Vrijdag 29 mei: Liegt de aspergekweekster?

29 May

SomerenjanssenBij praatprogramma’s gaat het niet om de presentatoren, maar om de gasten. Knevel & Van den Brink hadden de goedgebekte aspergekweekster Josxc3xa9 Janssen uit Someren weer uit haar Limburgse stal gehaald. Voor de kijker is het moeilijk vast te stellen wie er precies gelijk heeft, ze kan in elk geval overtuigend overbrengen dat de bureaucratie haar parten speelt.’Ze vertelde ook dat ze uitsluitend is opgepakt – xc3xa9xc3xa9n nacht cel – omdat ze had gevraagd of ze het huiszoekingsbevel mocht zien. Wat niet mocht, omdat het er niet was. Dan pleeg je een overtreding, je mag je niet verzetten tegen het gezag.

Nu gebeuren er op dit punt wel vaker vreemde dingen. Ik ken meer verhalen van mensen die huiszoeking krijgen waarbij het niet bepaald volgens de regels gaat. Je moet al heel goed weten hoe het werkt, er wordt nogal eens binnengetreden op oneigenlijke gronden, maar dat is lastig te bewijzen als je niet de gelegenheid krijgt het bevel goed door te lezen en er ook geen kopie van krijgt. Ik dacht nog even: zal Peter de Vries, die naast haar zat, er geen kritische vraag over stellen, maar die hield zich op de vlakte. Als het waar is was mevrouw Janssen beweert is het een grof schandaal. Zoiets had eigenlijk in een voorgesprek aan de orde moeten zijn gekomen, wederhoor wordt in zulke dingen toch node gemist.

No Responses to “Vrijdag 29 mei: Liegt de aspergekweekster?”

 1. Marina May 29, 2009 at 11:58 am #

  Als er geen huiszoekingsbevel getoond kan worden dan is een zoeking onrechtmatig en lijkt het mij verstandig als verdachte daar geen toestemming voor te geven.
  Volgens mij is de verdachte dan ook niet in overtreding.

 2. jan May 29, 2009 at 2:02 pm #

  Brabantse stal

 3. moi May 29, 2009 at 9:40 pm #

  Er bestaat in Nederland geen “huiszoekingsbevel”. Wel een bevel tot binnentreden. En dat kan zijn ter aanhouding of voor een doorzoeking. Is het zelfde papiertje alleen ingevuld waarom men naar binnen wil.
  Het bevel tot huiszoeking (niet iets op schrift om aan een verdachte te tonen) wordt gegeven door een (hulp)officier van justitie of een Rechter Commissaris (ligt aan het feit/geval en of de komst van OvJ/RC wel of niet kan worden afgewacht.

  Beste Moi,

  Ik begrijp hieruit dat als onze overheid het nodig vindt je woning te doorzoeken, je niet hoeft te weten waarvoor en dat je ook geen schriftelijk bewijs van de toestemming mag zien?

  Hendrik Jan

 4. Coyoteface May 30, 2009 at 12:50 am #

  Wat ik ontzettend mis in deze discussie is de simpele economische gedachte dat wanneer een bedrijf onder de gegeven omstandigheden – waaronder de wet waar een ieder zich aan houden – niet levensvatbaar (meer) is, je ermee moet stoppen.

  En wat betreft huiszoekingen: tja, beetje hetzelfde als legitimatie. Men laat het zien en voor je het weet staan ze al binnen. Een meer overzichtelijke procedure zou inderdaad wenselijk zijn. Niet iedereen woont samen mijn zijn of haar advocaat in 1 huis.

 5. moi May 31, 2009 at 2:38 am #

  jammer HJ dat je mijn reactie over het niet bestaan van een “huiszoekingsbevel” niet hebt geplaatst!!
  Of het moet je zijn ontgaan? Anders was dat mijn laatste
  VrGr

  Beste Moi,

  Ik had hem wel gezien en er ook iets bij geschreven, maar in zo’n geval is de procedure ‘publiceren’ anders, zie nu dat hij per ongeluk nog op ‘ongepubliceerd’ stond.

  Hendrik Jan

 6. moi May 31, 2009 at 10:35 pm #

  Beste HJ

  Het zij je vergeven 🙂

  Het klopt inderdaad dat als onze overheid het nodig vindt je woning te doorzoeken, je niet hoeft te weten waarvoor en dat je ook geen schriftelijk bewijs van de toestemming krijgt te zien.
  Alleen een machting tot binnentreden wordt getoond (naast de legitimatie) en verteld dat er een doorzoeking ter inbeslagneming plaats gaat vinden.

  De schriftelijke bescheiden die tot de (toestemming voor) doorzoeking hebben geleid komen in het (eind)dossier (het zgn BOB-dossier oftewel dossier Bijzondere OpsporingsBevoegdheden)

 7. moi May 31, 2009 at 10:37 pm #

  Overigens bestaat de term “huiszoeking” niet meer (heb me eerder ook verschreven sorry) maar is het een “doorzoeking” die op allelei plaatsen plaats kan vonden – ook niet woningen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: