De liquidatie van Tonnie van Maurik

29 Jun

Tonnyvanmaurik2webVerslag uit de Bunker van donderdag 9 en vrijdag 10 september 2009.

Het gaat om een liquidatie uit 1993, bij wat tegenwoordig het Mercure-hotel heet. Als je vanuit Utrecht Amsterdam binnenrijdt rechts van de weg. Slachtoffer: Tonnie (Tonny) van Maurik, sportschoolhouder op de Wallen. Vermoedelijke opdrachtgever: Pinny S., prostituee in de Stoofsteeg. Uitvoerders: Jesse Remmers en Moppie R. Hulpjes: Nan-Paul de B. en Freek S. Motief: Pinny werd afgeperst en mishandeld door Van Maurik.

Als je de zijlijntjes weglaat, lijkt het allemaal zo klaar als een klontje. Jesse en Moppie werden kort na de moord al aangehouden, maar toen kwam het bewijs niet rond en gingen ze vrijuit. In 2007 werd de zaak opgerakeld door de verklaringen van Peter La Serpe, die van alles had gehoord van Jesse en ook het nodige wist over de liquidatie van Van Maurik.

De rol van Pinny was ook duidelijk: ze had eerst een paar anderen gevraagd (Geurt Roos en Rick L.), maar dat was op niks uitgelopen. Moppie kende ze goed, die woonde af en toe bij haar op de woonboot, en Moppie was goed bevriend met Jesse Remmers. Op de avond van de moord belde Pinny met Tonnie, voor een afspraak bij het Altea Hotel (nu dus: Mercure). Terwijl Tonnie buiten stond te wachten, werd hij van dichtbij neergeschoten door twee mannen, die door twee getuigen werden gezien. Een taxichauffeur zag het voor zijn ogen gebeuren en een hotelmedewerker zag het vanaf de eerste etage. De jeugdige medewerker werd later die avond klemgereden en met vuurwapens bedreigd.

Tonnyvanmaurik2daderwebBehalve het feit dat Pinny op de fatale avond de afspraak met Tonnie van Maurik had gemaakt, bleek haar betrokkenheid ook nog uit iets anders. Op 24 april, vijf dagen na de moord, maakte ze een afspraak met Tonnie van Eumen, iemand die ze goed kende van de Wallen. Ze spraken elkaar in een motel in Breukelen. Van Eumen vertelde later aan een vriend dat hij een afspraak had met xe2x80x9cdat maffa wijf dat achter de moord op Van Maurik zat.xe2x80x9d

(foto boven: compositietekening van een van de daders. Dit zou Jesse Remmers moeten zijn)

Wat ze van hem wilde, werd hem niet duidelijk, maar hij had helemaal geen zin zich ermee te bemoeien. Ze zou hebben xe2x80x9cwat jankerigxe2x80x9d hebben gezegd: xe2x80x9cZo heb ik het ook niet gewild.xe2x80x9d In het milieu ging iedereen die van de hoed en de rand wist uit van dit scenario. Er is een getuige die in Spanje van Henk Rommy alias de zwarte cobra had gehoord dat xe2x80x9cJesse en Moppie achter de liquidatie van Van Maurik zaten.xe2x80x9d Niettemin slaagde justitie er niet in het bewijs rond te krijgen.

Naar aanleiding van de verklaringen van La Serpe werden in augustus 2008 twee nieuwe verdachten aangehouden: Nan-Paul de Boer en Freek S. Ze zouden hand- en spandiensten hebben verricht bij de liquidatie. Hun rol was niet helemaal duidelijk, maar ze hadden wel wat uit te leggen. Zo kwam door nieuw onderzoek vast te staan dat er op de plaats delict een sigarettenpeuk was gevonden van Nan-Paul de Boer. De peuk was er direct al, maar pas in 2008 was de dna-techniek zo ver gevorderd dat met een waarschijnlijkheidsgraad van xc3xa9xc3xa9n op de miljard kon worden vastgesteld at de peuk afkomstig was van De B.

Tonnyvanmaurikdader2webOp 15 december 2007 moest Nan-Paul zich voor het eerst melden op het politiebureau, om te worden gehoord over zijn betrokkenheid bij de zaak. De uitnodiging hiervoor had hem overdag bereikt, kennelijk had hij die pas xe2x80x99s avonds laat onder ogen gekregen, toen belde hij om xc3xa9xc3xa9n uur xe2x80x99s nachts in paniek met Paulien, de vriendin van Jesse. Hij had het over een xe2x80x9cfucking kutzooixe2x80x9d waar hij doodziek van was. Hij was dringend op zoek naar het telefoonnummer van Reggie, de broer van Jesse. Paulien zou haar best doen.

(foto rechts: compositietekening van dader 2. Dit zou dan Moppie R. moeten zijn, maar daar lijkt dit helemaal niet op. Is dit dan Jesse en de tekening boven Moppie?)

Tijdens de zitting op donderdag 11 september 2009 hield rechter mr. Lauwaars hem voor dat een xe2x80x9ceen vrij heavy gesprekxe2x80x9d was dat duidde op xe2x80x9cacute nood.xe2x80x9d Nan-Paul: xe2x80x9cDat is uw conclusie, daar geef ik geen antwoord op.xe2x80x9d

In augustus 2008 werden Nan-Paul en Freek S. pas daadwerkelijk aangehouden. Bij die gelegenheid werd er huiszoeking gedaan en toen vond de recherche bij hem thuis in de prullenbak op de slaapkamer een paar briefjes met wat aantekeningen. Op xc3xa9xc3xa9n ervan stond: xe2x80x9cFuck you, life is too tough for mexe2x80x9d. De suggestie was dat hij het leven niet meer zag zitten, omdat hij vervolgd zou worden voor die liquidatie. Het andere briefje bevatte allerlei aantekeningen die erop duidden dat hij geen uitweg meer zag, radeloos was en wroeging had. Het leek of hij voor zichzelf of met iemand anders had zitten filosoferen over de mogelijkheid informant te worden. Het ging om termen als: helft van de straf uitzitten: zes jaar. Getuigenbeschermingsprogramma, nieuwe identiteit, 1500 euro, Equador, Brazilixc3xab, kwijtschelding van kleine misstappen. Hij leek te zinspelen op wat hij te bieden had: daderinformatie, reden en opdrachtgever. En overwegingen om eventueel wel mee te werken: xe2x80x9cNooit betaaldxe2x80x9d en xe2x80x9cWat hebben ze ooit voor mij gedaan?xe2x80x9d Maar tegenover de rechter gaf Nan-Paul geen sjoege: xe2x80x9cIk heb geen contact gehad met de CIExe2x80x9d en voor de rest beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Zijn advocaat voerde aan dat niet vaststaat dat het briefje van zijn clixc3xabnt was.

TonnyvanmaurikautowebNan-Paul is overigens een neef van Jesse. Kroongetuige Peter La Serpe verklaarde dat Jesse hem had gevraagd xe2x80x9ceen neefje te helpen bij een gewetensprobleemxe2x80x9d.

Pinny S. werd doorgezaagd over haar relatie met Tonnie van Maurik, die problematisch was gexc3xabindigd. Hij zou de deur van haar peeskamertje op de Wallen hebben geramd, hij had al haar spaargeld er door heen gejaagd, bedreigde en mishandelde haar en perste haar af. Er speelde ook een onduidelijk verhaal met waardepapieren die bij haar waren gevonden en die Tonnie van iemand had gekocht voor een paar duizend gulden, maar die 30 miljoen waard waren als ze verzilverd zouden worden. Dat verzilveren bleek nogal tegen te vallen, in werkelijkheid was er waarschijnlijk geen enkele kans dat dit ooit zou lukken.

Wel werd duidelijk dat Pinny sowieso nogal xe2x80x98problematische relatiesxe2x80x99 had met mannen, waarbij de factor geld een hoofdrol speelde. Zo had ze iemand verteld dat ze zwanger van hem was en dat ze een dochter van hem had gekregen (xe2x80x98Pommelientjexe2x80x99) waarvoor hij moest dokke
n. De dochter bleek bij nader inzien in het geheel niet te bestaan.

De advocaat van Pinny voerde aan dat zijn clixc3xabnte zich gegriefd voelt door dit soort uitlatingen en dat ze wel een psychologisch onderzoek wil. xe2x80x9cAls men vindt dat ik zo raar in elkaar zit, wil ik daar wel aan meewerken.xe2x80x9d

Laserpe1portretwebTot zover mijn bevindingen van donderdagmiddag. Vrijdag was ik er niet, kroongetuige La Serpe wel en onze nieuwe correspondente was aanwezig voor een verslag. Ze had nog even met Freek S. en NanPaul de B. gepraat, beide mannen zijn allang weer vrij, xe2x80x9cze maakten nog even een grapje en verlieten samen het gebouw.xe2x80x9d

Ik vat haar verslag een beetje samen omdat er anders veel doublures in staan met het voorgaande. xe2x80x9cLa Serpe was veel aan het woord. Hij verklaarde dat Jesse hem had verteld dat Tonnie zijn xe2x80x98eerste manxe2x80x99 was in zijn carrixc3xa8re als hitman. Freek S. was die dag zijn chauffeur geweest. Freek was erg gespannen en bang geweest tijdens de rit. Jesse zelf was heel koel op Van Maurik afgelopen en had hem neergeschoten met een UZI. Toen de voorzitter vroeg of La Serpe zeker wist dat het om een UZI ging, zei hij dat het allemaal zo lang geleden was dat hij het allemaal niet meer zo goed weet. Waarop de voorzitter verklaarde dat Van Maurik inderdaad met een uzi om het leven was gebracht en dat La Serpe dat al eerder had verklaard.

Over de bij de liquidatie gebruikte auto kwam naar voren dat La Serpe dit nu een combo noemde, terwijl hij het in eerdere verklaringen over een bestelbus had gehad. La Serpe verklaarde dat hij niet zo veel verstand heeft van autoxe2x80x99s en dat hij nu op de naam combo is gekomen omdat hij die naam in eerdere zaken was tegen gekomen. Wel wist hij zeker dat Jesse hem had verteld dat hij koel op Van Maurik was afgelopen en de klus had geklaard.  La Serpe ging ervan uit dat dit Jessexe2x80x99s eerste moord was, omdat Jesse dit zo aan hem had verteld.

Vervolgens werd het wat onduidelijk: volgens La Serpe was Jesse ook betrokken geweest bij de zogenaamde barbecuemoorden (die later nog aan de orde komen), maar daar zou hij niet hebben geschoten. Ook vertelde La Serpe dat hij op een gegeven moment samen met Freek S. in Friesland (waar La Serpe toen woonde) in de auto zat en dat Freek hem in vertrouwen had verteld dat hij uit die kring wilde stappen: het werd hem te moeilijk, en de druk werd hem te zwaar. Met het kringetje bedoelde hij de groep rond Jesse en Moppie.

Volgens La Serpe waren Jesse en Moppie xe2x80x98de uitvoerdersxe2x80x99 van Henk Rommy, maar hij twijfelde eraan of Rommy opdrachtgever was geweest voor de moord op Van Maurik. Hij kan zich wel herinneren dat Rommy ooit 150.000 gulden aan Jesse had betaald, maar Jesse had hem nooit verteld dat dit voor de moord op Van Maurik was. Over een motief voor de moord weet hij niets.

Tonnyvanmaurik1_2

Onze correspondente, voor het eerst geconfronteerd met La Serpe, schrijft dan: xe2x80x9cWat me verder opviel was de intellectualiteit van deze man. Hoe dom kun je zijn? Eigenlijk kun je hem niet peilen. Eerst weet hij een heleboel dingen zeker, later twijfelt hij erover. Uit onderzoeken van justitie blijkt dat veel dingen later toch niet zo blijken te zijn zoals ze eerder aan hem in vertrouwen zijn verteld. Hij kan zich heel veel niet meer herinneren, maar hij zegt wel elke keer dat hij achter al zijn eerdere verklaringen staat. Hoe betrouwbaar zijn de verklaringen van deze man eigenlijk nog? Ik heb zo mijn twijfels bij de vele twijfels die hij zelf al heeft. Ook de rechters, de officieren en de advocaten zijn nieuwsgierig waar alle twijfel nu ineens vandaan komt. Daar zegt La Serpe op dat hij daar geen antwoord op heeft en niet omdat hij iets niet wil zeggen maar het gewoon niet weet.xe2x80x9d

Een opmerkelijk incident was dat Jesse even heel onverwacht iets zei toen een van de advocaten zijn naam verkeerd uitspraak: het moet zijn Jessie. La Serpe had het overigens steeds over xe2x80x98Jesxe2x80x99. Aan het slot van de ochtendzitting zei Jesse tegen de voorzitter dat het een beetje dom was om vragen te stellen aan La Serpe, xe2x80x9comdat wij beiden weten dat het hele verhaal niet waar is.xe2x80x9d

Bij de middagsessie hoefde La Serpe niet te komen, op 22 september is er een vervolg waarbij hij wel aanwezig zal zijn.

No Responses to “De liquidatie van Tonnie van Maurik”

 1. Jason September 13, 2009 at 3:04 pm #

  ”Vervolgens werd het wat onduidelijk”.
  Is het xc3xbcberhaupt al eens duidelijk geweest dan met La Serpe of zijn verklaringen?!
  ”Wat me verder opviel was de intellectualiteit van deze man. Hoe dom kun je zijn?”. Hij is niet dom. De vraag moet, denk ik, zijn; Hoe kun je zo dom/in staat zijn jezelf zo dom te presenteren? Hij manipuleert en draait op zxc3xb3’n manier dat ie er straks zelf niet meer uitkomt, als het niet al zover is.
  Wat betreft die details over bijv. de auto of het wapen; beschrijf dan gewoon hoe het ding eruit ziet. Als je niet weet of het een bestel of een combo is, zeg dan gewoon dat het ding een motorkap heeft en een laadruimte met een achterklep. Of een auto die op een klein busje lijkt, dus een ”platte” voorkant heeft, eventueel met schuifdeuren of twee openslaande deuren. Hoe moeilijk kan het zijn?!

  De Gebroeders Grimm zijn er nxc3xadks bij.

 2. Jay September 14, 2009 at 2:55 pm #

  Je kunt er idd je vraagtekens bij zetten. Waar ik nog meer vraagtekens bijzet is dat de verdachten zwijgen in alle talen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: