Politie op hol met AA & film Heinekenontvoering

28 May

AmbertalertUpdate 18.25 uur:

De SGP, onze meest conservatieve politieke partij, bemoeit zich ineens met een modern communicatiemiddel: Amber Alert. Ze willen dat het gratis wordt. Prima idee, goed dat ook vanuit die hoek de moderne tijd oprukt, maar met dat Amber Alert zelf is wel iets aan de hand. Toen ik gisteren vertrok voor een kortstondig verblijf elders, met wat minder computerbereik, speelde net de vermissing van Katja Leendertz in Ede. Op het eerste gezicht verontrustend, zeker als je weet dat niet zo lang geleden ook een meisje zomaar van straat werd geplukt en een nacht doorbracht op een camping bij twee potentixc3xable kindermisbruikers. Dat schijnt relatief goed te zijn afgelopen, hoewel de officier van justitie ‘verkrachting’ ten laste wil leggen. Dat moet waarschijnlijk vooral politiek-juridisch worden gezien, de gebruikelijke bizarre overdrijving als het gezonde volksgevoel in het geding is.

Als een meisje zomaar van straat wordt geplukt moet er onmiddellijk actie worden ondernomen, maar ook als na tien minuten al bekend is dat er een echtscheiding in het geding is en de vader het kind waarschijnlijk heeft ontvoerd? Mag natuurlijk niet, maar dat is niet te vergelijken met zaken waarbij een willekeurig persoon een kind rooft. Ambert Alert is niet voor echtscheidingsdrama’s. Deze actie lijkt volkomen misplaatst, onnodige paniekzaaierij. Schril, als je ziet hoe in zaken waar het wel nodig is juist te lang wordt gewacht.

Inmiddels is bekend dat Katja met haar vader in het buitenland zit.

                                                   *

HeinekendodererwebDe Heinekenontvoering is nooit lang uit het nieuws, links- of rechtsom komt het altijd wel weer ergens ter sprake. Deze week het nieuws dat IdtV werkt aan een film. De vijf miljoen euro kostende film is gebaseerd op openbare bronnen zoals krantenartikelen en op eigen research. Het wordt geen feitelijke reconstructie van de ontvoering, maar de film is wel geinspireerd op de gebeurtenis en op de groep toenmalige ontvoerders. Kees van Beijnum schrijft het scenario.

Hier zal het laatste woord nog niet over gezegd zijn. Het lijkt mij onmogelijk een goede film te maken zonder gebruik te maken van de gegevens uit het boek van Peter R. de Vries. Die heeft – voorzover ik mij herinner – nooit toestemming gegeven voor verfilming, maar wat precies de reden was weet ik niet meer. Dacht dat Cor van Hout of andere betrokkenen er bezwaar tegen maakten. Of Freddy Heineken zelf. Ik kan me niet voorstellen dat die bezwaren inmiddels zijn verdwenen.

No Responses to “Politie op hol met AA & film Heinekenontvoering”

 1. Jacques Smits May 28, 2009 at 8:13 pm #

  HJ, wat lees ik nu?

  “Als een meisje zomaar van straat wordt geplukt moet er onmiddellijk actie worden ondernomen, maar ook als na tien minuten al bekend is dat er een echtscheiding in het geding is en de vader het kind waarschijnlijk heeft ontvoerd? Mag natuurlijk niet, maar dat is niet te vergelijken met zaken waarbij een willekeurig persoon een kind rooft. Ambert Alert is niet voor echtscheidingsdrama’s. Deze actie lijkt volkomen misplaatst, onnodige paniekzaaierij. Schril, als je ziet hoe in zaken waar het wel nodig is juist te lang wordt gewacht.”

  Ga in een hoekje zitten en ga je heeeeel erg diep schamen, wat een uitspraak van een weldenkend en volwassen mens.

  Ik hoop dat jij nooit geconfronteerd zal worden met een parentale kinderontvoering (strafbaar ingevolge Sr. 279)

  Denk eens aan het kind dat zomaar uit haar/zijn veilige omgeving wordt weggerukt door een gefrustreerde ouder.

  Ontvoering c.q. onttrekking aan het ouderlijk gezag is en blijft een ontvoering (in de volksmond), men mag hier geen enkel verschil maken omdat de rechten van het kind hier beschadigd worden.

  Denk hier eens heel diep over na HJ.

  Beste Jacques,

  Het is prima dat er actie wordt ondernomen als een kind door een ouder wordt ontvoerd, maar een sms-alert vind ik zwaar overdone, dat hoef je maar drie keer in zo’n geval te doen en er reageert niemand meer.

  Hendrik Jan

 2. ome Joop May 28, 2009 at 8:54 pm #

  Sorry hoor, maar zo af en toe kan ik jouw gedachtengang m.b.t. politieinzet niet meer volgen. In het geval Zwijndrecht was het bizar dat de politie niet ingreep en nu er sprake is van de ontvoering van een jong kind door haar vader, die in een echtscheiding lijkt te verkeren, vindt je de politieinzet overdreven.
  Gezien de trieste voorbeelden van de laatste jaren van door relatieproblemen geplaagde ouders die in wanhoop tot vreselijke dingen in staat bleken lijkt mij deze inzet meer dan welkom.

  Bxc3xa9ste Ome Joop!
  Zie antwoord onder vorige reactie.

  Hendrik Jan

 3. Jacques Smits May 28, 2009 at 9:48 pm #

  HJ,

  Voor de rechtenbescherming van een onschuldig kind mag geen enkel middel onbenut blijven.

  Weet jij wel hoeveel NEDERLANDSE kinderen er gedwongen in een vreemd land verblijven na een parentale ontvoering?

  Weet jij wel hoeveel geestelijke schade er bij zo een onschuldig kind wordt aangedaan?

  HJ, verdien je eerst eens verder in deze materie voordat je ook maar xc3xa9xc3xa9n uitspraak over zaken als deze doet.

 4. Luke May 28, 2009 at 10:51 pm #

  Bij mijn weten heeft Peter R de Vries bepaalde rechten van het boek of mogelijk de rechten van de persoon Cor van Hout in zijn bezit, vandaar dat het boek niet als basis voor de film kan fungeren…..

 5. mohari May 28, 2009 at 11:20 pm #

  jackie de ego tripper wil het niet begrijpen?

 6. Milan May 28, 2009 at 11:40 pm #

  Moeder en vaders, gelukkig hebben we Jacques Smits to the (international) rescue! Nu kunnen jullie weer veilig slapen…

 7. moi May 29, 2009 at 2:22 am #

  HJ

  Ook ik kan jouw reactie niet plaatsen. Volgens mij werd nml dat alert gegeven op het moment dat nog helemaal niet bekend was dat het de vader betrof. Het lijkt me dat een dergelijke inzet m.n. zin heeft direct na de ontdekking. Men weet dan dus nog niet wie-wat-waar-waarom.
  Ik he zoiets van: bij twijfel altijd doen!! Beter 10 x teveel dan een keer te weinig

 8. Cmmtgnmn May 29, 2009 at 8:20 am #

  Ik kan me wel in HJ’s gedachtengang inzake politie-inzet vinden; mij valt bv ook op dat de politie in ‘makkelijke’ zaken probeert heel doortastend over te komen maar in echt belangrijke en moeilijker zaken tonen ze steeds vaker hoe onkundig ze wel niet zijn.

 9. chris May 29, 2009 at 9:12 am #

  Ik denk dat HJK gelijk heeft. Een gewelddadige ontvoering van een kind door een onbekende is absoluut niet te vergelijken met het illegaal meenemen van een kind door een van beide (liefhebbende)ouders. Ook strafrechtelijk niet.

 10. broer May 29, 2009 at 10:52 am #

  Vind het ook een rare opmerking! Je zegt al waarschijnlijk de vader, dus niemand is er zeker van. Maar een vreemde of de vader dat maakt niet uit! Een ontvoering blijft hetzelfde misdrijf, met dezelfde straf!

  Als straks wel blijkt dat er iets met het meisje is gebeurd, dan zal je wel 2x nadenken voor je weer zo’n vreemde opmerking plaats!
  Kijk elke dag op je site en vind het top, maar dit is echt bizar!

 11. johan May 29, 2009 at 11:21 am #

  Begrijp niet dat de politie niet direct Jacques Smits van international rescue inzet
  Die lost alles direct op met zijn oneindige kennes van zaken en zijn ongelooflijke uiteenlopende contacten in onder en bovenwereld en speciale geheime diensten in binnen en buitenland.
  Deze man is van onschatbare waarde voor de samenleving.
  En dat heeft hij meermaals bewezen .

 12. K.Hakvoort May 29, 2009 at 12:37 pm #

  Amber Alert is typisch Amerikaans met zijn neurotisch fixatie op minimale risico’s en hunkeren naar absolute veiligheid zonder acht te slaan op nadelige effecten. In de VS heeft het systeem zich zogenaamd bewezen maar uit onderzoek is gebleken dat de positieve resultaten flink zijn opgepompt. Het merendeel van de gevallen gaat inderdaad om “ontvoeringen” door ouders waarbij snel melden niet of nauwelijks relevant is en vaststaat dat het kind vroeg of laat toch weer levend opduikt. Bij echte ontvoeringen van kinderen door kinderlokkers waarvoor het systeem in het leven is geroepen, heeft het amper effect omdat dan de vaak fatale afloop een kwestie van uren is.
  Het twijfelachtige nut was ook bekend voor de invoering maar druktemakers binnen de Nederlandse politie (en justititie) zijn toch voor de verleiding bezweken; zo’n aandachttrekkend nieuwigheidje kon men gewoon niet laten liggen.
  Nu mag de politie op gezette tijden flink stampij maken in samenwerking met de media die dan heel ernstig en plechtig melden dat “er een amber alert is afgegeven” alsof de Nederlandse troepen zijn gemobiliseerd.
  Het oppompen van de resultaten en de gevaren is ook al begonnen. Trots wordt gemeld dat de auto in kwestie dankzij het Amber Alert is teruggevonden, en dat de politie niet kan uitsluiten dat het kind ondanks het feit dat het door familie is meegenomen, toch gevaar loopt.

 13. J. May 29, 2009 at 1:19 pm #

  Volgens mij was het vooral Cor van Hout die de verfilming onwenselijk vond, maar nog wel een echt Gouden Kalf of Oscar had geregeld voor De Vries; voor de ‘beste nooit gemaakte film’.

 14. Jan en Alleman May 29, 2009 at 1:54 pm #

  vandaag in de krant:

  http://www.edestad.nl/page/Lokaal/Regionaal-Detail/Vader-Katja-doet-exclusief-verhaal-aan.371963.news

  HJK,
  weet jij waar ik die 25 eurocent van dat amberalert terug kan halen ? 😉

 15. K.Hakvoort May 29, 2009 at 6:28 pm #

  Wat staat er in de FAQ van AmberAlertNederland.nl?
  Om een en ander te verduidelijken een voorbeeld van een casus die NIET aan de AMBER Alert criteria voldoet:
  In het geval van een echtscheiding waarbij de partner met opzet een kind aan het toegewezen ouderlijk gezag onttrekt, en er ontbreken indicaties dat deze partner een directe bedreiging is voor het leven van het kind of het kind ernstig lichamelijk of psychisch letsel toe zal brengen, wordt niet voldaan aan de criteria voor een Nederlandse AMBER Alert.

  Als Edestad.nl gelijk heeft, dan was er dus nog niet eens sprake van een onttrekking van het kind aan het wettig toegewezen ouderlijk gezag, en zou het Alert van gisteren een nog grotere blamage zijn omdat het dubbel strijdig is met de eigen criteria.
  Waar zijn die criteria goed voor als men te ongeduldig of te panisch is om ze behoorlijk toe te passen?
  In beide tot nu toe afgegeven alerts blijken de gezochte kinderen nog geen seconde in gevaar te zijn geweest.

  Inderdaad crime control theater.

 16. Jacques Smits May 29, 2009 at 9:49 pm #

  Veelvuldig krijgen wij te horen dat de politie geen aangifte van onttrekking ouderlijk gezag wenst op te nemen wanneer de andere gezagdragende ouder het kind c.q. de kinderen meeneemt om deze niet meer terug te brengen of deze na een bezoek niet meer terugbrengt om deze achter te houden.

  Helaas zijn maar weinig Nederlandse opsporingsambtenaren goed op de hoogte van de juiste weg en wettelijke regels in deze, mede daarom kunt u hen verwijzen naar hieronder vermeld arrest van de Hoge Raad, waartoe zij zich dan dienen te schikken en een proces-verbaal moeten opmaken.

  LJN: AR8250, Hoge Raad, 01198/04

  Datum uitspraak: 15-02-2005
  Datum publicatie: 15-02-2005
  Rechtsgebied: Straf
  Soort procedure: Cassatie
  Inhoudsindicatie: Aan gezag en opzicht onttrekken ex art. 279 Sr. Degene die (mede) het gezag over een minderjarig kind uitoefent kan dit kind desondanks aan het gezag en/of het opzicht van een ander onttrekken, bijvoorbeeld door zich niet te houden aan een bij rechterlijke beslissing vastgestelde (voorlopige) omgangsregeling.

 17. Wouter May 30, 2009 at 11:09 am #

  Het meenemen van Katja door haar vader had rechterlijke grondslag. In Amerika is uitspraak gedaan dat Katja bij haar vader opgevoed dient te worden. Het schijnt dat de vader geholpen is door een Amerikaan, Jack Smith, van een soort rescue bureau, die nog vertelde dat het schrijnend is te weten hoeveel Amerikaanse kinderen niet bij de vader opgevoed worden, maar in het buitenland. Gelukkig heeft het recht weer gezegenvierd vertelde hij nog, en hij was er trots op dat hij ook nu weer geen middel onbeproefd had gelaten om vader en kind te herenigen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: