak tegen elf xe2x80x9cvermeendexe2x80x9d Chinese mensensmokkelaars. Het Openbaar Ministerie had gelogen over een belangrijke getuige.

Wat ik me ineens afvraag: gisteren hadden we het over een overval op een coffeeshop in Hoensbroek, waarbij de eigenaar een pink werd afgeknipt. Daarin werd als opdrachtgever Peter (ook wel Piet) genoemd. Als leider van de Raptus-bende – die zich ook hebben beziggehouden met afpersing, drugshandel en verboden wapenbezit – wordt de 54-jarige xe2x80x98Peter uit Eindhovenxe2x80x99 genoemd. Zou ‘t dezelfde zijn?

                                                                *

Voor de ‘gewone burger’ is het de wereld op z’n kop: nabestaanden van slachtoffers kunnen fluiten naar toegekende claims (zie het onderstaande stuk over Pascal F.), criminelen ontspringen de dans. En dan krijgt in Limburg Peter C.( 48) uit Heerlen een schadevergoeding van 19.540 euro omdat hij 68 dagen onterecht heeft vastgezeten op verdenking van de moord op vijf prostituees. "C. kreeg de hoge schadevergoeding vanwege de indringende manier waarop de politie de verdachte verhoorde over de gruwelijke moorden. De politie was er zeker van dat C. de moorden had gepleegd."

Moniquejacobse1vinderweb_2Hij zat al in de gevangenis voor een poging tot moord op een prostituee in 1992 in Valkenburg. De rechercheurs noemden hem tijdens verhoren de xe2x80x98Wurger van Heerlenxe2x80x99 en een xe2x80x98grote psychopaatxe2x80x99 en lieten hem foto’s zien van de slachtoffers zoals die zijn aangetroffen.

Toevallig werd ik deze week nog met hem geconfronteerd, middels ‘een schim uit het verleden’. Peter C. werd ook verdacht van de moord op het Heul-meisje, dat in 1975 op een parkeerplaats aan de A12 bij Maarsbergen werd gevonden.

Lange tijd is gedacht dat het om de in die periode spoorloos verdwenen Monique Jacobse ging, maar die bleek nog springlevend: een paar jaar geleden meldde ze zich, ze woonde in de Verenigde Staten en had niet in de gaten gehad dat haar familie al dertig jaar naar haar op zoek was. De afgelopen weken kreeg ik signalen dat ze wel een interview wilde geven, ik heb daarover contact met haar gehad, maar ze heeft de voorkeur gegeven aan Loes Leeman van Tros Vermist. Wat niet zo onlogisch is: Loes had al tien jaar contact met haar zus Marion en heeft ook al veel vaker contact gehad met Monique. We zullen het in de gaten houden.

De identiteit van het echte Heulmeisje is nog steeds niet bekend. Peter C. kwam voor de moord in beeld omdat hij in die tijd in een internaat verbleef op enkele honderden meters van de parkeersplaats.

De schadevergoeding voor het te harde verhoor komt wel wat wrang over. Ik citeer mijzelf uit een reportage:

"Peter C. wordt door de hoertjes van Heerlen omschreven als een soort Frankenstein, een beer van een vent, bijna twee meter lang. Een man met twee gezichten. Hij houdt van kitscherige sieraden, hij is een langharige verslaafde dealer die tippelaarsters zijn huis inlokt en met brallende stem roept dat hij Jezus is. Hij heeft dan al een hele geschiedenis achter zich: op zxe2x80x99n vijftiende zit hij in een internaat in Maarsbergen. De rest van zijn leven zit hij haast net zo vaak in de bajes als erbuiten. Diefstal, overvallen met geweld en mishandeling van vrouwen lopen als een rode draad over zijn kerfstok. In 2004 wordt hij opgepakt voor overvallen op dameskappers. Standaard wordt er dna afgenomen en dan volgt er een match met een verkrachting en poging tot moord op een prostituee in Valkenburg in 1992. Hij wordt hierover ondervraagd. Hij beweert dat ze hem met een besmette injectienaald had bedreigd, maar volgens haar had hij tijdens de verkrachting tegen haar gezegd: xe2x80x98Veel meisjes sterven onschuldig. Ik heb deze dag uitgekozen dat met jou hetzelfde gaat gebeuren als met die meisjes. Ik moet jou ombrengen. Ik ga jou vermoorden.xe2x80x99 Op wonderbaarlijke wijze wist ze te ontkomen, maar vanaf dat moment is de politie met man en macht gaan jagen op deze huiveringwekkende figuur."

C. is voor die zaak uit 1992 veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: