Doopceeltje lichten in Zutphen

18 Jun

Ronaldp1webUpdate 14.00 uur:

De Puttense moordzaak blijft voor verrassingen zorgen. Hedenochtend werd het doopceel gelicht van Ron P., verdachte van de moord op Christel Ambrosius in januari 1994. Zelden zo’n doopceel meegemaakt. Meestal komt het bespreken van de ‘persoonlijke omstandigheden’ neer op wat flarden uit psychiatrische rapporten, maar in Zutphen ging de rechter voluit. En Ron P. zat maar stoxc3xafcijns voor zich uit te kijken. Hij zei niks, maar wat moet je ook zeggen? Ik ga een en ander uitwerken en dan zie ik nog wel even hoe dat loopt, of ik het hier publiceer of elders.

In de loop van de middag komen er in elk geval alvast wat fragmenten.

Ik was al een tijdje niet meer bij de zittingen in Zutphen geweest, de stemming peilend vielen mij twee dingen op: dat er journalisten zijn die aan het twijfelen slaan door het gedoe rond het dna (anderen juist niet) en dat deskundige Richard Eikelenboom geen sterke indruk maakt. Morgen komt hij weer aan de beurt.

De misverstanden over dna-sporen van een ‘onbekend persoon’, waar vorige week veel over te doen was, worden in de wandelgangen op zijn conto geschreven. Hij zou een foutje hebben gemaakt en bij het verdoezelen daarvan hadden andere deskundigen verkeerde conclusies getrokken. Zoiets.

En ik had nog even een gesprekje met de Rotterdamse oud-hoofdcommissaris Jan Blaauw, die niet blij was met een verhaal van mij in Panorama, over de zaak Grishaver (het meisje van de Euromast). De vader van Anoeska had een klacht tegen hem ingediend, volgens Blaauw was die bij de Raad voor de Journalistiek volledig weerlegd en had ik daar in de reportage niet of niet voldoende melding van gemaakt. Ik zal het nakijken.

No Responses to “Doopceeltje lichten in Zutphen”

 1. willem 3 June 18, 2009 at 2:29 pm #

  Heer Eikelenboom heeft wel meer desastreuze fouten gemaakt in zijn hang naar stardom, hou het toch maar op DOM.

 2. Mia June 19, 2009 at 8:33 am #

  “De misverstanden over dna-sporen van een ‘onbekend persoon’, waar vorige week veel over te doen was, worden in de wandelgangen op zijn conto geschreven. Hij zou een foutje hebben gemaakt en bij het verdoezelen daarvan hadden andere deskundigen verkeerde conclusies getrokken. Zoiets”.

  Eerst zien, dan geloven!

 3. david June 21, 2009 at 8:28 am #

  Hendrik Jan,

  Beschouw jij deze zaak al als een opgeloste zaak ?

  Beste David,

  Inderdaad. Exc3xa9n en xc3xa9xc3xa9n is twee. In onderstaand stuk staat overigens een ernstige fout: alsof commissaris Blaauw suggereert dat Christel’s broer erbij is geweest. Ik heb dat boek overigens niet gelezen, maar ik kan me niet voorstellen dat het er echt staat.

  Hendrik Jan

  Vonnis in Puttense moordzaak niet eerder dan in het najaar
  door Roy Touker. vrijdag 19 juni 2009 | 19:26

  ZUTPHEN/PUTTEN – Aanvullende wensen van aanklager en advocaat en het uitvoerig horen van getuigen-deskundigen zijn er de oorzaak van dat de Zutphense rechtbank pas in het najaar een oordeel kan vellen in de Puttense moordzaak.

  Ron P., verdacht van de verkrachting van en moord op de Puttense stewardess Christel Ambrosius, verneemt op vrijdag 9 oktober het vonnis. Deze en volgende maand ruimt de rechtbank nog drie dagen in voor het horen van (sporen)deskundigen. De moeder van Christel legt op 8 juli of 26 augustus een nabestaandenverklaring af. Op die laatste dag komt officier van justitie Judith Frxc3xb6berg met haar strafeis, terwijl advocaat Ruud van Boom vrijdag 4 september zijn pleidooi afsteekt. Een week later mogen beiden op elkaar reageren en krijgt verdachte Ron P. de mogelijkheid voor het laatste woord. Op vrijdag 25 september wordt het onderzoek officieel afgesloten. Twee weken later volgt het vonnis.

  Dag twaalf ging vrijdag op aan het opnieuw horen van sporendeskundige Richard Eikelenboom van het in Hulshorst gevestigde IFS. Na het vragenvuur van advocaat Van Boom bleek dat er bij het Nederlands Forensisch Instituut nogal wat sporen zijn kwijtgeraakt dan wel vernietigd. Zo zijn profielen anders dan van verdachte, slachtoffer en haar broer vernietigd bij het staatslaboratorium. Envelopjes met vuil van onder de nagels van het slachtoffer bleken leeg te zijn. Daarnaast bleek na gerichte vragen van de strafpleiter aan voormalig NFI-medewerker Eikelenboom dat zijn onderzoeksrapport van 2002 door zijn superieur was afgezwakt. Eerder deze week bleek al dat Eikelenbooms vaststelling dat de sleeptheorie een onzinnige was door zijn chef was geschrapt. Andere conclusies van de oud-NFI’er die een paar jaar geleden voor zichzelf begon, werden eveneens verwijderd dan wel afgezwakt. In 2002, toen de onterecht veroordeelden Puttenaren Herman du Bois en Wilco Viets na een herzieningsproces werden vrijgesproken, ging het NFI er vanuit dat het op Christel gevonden spermaspoor een daderspoor is. Het staatslab ging er bovendien vanuit dat de dader een bekende geweest moet zijn van het slachtoffer. Op de plaats delict zijn namelijk geen sporen van een worsteling aangetroffen. Commissaris Jan Blauw kwam in zijn boek ‘De Puttense moordzaak’ met het scenario van een uit de hand gelopen seksmisdrijf, waarbij behalve Christels broer ook een derde persoon betrokken was. Op het lichaam van de stewardess zijn ook sporen van een onbekende aangetroffen.

  Omdat er nogal wat sporen kwijt dan wel vernietigd zijn is nieuw onderzoek veelal niet mogelijk. Dat sterkte advocaat Van Boom vrijdag in zijn eerder geventileerde mening dat de Puttense moordzaak nooit zal worden opgelost.

  Uit het nagelvuil is destijds een volledig DNA-profiel van verdachte Ron P. gehaald. Openbaar Ministerie en deskundige Eikelenboom gaan er vanuit dat celmateriaal van P. onder de nagels van Christel terechtkwam toen ze verkracht en vermoord werd. De sporendeskundige moest zich beroepen op de onderzoeksresultaten van 1994. Voor Van Boom reden om op te merken: “Het blijft dus speculeren, want u heeft de sporenmonsters niet.” Eerder tijdens het proces meldde Van Boom dat celmateriaal van zijn clixc3xabnt ook na wilde seks onder de nagels van Christel kan zijn terechtgekomen. Dat past in het scenario dat Ron P. op vrijwillige basis seks met haar had. Hij claimt een geheime seksrelatie met haar te hebben gehad. De avond voor haar dood op 9 januari 1994 stelt P. voor de laatste keer seks met haar te hebben gehad. De ‘echte moordenaar’ zou bij de verkrachting P.’s sperma naar buiten hebben gesleept. Dat laatste zou dan de aanwezigheid van het volledig met P. matchende spermaspoor verklaren.

  Het verhoor van deskundige Richard Eikelenboom wordt maandag 29 juni voortgezet. Eerder al – komende woensdag – komen andere deskundigen aan bod.

 4. Mia June 29, 2009 at 8:20 am #

  Volgens de Leidse FLDO-onderzoeker Peter de Knijff is in het ‘beenspoor’ en in een schaamhaar dna van een onbekende man aangetroffen. Dna-deskundige Richard Eikelenboom van IFS stelt echter dat het niet gaat om een onbekend profiel maar om een mengprofiel van dna van Christel en Ronald P.

  De wereldvermaarde dna-deskundige gaat daarbij zelfs zover dat hij De Knijff beschuldigt van manipulatie van het dna-profiel. Saillant is dat De Knijff zegt niet meer te beschikken over de ruwe data van het door hem gepresenteerde profiel, waardoor geen controle meer mogelijk is.

  De Knijff verklaarde afgelopen week dat die gegevens “verloren gingen bij een computercrash” bij het FLDO. Volgens de accreditatievoorschriften hoort van zulke rapportages een back-up te worden gemaakt.

  Bron: Telegraaf 29 juni 2009

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: