Zondag 26 april: 'Thou Shell Not…'

26 Apr

Leorapmund‘Gij zult niet doodslaan’ (thou shall not kill). Gebeurt toch veel. Bij Peter R. de Vries (SBS, half tien) gaat het vanavond over de dood van matroos Leo Rapmund in 1974. Werkgever Shell is alvast niet geamuseerd. De oliejongens verzwegen de waarheid tegenover de nabestaanden en maakten hen wijs dat Leo zelfmoord had gepleegd. In werkelijkheid kwam Leo om het leven bij een vechtpartij op een Shelltanker in de Zuid-Chinese Zee. Getuigen zien hoe hij bij een ruzie van het achterdek glijdt en zich net kan vasthouden aan de dekrand. Ze zien ook dat de dader opzettelijk net zo lang en hard op de vingers van Rapmund trapt dat die moet loslaten en in zee valt. Peter de Vries spoorde getuigen xc3xa9n de inmiddels tachtigjarige dader op.

Het doet me denken aan een dossier waar ik zelf aan heb meegewerkt, voor Peter de Vries: de raadselachtige dood van vogelaar Jan Beijer, vader van Revu-secretaresse Diane, zelf actief voor dieren op Kreta. Hij verdween in juni 1994 tijdens een zeereis. Zelfmoord, was de conclusie, maar zijn lichaam werd nooit gevonden en het was duidelijk dat er aan boord wat onenigheid was geweest. Ik heb toen nog wat van die Katwijkers bezocht. Niks ten nadele van Dirk Kuyt en zijn dorpsgenoten, maar het zal geen verbazing wekken dat het gesloten Katwijkse vissersvolk niet helemaal matchte met een wat eigenzinnige Amsterdamse vogelaar.

No Responses to “Zondag 26 april: 'Thou Shell Not…'”

 1. johan April 27, 2009 at 3:55 pm #

  Ben benieuwd of deze 100% duidelijke zaak nog een staartje krijgt.
  Zo zie je maar dat er ook nog veel schuldigen vrij rond lopen.
  Vakkundige uitzending waar totaal niks op af te dingen valt.
  Maar waar wel je haren van overeind gaan staan.
  Maar goed soms dat er nog misdaadjournalisten zijn die het oppakken waar justitie en politie het laten liggen!!
  Hier hebben veel mensen boter op het hoofd,en hoop dat ze daar alsnog zwaar voor gestraft worden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: