Donderdag 28 mei: Bunkeren & Crimenacht

28 May

Kaateertl1webOnze correspondente was gisteren in de Bunker, voor de ‘dupliek’ inzake Holleeder en Kaatee.

"Eerst was het de beurt aan Han Jahae, raadsman van Marcel Kaatee. Jahae was in de voorgaande maanden minder prominent aanwezig dan de verdediging van Holleeder maar daar kwam vandaag een einde aan. Wat een prima verhaal!

Het verhaal leek wel een beoordeling zoals de meeste van ons dat van hun werk kennen.

Hoe heb je de afgelopen maanden gefunctioneerd?

Hoe lig je op koers ten aanzien van je vooraf gestelde doelstellingen (Holleeder pakken)?

De beoordeelde in dit geval was het Openbaar Ministerie. En laat ik kort zijn: Han Jahae maakte gehakt van het functioneren van het Openbaar Ministerie. Met heldere en duidelijke voorbeelden maakte hij duidelijk dat we te maken hebben gehad met een xe2x80x9cdwalend en zwalkendxe2x80x9d Openbaar Ministerie. 

Denk niet dat als zij werkzaam zouden zijn in de praktijk van Jahae, ze in aanmerking zouden komen voor een bonus dit jaar (bij de banken werkt dat anders)

Naast deze veroordelingen aan het OM werd tevens de vraag gesteld: is er wel een zaak tegen Kaatee?

Is hij niet ondergesneeuwd in het hele Holleeder proces? Waarom zijn deze zaken niet los van elkaar behandeld?

Is er niet, door deze koppeling, te snel het beeld gecrexc3xaberd dat alles en iedereen rondom Holleeder wel fout moet zijn?

Waarom is het onderzoek naar Kaatee met buitengewoon weinig diepgang door het OM behandeld?

Is er in de rechtbank nog wel een helder beeld van de verdachte in de zaal door de prominente aanwezigheid van Holleeder? Ik laat de antwoorden aan een ander over.

Peter Elberse schrijft er een treffende passage over in zijn boek: Bekentenissen uit de Bunker (blz 72/73)

Al deze vragen werden gesteld en de leden van het Openbaar Ministerie bleven zonder een spier te vertrekken luisteren naar al deze aantijgingen. Sterker nog, een reactie aan het einde van het betoog bleef uit. 1xe2x80″0 voor Kaatee.

Na de lunch was het de beurt aan Franken en Zuur. Veelal een herhaling van zetten. Het accent van het betoog lag vooral op het in diskrediet brengen van Maria Houtman, Thomas van der Bijl en alle gesprekken gevoerd door Willem Endstra. In het laatste geval had de verdediging geen goed woord over voor het functioneren van de heren (en dames?) die de gesprekken met Endstra hebben gevoerd en de uiteindelijke uitwerking daarvan. Eerder is daar al veel over geschreven.

Het Openbaar Ministerie werd in mijn ogen nogal gespaard door Franken en Zuur. Neem aan dat dit onderdeel van de tactiek was.

3 juli uitspraak!"

                                                        *

Crimenacht

"De thuisblijvers hadden weer eens ongelijk." Om in voetbaltermen te spreken. Al gingen de gedachten van velen voortdurend richting Manchester en Barcelona. In Amsterdam was gisteravond de ‘crimenight’ ter gelegenheid van de lancering van Koud Bloed nummer 5.

Leo Blokhuis deed de presentatie en hield zelf een muzikaal omlijst betoog over popmuziek en misdaad, ongeveer zoals we kennen van de Top 2000. Hij ging nu vooral in op de ontstaansgeschiedenis van een van de ultieme moordsongs, ‘Hey Joe’, dat wij vooral kennen van Jimi Hendrix. Zelf vind ik ‘Delilah’ van Tom Jones qua drama en thematiek vergelijkbaar (en eigenlijk nog beter), maar je kunt ze natuurlijk niet allemaal doen.

Thea Moear las een stukje voor uit ‘ons boek’ over de Godmother in Panama, Marcel van Roosmalen las zijn verslag van een dagje bunkeren voor, terwijl tekenaar Aloys Oosterwijk live – op een groot scherm – de betrokkenen portretteerde.

De bijdrage van oud-commissaris Joop van Riessen bevatte voor mij niet veel nieuws: hij vertelde over zijn betrokkenheid bij het oplossen van de moorden op Heleentje Isaacs en Bastiaan Bloemena. Peter de Vries schreef er het boek ‘Een moord kost meer levens’ over. Nieuw voor mij waren wel de foto’s uit het dossier: van de dader, het lijkje van Heleentje opgevouwen in de wasmand, bij de sectie. Na afloop, in donker Amsterdam, was dit nog aanleiding voor enige discussie. Of dat kan, foto’s uit een politiedossier publiceren. In Koud Bloed, of op zo’n avond. Dat ze gebruikt worden op politiescholen leidt soms al tot vragen. Ik heb mij natuurlijk wijselijk op de vlakte gehouden, als ‘medewerker’.

10 Responses to “Donderdag 28 mei: Bunkeren & Crimenacht”

 1. peter May 28, 2009 at 9:22 am #

  Pleitnota weer te lezen op de betaalsite?

  Beste Peter,

  Misschien. Jahae zou ‘m sturen, maar ik heb het nog niet gezien.

  Hendrik Jan

 2. I&I May 28, 2009 at 4:39 pm #

  Lekker bandje hoor Seven-Eleven. P-Funk!

 3. I&I May 28, 2009 at 4:39 pm #

  Lekker bandje hoor Seven-Eleven. P-Funk!

 4. I&I May 28, 2009 at 4:39 pm #

  Lekker bandje hoor Seven-Eleven. P-Funk!

 5. I&I May 28, 2009 at 4:39 pm #

  Lekker bandje hoor Seven-Eleven. P-Funk!

 6. I&I May 28, 2009 at 4:39 pm #

  Lekker bandje hoor Seven-Eleven. P-Funk!

 7. Jacques Smits May 28, 2009 at 8:55 pm #

  HJ,

  Die naam Han Jahae komt mij zo bekend voor….werkt hij niet samen met zo een platvloerse en tegen betaling leugenachtige verslaggever genaamd Bas van Hout?

  Waren dat niet die 2 superslimme ‘verdedigers’ van ene Malika Karoum?

  Of zit ik er nu helemaal naast?

  Beste Jacques,

  Als advocaat van Malika heeft hij volgens mij zijn werk goed gedaan en een luchtballonnetje doorgeprikt. Er zijn in die zaak andere figuren die een heel wat minder slimme rol hebben gespeeld. Ik noem geen namen…

  Hendrik Jan

 8. Jacques Smits May 28, 2009 at 9:52 pm #

  Beste HJ,

  Wacht maar even tot het boek uitkomt en eeeeeh…heb je Han al eens verder over deze zaak gesproken? Toch eens doen waarde HJ 🙂

  Het enige luchtballonnetje wat is doorgeprikt, is het luchtballonnetje van die ‘crime’journalist die (when de price is right) van alles op ‘papier’ zet.

 9. ad June 1, 2009 at 8:46 pm #

  Jacques Smits;
  Jij bent die luchtbalon HAHAHA Loozer!!

 10. Jacques Smits June 1, 2009 at 9:54 pm #

  Luchtbalon moet zijn luchtballon

  en waag je dan nog maar niet aan het Engels als je Nederlands al zo slecht is.

  Adje, de eeuwige verliezer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: