'Moord' in Staphorst

29 May

Zondagavond is in IJhorst – gemeente Staphorst – de negenjarige Robin Olijhoek doodgereden door een 34-jarige plaatsgenoot die een Trekkerslepfestijn had bezocht en dronken in zijn jeep was gestapt. "Met man en macht zouden vrijwilligers van dat evenement geprobeerd hebben de drinkende man van het rijden af te houden, uiteindelijk zonder succes. ‘De man is zo glad als een aal,’ liet een gexc3xabmotioneerde vrijwilliger gisteren weten. ‘Met vijf man hebben we om de auto gestaan, we wilden een taxi bellen, probeerden zijn sleutels af te pakken maar in een onbewaakt ogenblik was de vogel toch gevlogen.’" Meldt de Stentor.

Robin stond met zijn skelter langs de kant van de weg naar luchtballons te kijken, de jeeprijder was waarschijnlijk aan het bellen en raakte van de weg. Hij reed door en kon pas later worden achterhaald.

"Inwoners van IJhorst omschrijven de huidige verdachte als een xe2x80x98aparte kerelxe2x80x99, niet vies van drank en drugs. Dat de man een verleden heeft als drankrijder doet het bloed bij de IJhorster bevolking extra koken. ‘Hij heeft lak aan alles en iedereen en gaat zo opnieuw in de fout,’ aldus aanwezigen. ‘Mocht de man vandaag vrij worden gelaten, al is het maar voor een poosje, dan gaat hij de grens over en zie je hem nooit meer terug.’

De vraag is hoe dit straks juridisch wordt gekwalificeerd. In vergelijkbare zaken heeft een officier van justitie wel eens geprobeerd ‘moord’ ten laste te leggen: iemand die willens en wetens zo’n risico neemt handelt dan ‘met voorbedachte rade’. In de veroordeling houdt het meestal geen stand.

Robin was een neefje van iemand aan wie ik op deze site aandacht heb besteed, de in 2002 op de Filipipijnen spoorloos verdwenen Klaas Bisschop (tegelijk met twee Zeeuwse vrienden). 

No Responses to “'Moord' in Staphorst”

 1. chris May 29, 2009 at 11:30 am #

  HJK: Ik kan me niet herinneren dat justitie in vergelijkbare gevallen ooit voor moord is gegaan. Voor zover ik weet heeft justitie wel eens een poging gedaan om in vergelijkbare gevallen voor doodslag te gaan(zie Porsche arrest http://www.xs4all.nl/~jclmavg/opzet_schuld_in_het_verkeerv2.pdf).

  Voor moord heb je natuurlijk een soort van bewust voornemen nodig (om een ander te doden) en ook nog eens de mogelijkheid om je gedrag rustig te overwegen en alsnog op je schreden terug te keren. Dat lijkt hier wel erg lastig.

  Ik moet wel zeggen dat dit zeer schrijnende voorbeeld het verschil tussen schuld (als in verkeersongelukken/roekeloos rijden) en opzet (als in moord/doodslag) heel erg klein maakt.

 2. 123 May 29, 2009 at 2:22 pm #

  robin zat niet op een skelter, hij stond op de oprit
  de bestuurder was niet aan het bellen, die was aan het slingeren doordat hij teveel gedronken had

 3. Gerrit May 29, 2009 at 3:17 pm #

  Ben ik in de war? Het lijkt of je een hele thread hebt verwijderd. Daar waar het ging om Maria M. Valse aangiftes en dergelijke. Ik kan er helemaal niets van terug vinden.

 4. Gert May 29, 2009 at 4:37 pm #

  @ 123,

  Hij zat inderdaad niet op een skelter, maar had zijn skeelers in de hand toen hij in de berm stond te kijken naar passerende luchtballonnen. Aldus De Stentor.

 5. Geeske Hof June 2, 2009 at 8:33 am #

  Onze Afira is verleden jaar op 13 juli 2008 door een dronken 20 jarige Duitse automobilist van het leven beroofd toen ze op het fietspad fietste. De dronken man vloog met een gang van 80 km per uur uit de bocht en kwam op het fietspad terecht en lanceerde onze dochter en haar vriendin die daar net fietsten. Afira lag 30 meter verder in het weiland en is daar overleden aan haar ernstige verwondingen. Haar vriendin mankeerde gelukkig niets. De dader is doorgereden en kwam later terug omdat hij op een doodlopende weg richting strand reed. Terug komend reed hij op omstanders in die hem probeerden te laten stoppen. Hij is hem toen gesmeerd en is met 140 km over het eiland gaan crossen om de politie af te schudden. Bij Den Burg is hij gepakt met 540 ugl in zijn bloed waar 88 ugl toegestaan is. Hij is veroordeeld tot 5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en 8 jaar rijontzegging. De rechter achtte bewezen dat het onvoorwaardelijk doodslag was, doorrijden na een ongeluk, roekeloos rijgedrag, enz. De rechter nam het hem zeer kwalijk dat hij zijn verantwoordelijkheden niet nam. Hij reed namelijk de hele middag al rond en heeft diverse keren de mogelijkheid gehad de auto te laten staan.
  Onvoorwaardelijke doodslag is nog niet vaak bewezen bij een ongeluk met drank.
  Meestal is het dood door schuld. Zie http://www.afirahof.nl

 6. geeske hof June 2, 2009 at 11:53 am #

  Sorry, het is voorwaardelijke doodslag en geen onvoorwaardelijk doodslag. Dit omdat hij niet van plan was Afira aan te rijden, maar wel omdat hij diverse keren de auto heeft gepakt en is gaan rijden. Hij wist dat dit kon gaan gebeuren.
  Ik wil de ouders van Robin heel veel sterkte, kracht en wijsheid toewensen in de tijd die nog komen gaat. Wij willen een vuist maken tegen alcohol in het verkeer en hopen dat de ouders van Robin dit ook willen doen. Het moet toch een keer stoppen deze onschuldige slachtoffers. Ons leven en gezin is erg beschadigd en wij moeten hiermee verder leven en dat is ontzettend moeilijk.

  fam. Hof, Wieringerwerf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: