Maandag 13 juli: Angels & Stones

13 Jul

Altamontweb_2Er zijn de laatste tijd wat boeken verschenen over de motorclub die ons allen na aan het hart ligt. xe2x80x98Helse Engelenxe2x80x99 van William Marsden en Julian Sher, xe2x80x98Gevallen Engelxe2x80x99 van John van den Heuvel en Bert Huisjes en nu ook xe2x80x98Hellxe2x80x99s Angelxe2x80x99 van Sonny Barger uit Phoenix, geboren in 1938, een van oervaders van de motorclub.

Het is een stoer verhaal over onaangepaste mannen die graag knokken. Je moet ervan houden, het is niet mijn kopje thee, maar wel interessant. Bijvoorbeeld het hoofdstuk over de moord in Altamont, tijdens het optreden van de Rolling Stones, in 1969, waar de Hellxe2x80x99s Angels de beveiliging verzorgden. Sonny was erbij, hij ergerde zich meteen al aan de Stones in hun xe2x80x98nuffige kledingxe2x80x99 die zich gedroegen als een stel kleine kinderen.

xe2x80x9cNadat de bands uit het voorprogramma klaar waren, wachtten de Stones urenlang tot het donker werd, het publiek werd boos. xe2x80x9cHet leek wel of Mick en zijn egoxe2x80x99s wachtten tot het publiek opgewonden genoeg was (xe2x80xa6) Toen het aardedonker was kregen de Hellxe2x80x99s Angels en ik opdracht om de Rolling Stones naar het podium te begeleiden. Ik weigerde. Ik vond het niks dat ze zo lang hadden gewacht. Ik zag het niet meer voor me dat de Hellxe2x80x99s Angels bodyguard moesten spelen voor een stel verwijfde types met gladde praatjes. Toen ze eindelijk naar buiten kwamen vond ik hun optreden ook niet deugen. Ze hadden hun doel bereikt. Het publiek was razend en toen begon de waanzin.xe2x80x9d

Sonnybarger1web_2

Het podium was veel te laag, slechts anderhalve meter, en er was amper afscherming, het was bijna onmogelijk de fans xe2x80″ bijna allemaal zwaar onder de drugs xe2x80″ bij de muzikanten weg te houden. Toen een dik topless meisje op het podium klom en de Angels haar er op een nette manier probeerden vanaf te halen, zei Keith Richards tegen Sonny: xe2x80x9cJe hebt toch geen drie of vier grote Hellxe2x80x99s Angels nodig om dat grietje van het podium af te krijgen?xe2x80x9d Sonny gaf haar een schop tegen haar hoofd en zei tegen Richards: xe2x80x9cZo beter?xe2x80x9d Vervolgens riep Richards tegen het publiek dat ze eerst rustig moesten worden, anders speelden ze niet verder. Sonny Barger: xe2x80x9cIk stond naast hem, duwde mijn pistool tegen zijn zij en zei dat hij gitaar moest gaan spelen of anders dood was. Hij speelde of zijn leven ervan afhing.xe2x80x9d

Sonnybarger2web_2

Sonny heeft zelf de steekpartij van Meredith Hunter niet gezien, maar hij had Hunter zelf wel gezien. Terwijl de Stones xe2x80x98Under my thumbxe2x80x99 speelden rende Hunter met een groot zwart geweer op het podium af. De Angels pakten het geweer af, er viel een schot. xe2x80x9cHet enige wat ik weet is dat Hunter op het podium stond en eraf was geslagen; en er klonk ergens een schot. Toen werd hij neergestoken. Hij stond vlak bij het podium toen wij hem tegenhielden. Tegen de tijd dat ik ter plaatse was, was Hunter al neergestoken. We tilden hem op en droegen hem over aan de ziekenbroeders.xe2x80x9d

Nadien voelde Sonny zich niet echt geraakt door wat er bij het concert was gebeurd: xe2x80x9cHet was een gewone dag uit het leven van een Hellxe2x80x99s Angel.xe2x80x9d

SonnybargerboekwebHij sluit dit hoofdstuk af met: xe2x80x9cAltamont was dan misschien een ramp voor de hippies, voor de Hellxe2x80x99s Angels was er niets nieuws onder de zon. Een heleboel burgers hebben daardoor een hekel aan ons gekregen, maar de meeste hippies, journalisten en liberalen vonden ons toch al niks. Als het erop aankomt op het juiste moment bij de juiste mensen in het gevlij te komen, doen de Hellxe2x80x99s Angels niet mee. Wat mij betreft, met de jaren zeventig voor de deur was ik op weg naar ruige tijden waarbij vergeleken Altamont een picknick van de kerk leek.xe2x80x9d

Aldus het boek van Sonny, in Nederland uitgegeven bij Just Publishers. De foto’s komen ook uit het boek. Boven het popconcert in Altamant, rechts Sonny in 1957 nadat hij voor het eerst is gearresteerd voor rijden onder invloed, links op zijn motorfiets.

No Responses to “Maandag 13 juli: Angels & Stones”

 1. Piet P. July 13, 2009 at 11:26 am #

  Stoer verhaal van die Sonny,klopt niks van maar klinkt goed.Dat hele akkefietje is op film,en meneer barger staat toch echt aan de andere kant van het podium,niks geen pistool in de zij van Keith Richards.Die zwarte man met zijn pistool(geen geweer)kwam helemaal niet in de buurt van het podium maar had het op de angels gemunt die voor het podium stonden.Barger stond toen rechts op het podium.In de film “gimme shelter”kan je het allemaal zelf zien.

 2. Jacqueline July 13, 2009 at 9:26 pm #

  @Piet P

  Volgens mij heeft het voor Sonny Barger geen nut om te liegen. Maar goed jij zal het wel beter weten.

  Rolling Stones Altmont 1969

  Vanaf 6.00 minuten zie je die dikke naakte dame naderen. Als die song van de Rolling Stones is beeindigd volgt wat Sonny Barger verteld…….

  Hier de man in een groen pak met een wapen, niet zo’n kleintje ook

  Hier iets over Hunter

 3. Piet P. July 14, 2009 at 6:04 pm #

  Sonny Barger is iemand met een grote mond,die niet in zijn eerste leugen of overdrijving is gestikt.Hij is geen oprichter van en al helemaal geen originele hells angel,maar gewoon een vervelende amerikaan met praatjes.

  Over de echte hells angels bestaat nog een film bij deze een plaatje ervan.

  PS Jacquiline zie de film gimme shelter nou maar,zegt veel meer dan wat losse you tube beelden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: