Dinsdag 28 april: Jotcha opgepakt & Sympathie of nie

28 Apr

Jocacel1225In Belgrado is (maandag) Jotcha (‘Sreten’) Jocic opgepakt op verdenking van moord op de Kroatische journalist Ivo Pukanic. Hij zou de opdracht hebben gegeven. Pukanic kwam in oktober 2008 om door een autobom. Hij werkte voor het weekblad Nacional en schreef over corruptie en georganiseerde misdaad.

In Nederland is Jotcha een van de bekendste topcriminelen: hij stond te boek als het hoofd van de Amsterdamse Joego-maffia die geregeld in de clinch lag met onze klompenbazen. Hij speelt een belangrijke rol in het conflict tussen Cor van Hout, Willem Holleeder, Sam Klepper en John Mieremet. In 1993 werd hij bij verstek veroordeeld tot drie jaar celstraf voor poging tot doodslag op een politieman in Amsterdam, die tijdens een inval door een arrestatieteam werd geraakt door een afgeketste kogel. Pas in 2002 werd hij daarvoor opgepakt, in 2006 werd hij door Nederland uitgeleverd op verdenking van betrokkenheid bij een dubbele moord. Die bleek achteraf nogal mee te vallen: na een maand was hij al weer vrij.

Martin Hoogland was een van de ‘discipelen’ van Jotcha. Club Princess was een verzamelpunt voor ‘de Joego’s’ en hun vrienden, terwijl Bruinsma en consorten rondhingen in Yab Yum.

Een bericht over de aanslag waarbij Pukanic en een collega om het leven kwamen, staat een artikel in Trouw waarin het ook al gaat over ‘een bekende Kroaat die een misdaadbaas zou zijn’ maar waarbij de naam van Jotcha niet wordt genoemd.

                                                     *

GerritgunninkwebBij De Wereld Draait Door vertelde oud-verzetsman Gerrit Gunnink dat hij zich meteen al niet lekker voelde toen hij hoorde dat zijn knokploeg besloten had de jonge onderduiker Pieter Hoppen te liquideren: het was zo’n aardige jongen, die ‘s morgens nog een brief aan zijn moeder had geschreven. Dat kon toch geen NSB’er zijn?

Gunnink bleek achteraf gelijk te hebben en zijn gevoel klopte ook wel, maar toch zegt dat natuurlijk niks: ook sympathieke mensen kunnen fout zijn en het zou pas echt erg zijn als je iemand eerder executeert omdat het een naar type is. Later ging de knokploeg bij ‘verdenkingen’ wederhoor toepassen en toen gingen er een paar dan ook niet door. Lijkt me een stuk verstandiger.

Het is gemakkelijk achteraf een oordeel te vellen over ‘het verzet’ en zulke knokploegen, wat mij wel verbaast is dat niemand zijn mond opendeed, na de oorlog: waren die ‘executies van verraders’ in oorlogstijd strafbare moorden? Voelden de mannen zich schuldig of waren ze alleen maar bang zelf achter de tralies te komen? "Nooit meer laf" heet de documentaire. Blijft rijkelijk laat als je daar op je tachtigste pas achterkomt, maar niettemin toch dapper, schijnbaar, gezien de houding van al die andere verzetsmensen.

Louwes5225

Sympathiek of niet, daar gaat het ook over in mijn wekelijkse column op bepster. Ik kende Louwes niet, maar zijn tv-optredens afgelopen week hebben hem er in mijn ogen bepaald niet sympathieker op gemaakt. Maar dat zegt natuurlijk niks over de vraag of hij wel of niet schuldig is. En het gaat ook even over een wat onsympathieke, maar misschien wel terechte, reactie van Youp van ‘t Hek op het overlijden van Martin Bril.   

No Responses to “Dinsdag 28 april: Jotcha opgepakt & Sympathie of nie”

 1. Ruud April 28, 2009 at 11:14 am #

  Vanavond (dinsdag 28/4) houdt de historicus Willem Kappe een lezing over meerdere moorden, door het verzet in en rondom Staphorst. Aanvang 20.00 u. in de museumboerderij. Dit waren echter ook moorden die zonder verhoor en veroordeling zijn gepleegd, waarvan de nazi-jager Jack Kooistra het zelfs een oorlogsmisdaad durfde te noemen. Dat betrof de moorden op een viertal mensen, waaronder de 16 jarige Alex Duif, door de verzetsgroep van Cor Bonvanie.

  Willem Kappe heeft grondig onderzoek gedaan en kan hierdoor een van de meest juiste verhalen over de gebeurtenissen geven.

 2. Adam April 28, 2009 at 12:55 pm #

  Voor de liefhebbers: Louwes zit vanavond bij Andries Knevel. Nu maar hopen dat deze zich goed ingelezen heeft en niet schroomt om Ernest goed het vuur aan de schenen te leggen.

 3. Joker April 28, 2009 at 1:16 pm #

  Uit het artikel in de Trouw waar de link naar verwijst zou je eerder opmaken dat Jotcha bevriend was met Pukanic. Maar ja van je vrienden moet je het hebben!

  – Pukanic genoot aanzien als journalist, maar was ook omstreden, omdat hij te goed bevriend zou zijn met bepaalde politici en met een bekende Kroaat die een misdaadbaas zou zijn.-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: